Cursul 9: Viața etică
Nivelul unu al disciplinei budiste (Vinaya)
Inspirate după învățăturile lui Geshe Michael
Traducere a conferințelor Lamei Dvora Tzvieli
Lecția 7 – prima parte
Sursa studiului
Baza acestei lecții nu este scrierea Vinaya, ci Lam Rim Chen Mo.
Lam Rim Chen Mo
Aceasta este bine-cunoscuta carte a lui Je Tsongkapa.
Je Tsongkapa
Chen – mare.
„Marea expunere/tratat a etapelor pe calea spre iluminare” sau „Calea treptată spre Iluminare”.
Mo – sufix feminin care este dat oricărei cărți despre înțelepciune.
Și a fost scrisa de marele Je Tsongkapa. Capitolul despre care se vorbește în această lecție se bazează pe sutre. Je Tsongkapa vorbește în detaliu despre semnificația karmică a respectării preceptelor de eliberare și, după cum am menționat, dacă înțelegem bine karma și vacuitatea, atunci înțelegem că respectarea jurămintelor este deosebit de importantă, deoarece karma ne creează viața.
Cele zece precepte de eliberare sunt
un ghid pentru crearea viitorului nostru
Au fost alese zece din 84.000 de afecțiuni mentale care să fie primele de pe lista de jurăminte. De ce? Pentru că sunt dominante și le avem cu toții mai mult sau mai puțin.
De aceea este foarte important să învățăm care sunt acestea, să începem să ne observăm pe noi înșine, cum se manifestă și cum ne raportăm la ele. Ne vom referi la ele adesea în limbaj negativ, în sensul de a nu le face. Bineînțeles că ele au și partea pozitivă.
Ideea este să ne folosim de această cunoaștere nu ca să ne judecam pe noi înșine, sau să ne învinuim – ci să le folosim ca un ghid de a ne crea viitorul. Nu vom spune: „Oh! Sunt bolnav, semn că am vătămat altora viața. Sunt un om rău!”. Nu facem asta. Ne spunem: „Sunt bolnav. Boala vine din karma vătămării vieții. Voi merge să îngrijesc alți bolnavi și voi căuta să protejez viața”.
Ne folosim de asta pentru a ne construi viitorul și nu ne judecăm trecutul.
Nu mai avem ce face cu trecutul , decât să învățăm din el.
Deci, acesta este scopul acestui studiu.
Bine sau rău – în funcție de rezultat
Și când spunem „fapte rele”, cine stabilește ce este bine și ce este rău?
Fapta este „bună” sau „rea”, în funcție de rezultatul pe care ni-l va aduce:
-
- Fapta rea ne va face să suferim.
- Fapta bună ne va face să ne fie bine.
Aceasta este definiția faptei bune și a faptei rele. Nu există nicio autoritate, niciun guvern, niciun preot care să spună: „Asta e bine” sau „Asta este rău”.
De ce?
Pentru că vederea noastră este limitată, pentru că suntem scufundați în ignoranță și nu vedem rezultatele acțiunilor noastre, altfel nu le-am mai face. De aceea trebuie să ne bazăm pe ființe iluminate care să ne îndrume. În acest sens, ele sunt o autoritate, pentru că vederea lor este cuprinzătoare.
Deci, cauza pentru care respectăm aceste jurăminte nu este:
-
- Pentru că așa ar fi frumos.
- Pentru că a spus profesorul.
- Pentru că este moral.
Adevărata cauză este că dacă le respectăm – ne creăm fericirea, iar dacă nu le respectăm – ne creăm suferința. Simplu și clar!
Patru tipuri de rezultate karmice
Je Tsongkapa vorbește în cartea sa despre diferite tipuri de rezultate karmice pentru fiecare dintre acțiuni. Deci fiecare acțiune are patru rezultate:
1. Rezultat similar
Primul tip de rezultate se numesc „rezultate similare”. Aceasta înseamnă că există o similitudine/potrivire între natura rezultatului și natura faptei. De exemplu
› furtul – va duce la lipsuri,
› vătămare a vieții – va duce la sănătate precară sau ca viața mea să fie pusă în pericol.
Acesta este sensul de „similar” – între cauză și rezultat există asemănare. Poate că nu știm care este cauza, dar după rezultat ne putem da seama care ar fi cauza. Cum putem ști care ar fi cauza? Autorul ne-a dat un tabel în care putem vedea corespondența dintre cauză și efect.
2. Al doilea tip de rezultat este rodirea.
Acest tip de rezultat se referă la renașterea noastră următoare. Fiecare acțiune poate avea rezultat în această viață sau în viața următoare sau în alte vieți. Și invers – orice rezultat pe care îl avem acum, provine din ceea ce am făcut în această viață sau în viața anterioară, sau în alte vieți anterioare.
Deci, există fapte atât de puternice, atât de dominante, la bine și la rău, încât ele vor determina următoarea noastră renaștere – asta înseamnă rodirea.
3. Un al treilea tip de rezultat este tendința.
Fiecare faptă, pe lângă rezultatele pe care le produce, întărește și tendința noastră de a continua să săvârșim aceeași faptă. Este tendința de a face aceeași greșeală/abatere din nou și din nou în viitor, de a fi atras de a face acea greșeală. Aceasta înseamnă atracție față de obiceiurile înrădăcinate. Dacă cineva minte o dată și nu a fost prins, a doua oară va minți mai ușor, și încet tendința de a minți va crește.
Cu toții am venit pe lumea asta cu anumite tendințe, cu anumite talente. Acestea sunt rezultatele karmelor pe care le-am făcut în trecut, atât bune, cât și rele, în ambele direcții. Putem vedea copii mici, care sunt atenți și servesc musafirii cu prăjituri și sunt alții care abuzează de animale. Acestea sunt rezultate din vieților lor anterioare, rezultate ale tendințelor. Deci, asta ne determină caracterul.
Suntem complet goi de orice natură. Nu avem nicio natură să fim buni sau răi, generoși sau zgârciți de la sine. Avem trăsături care se manifestă, care sunt un rezultat karmic, iar dacă acestea au fost cauzate de karma, asta înseamnă că prin activarea unui antidot le putem schimba. Nu există ceva ce nu putem schimba.
4. Al patrulea tip de rezultat este rezultatul de mediu.
Fapta făcută nu mă afectează numai personal, ci îmi afectează și mediul înconjurător în sensul că determină lumea în care trăiesc, lumea în care mă aflu. S-ar putea ca eu să fiu integru acum, dar cei din jurul meu sunt necinstiți, și acesta este rezultatul de mediu al faptului că nu am fost cinstit în trecut.
Deci, aceasta este prima parte a introducerii – tipuri de rezultate.
Calea karmică completă – diferite niveluri de acumulare a karmei
Atunci când vorbim despre karma fiecăreia dintre acțiuni, există diferite niveluri de acumulare a karmei:
1. Fapta fără intenție – Putem omorî neintenționat, cum ar fi să călcăm pe o furnică când mergem noaptea pe în întuneric sau poate că era lumină dar am fost distras de altceva.
2. Fapta premeditată – Un alt nivel de a acumula karma, este să calci în picioare insecta cu multă furie.
Există mai mulți factori care determină puterea karmei și acest lucru este foarte important de știut. De ce? Pentru că vrem să acumulăm cât mai multă karma pozitivă și cât mai repede posibil. Dar pentru asta trebuie să știm cum să o acumulăm ca să fie completă.
Voi enumera doar câțiva factorii:
a. Motivația
Motivația este cel mai important lucru, pentru că cineva poate băga cuțitul în corpul cuiva, ori de-al ucide, ori de-i scoate o tumoare din corpul lui, dacă ai pregătirea adecvată. Același act poate fi complet diferit în funcție de motivație. Deci, 90% din karma este motivația.
b. Emoția și conștientizarea care însoțesc fapta
Un alt factor care este foarte important este gradul de emoție care însoțește fapta.
A ucide pe cineva cu ură nu este același lucru cu a ucide pe cineva neintenționat. Gradul de emoție este foarte important. Cum folosim emoția în mod pozitiv? De exemplu, aranjăm cu entuziasm masa frumos și invităm pe cei din sangha să se bucure de bucatele de pe masă. Deci, este important cu ce intenție, cu cât entuziasm, iubire, bucurie facem fapta.
Aici intră și cât de conștienți suntem când săvârșim fapta. A fi distrați sau conștienți determină forța karmei.
Cu cât înțelegem vacuitatea mai bine și suntem mai conștienți de săvârșirea faptei, cu atât karma este mai puternică.
c. Săvârșirea faptei
Intenția nu este suficientă. Cu toții știm proverbul: „Drumul spre infern e pavat cu bune intenții”. Nu este nevoie numai de intenție, ci trebuie să și executăm fapta.
Oamenii sunt plini de intenții bune și spun: „Hai să facem așa și așa”. Nu este bine doar să intenționăm și să nu executăm. Uneori intenționăm ceva și ne merge, dar dacă tot timpul intenționăm și nu executăm – creează o tendință proastă. Ceva în direcția vorbelor inutile, fără rost.
d. Finalizarea faptei
Să zicem că intenționez să ucid pe cineva. Iau un cuțitul și îl înjunghii. Și mă asigur că e mort, pentru a finaliza fapta.
Desigur că putem vorbi și despre exemple pozitive.
e. Asumarea faptei
Continuând exemplul de mai înainte, stau acum în fața cadavrului cu pistolul fumegând în mână și spun: „L-am omorât”. Mi-am asumat fapta. Nu în sensul de a-mi lua răspunderea, ci în sensul că am luat fapta asupra mea. Fapta este a mea. Asta întărește karma.
Să luăm și un caz pozitiv. Am donat unei organizații umanitare pentru orfani. Am intenționat, am executat, m-am asigurat că a primit banii. M-am îngrijit să finalizez fapta, iar acum îmi asum fapta sau îmi iau dreptul de proprietate.
Întrebare: Asta nu înseamnă mândrie?
Răspuns: Nu, pentru că nu spun: „Ce minunată sunt. Ce grozavă sunt”. Voi spune: „Am făcut o faptă bună pe care o dedic iluminării mele”.
f. Bucuria pentru faptă
Aici vorbim despre fapte bune. Dacă am făcut o faptă bună, ne bucurăm pentru ea. De fiecare dată când ne amintim de fapta bună pe care am făcut-o și ne bucurăm de asta, ne va ajuta să facem și mai mult bine.
Nu spunem: „Ce bun sunt!”, ci „Ce minunat! Asta îi va face lui bine”. În acest fel, acumulăm karma din aceeași faptă, dobândă compusă.
(Dobânda compusă sau capitalizată se referă la faptul că dobânda este calculată nu doar pe baza sumei inițiale economisite sau împrumutate, ci și pe baza dobânzii acumulate până într-un anumit moment. Acest lucru înseamnă că dobânda se adaugă la suma principală, la sfârșitul fiecărei perioade de calcul, și, de asemenea, va fi luată în considerare pentru calcularea dobânzii viitoare. De aceea, în cazul investițiilor, dobânda compusă poate fi mai profitabilă decât dobânda simplă).
g. Dedicarea faptei tuturor ființelor
Cum amplificăm energia faptei? Dedicând-o. Dacă nu o amplificăm, ea va rodi, vom avea parte de un rezultat bun și cu asta s-a terminat.
Ceea ce ne dorim este ca această energie să dea roade la nesfârșit. Cum facem asta? O dedicăm întregii creații. O energie infinită. O depunem în banca iluminării noastre și a celorlalți.
Este materialul din care este realizată iluminarea. Buddha se află perpetuu în extaz, deoarece el dedică tot timpul tuturor ființelor. El niciodată nu va face ceva doar „pentru el însuși”.
Cele zece precepte de eliberare și rezultatele lor karmice
1. Uciderea
Sok chu
La ce ne referim când vorbim despre ucidere/omor? Aici ne referim la uciderea oricărei ființe vii, aceasta include
-
- avorturile.
- sinuciderea.
- participarea la acte de război, chiar și indirect, adică prin sprijinire financiară. Chiar și bucătarul care nu merge pe câmpul de luptă, dar participă la ea, va acumula aceeași karmă.
Pentru a putea ucide, trebuie să identificăm creatura din fața noastră ca ființă vie. De exemplu, dacă femeia face avort și în capul ei fătul nu este o ființă vie, atunci infracțiunea este mai puțin gravă decât atunci când înțelege că este o ființă vie. Chiar și bărbatul care este implicat în act, va acumula aceeași karmă.
În budism se spune că embrionul este viu în momentul concepției. Faptul că cineva nu cunoaște acest lucru, ușurează puțin karma.
De exemplu, jurămintele tantrice se încalcă foarte ușor, pentru că sunt legate de modul în care gândim. Și tocmai datorită faptului că ele sunt atât de ușor de încălcat, pentru că poartă o karmă atât de grea, mulți Lama nici nu le explică. Ei nu le explică din bucuria ignoranței – adică, dacă nu cunoaștem jurămintele, atunci nici nu știm că le încălcăm.
Rezultatele săvârșirii faptei
Rezultatul personal (rezultatul similar)
a. viața noastră este scurtă – murim devreme, murim brusc, murim de tânăr.
b. ne îmbolnăvim ușor – suntem bolnăvicioși
c. avem putină energie.
Rezultatul de mediu:
a. Mâncarea, băutura, medicamentele și recoltele au un efect foarte mic sau mai puțin eficiente. Adică, mâncarea nu este hrănitoare sau recoltele nu sunt bune.
b. Sunt inferioare sau greu de digerat sau ne îmbolnăvesc. Mâncarea care ar trebui să ne hrănească, ea ne îmbolnăvește. Oamenii spun: „Când mănânc leguma asta, mi se face rău”. Leguma nu ne face să ne simțim rău, de la sine. Ni se face rău doar dacă avem karma de a ne simți rău.
Niciun virus nu ne poate îmbolnăvi, de la sine, doar dacă avem karma să fim bolnavi. Totul este gol. Absolut tot este jocul karmei în oglinda vacuității. Virusul mă poate îmbolnăvi? Virusul este cum mi se întâmplă, dar nu de ce mi se întâmplă. Dacă mă îmbolnăvesc este în funcție de karma mea.
c. Trăiesc într-un loc în care viața este în pericol, sunt războaie.
d. Trăiesc într-un loc în care mulți oameni mor de tineri. Multe accidente de mașină sau decese premature.
Acestea sunt rezultatele de mediu a lipsei de respect pentru viață.
Rezultatul proiector sau rodirea
Rezultatul proiector este să fim proiectați într-o viață în care suntem bolnavi sau viața ne este în pericol. Este ceva subînțeles.
Rezultatul tendinței – acest rezultat însoțește fiecare dintre cele zece fapte rele. Tendința de a continua acest comportament este în creștere.
Dacă am karma omorului și nu am purificat-o, voi avea tendința de a omorî cu multă ușurință. Îmi va fi mai ușor să calc pe furnici sau să trag în alții.
Copiii care abuzează de animale, le chinuiesc – aceasta este o tendință cu care au venit ca urmare a faptului că au ucis pe mulți într-o viață anterioară și nu au purificat suficient această karmă.
Întrebare: Ce se întâmplă în cazul în care medicii depistează la făt boli genetice și recomandă avortul?
Răspuns: Asta înseamnă omor.
Lama Dvora Hla povestește:
„Am o prietenă care studiază cu mine la „Diamond Mountain” și o cunosc de vreo cinci ani. Este o femeie care a născut copii la bătrânețe și fiul ei cel mic s-a născut retardat. Când fusese însărcinată cu el, era deja budistă și a ales să nu avorteze. Prietena mea nu mai era tânără și trebuia să alerge după copil tot timpul.
Am văzut-o progresând, cu toate că îl avea pe acel băiat cu probleme și crescându-și singură doi copii. Și ea învăța la Diamond Mountain și nu a pierdut niciun semestru. O femeie extraordinară. Pe măsură ce trecea timpul, această femeie era mai plină de lumină. Ea și-a recunoscut Lama în acel băiat. De fiecare dată când alerga după el, alerga după al ei Lama, ea se umplea de mai multă lumină și de mai multă fericire.”
2. Furtul
Ma jin len
A fura înseamnă a fura ceva care are valoare. După cum am spus mai înainte, vom stabilit că limita este valoarea unui 1 leu. Orice este peste 1 leu, este considerat lucru de valoare. Aceasta include:
-
- afaceri dubioase
- înșelăciunea cu privire la chirie, impozite sau facturi. Oamenii datorează uneori bani cuiva și amână plata în ultima zi a lunii, iar până când acesta depune cecul, între timp este weekend și ei se distrează pe banii lui. Amânarea de fonduri sau bani.
- a nu plăti integral datoriile către administrația locală si societate.
- a împrumuta o carte și a nu o da înapoi.
- a fura drepturile de autor.
- a fura creditul cuiva. Dacă nu dăm ceea ce se cuvine celor care merită, atunci nu vom primi ceea ce merităm atunci când merităm.
Ce ne spune Je Tsongkapa:
Rezultatul personal ca urmare a furtului
- Viața va fi scurtă. Vom trăi în lipsuri, nu vom avea suficiente mijloace pentru a exista.
Ce înseamnă să avem greutăți în traiul zilnic? Înseamnă că avem această karmă a furtului. Virusul este încă activ. Trebuie să facem antidot.
Care ar fi antidotul?
În primul rând, să ne asigurăm că protejăm bunurile altuia, că plătim toate drepturile de autor. Să-i ajutăm pe ceilalți să-și protejeze lucrurile lor. Să ne îngrijim ca alții să primească ce li se cuvine. Deci, acesta este un rezultat al furtului – lipsurile.
- Un alt rezultat personal – oamenii pretind că lucrurile pe care le avem, sunt ale lor. Există cineva care crede că ceea ce ne aparține, este al lui este al lor. Acesta este un rezultat personal.
Rezultatul de mediu:
- Sunt puține recolte.
- Recoltele nu sunt bune. Nu au puterea să înlăture foamea sau se strica sau nu cresc așa cum trebuie.
- Este secetă. Perioadele de uscăciune rămân prea mult timp. Recoltele se usucă și mor, sau
- Plouă prea mult, ceea ce dăunează culturilor.
Din lectura cursului:
„Pentru că ai furat, atunci recoltele sunt puține și sărace; recoltele nu au puterea de a înlătura foamea; se strică; sau nu se coc de loc; perioadele de secetă durează prea mult; plouă prea mult; recoltele se usucă sau mor.”
Rezultatul tendinței
Continuăm să facem același lucru.
Rezultatul proiector sau rodirea
Rezultatul de a lua ceva ce nu este al nostru, este căderea într-o existență suferindă, în care nu este nimic, adică a spiritelor flămânde. Sau dacă reușim să ne renaștem ca ființe umane, viața va fi mizeră și plină de sărăcie. Ne renaștem într-o țară săracă, ca oameni nevoiași.
3. Comportamentul sexual inadecvat
lok-yem
În comportamentul sexual inadecvat intră:
- În primul rând adulterul.
Abhidharma Kosha și Vinaya, intră în multe detalii asupra acestui aspect.
- organe incorecte (sexul oral sau anal).
- homosexualitatea.
Subliniem aici că budismul nu este contra homosexualității. Uneori poate fi un obstacol pe calea spirituală.
- masturbarea
- sexul între rude
- Sexul cu cineva prea mic
Amintiți-vă din nou că ceea ce dorim este să ne folosim de toate energiile pentru a ajunge la iluminare și de a ieși din suferință. Acesta este scopul. Nu dorim să le irosim pe plăcerile acestei lumi. Deci nu le spunem celor care nu sunt călugări să se abțină de la sex, ci vrem să prevenim greșelile care îi vor împiedica să ajungă la iluminare.
- Sexul cu un călugăr sau călugăriță.
- Sexul cu o femeie aflată la menstruație.
- Sexul cu o femeie în sarcină avansată (mai mult de o lună).
- Sexul cu o femeie care alăptează.
- Sexul cu cineva care are boală venerică.
- Prea multă activitate sexuală. Scrie: mai mult de cinci ori.
- Locul greșit. Ce înseamnă un loc greșit? Adică, în templu în fața reprezentărilor lui Buddha sau a imaginilor sfinte. Dacă aveți o garsonieră, trebuie să le acoperiți cu ceva.
Sunt mai multe, am enumerat doar câteva. Cu siguranță [în aceeași categorie intră și…]
- Violul. Orice folosire a forței este greșită.
- Orice lucru care provoacă durere este greșit.
- Je Tsongkapa mai adaugă: în timpul zilei. El îl citează aici pe Lordul Atisha.
Încă ceva referitor la adulter. Ce este adulterul? Este o relație cu cineva care se află într-o relație serioasă cu altcineva sau tu te afli într-o relație serioasă cu altcineva. Este nevoie de un contract de căsătorie pentru asta?
Nu. Fie că ești căsătorit sau nu. Poate fi situația în care perechea căsătorită să fie de acord să se separe, dar n-au divorțat încă, în acest caz te face liber.
Rezultatul personal:
Rezultatul personal – este legat în principal de adulter. Rezultatul personal este:
- Oamenii care lucrează în jurul nostru sunt „inconsecvenți” (de neîncredere). Ei promit și nu fac.
și vă confruntați cu multă concurență pentru partenerul dvs.
- Ne este greu să ne păstrăm partenerul. Ne confruntăm cu multă concurență pentru partener. S-ar putea ca în această viață să nu fi comis adulter și cu toate acestea să existe concurență pentru partenerul nostru, asta înseamnă că avem această karma dintr-o viață anterioară.
Din alte karme pot veni tot felul de lucruri, cum ar fi:
- obsedați sexuali, sau
- vedem oameni masturbându-se sau întâlnim oameni masturbându-se.
Lama Dvora Hla povestește:
„Am avut o prietenă care a plecat în India și mi-a spus că pe unde se ducea vedea pe cineva că se masturba, iar ea nu a mai suportat, și s-a dus la Lama. Lama a sfătuit-o să intre în retreat. Timp de trei luni a stat în retreat pentru a purifica această karmă, după care a ieșit și totul s-a terminat.”
Rezultatul de mediu
Rezultatul de mediu este un mediu poluat. Trăim într-un loc în care există urină și fecale peste tot, noroi, murdărie, mizerie; totul pute și totul pare neplăcut și de prost gust.
Să nu uităm: karma este individuală. Dacă vă aflați într-un mediu în care apa sau aerul sunt poluate, sau duhoare sau deșeuri – acesta este rezultatul comportamentului sexual inadecvat.