Despre ACI

 

Institutul Clasicilor Asiatici – ACI – aduce învățăturile fundamentale, profunde și transformaționale ale lui Buddha și le oferă tuturor celor interesați. Învățătura, aceste cursuri, vin la noi țară, de la Geshe Michael Roach prin Lama Dvora.

Tradiția acestor învățături budiste

Je Tsongkapa (1357 – 1419)

Je Tsongkapa (1357-1419)

Je Tsongkapa (1357-1419), cunoscut și sub numele Je Rinpoche Lobsang Drakpa, a fost probabil singurul și cel mai de seamă comentator din tradiția de 2500 ani a Budhismului. El s-a născut în regiunea Tsongkapa din estul Tibetului, iar primele jurăminte și le-a asumat la o vârstă fragedă.  Încă din vârsta adolescenței a studiat și deprins multe din învățăturile Budhismului, și apoi a fost trimis de către îndrumătorii lui să studieze în cadrul marilor universități monastice din Centrul Tibetului. Aici a studiat sub îndrumarea erudiților îndrumători Budiști din timpul lui; deasemea se spune că s-a bucurat de multe viziuni mistice în care s-a întâlnit și a învățat de la diferite înfățișări ale lui Buddha.

Cele 18 volume din colecția textelor lui Tsongkapa conțin comentarii elocvente și incisive asupra tuturor subiectelor esențiale din Buddhismul clasic, precum și renumitele tratate despre ”Pașii pe Calea Iluminării.” Studenții lui, printre care și Primul Dalai Lama din Tibet, au contribuit cu sute de comentarii la filosofia și practica Budistă. Toate învățăturile din arhivele programelor de studiu ACI sunt derivate direct sau indirect din scrierile lui și ale studenților lui.

Studiul Aprofundat al Textelor Tibetane

Geshe Michael Roach

În cadrul Dharmakaya România există un program de studiu aplicat al înțelepciunii Tibetane. Se bazează pe cursurile Dharmakaya oferite de Institutul ACI. Această inițiativă a venit ca urmare a nevoii de aprofundare a învățăturilor Șlefuitorului de diamante în viața de zi cu zi.

Institutul Pentru Studiul Clasicilor Asiatici este dedicat studiului riguros și practicilor personale ale învățăturilor lui Buddha. Institutul a fost înființat de Geshe Michael Roach sub îndrumarea mentorului său, Khen Rinpoche Geshe Lobsang Tharchin, un distins savant și maestru al textelor Tibetane.

Institutul oferă o gamă largă de programe adresate oamenilor interesați de evoluție spirituală, de la începători la avansați. Scopul institutului este de a oferi o educație completă și precisă în pașii studiului, oricui este interesat.

Khen Rinpoche Geshe Lobsang Tharchin (1921 - 2004) & Geshe Michael Roach
Khen Rinpoche Geshe Lobsang Tharchin (1921 – 2004) & Geshe Michael Roach

Ca urmare a completării studiilor alături de Khen Rinpoche în cadrul Mănăstirii Sera din India, Geshe Michael Roach a dezvoltat și predat un Program Formal de Studiu, pe parcursul a șapte ani în New York.  Acest program cuprinde esența celor Șase Mari Cărți ale Înțelepciunii într-o serie de 15 Cursuri de Studiu Formal, pentru educarea următoarei generații de învățători vestici ai înțelepciunii tibetane. Aceste cursuri pornesc de la aceleași informații de bază pe care un Geshe (Prieten Spiritual) le studiază în cadrul unei Mănăstiri Tibetane. Geshe Michael Roach a predat aceste cursuri, concomitent orele de studiu al limbii tibetane, și cursuri de meditație, înainte de a intra în retreatul de 3 ani.

Lama Dvora Tziveli

Lama Dvora este directorul spiritual al centrului Metodă și înțelepciune (www.methodandwisdom.org.il), o organizație non-profit ce are ca scop promovarea păcii în inimile oamenilor, a comunităților și a națiunilor prin intermediul înțelepciunii și metodelor ce au dăinuit de-alungul timpului.

Ea are pregătire în studii superioare și doctorat în domeniul Matematicii și al informaticii. Ea a lucrat în domeniul academic și ca cercetător în domeniul instituțiilor financiare.

Lama Dvora și-a dedicat mai mult de 30 de ani din viața ei pentru studiul și practica înțelepciunii Budiste și a altor trdiții asiatice. A tradus multe scripturi în limba ebraică. În ultimii 20 de ani ea a dat mai departe studenților ei din Israel aceste nestemate împreună cu aplicațiile lor în viața de zi cu zi.

Aceste cursuri pot fi accesate în limba engleză pe siteul  TKB (theknowledgebase.com) și pot fi studiate atât online cât și în cadrul grupurilor de studiu.

În București a luat naștere grupul de studiu după prima vizită a lui Geshe Michael Roach în România. Avem întâlniri periodice pentru studiu și suport pe baza acestor cursuri.

Întâlnirile grupului de studiu au loc săptămânal la DCI Hub (Piața Victoriei – București – vezi la sectiunea contact adresa sediului). La noi in România, aceste cursuri ACI vin de la Geshe Michael Roach și prin Lama Dvora, prin intermediul elevei dânsei, Gabriela Bălan.

În timpul pandemiei cu COVID19 toate întâlnirile și cursurile sunt ținute online prin zoom, consultați calendarul pentru a participa la evenimetele pe care le facem.