18 Cursuri Fundamentale

Institutul Clasicilor Asiatici a condensat esența celor Șase Mari Tratate din Budhism într-o o serie de 15 Cursuri de Studiu Formal. Geshe Michael Roach a predat aceste cursuri unui grup de studenți/îndrumători în Manhattan timp de șapte ani.

Aceste cursuri on-line însumează tot Studiul Formal pe care Geshe Michael l-a predat și sunt disponibile pentru cei care nu au reușit să fie prezenți la clasă. Astfel că poți aborda aceste cursuri pentru o educație cuprinzătoare în filosofia Budhistă, de oriunde te aflii și în propriul tău ritm.

Vrem să menționăm că, deși materialele înregistrate și cele scrise pot fi extrem de folositoare, pentru un practician serios, este esențial studiu și întâlnirea directă cu un Îndrumător calificat, care să-i poată oferi gidajul și instrucțiunile necesare ale acestui lineaj.

📙 Cursurile parcurse în cadrul grupului de studiu din România

ACI 1 – Cele 3 căi Principale

Acest curs este un sumar excelent al întregii căi tibetane; toate celelalte cursuri ACI elaborează ideile prezentate în acest curs introductiv. Acest curs are la baza Cele 3 căi principale(Lamtso Namsum) de Je Tsongkapa (1357-1419), cu comentariul lui Pabongka Rinpoche (1878-1941).
Topicuri includ: îndrumătorul calificat (Lama), cum să alegi un Lama, ce reprezintă natura unui Buddha, ce este Dharma autentică, ce este samsara și renunțarea, principiile karmei, problemele unei vieți umane, iubirea bine-voitoare (bodhichitta) și beneficiile ei, cum să generezi bodhichitta, cele două adevăruri , care este înțelegerea corectă a vacuității cu privire la cele 4 școli de gândire, și legătura dintre karma și vacuitate.

Click mai jos pentru a accesa cursul !


ACI 2 – Refugiul

Acest curs se bazează pe Ornamentul realizărilor (Abhisamaya Alamkara) a lui Maitreya și a Maestrului Asanga (350 e.n.), și pe comentariile Maestrului Haribhadra și a Maestrului Kedrup Tenpa Dargye (1493-1568).

Cursul oferă claritate în înțelegerea căii budiste către iluminare, în timp ce definește cu precizie cele trei diamante, refugiul budist și raționamentul său, calitățile lui Buddha, Bodhichita, Nirvana și diferitele lor forme. De asemenea, cursul mai cuprinde cinci demonstrații că vacuitatea este natura supremă a realității, cele cinci căi care conduc spre iluminarea completă și meditații.      


ACI 3 – Practica Meditației Aplicată

Acest curs este util pentru toți cei ce vor să practice meditația în mod eficient.

Beneficiile convenționale ale practicii meditației: eliminarea stresului, sănătate mentală și fizică, productivitate, capacitate de concentrare sporită, dezvoltarea intuiției, armonizarea relațiilor

Beneficiile ultime ale practicii: eliminarea sursei suferinței, cultivarea compasiunii

Studiul are la bază învățătura Stadiile Meditației (Bhavana Krama) de Kamalashila (750 AD) și Calea Graduală A Pașilor Către Iluminare (Lam-rim chen-mo) de Je Tsongkapa(1357-1419) și Pabongka Rinpoche.

Află mai multe făcând click mai jos !


ACI 4 – Dovada Vieților Viitoare

ACI 4 reprezintă primul nivel al logicii și percepției budiste (Pramana)

Acest curs se bazează pe Compendiul asupra percepției corecte (Pramana
Samuchaya) scris de către Maestrul Dignaga (440 d.Hr.), Comentariul despre percepția corectă (Pramana Varttika) scris de către Maestrul Dharmakirti (630 AD), Lumina pe calea spre libertate (Tarlam Selje) Gyaltsab Je (1362-1432) și Bijuteria gândiri corecte (Tsema Gong-gyen) de Geshe Yeshe Wangchuk (1928- prezent).

Subiectele includ:

  • definiția percepției corecte, cele trei niveluri de percepție
  • cine are o percepție corectă și cum se dezvoltă compasiunea
  • evaluarea lucrurilor dincolo de percepția noastră directă
  • natura omniscienței
  • cauza materială a minții
  • dovada sursei minții, dovezile existenței vieții trecute și viitoare și modul în care dorința conduce la renaștere – o explicație a legăturilor cruciale din lanțul originii dependente.

ACI 5 – Cum Funcționează Karma

Scopul învățăturilor și a practicii budiste este de a deveni fericiți și de a elimina orice suferință. Conform budismului, legile karmice guvernează orice eveniment din viața noastră, de aceea este important să înțelegem foarte bine cum funcționează karma pentru a reuși pe orice cale budistă.

Dobândirea acestei cunoașteri ne va permite să ne controlam mai bine acțiunile noastre, reducând afecțiunile noastre mentale ( invidia, supărarea, gelozia, etc.) astfel încât să putem preveni suferința și de a deschide calea spre fericirea supremă a noastră și a celorlalți.

Acest curs se bazează pe cartea Tezaur al cunoștințelor înalte (Abhidharma Kosha) scris de către maestrul Vasubandhu (350 AD) și pe comentariul scris de primul Dalai Lama.

Accesează cursul mai jos !


ACI 6 – Sutra Șlefuitorului de Diamante

Acest curs are la bază Sutra Diamond Cutter (Vajrachedika de Shakyamuni Buddha) alături de singurul comentariu scris în tibetană de către Choney Lama Drakpa Shedrup (1675-1748).


ACI 7 – Jurămintele unui Bodhisattva


ACI 8 – Moartea și Tărâmurile Existențiale

Ce se întamplă cu mine după moarte? Unde voi ajunge? Cum este posibilă renașterea?

ACI 8, lectia 1 – Moartea și Tărâmurile Existenței Acest curs se bazează în cea mai mare parte pe vechea carte numită „Tezaurul înaltei înțelepciuni” (Abhidharma Kosha) scrisă de către Maestrul Vasubandhu (350 d.Hr.), împreună cu comentariile Primului Dalai Lama, precum și secțiuni din „Marea carte a etapelor căii spre iluminare”(Lamrim Chenmo) de Je Tsongkapa (1357-1419).

Cele trei tărâmuri principale ale existenței; cele 17 niveluri ale tărâmului formei; cele șase tipuri de ființe ale tărâmului dorinței; cele patru niveluri ale tărâmului fără formă; modalitățile de naștere; toate tărâmurile de existență și ființele care le locuiesc; explicații despre: starea intermediară (bardo), nivelurile infernului, despre spirite flămânde, animale, oameni, ființele de plăcere și ființele fără formă; cauzele renașterii în fiecare târam; modul în care se trece de la un tărâm în altul; modurile de renaștere; cum și de ce are loc renașterea; condițiile necesare de a ne naște ca ființă umană; natura ființelor intermediare (bardo); modul în care se formează, evoluează și sunt distruse lumile; o descriere a diferitelor tipuri de eoni; cele patru principii ale karmei; cele șase suferințe prezente întotdeauna; cele cinci degenerări ale epocii noastre


ACI 9 – Viața Etică


ACI 10 – Ghidul de Viață al unui Bodhisattva (partea 1)


ACI 11 – Ghidul de Viață al unui Bodhisattva (partea 2-a)


ACI 12 – Ghidul de Viață al unui Bodhisattva (partea 3-a)


ACI 13 – Arta Raționamentului


ACI 14 – Lojong. Cultivarea iubirii. Cum să fii un om bun.

Lojong dun dunma

Dezvoltarea unei inimi bune este piatra de temelie a practicii spirituale. Aceste învățături și meditații oferă metode concise și eficiente pentru a dezvolta iubirea și compasiunea pentru toți cei din jurul nostru. Lojong este o practică care vă antrenează să profitați din plin de viață îngrijindu-i pe alții și de a integra această atitudine în viața de zi cu zi.


ACI 15 – Ce a vrut cu adevărat să transmită Buddha


ACI 16 – Ideile Principale ale căii de evoluție (partea 1)


ACI 17 – Ideile Principale ale căii de evoluție (partea 2)


ACI 18 – Ideile Principale ale căii de evoluție (partea 3)