18 Cursuri Fundamentale

Institutul Clasicilor Asiatici a condensat esența celor Șase Mari Tratate din Budhism într-o o serie de 15 Cursuri de Studiu Formal. Geshe Michael Roach a predat aceste cursuri unui grup de studenți/îndrumători în Manhattan timp de șapte ani.

Aceste cursuri on-line însumează tot Studiul Formal pe care Geshe Michael l-a predat și sunt disponibile pentru cei care nu au reușit să fie prezenți la clasă. Astfel că poți aborda aceste cursuri pentru o educație cuprinzătoare în filosofia Budhistă, de oriunde te aflii și în propriul tău ritm.

Vrem să menționăm că, deși materialele înregistrate și cele scrise pot fi extrem de folositoare, pentru un practician serios, este esențial studiu și întâlnirea directă cu un Îndrumător calificat, care să-i poată oferi gidajul și instrucțiunile necesare ale acestui lineaj.

📙 Cursurile parcurse în cadrul grupului de studiu din România

ACI 1 – Cele 3 căi Principale

Acest curs este un sumar excelent al întregii căi tibetane; toate celelalte cursuri ACI elaborează ideile prezentate în acest curs introductiv. Acest curs are la baza Cele 3 căi principale(Lamtso Namsum) de Je Tsongkapa (1357-1419), cu comentariul lui Pabongka Rinpoche (1878-1941).
Topicuri includ: îndrumătorul calificat (Lama), cum să alegi un Lama, ce reprezintă natura unui Buddha, ce este Dharma autentică, ce este samsara și renunțarea, principiile karmei, problemele unei vieți umane, iubirea bine-voitoare (bodhichitta) și beneficiile ei, cum să generezi bodhichitta, cele două adevăruri , care este înțelegerea corectă a vacuității cu privire la cele 4 școli de gândire, și legătura dintre karma și vacuitate.

Click mai jos pentru a accesa cursul !


ACI 2 – Refugiul


ACI 3 – Practica Meditației Aplicată

Acest curs este util pentru toți cei ce vor să practice meditația în mod eficient.

Beneficiile convenționale ale practicii meditației: eliminarea stresului, sănătate mentală și fizică, productivitate, capacitate de concentrare sporită, dezvoltarea intuiției, armonizarea relațiilor

Beneficiile ultime ale practicii: eliminarea sursei suferinței, cultivarea compasiunii

Studiul are la bază învățătura Stadiile Meditației (Bhavana Krama) de Kamalashila (750 AD) și Calea Graduală A Pașilor Către Iluminare (Lam-rim chen-mo) de Je Tsongkapa(1357-1419) și Pabongka Rinpoche.

Află mai multe făcând click mai jos !


ACI 4 – Dovada Vieților Viitoare

ACI 4 reprezintă primul nivel al logicii și percepției budiste (Pramana)

Acest curs se bazează pe Compendiul asupra percepției corecte (Pramana
Samuchaya) scris de către Maestrul Dignaga (440 d.Hr.), Comentariul despre percepția corectă (Pramana Varttika) scris de către Maestrul Dharmakirti (630 AD), Lumina pe calea spre libertate (Tarlam Selje) Gyaltsab Je (1362-1432) și Bijuteria gândiri corecte (Tsema Gong-gyen) de Geshe Yeshe Wangchuk (1928- prezent).

Subiectele includ:

  • definiția percepției corecte, cele trei niveluri de percepție
  • cine are o percepție corectă și cum se dezvoltă compasiunea
  • evaluarea lucrurilor dincolo de percepția noastră directă
  • natura omniscienței
  • cauza materială a minții
  • dovada sursei minții, dovezile existenței vieții trecute și viitoare și modul în care dorința conduce la renaștere – o explicație a legăturilor cruciale din lanțul originii dependente.

ACI 5 – Cum Funcționează Karma

Scopul învățăturilor și a practicii budiste este de a deveni fericiți și de a elimina orice suferință. Conform budismului, legile karmice guvernează orice eveniment din viața noastră, de aceea este important să înțelegem foarte bine cum funcționează karma pentru a reuși pe orice cale budistă.

Dobândirea acestei cunoașteri ne va permite să ne controlam mai bine acțiunile noastre, reducând afecțiunile noastre mentale ( invidia, supărarea, gelozia, etc.) astfel încât să putem preveni suferința și de a deschide calea spre fericirea supremă a noastră și a celorlalți.

Acest curs se bazează pe cartea Tezaur al cunoștințelor înalte (Abhidharma Kosha) scris de către maestrul Vasubandhu (350 AD) și pe comentariul scris de primul Dalai Lama.

Accesează cursul mai jos !


ACI 6 – Sutra Șlefuitorului de Diamante

Acest curs are la bază Sutra Diamond Cutter (Vajrachedika de Shakyamuni Buddha) alături de singurul comentariu scris în tibetană de către Choney Lama Drakpa Shedrup (1675-1748).


ACI 7 – Jurămintele unui Bodhisattva


ACI 8 – Moartea și Tărâmurile Existențiale


ACI 9 – Viața Etică


ACI 10 – Ghidul de Viață al unui Bodhisattva (partea 1)


ACI 11 – Ghidul de Viață al unui Bodhisattva (partea 2-a)


ACI 12 – Ghidul de Viață al unui Bodhisattva (partea 3-a)


ACI 13 – Arta Raționamentului


ACI 14 – Lojong. Cultivarea iubirii. Cum să fii un om bun.

Lojong dun dunma

Dezvoltarea unei inimi bune este piatra de temelie a practicii spirituale. Aceste învățături și meditații oferă metode concise și eficiente pentru a dezvolta iubirea și compasiunea pentru toți cei din jurul nostru. Lojong este o practică care vă antrenează să profitați din plin de viață îngrijindu-i pe alții și de a integra această atitudine în viața de zi cu zi.

https://dharmakaya.ro/aci14

ACI 15 – Ce a vrut cu adevărat să transmită Buddha


ACI 16 – Ideile Principale ale căii de evoluție (partea 1)


ACI 17 – Ideile Principale ale căii de evoluție (partea 2)


ACI 18 – Ideile Principale ale căii de evoluție (partea 3)