ACI 7 – Jurămintele Bodhisattva, ACI 8 – Tărâmurile Existenței, Conștientizarea Morții

Ce vei învăța la ACI7 – Jurămintele Bodhisattva, ACI8 – Tărâmurile Existenței și Moartea și Sfârșitul Morții – meditația de conștientizare a morții? Când încep aceste cursuri? În ce zile și la ce ore? Vor fi online sau fizic?

Cum sunt încălcate jurămintele bodhisattva? Cum putem restabili jurămintele bodhisattva


Care sunt cele trei tărâmuri principale ale existenței? Ce este starea intermediară (bardo)?


Cum facem ca fiecare moment al vieții să fie prețios și semnificativ? Cum dezvoltăm o minte fericită, limpede, lipsită de anxietate și frică?


ACI 7 – Jurămintele Bodhisattva

Jurămintele Bodhisattva sunt modul de a practica cele șase perfecțiuni – acele virtuți sublime pe care le dezvoltă un Bodhisattva pe calea sa spre iluminare.

Păstrarea cu strictețe a jurămintelor Bodhisattva este cheia de succes a căii Mahayana, numită și calea compasiunii, și care duce la practicarea tantrei budiste. Pentru a respecta în mod corespunzător fiecare jurământ, este necesar un studiu aprofundat al celor 64 de jurăminte. Acest curs se bazează pe texte clasice ale Maestrului Asanga, Je Tsongkapa și alți comentatori.

Subiectele includ: definiția și tipurile de bodhichitta, tipurile de moralitate, tipurile de jurăminte, modul în care se iau jurămintele bodhisattva, explicarea celor optsprezece jurăminte bodhisattva primare și a celor patruzeci și șase de jurăminte bodhisattva secundare, cei patru factori necesari pentru a încălca jurămintele bodhisattva de bază, cum sunt încălcate jurămintele bodhisattva, cum se pierd jurămintele bodhisattva, cum putem păstra jurămintele bodhisattva, cum putem restabili jurămintele bodhisattva și beneficiile respectării jurămintelor bodhisattva.

ACI 8 – Tărâmurile Existenței

Acest curs se bazează în cea mai mare parte pe vechea carte numită „Tezaurul înaltei înțelepciuni” (Abhidharma Kosha) scrisă de către Maestrul Vasubandhu (350 d.Hr.), împreună cu comentariile Primului Dalai Lama, precum și secțiuni din „Marea carte a etapelor căii spre iluminare”(Lamrim Chenmo) de Je Tsongkapa (1357-1419).

Subiectele includ: Cele trei tărâmuri principale ale existenței; cele 17 niveluri ale tărâmului formei; cele șase tipuri de ființe ale tărâmului dorinței; cele patru niveluri ale tărâmului fără formă; modalitățile de naștere; toate tărâmurile de  existență și ființele care le locuiesc; explicații despre: starea intermediară (bardo), nivelurile infernului, despre spirite flămânde, animale, oameni, ființele de plăcere și ființele fără formă; cauzele renașterii în fiecare târam; modul în care se trece de la un tărâm în altul; modurile de renaștere; cum și de ce are loc renașterea; condițiile necesare de a ne naște ca ființă umană; natura ființelor intermediare (bardo); modul în care se formează, evoluează și sunt distruse lumile; o descriere a diferitelor tipuri de eoni; cele patru principii ale karmei; cele șase suferințe prezente întotdeauna; cele cinci degenerări ale epocii noastre; problemele care rezultă din neconștientizarea morții; avantajele cultivării  conștientizări morții; cum să medităm corect asupra morții; și cum să vedem puritatea.

Această meditație ne aduce fericirea, o viață împlinită, înlătură frica și anxietatea. Scopul învățăturii lui Buddha este de a învăța să învingem moartea și să devenim ființe iluminate capabile să ajutăm toate ființele simțitoare.

Moartea și Sfârșitul Morții – Conștientizarea Morții

Cu toții avem tendința de a nega, de a ne teme și de a evita tot ceea ce este legat de moarte, și de multe ori ne trăim viața ignorând-o.

Majoritatea oamenilor mor cu un profund regret pentru că nu și-au folosit viața așa cum și-ar fi dorit. A recunoaște faptul că vom muri și că ne-a mai rămas un timp limitat de a trăi, este esențial pentru a face alegerile noastre de viață.

Meditând asupra morții în mod adecvat, putem face ca fiecare moment al vieții să fie prețios și semnificativ. O bună meditație asupra conștientizării morții are ca rezultat o minte fericită, limpede, lipsită de anxietate și frică.

Ea ne învață, de asemenea, să trăim fiecare zi de viață ca și cum ar fi ultima, evitând astfel activitatea fără sens și petrecând fiecare moment în cel mai deplin mod posibil. Această practică de meditație se bazează pe cartea „Marea carte a etapelor căii spre iluminare”(Lamrim Chenmo) scris de Je Tsongkapa (1357-1419).

Calendarul Cursurilor – online prin zoom – puteti consulta si aici calendarul nostru: https://dharmakaya.ro/calendar-evenimente, sunt deja adaugate aceste cursuri in calendar.

 1. ACI 7, lectia 1&2 – Vineri, 11 septembrie, ora 18.00
 2. ACI 7, lectia 3&4 – Sambata, 12 septembrie, ora 18.00
 3. ACI 7, lectia 5&6 – Sambata, 19 septembrie, ora 18.00
 4. ACI 7, lectia 7&8 – Vineri, 25 septembrie, ora 18.00
 5. ACI 7, lectia 9&10 – Sambata, 26 septembrie, ora 18.00
 6. ACI 8, lectia 1&2 – Vineri, 2 octombrie, ora 18.00
 7. ACI 8, lectia 3&4 – Sambata, 3 octombrie, ora 18.00
 8. ACI 8, lectia 5&6 – Vineri, 9 octombrie, ora 18.00
 9. ACI 8, lectia 7&8 – Sambata, 10 octombrie, ora 18.00
 10. CM, lectia 1&2 – Vineri, 16 octombrie, ora 18.00
 11. CM, lectia 3&4 – Sambata, 17 octombrie, ora 18.00
 12. CM, lectia 5&6 – Vineri, 23 octombrie, ora 18.00

ÎNSCRIERE:

► Toate evenimentele grupului, precum acesta, sunt sustinute prin donatii. Nu avem o recomandare anume, poate sa fie o suma de 20 de lei / lectie (ACI7 – 200 lei, ACI8 – 160 lei, CM – 120 lei), poate fi mai mult (ne-ati ajuta pe noi dar si pe voi – ceea ce dai, primesti) sau chiar mai putin (oferim si burse de studiu – vezi mai jos). Aceasta donatie acopera costul infrastructurii web, al spatiului unde ne intalnim iar restul banilor vor sprijini alte proiecte legate de Dharma nationale sau internationale.

► Donatiile vor fi facute in contul Revolut Dharmakaya Romania , Va rugam sa adaugati nr de telefon 0756 433 608 (numarul Liviei Soare – @livia23j4 ) in contul Revolut. Toate tranzactiile vor fi transparente si vor vizibile de catre fiecare dintre voi. Cine nu dispune de Revolut donatiile se pot face in sala de curs.

► Persoanele care momentan nu dispun de fonduri necesare contribuției de participare (studenți, persoane fără un loc de muncă, șamd.) dar își doresc să participe, sunt încurajați să contacteze organizatorii.

► Locația cursului – online prin zoom

► In general oferim înregistrările video ale lecțiilor precum, materialele scrise, przentarile. Si aceste cursuri vor fi publicate dupa prelucrarea lor pe site la capitolul corespunzator.

Îndrumătorul cursurilor

Gabriela Balan

Cursurile vor fi predate de Gabriela Balan, care studiază cursurile ACI din 2010 cu Lama Dvora Tzvieli.  Cursurile ACI au fost predate de Geshe Michael Roach, care a contribuit la traducerea a peste 30.000 de cărți străvechi, ce conțin învățătura din cadrul studiului pentru gradul de Geshe în tradiția budistă. Cursurile ACI au ajuns in România prin intermediul Gabrielei Bălan, eleva Lamei Dvora.

Formular înscriere curs

Pentru alte informații:
Livia Soare, 0756 433 608, soare.livia@gmail.com
Liviu Taloi, 0745 289 583, liviu.taloi@gmail.com