Seminarul „Eu și celălalt”
Seminarul se bazează pe partea a doua a capitolului despre meditație din cartea „Ghidul modului de viață a războinicului spiritual” al marelui maestru Shantideva (adică Îngerul Păcii). El este considerat unul dintre giganții spirituali ai tuturor timpurilor, iar cartea sa este una dintre cele mai cunoscute din tradiția budistă Mahayana Studiul este însoțit de comentariul maestrului Prajnakaramati. Acest capitolul prezintă o practică minunată pentru dezvoltarea compasiunii și pentru a atinge bodhicitta.
Lo Jong 3 – „Eliberarea de cele patru atașamente” din tradiția Sakya a Tibetului antic.
De multe ori auzim de la învățătorii budiști despre necesitatea de a renunța la atașamentul față de lucruri pentru a fi liberi și fericiți. Dar ce se înțelege mai exact? Ce este această libertate spre care aspirăm și cum putem să o realizăm?
- Ea înseamnă să fim indiferenți la tot ce se întâmplă în viața noastră? Aceasta este esența fericirii pe care Buddha ne-a învățat?
- Asta înseamnă că nu ar trebui să mă bucur de lucrurile bune din viața mea? Ar trebui să rămân indiferent la orice dezastru?
- Ce înseamnă mai exact cuvintele „atașament” și „eliberare de atașament”?
- Este adevărat că nu suntem liberi? Și dacă da, ce ne înlănțuie și cum să ne eliberăm de aceste lanțuri?
În acest seminar vom studia aceste subiecte importante și vom investiga esența profundă a libertății și modalitatea de a o atinge.
Studiul se bazează pe cunoștințele care ne-au fost transmise de tradiția Sakya, care își au rădăcinile în Tibetul secolului al XII-lea și care s-au păstrat până în zilele noastre. Tradiția spune că textul „Eliberarea de cele patru atașamente” i-a fost transmis direct lui Sache Kunga Nyingpo de către ființa iluminată Manjushri. Vom studia acest text cu ajutorul comentariului asupra lui scris de fiul lui Sache Kunga, ilustrul înțelept Drakpa Gyeltsen – doi dintre cei cinci „mari patriarhi” ai acestei minunate tradiții.
Lo Jong 4 – „Roata cuțitelor”, de maestrul indian Dharma Rakshita.
Conform unei credințe străvechi, păunii se hrănesc cu otravă și tocmai aceasta le produce splendoarea lor. Aceasta este practica păunului de a elimina otrava – afecțiunile mentale care ne amărăsc viața și de a ne deschide inima. Aceasta este o practică îndrăzneață, deoarece este nevoie de mult curaj pentru a dărâma zidurile care ne înconjoară inima și care ne împiedică să iubim oamenii din jurul nostru.
Această practică ne învață cum să ne mobilizăm puterea și să ucidem demonii emoțiilor negative din noi și ne împiedică fericirea. Dacă această învățătură este bine practicată, ne poate duce foarte repede în starea în care să nu mai fim chinuiți de afecțiunile mentale și la iubirea intensă și statornică față de toate ființele vii.
Acest tratat, Lo Jong pentru dezvoltarea inimii bune, a fost transmis Lordului Atisha (982-1052) de către maestrul indian Dharma Rakshita. Această compilare a fost preluată dintr-o versiune găsită în Dharamsala, în ediția colecției de scrieri Lo Jong pentru dezvoltarea inimii bune, pag. 96-110. Trebuie amintit că există multe ediții ale aceste scrieri, uneori cu mari diferențe de ortografie. În această traducere au fost folosite versiunile care păreau cele mai corecte.
Calendarul cursurilor de la final de septembrie– online prin zoom – puteti consulta aici calendarul nostru pe tot anul 2022, pentru a vedea planificarea tuturor cursurilor: https://dharmakaya.ro/calendar-evenimente.
- Eu și celălalt, ziua 1 – Sambata, 17 septembrie, ora 9.00 – 14.00/15.00
- Eu și celălalt, ziua 2 – Duminica, 18 septembrie, ora 9.00 – 14.00/15.00
- Lo Jong 3, ziua 1 – Sambata, 24 septembrie, ora 9.00 – 14.00/15.00
- Lo Jong 3, ziua 2 – Duminica, 25 septembrie, ora 9.00 – 14.00/15.00
- Lo Jong 4, ziua 1 – Sambata, 01 octombrie, ora 9.00 – 14.00/15.00
- Lo Jong 4, ziua 2 – Duminica, 02 octombrie, ora 9.00 – 14.00/15.00
ÎNSCRIERE:
► Toate evenimentele grupului, precum acesta, sunt susținute prin donații. Pentru aceste cursuri, donatia recomandata este de 200 lei / curs – 600 de lei (toate trei), poate fi mai mult (ne-ați ajuta pe noi dar și pe voi – ceea ce dai, primești) sau chiar mai puțin (oferim și burse de studiu – vezi mai jos). Aceasta donație acoperă costul infrastructurii web, al spațiului unde ne intâlnim iar restul banilor vor sprijini alte proiecte legate de Dharma naționale sau internaționale.
► Donațiile vor fi făcute în contul Revolut Dharmakaya Romania , vă rugăm să adăugați nr de telefon 0756 433 608 (numărul Liviei Soare – @livia23j4 ) în contul Revolut. Toate tranzacțiile vor fi transparente și vor vizibile de către fiecare dintre voi. Cine nu dispune de Revolut donațiile se pot face în sala de curs sau prin alte metode (IBAN).
► Persoanele care momentan nu dispun de fonduri necesare contribuției de participare (studenți, persoane fără un loc de muncă, șamd.) dar își doresc să participe, sunt încurajați să contacteze organizatorii.
► Locația seminarului – fizic in Bucuresti – la sală de curs din clădirea de birouri “DV24”, Strada Delea Veche nr. 24, București, etaj 5, clădirea D, prima de la stradă., !!! online prin zoom doar pentru colegii din alte tari !!!
► În general oferim înregistrările video ale lecțiilor precum, materialele scrise, prezentările. Și acest seminar va fi publicat după prelucrare pe site la capitolul corespunzător.
Formular înscriere cursuri aici
Pentru alte informații:
Cristiana Oprea, 0727 410 737,
Liviu Taloi, 0745 289 583,