།་བློ་བྱོང་དོན་བདུན་མ།
Lojong dun dunma

Lojong 1 ”Cele 8 versete”

Dezvoltarea unei inimi bune este piatra de temelie a practicii spirituale. Aceste învățături și meditații oferă metode concise și eficiente pentru a dezvolta iubirea și compasiunea pentru toți cei din jurul nostru. Lojong este o practică care vă antrenează să profitați din plin de viață îngrijindu-i pe alții și de a integra această atitudine în viața de zi cu zi.

Cele șapte principii se bazează pe textul ”Sfaturi pentru pregătirea personală pe Calea cea Mare” de către Geshe Chekawa (1101-1175). Acest text conține multe sfaturi puternice despre cum să gândim și să acționăm ca un bodhisattva. Aceste învățături și practici au fost păstrate în secret de secole pentru că maeștrii din trecut nu doreau ca versetele lor aparent mistice să fie înțelese greșit.

Acest studiu este plin de înțelepciune și har, și putând fi aplicat fiecărui aspect al vieții noastre: în timpul zilei, în meditație și în momentul morții.

Învățăturile Lojong au ajuns la noi prin înțelepții Kadamapa de la începutul budismului din Tibet. De sute de ani această învățătură a fost păstrată în secret.

Datorită recunoașterii marii valori a învățăturilor Lojong pentru practicanții săi și a contribuției sale majore la dezvoltarea sa spirituală și a temerii că secretul ar duce la pierderea tradiției, voalul secretului a fost în cele din urmă dat la o parte.

Lojong ne dă metode de practică și meditații pentru a ne dezvolta o inimă bună, pentru a ne dezvolta compasiunea și iubirea pentru toți cei din jurul nostru și pentru a ne dezvolta conștiința iluminării. Practica Lojong aduce multă fericire și bucurie.

În acest seminar, vom face cunoștință cu unul dintre cele mai cunoscute texte din această minunată tradiție antică: ”Opt versete pentru antrenamentul minții” scris de către maestrul Dorje Sengge

Materiale Lojong 1 ”Cele 8 versete”

Lectiile in format HTML, pentru Lo Jong 1

 1. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lectia 1
 2. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lectia 2
 3. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lectia 3
 4. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lectia 4
 5. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lectia 5
 6. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lectia 6

Meditatii

 1. meditatia 1, text, audio
 2. meditatia 2, text, audio

 

Materialele scrise: lecțiile, prezentările ppt, temele, testele și răspunsurile

 

Lojong 2 ”Cele șapte principii pentru dezvoltarea unei inimi bune”

Dezvoltarea unei inimi bune este piatra de temelie a practicii spirituale. Aceste învățături și meditații oferă metode concise și eficiente pentru a dezvolta iubirea și compasiunea pentru toți cei din jurul nostru. Lojong este o practică care vă antrenează să profitați din plin de viață îngrijindu-i pe alții și de a integra această atitudine în viața de zi cu zi.

Cele șapte principii se bazează pe textul ”Sfaturi pentru pregătirea personală pe Calea cea Mare” de către Geshe Chekawa (1101-1175). Acest text conține multe sfaturi puternice despre cum să gândim și să acționăm ca un bodhisattva. Aceste învățături și practici au fost păstrate în secret de secole pentru că maeștrii din trecut nu doreau ca versetele lor aparent mistice să fie înțelese greșit. Acest studiu este plin de înțelepciune și har, și putând fi aplicat fiecărui aspect al vieții noastre: în timpul zilei, în meditație și în momentul morții.

Matariale Lojong 2 ”Cele șapte principii pentru dezvoltarea unei inimi bune”

Lectiile in format HTML, pentru Lo Jong 2

 1. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lecția 1
 2. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lecția 2,a
 3. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lecția 2,b
 4. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lecția 3,a
 5. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lecția 3,b
 6. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lecția 4
 7. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lecția 5
 8. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lecția 6
 9. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lecția 7

Materialele scrise: lecțiile, prezentările ppt, temele, testele și răspunsurile

 

Lojong 3 “Eliberarea de cele patru atașamente”

De multe ori auzim de la învățătorii budiști despre necesitatea de a renunța la atașamentul față de lucruri pentru a fi liberi și fericiți. Dar ce se înțelege mai exact? Ce este această libertate spre care aspirăm și cum putem să o realizăm?

• Ea înseamnă să fim indiferenți la tot ce se întâmplă în viața noastră? Aceasta este esența fericirii pe care Buddha ne-a învățat?
• Asta înseamnă că nu ar trebui să mă bucur de lucrurile bune din viața mea? Ar trebui să rămân indiferent la orice dezastru?
• Ce înseamnă mai exact cuvintele „atașament” și „eliberare de atașament”?
• Este adevărat că nu suntem liberi? Și dacă da, ce ne înlănțuie și cum să ne eliberăm de aceste lanțuri?

În acest seminar vom studia aceste subiecte importante și vom investiga esența profundă a libertății și modalitatea de a o atinge.

Studiul se bazează pe cunoștințele care ne-au fost transmise de tradiția Sakya, care își au rădăcinile în Tibetul secolului al XII-lea și care s-au păstrat până în zilele noastre. Tradiția spune că textul „Eliberarea de cele patru atașamente” i-a fost transmis direct lui Sache Kunga Nyingpo de către ființa iluminată Manjushri. Vom studia acest text cu ajutorul comentariului asupra lui scris de fiul lui Sache Kunga, ilustrul înțelept Drakpa Gyeltsen – doi dintre cei cinci „mari patriarhi” ai acestei minunate tradiții.

Materiale Lojong 3 ”Eliberarea de cele patru atașamente”

Lectiile in format HTML, pentru Lo Jong 3

 1. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lecția 1,a
 2. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lecția 1,b
 3. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lecția 2
 4. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lecția 3,a
 5. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lecția 3,b
 6. Lo Jong – Antrenamentul minții  –Lecția 4
 7. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lecția 5,a
 8. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lecția 5,b
 9. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lecția 6
 10. Lo Jong – Antrenamentul minții – Lecția 7