În acest retreat, Geshe Michael Roach, va discuta despre mantra simplă dar profundă despre karma: Chair de când eram copii am auzit despre cum se plantează semințele karmice: ”Nu călca pe gândac copile! Ceva rău ți se va întâmpla!”

Simțeam că e corect acest lucru, dar nu am primit cu adevărat detaliile din partea părinților noștrii despre cum sunt stocate aceste semințe karmice în mintea noastră, sau despre cum se deschid ele. Dacă noi avem milioane de semințe karmice în mintea noastră, atunci cum se deschide o sămânță și decide să-mi aducă ca rezultat milioane de dolari sau un cancer?

Ce face ca semințele să se deschidă? De ce viața mea este așa cum este?

Despre aceste lucruri vom învăța în Lam Rimul predat de Pabongka Rinpoche – Darul Eliberării , una din cele mai importante cărți scrise în Tibet.

Când ne gândim la felul cum rodește karma, majoritatea gândim ”ceea ce dai, aia primești”: dacă sunt un om bun cu alți oameni, atunci și alții vor fi buni cu mine. Dar fiecare sămânță karmică se deschide deasemenea în 3 moduri diferite. Semințele ne creează obiceiurile noastre: astfel că dacă studiem în amânunt aceste legi, putem antrena cu adevărat o practică a meditație, o alimentație sănătoasă, sau să facem mai des sport. Iar semințele ne creează mediul: dacă învățăm detaliile, putem produce schimbări la nivel macro în viața noastră; să ajutăm la rezolvarea problemei încălzirii globare, să avem parte de lideri politici capabili și inteligenți.

Și într-un final, semințele decid locul unde vom merge după ce murim. Avem nevoie să învățăm despre aceste detlii acum, pentru că nu știm câte zile sau ore mai avem de trăit din această viață. Aceste detlii sunt ceea ce noi numim ”Cele 4 Flori”, și le vom aprofunda.

În timpul acestui retreat, vom aprofunda și meditația Dansul Leului pe care am început-o în Lam Rim 26; vei avea ocazia să-ți antrenezi practica meditației.