Guru Yoga – Lecția 16

Seminar meditația: Guru Yoga
དགའ་ལྡན་ལྷ་བརྒྱ་མ།

Ganden Hla Gyema

Mii de îngeri din paradisul cerului – rugăciune Lamei
Versiunea extinsă
Conform învățăturilor lui Ken Rinpoche Geshe Lobsang Tharchin,
Geshe Michael și alți profesori
traducere a conferințelor Lamei Dvora Tzvieli
Lecția 16

 

Întrebări

  1. Cum este integrată metoda celor patru puteri de purificare în practica Guru Yoga?

Purificarea pe care o facem cu nectar, se numește în tibetană dutsi bebjungDutsi, acesta este cuvântul tibetan pentru nectar. Practica cu nectarul. Această practică funcționează numai dacă sunt aplicate cele patru puteri de purificare.

Practica este începută cu refugiul, refugiul în înțelepciune care înțelege vacuitatea. Aceasta este prima putere, puterea de bază. Atunci când ne gândim la greșelile făcute, obstacolele pe care le avem, pe care ni le imaginăm ca o materie neagră în corpul nostru, în lumina înțelepciunii pe care am dobândit-o și a înțelegerii karmei, trebuie să fie însoțite de regretul nostru sincer. Deci, aceasta este a doua putere. Bineînțeles, că dacă regretăm, îl rugăm pe Lama să ne ajute, iar după acea vom continua să facem aceleași lucruri, purificarea nu are nici o valoare. Pentru ca purificarea să funcționeze, trebuie să ne oprim din acest comportament sau, cel puțin, să încercăm să ne oprim cel puțin pentru un timp, dacă este ceva foarte dificil. Aceasta este cea de a treia putere, puterea de înfrânare. Cea a patra putere este acțiunea corectivă sau antidotul. Toată această practică este o acțiune corectivă.   

  1. Unde sunt păstrate semințele noastre karmice? Și ce se întâmplă cu ele după moartea noastră?

Nu există o bancă generală a semințelor karmice, dar există o bancă karma noastră personală. Pentru că ceea ce semănăm este ceea ce culegem. Unde se află această bancă a semințelor? Este în corp, este în minte? Trupul și mintea noastră sunt karma noastră. Trupul nostru este rezultatul karmei pe care am semănat-o, și cu acest corp acum continuăm să acumulăm karmă. Deci, trupul nostru nu este separat de karma noastră. Karma este păstrată în fluxul conștiinței noastre și ea vine după noi de la o viață la alta, doar dacă nu învățăm să o purificăm. Karma este cea care ne ține în Samsara.

Moartea nu lichidează karma. În momentul morții, karma de a fi în acest trup se încheie. Asta e tot. Toată karma care nu a apucat să rodească, vine după noi, continuă în curentul nostru de conștiință, pentru că conștiința nu se sfârșește odată cu moartea corpului fizic. Aceasta este întreaga practică budistă. Nu putem să ne debarasăm de karmă prin moarte. Dacă ar fi fost posibil, atunci lucrul cel mai logic ar fi fost să ne sinucidem. Iar acest lucru nici nu se aduce în discuție, deoarece acumulează karma negativă de a ucide, și nici nu rezolvă problema.

  1. Oare ritualurile de protecție împotriva spiritelor dăunătoare etc., presupun că acestea există în afara noastră? Au ele existență proprie de sine?

Întregul ritual, marcatoarele și toate celelalte funcționează datorită vacuității. Ele funcționează numai în cazul în care înțelegem că spiritele rele sunt proiecțiile noastre. Faptul că ele sunt proiecțiile noastre, nu le fac mai puțin reale. Așa cum acest corp este proiecția mea, nu-l face să fie mai puțin real. Totul depinde de înțelegerea vacuității și de aplicarea ei în cazul spiritelor dăunătoare.

  1. Un profesor de Dharma care are intenția să aducă la iluminare toate ființele, cum ar trebui să trateze oamenii care subestimează învățătura, pun întrebări lipsite de considerație? Să le ignore întrebarea, sau să încerce de a le explica?

În primul rând, profesorul trebuie să-și dea seama pe ce poziție se află cel ce întrebă. Acest lucru face parte din abilitățile pe care le cerem Lamei să ni-l confere. De a ști ce să spună, când să spună, cât de mult să spună și cum să spună. Dacă cel care întreabă face asta ca să agaseze, ca să vadă cine are dreptate, să arate celorlalți că opinia lui este mai bună, în acest caz nu are rost să se intre în discuție, pentru că se poate ajunge la o abordare lipsită de considerație față de Dharma, și cel mai bine este să se treacă la un alt subiec  . tPentru ca discuția despre Dharmă să fie de folos cuiva, întrebarea trebuie să fie sinceră. Pentru că dacă întrebarea se pune în scopul de a arăta că profesorul greșește, atunci discuția nu are nici o șansă de succes. Cel care întrebă trebuie să fie cu adevărat interesat de ceea ce transmite învățătura.

Dacă nu este interesat, atunci profesorul va trebui să se întoarcă câțiva pași în urmă și să creeze o relație de încredere cu el. Profesorul, prin comportamentul lui, trebuie să fie un exemplu personal, astfel încât celălalt să vadă că practica funcționează, și atunci ar putea să dorească să audă mai mult. Profesorul va primi respect, nu datorită lucrurilor pe care le spune, ci pentru modul în care el aplică învățătura, lucrurile. Deci, sunt șanse ca oamenii să devină interesați.

  1. Cum putem distribui vizualizările?

Datorită faptului că procesul de purificare are trei părți, nu trebuie făcute toate vizualizările într-o singură sesiune de meditație. Dacă suntem în retreat, este de recomandat ca vizualizările cu lumina curcubeului să le facem ca o unitate. Este bine să ne concentrăm pe o parte din ele și să intrăm în profunzime.   

  1. Dacă vrem să medităm asupra mai multor perfecțiuni în aceeași meditație, cum trecem de la una la alta?

Atunci când ne imaginăm materia neagră, ne imaginăm că ea cuprinde ambele perfecțiuni, și le purificăm pe toate odată. Sau putem să purificăm una și apoi să trecem la cealaltă, în cazul în care avem destul timp și încă ne mai putem concentra. Nu este bine de stat peste puterea noastră de concentrare, deoarece meditația nu va fi bună și creează obiceiuri proaste.

  1. Dacă vrem să medităm pe două subiecte diferite în aceeași sesiune, cum ar fi meditația pe Lama și apoi Tong Len, cum să facem trecerea de la una la alta?

Este bine ca fiecare sesiune să fie începută cu Lama, pentru că va determina succesul celei de-a doua părți a meditației, în cazul acesta Tong Len, și de asemenea etapele preliminarii.

Dacă vrem să facem și meditația Tong Len, și meditația conștientizării morții, și altă meditație, asta depinde din nou de cât ne putem concentra. Dacă putem sta trei ore fără să ne mișcăm în meditație focalizată pe un singur obiect, este minunat. Dar, dacă nu am ajuns în acest stadiu este bine să nu ne încurcăm cu prea multe lucruri deodată. Este mult mai bine să ne alegem o singură temă de meditație, și să medităm asupra ei o perioadă mai lungă de timp. Poate o lună sau două.

Atunci când medităm zilnic asupra unui singur subiect de meditație și-l aprofundăm, de fiecare dată când ne așezăm să medităm, vom avea impresia că meditația are o continuitate. Ea merge și se adâncește, iar conștientizările vor fi din ce în ce mai multe. Atunci când se ajunge la punctul culminant, meditația va începe să se estompeze puțin și, vom simți că suntem în declin. În cazul în care, după o săptămână vom simți că meditația nu ne mai bucură și nu ne vine să mai medităm asupra aceluiași subiect, atunci vom trece la alt subiect. Dar până când nu se întâmplă toate acestea, este bine să rămânem cu același tip de meditație o perioadă de timp.

Cei care au de făcut meditațiile de 15 minute care sunt cerute în cursurile ACI, ar trebui să-și aleagă o temă de meditație principală pe care să o facă, să spunem dimineața, jumătate de oră, iar seara sesiunea de meditație de un sfert de oră. Meditația principală va trebui continuată așa cum a fost descrisă mai sus. După un timp, poate după un an, se poate reveni la același subiect.

  1. Există vreo cale care să ne ajute în meditație să ne dezvoltăm la sentimente autentice față de Lama? Un băiat de șaisprezece ani este asociat cu lipsa de experiență.

Nu când el este un Buddha. Buddha are toată experiența din lume și abilitatea de a fi mereu de șaisprezece ani, deoarece la această vârstă prana se dezvoltă la cote maximale. Ajunge la apogeu. De aceea dorim ca figura lui Buddha să fie în plină de vitalitate. Cu cât înțelegem mai mult cine este acest Buddha, cu atât sentimentele noastre vor deveni mai profunde, autentice. Iar pentru asta este nevoie de timp, și de multe învățături.

  1. Dacă mintea mea este liniștită, este cufundată în interior, dar nu poate vizualiza 100%. Ce se recomandă în acest caz?

Dacă mintea a ajuns aproape de stadiul Shine, vom vorbi atunci. Dacă nu, nu am ajuns încă aici, cu toate că această stare în care mintea se cufundă, plutește, nu este în contact cu lumea, este foarte plăcută și foarte tentantă, acest lucru este un obstacol în meditație. Cu toate că această stare este captivantă, ea ne derutează. Nu există destulă  concentrare. Deci, atunci când nu putem vizualiza, va trebui să facem tot efortul și să rămânem pe obiect. Atunci când mintea începe să scufunde, corecția este de a întării prinderea. A se vedea cursul 3. Această situație este una dintre pericolele meditației.

  1. Cum poate practica meditației să ajute toate ființele?

Datorită faptului că toate ființele sunt proiecția noastră, așa cum și noi suntem tot o proiecție a noastră, atunci când ne purificăm conștiința, vom fi forțați să proiectăm paradisul lui Manjushri.

  1. Cum să ne comportăm atunci când un oaspete neașteptat apare în retreat-ul nostru?

Când ne aflăm într-un retreat, nu vom stabili un teritoriu în care vin mulți turiști. El va fi locul nostru privat în care probabilitatea ca cineva să vină pe neașteptate este foarte mică. Nu trebuie să intrăm în panică. Cel mai important lucru este să ne continuăm retreat-ul , deoarece este el este foarte rar. Atunci când într-adevăr apare cineva, acest lucru este un obstacol, este karma noastră. Iar dacă există o astfel de karma, avem prilejul de a o purifica. Dacă vom cădea pradă sentimentelor, ne vor perturba practica, și ne vor produce Lung. În acest caz, putem citi Sutra inimii, sau să facem o meditație de purificare, sau să refacem zidul protector așa cum am făcut  în meditație și de a continua retret-ul.

Lama Dvora Hla povestește: ”Mă aflam în retreat, când o femeie vine, deschide ușa și îmi spune ”hello, sunt aici!”. Pentru că nu m-am așteptat să vină, m-am speriat, și am intrat în stres . Așa că i-am spus, să nu intre. Femeia s-a simțit jignită, a plecat și nici nu s-a mai întors. Dar mai târziu am avut vibrații în corp, așa că am citit Sutra inimii, lucru care m-a ajutat foarte mult”.

  1. Atunci când o persoană nedorită sau o persoană suferindă apare în viața noastră, această situație nu o putem schimba în prezent. De ce este așa? Cum putem să facem atunci ca persoanele nedorite sau persoanele care suferă să ”dispară” din viețile noastră?

Cine apare în viața noastră este în conformitate cu karma care rodește. Dacă rodește o karmă bună, vom percepe persoana dorită. Dacă avem o karma mai puțin bună, vom percepe pe cineva nedorit. Dar aceste persoane nu sunt dorite sau nedorite în sine, nu au aceste calități. Ele sunt tot o proiecție a noastră. Și, chiar dacă vom încerca din răsputeri să aducem în viața noastră numai pe cei doriți, oricine va apare – va fi în concordanță cu karma noastră. Deci, cel mai bun mod de a ai îndepărta pe cei neplăcuți sau suferinzi, este să ne curățăm de afecțiunile mentale. Ei apar din afecțiunile noastre mentale, din karma noastră.

Practica ”schimbării de sine cu ceilalți”, printre altele, spune: ”Dacă eu îi percep ca suferinzi, respingători, neplăcuți sau nedoriți, îmi dau seama că eu i-am făcut să fie așa. Este sămânța pe care am plantat-o ​​și ea rodește în acest fel. Eu care percep fenomenul și fenomenul în sine, vin din aceeași sămânță karmică.” Aceeași sămânță karmică, care mi-l aduce pe șeful care țipă, mă aduce și pe mine să stau în fața lui. Deci, modul în care putem să-i ajutăm, este de a ne purifica pe noi înșine, și sub nici o formă nu le vom da o existență proprie de sine. Este o neânțelegere a practicii.

  1. Dacă aș practica la sfârșitul zilei purificarea amprentelor mentale pe care le-am acumulat în acea zi, ele vor deveni mai puțin puternice?

Datorită ignoranței noastre, în mod constant, acumulăm încălcări ale principiilor morale. Poate în timpul zilei, ne-am angajat în discuții care dezbină, am vorbit dur, necuviincios, sau fără sens. Pentru a purifica toate aceste fapte, putem să facem seara 21 de miktsema, sau prima parte a purificării de sus în jos împreună cu rostirea mantrei. Acest lucru ajută să purificăm și ceea ce am acumulat în timpul zilei, împiedicându-le în acest fel să se intensifice. Cei care sunt serioși pe calea spirituală, această practică de purificare este esențială.

  1. Karma de a întâlni bolnavi, se datorează faptului că nu am avut grijă de cei bolnavi în trecut. Cum se potrivește această afirmație cu faptul că un medic care tratează pacienții vede în viața lui numai bolnavi?

Există etape în viața noastră în care apar lucruri neplăcute și nedorite, cum ar fi oameni bolnavi, deoarece ne rodește o astfel de karma. Și există o etapă cu mult mai înaltă în care un Bodhisattva care este deja pur, Buddha este complet pur, alege să meargă în infern pentru a ajuta creaturile de acolo. Un Bodhisattva în mod deliberat se expune în fața acestor situații. În mod intenționat se duce acolo unde există suferință. El practică schimbarea de sine cu ceilalți.

Se spune despre Maestrul Shantideva, că după ce a părăsit mănăstirea, a zburat și a aterizat în sudul Indiei. El a început să caute locuri în care să poată ajuta. Datorită faptului că avea Siddhis, puteri paranormale, el știa unde era război sau unde era foamete. El zbura spre acest locuri și îi ajuta pe cei suferinzi. Un Bodhisattva în mod deliberat merge spre locurile în care există suferință și poate ajuta.

Desigur, că în ceea ce-l privește pe medic, noi nu-l putem judeca, pentru că niciodată nu știm cine este. Nu putem ști de ce face ceea ce face. Totul depinde de motivația medicului. Fie ca este din motive materiale sau din motive înalte.

Atunci când meditați este bine să știți versetele pe din afară, pentru ca să nu începeți să răsfoiți paginile, și să vă deconcentrați. Dacă doriți să faceți un retreat de zece zile sau două săptămâni, puteți combina aceste meditații cu cele ale Sursei binefacerilor mele. Puteți face în timpul zilei meditațiile Sursa binefacerilor mele, și seara meditațiile de purificare. Oricum sunteți liberi sa faceți cum credeți, dar combinarea celor două este retreat minunat.

A face 21 de miktsema este de acum modalitatea voastră de purificare. Tibetanii învață doar să facă purificarea greșelilor, a abaterilor. Geshe Michael spune că este bine să vă gândiți și la lucrurile bune, și să le introduceți în meditație. Puteți spune miktsema în meditație, împreună cu vizualizările, sau le puteți doar spune când mergeți sau conduceți. Dar, doar spunându-le nu este aceeași karma intensă. Oricum, este cu mult mai bine să le spuneți, decât să vă gândiți la lucruri negative sau fără sens. Dacă aveți puțin timp de pierdut, sau așteptați la semafor sau orice altceva, este o modalitate foarte bună de a vă petrece timpul.

Mulți Lama vă vor spune să faceți o sută de miktsema pe zi.