Cursul 9: Viața etică
Nivelul unu al disciplinei budiste (Vinaya)
Inspirate după învățăturile lui Geshe Michael
Traducere a conferințelor Lamei Dvora Tzvieli
Lecția 5
Este important să luăm jurămintele în mod corespunzător și cu pregătire
Vom vorbi acum despre:
Nye Me Puntsok
Puntsok – excelent,
Nye me – așa cum trebuie.
Care este sensul lor?
Cineva decide să se călugărească. Motivul lui este Renunțarea, s-a săturat de samsara, s-a săturat de suferință, s-a săturat să mai fie nefericit, s-a săturat de a mai avea o minte bolnavă, și dorește să scape de afecțiunilor mentale pentru totdeauna.
El dorește să iasă din suferință și să-i scoată și pe ceilalți din suferință și mai dorește ca acea cale pe care merge să funcționeze așa cum trebuie.
De aceea recomandarea este să își ia jurămintele într-o anumită ordine și cum trebuie. Adică, să nu sară peste etape, să progreseze treptat. Pentru că cel care își ia jurămintele și nu a ajuns la renunțare, nu este chiar atât de pregătit, și după două săptămâni își va spune: „Vai! ce am făcut?” Și asta nu este o karma bună.
Era foarte greu să primești jurămintele de la Ken Rinpoche. Era foarte strict. Trebuia să fugi mult după el pentru a primi jurămintele. Era foarte meticulos: „Dacă ai datorii, plătește-ți mai întâi datoriile”.
Ideea este că jurămintele trebuie luate așa cum trebuie. Când cineva își ia jurăminte monastice, el stă în fața lui Khenpo
Khenpo
înaintea Lamei și se angajează să meargă pe calea monastică, se angajează să se îndepărteze de bunurile materiale și să ajungă la iluminare.
Se spune că toți Buddha și Bodhisattva sunt prezenți la ceremonie. Este ca și cum el ar sta în fața lor și își ia angajamentul față de toți Buddha și Bodhisattva: „Mă voi îndrepta pe mine și voi îndrepta lumea”.
Dacă înapoiem roba de călugăr este foarte grav. De aceea omul trebuie să fie pregătit pentru asta, să meargă încet, cu grijă și progresiv.
Și acest lucru este valabil și atunci când ne luăm jurămintele de refugiu sau cele de o zi. Dacă ați mâncat la amiază și după o oră vi se face foame și nu rezistați să nu mai mâncați, atunci nu luați jurămintele de o zi.
Acest curs acoperă progresia ideală de la prima luare a jurămintelor de laic până la luarea completă a jurămintelor monastice.
Este foarte important să ne dezvoltăm
obiceiul de a finaliza sarcinile pe care le avem
– Karma de a începe ceva și a nu-l termina este teribilă.
Putem vedea oameni care par că pot ajunge departe, care încep frumos și se opresc la mijloc. Încep o relație și se opresc, încep studii și se opresc. Această karma care se creează este foarte greu de depășit. Pentru că se creează tendința de a renunța atunci când ne este greu. „Dacă mi-e bine, merg înainte, dacă nu mi-e bine, renunț!”.
Așa nu vom ajunge nicăieri. Cu siguranță nu la iluminare. Ca să ajungem la iluminare trebuie să ne confruntăm cu demonii pe care îi avem în minte, fără excepție. Deci acesta este un lucru foarte important.
– Mai mult de atât, când sarcina pe care ne-am luat-o este importantă
Pe lângă faptul că trebuie să ducem până la capăt orice sarcină pe care ne-am luat-o, dacă ne-am asumat și o sarcină care poate aduce binecuvântare tuturor ființelor, și renunțăm la ea, înseamnă că le-am trădat.
– cu atât mai mult în practica mai avansată
Când ajungem la Tantra, care este toată spre binele tuturor ființelor – Tantra nu are alt sens – atunci când plecăm la mijloc, nu există dezastru mai mare.
Câți oameni intră cu succes în Tantra cu un Lama vrednic de numele său? Puțini. Și când o părăsesc pentru că începe să le fie incomod, în toate scripturile scrie că acest lucru este groaznic.
Etapele pe care trebuie să le parcurgă
o femeie care decide să devină călugăriță
Ca exemplu – să luăm o femeie care decide să devină călugăriță. Care sunt pașii pe care trebuie să-i facă pentru a face asta bine, corect:
1. Jurămintele celor care nu sunt călugări – 5 jurăminte – GENYEN MA
Primele jurăminte pe care le ia femeia sunt jurămintele pe viață. Ea va începe cu asta. Care sunt?
1.1 Să nu ucizi o ființă umană sau un făt uman.
1.2 Să nu furi nimic de valoare.
1.3 Să nu minți despre realizările spirituale.
1.4 Să nu comiți adulter.
1.5 Să nu ne drogăm.
Acestea sunt cele cinci jurăminte pe viață pe care le ia femeia și o vreme le va practica numai pe acestea.
Ce înseamnă să practicăm jurămintele?
Ce înseamnă să le „practicăm doar pe acestea”?
Majoritatea dintre noi nu ucidem oameni. Deci putem spune: „Respect pe deplin jurământul”.
Nu furăm lucruri în mod normal, nu ne place deloc alcoolul, deci respectăm oricum jurămintele.
Dar asta nu înseamnă că vă țineți jurămintele.
A vă ține jurămintele înseamnă să vă cultivați în mod conștient aceste virtuți în voi. Nu veți lăsa nava să navigheze așa cum face de obicei. Vă puneți intenția.
De exemplu, când treceți pe lângă vinurile din supermarket, vă veți spune: „Mi-am luat jurământul. Ce bine! Ce fericit sunt că acum îmi disciplinez mintea”.
– Refugiul în Cele Trei Diamante
Refugiul în Cele Trei Diamante este însoțit de jurămintele de refugiu.
Cele Trei Diamante
Diamantul Dharma, este înțelepciunea și compasiunea pe care le vom realiza în inima noastră, pe care Buddha sau Arya le-au realizat. Deci oamenii care au dobândit înțelepciunea – acesta este diamantul. Și nu spunem doar „Îl respect!”, ci îl cultivăm activ de fiecare dată când trecem pe lângă o reprezentare a lui, pentru că ne amintește de refugiul nostru, ne amintește pe ce ne punem toată speranța, toată credința și toată încrederea. Nu pe statuie, ci pe ceea ce reprezintă ea, pentru că asta ne va proteja. Nici pe statuie și nici pe Buddha care nu mai trăiește, ci pe înțelepciunea pe care o vom dobândi, pe care ne-a lăsat-o moștenire.
Ce înseamnă să respecți Diamantul Buddha? Cum îl putem întâlni pe Buddha? Buddha are patru corpuri. Are două corpuri mentale și două corpuri fizice.
Corpul fizic al lui Buddha:
a. El are un corp cu care stă în paradis – corpul de plăcere (sau beatitudine) (sambhogakaya) este corpul celest. Trebuie să fim un Arya ca să-l putem vedea noi înșine.
b. El are, de asemenea, Nirmanakaya – corpul de manifestare. Există Nirmanakaya principală, care este Buddha Shakyamuni care a apărut acum 2.500 de ani, dar există și manifestările Nirmanakaya că arată ca toți oamenii.
Unii spun: „Oh! Ce păcat că nu am trăit pe vremea lui Buddha? De unde știi că nu l-ai întâlnit cu Buddha? Poate da l-ai întâlnit? Cum ar trebui să arate? Cum arată Buddha? El arată ca un om. Nu trebuie să fie tibetan. Nu trebuie să aibă ochii oblici. El poate fi bărbat sau femeie. Buddha poate apărea sub orice formă care ți se potrivește.
Întrebarea este: cât de puri suntem pentru a-l recunoaște? Ideea este nu cum arată el, ci ce gândește, ce face el.
Deci ne punem toată speranța, credința și încrederea în înțelegerea vacuității, în înțelegerea jocului karmei și a vacuității, a respectării eticii în lumina karmei, pentru că aceasta este adevărata protecția.
2. Angajamentul de a părăsi viața de familie – BARMA RABJUNG
Al doilea pas pe care îl face femeia care este pe cale de a-și lua jurămintele monastice, va fi angajamentul de a părăsi viața de familie. Este un pas înainte de călugărie. Ea nu este încă călugăriță. Femeia își ia acest angajament de a părăsi viața de acasă într-o scurtă ceremonie și trăiește așa o perioadă.
După cum putem vedea, ea trece printr-un proces psihologic, astfel încât să se obișnuiască cu gândul că renunță la tot ce ține de casă, de a trăi în familie. Ea renunță pentru un scop mai înalt, iar acest lucru este valabil atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
Mânat de compasiune
Să presupunem că cineva a decis să părăsească viața de acasă. Asta înseamnă că ar trebui să divorțeze?
În general, divorțul creează aproape întotdeauna karma negativă, pentru că problemele nu au fost rezolvate, ci lăsate baltă.
Dorim să ajungem la nirvana, la iluminare. Pentru a ajunge la nirvana, la iluminare, este nevoie de puritate deplină a minții, a karmei.
Uneori, compasiunea ne face să plecăm. Oamenii l-au întrebat pe Lama Zopa despre acest subiect: „Când este potrivit să divorțezi? Și el a răspuns: „Un motiv bun de a pleca, este din compasiune”. Uneori situația de acasă este de așa natură încât parteneri își fac mai mult rău unul altuia, și uneori poate este mai bine să se despartă. Acesta este o modalitate.
O a doua modalitate este: „Voi face ceva mai cu mult mai înalt. Vocea din mine mă cheamă. Mi-a sosit vremea să urc în alt loc”. Deci, uneori vine momentul când simțim că trebuie să plecăm, cu condiția să facem asta așa cum trebuie. Să facem asta prietenește, pentru că orice lucru negativ ne va însoți și nu ne va permite să ne desăvârșim calea.
Acest lucru este valabil și pentru orice cale spirituală. Oamenii se pocăiesc, devin religioși. Oamenii își urmează chemarea interioară, dar asta trebuie făcută cu compasiune. Nu din protest sau din opunere, sau pedeapsă. Toate aceste lucruri nu funcționează. Trebuie să fie făcut dintr-un motiv pur, din dorința de a aduce bunătate, binecuvântare altora.
Viitoarea călugăriță n-ar trebui să divorțeze pentru a permite partenerului ei să-și găsească un partener potrivit?
Dacă soțul dorește să continue viața de familie, atunci desigur, ar trebui să divorțeze pentru ca el să-și întemeieze o altă familie.
Dar foarte important este ca compasiunea să fie factorul motor, compasiunea și angajamentul față de calea spirituală, și lucrurile să fie făcute armonios, mai ales în ceea ce privește jurămintelor monastice.
Același lucru este valabil și în fiecare etapă a jurămintelor mai înalte. Chiar și când ajungem la jurămintele tantrice. Celibatul joacă un rol foarte important, iar oportunitatea este cu mult mai mare, deoarece Tantra poate aduce iluminare chiar în această viață.
Exemplul pe care Lama Dvora Hla îl dă uneori este despre cercetătorul științific. Să zicem ca suntem un om de știință și suntem convinși că, dacă lăsăm la o parte ceea ce facem și vom sta izolați cinci ani făcând cercetări, vom găsi leacul pentru cancerul din lume. Să spunem că așa este și că avem motive întemeiate să credem că vom reuși misiunea. Întrebarea este, voi părăsi familia sau nu? Fiecare va răspunde diferit, iar ceea ce va determina răspunsul este gradul de compasiune.
Un alt exemplu – este filmul The English Patient. El și ea se află într-o peșteră în deșert, în Egipt. Avionul cu care zburau s-a prăbușit, iar ea este grav rănită. Femeia este în agonie, iar iubitul ei trebuie să aleagă: sau să rămână lângă ea sau să încerce să ceară ajutor. Șansa de a cere ajutor era mică, pentru că locul era în pustiu și nici nu aveau mașină. Deci, ori rămânea lângă ea până când murea și atunci murea și el, ori să meargă după ajutor. În final bărbatul hotărăște să meargă după ajutor.
Acest moment al alegerii este un moment dificil. Trebuie să-ți asculți cu atenție inima și să verifici dacă acea chemare interioară este adevărată. Sentimentul adevărului este complet legat de cât de mult înțelegi samsara. Cât de mult înțelegi grozăvia Samsarei. Dacă ai înțeles-o bine, întrebarea n-ar apărea. Va fi foarte clar ce ai de făcut.
Un alt exemplu descris în scrierile de Dharma – este a unei familii: tata, mama, copiii, care suferă de foame și, au o bucată mică de carne. Ei ar putea face două lucruri. Ori să împartă bucățica de carne între toți. Deci fiecare va primi o firimitură și va mai trece o zi, după care vor muri din nou de foame. Ori unul dintre ei va mânca toată bucata și va căpăta suficientă putere să meargă să caute ajutor.
Dharma spune: „Mâncă carnea”, și du-te și căută ajutor.
Din nou, ni se pare că suntem într-o dilemă. Dar dacă compasiunea noastră este suficient de mare, este clar ce trebuie făcut.
Vom merge întotdeauna spre binele cel mai înalt. Vom merge mereu spre ceea ce va aduce cât mai mult bine, la câți mai mulți oameni și cât mai repede – bineînțeles în funcție de înțelegerea noastră.
Și s-ar putea să vă înșelați, dar karma merge după intenție. În funcție de cât de bine ați înțeles, dacă lucrul va face mult bine la cât mai mulți oameni, atunci asta veți face.
De asemenea, atunci când există un conflict între jurămintele tantrice și jurămintele unui călugăr, cu siguranță vom merge spre binele cel mai înalt pentru cât mai mulți oameni și nu există nicio îndoială că este tantra.
De aceea pentru tibetanii care sunt atât practicanți Mahayana, cât și de Tantra, comportamentul lor de călugăr va fi diferit de al călugărilor din alte curente. Perspectiva lor este diferită și, prin urmare, preferințele lor vor fi diferite.
3. Jurămintele unei călugărițe novice/începătoare – 13 jurăminte – GE TSUL MA
Al treilea pas este același și pentru bărbați și pentru femei.
Acum femeia va lua jurămintele de călugăriță novice – patru primare, șase secundare și trei transgresări pe care le-am enumerat anterior.
4. Jurămintele unei călugărițe intermediare – 12 jurăminte – GE LOB MA
În general, luate doar pentru doi ani. În plus față de cele 13 jurăminte GETSULMA, include 12 angajamente suplimentare:
Acum ea va lua încă 12 jurăminte pentru cel puțin doi ani, de călugăriță intermediară. Acestea sunt numai pentru călugărițe și nu pentru călugării. Ea poate lua aceste jurăminte imediat după cele 13 de începătoare, dar aici trebuie să stea cel puțin doi ani, dacă este femeie, și asta este diferit de bărbați.
De ce există o etapă intermediară doar pentru călugărițe?
Întrebarea este de ce a fost creată o astfel de etapă intermediară de doi ani pentru femei, care nu există pentru bărbați?
Pentru că, călugării ar trebui să trăiască în celibat, iar o călugăriță însărcinată nu prea corespunde situației. S-ar putea ca femeia să intenționeze să fie călugăriță, să-și ia jurămintele, dar nu a știut că este însărcinată.
După cum știm uciderea fătului este interzisă, de aceea este nevoie de acești doi ani pentru a se ști sigur că totul este în regulă. Printre cele 12 jurăminte, există interdicții legate de intimitatea cu bărbații.
Mai există și o altă problemă – a ceea ce cred alții. Cine știe când femeia a rămas însărcinată și ce s-a întâmplat cu ea? Acest lucru poate scădea din prestigiul călugărilor în ochii populației laice care ar trebui să-i susțină, deci este foarte important.
Deci călugărița intermediară mai are 12 de jurăminte, 6+6.
4a. TSAWAY CHU DRUK – primele șase sunt primare și sunt mai serioase – toate legate de relațiile cu bărbații sau lipsa relațiilor cu bărbații.
4b. JETUN CHU DRUK – următoarele șase sunt secundare și mai puțin serioase, precum ce mâncare ar trebui să mănânce? Cum se păstrează mâncarea? A nu strânge mâncarea, a nu săpa pământul. Chestii de genul asta.
De ce să nu sape pământul? Pentru a nu ucide viermii. Este un jurământ pe care îl au și călugării, dar introdus la cei seniori. Dar pentru femei, el a fost dat în această etapă.
Există jurăminte acolo de a nu tăia iarba, pentru a nu răni insectele care trăiesc pe iarbă.
5. Angajamente suplimentare de a păstra celibatul în formă pură – TSANG CHU NERNE KYI TSULTRIM
Înainte de a putea lua jurămintele de călugăriță deplină, mai există un pas, acela în care se angajează de a păstra celibatul în cea mai pură formă și abia după aceea vine etapa de călugăriță deplină.
Putem spune că există o grijă excesivă. Unii acordă acestor lucruri o atenție mai mare, alții mai puțin. Sunt curente în care dacă un călugăr vrea să ia ceva de la mine, care sunt femeie, îl ia cu o bucată de pânză, pentru că am atins acel lucru. Deci sunt stricți. Dar la noi nu este deloc așa. Nu suntem atât de stricți.
Intenția pură
Persoana care conferă jurămintele ar trebui să se asigure că intenția celui care le primește este pură.
Care ar fi intenția impură? Dacă cel care dorește să se călugărească caută să fugă de datorii sau să fie întreținut sau să se sustragă serviciului militar. Unii vin datorită presiunii colective. Dacă ei trăiesc într-o societate în care a fi călugăr este o mare onoare, „atunci voi fi și eu călugăr”. Există astfel de societăți. La tibetani este așa, de aceea este important ca nu acesta să fie motivul pentru a se călugări
Sunt și oameni care iau jurămintele monastice din curiozitate. Ei spun: „Ar fi interesant să văd cum este să fi călugăr. Cum este acest stil de viață? Îmi iau jurămintele, voi petrece trei ani într-o mănăstire și apoi vom scrie o teză de doctorat despre asta”
Lama Dvora Hla spunea că într-adevăr cineva i-a spus lui Ken Rinpoche: „Vreau să scriu teza de doctorat despre călugări și vreau să fiu călugăriță timp de trei ani”.
Asta nu este o joacă de copii. Nu se iau jurămintele din acest motiv.
6. Jurămintele unei călugărițe depline – Ge Long Ma
Următorul pas este călugărița deplină. Ceremoniile de primire a jurămintelor de călugăr deplin, sunt foarte serioase. Călugărul trece de la 13 sau 20 de jurăminte la 253 de jurăminte pentru bărbați și 364 de jurăminte pentru femei.
Cine poate conferi jurămintele monastice depline?
Există mai puțină strictețe în calificările celui care conferă jurămintele de călugăr începător. Desigur, că persoana care conferă jurămintele ar trebui să fie ea însăși călugăr sau călugăriță, și trebuie să fie o persoană care își ține deja bine jurămintele de ceva timp, și nu are abateri majore.
Când ajungem la jurămintele unui călugăr deplin și al unei călugărițe depline, este nevoie de un cvorum (un numărul suficient de participanți pentru ca o adunare să se poată considera împuternicită să adopte o hotărâre).
Să nu uităm că vorbim despre femeie. Pentru ca o călugăriță să primească jurămintele de călugăriță deplină trebuie să existe 12 de călugărițe depline care să i le poată conferi, care au practicat de multă vreme.
Călugărița care oficiază ceremonia – cea care conferă jurămintele, șefa ceremoniei este aleasă foarte strict. Și ca urmare a acestei stricteți, în Tibet această linie s-a stins.
Se spune că a existat un rege care i-a hărțuit pe călugări și, ca urmare, călugărițele nu mai pot fi instruite să devină călugărițe depline în tradiția tibetană. Există călugărițe începătoare, dar nu mai există nimeni care să le instruiască să devină depline.
Pur și simplu nu există 12 depline care să poată forma noi călugărițe depline. Aceasta este o problemă dificilă în monahismul tibetan. De multă vreme oamenii se luptă cu această problemă, deoarece regulile din Vinaya cu privire la modul de a face asta sunt foarte clare.
Există încă țări în care acest lucru este posibil, în Taiwan sau Singapore.
Lama Dvora Hla spunea despre prietenele ei care erau călugărițe, care au vrut să primească jurămintele de călugărițe depline s-au dus și le-au primit acolo. Dar în momentul de față, în tradiția tibetană, acest lucru este imposibil.
V-am vorbit cândva despre „țară barbară”. Ce înseamnă ea? Aceasta este o țară în care nu există moralitate. În special, înseamnă că nu există un ordin de cel puțin patru călugări deplini care să practice Dharma și să respecte regulile Vinaya.
Spre deosebire de țara barbară, există o țară centrală, și o țară marginală, la periferie.
– Într-o țară centrală – sunt necesare douăsprezece astfel de călugărițe depline.
– Într-o țară marginală – este nevoie doar de șase,
Dar nici asta nu există. Pentru tibetani nu există nimeni care să o facă.
Chiar și cele care au primit deja jurămintele în Singapore, de exemplu, sunt pe o altă linie. Ele nu pot să le transfere în tradiția tibetană. Aceasta este o mare problemă. Dalai Lama se luptă cu ea de mult timp.
Dacă este posibil să realizăm iluminarea fără a deveni călugăr, atunci de ce să luăm jurăminte monastice?
Unii oameni se pot descurca și fără ele, dar alții au nevoie de suport. Ei își pot lua zborul mult mai repede.
La aceste cursuri a fost invitat și un călugăr din curentul Theravada.
El a spus următoarele:
„Doi călugări au fost invitați și găzduiți de cineva în Australia și așteptau să fie serviți cu micul dejun, iar în sufragerie era un acvariu mare în care erau pești. Un călugăr îi spune prietenului său: „Uite ce faptă nebudistă. Peștii – ar trebui eliberați în râu. Acolo este mediul lor natural. Asta chiar este nebudist să pui peștii în acvariu”.
Așa că prietenul său, al doilea călugăr care avea o viziune mai largă și mai dezvoltată, i-a spus: „Nu este adevărat! Greșești, pentru că odată ce sunt în acvariu, atunci sunt eliberați de teama că cineva îi pescuiește. Niciun pescar cu mintea întreagă nu ar lua o undiță și ar pescui în acvariu. Mai mult de atât, ei sunt eliberați și de teama că peștii mai mari o să-i mănânce. Cred că acesta este singurul animal care se mănâncă unul pe altul – peștii mari mănâncă peștii mici – așa că sunt eliberați de această frică. „Ei nu trebuie să-și caute mâncarea pentru că întotdeauna va fi cineva care va veni și le va da mâncare. Dacă se îmbolnăvesc, va veni cineva care să-i îngrijească. Peștii nu trebuie să-și facă griji pentru temperatura apei, ea este caldă. Și dacă apa se va răci – ea va fi încălzită”.
Ce vrea să ne spună această poveste? Același lucru este valabil și atunci când ne luăm jurăminte. Dacă am luat jurământul de a nu minți, de exemplu, atunci nu trebuie să ne temem că într-o zi vom fi prinși mințind. Dacă am luat jurământul de comportament sexual adecvat, nu trebuie să ne temem de adulter. Deși, aparent, acvariul arată ca o închisoare pentru pești, ei de fapt sunt liberi de frica de a, b, c și așa mai departe.
Este la fel dacă luăm jurămintele. Când luăm jurămintele, suntem eliberați de atât de multe lucruri; Am jurat să nu bem alcool – atunci nu ne temem să ne îmbătăm, și așa mai departe. De fapt vreau să mă concentrez undeva pe chestiunea asta de a lua jurămintele.
Jurămintele sunt undeva, ca să spunem așa, la început, pentru cel care nu are o viziune corectă, este ca și cum ne punem într-o închisoare. Dar nu este așa! Aceste jurăminte, așa cum am spus mai înainte, duc de fapt la eliberarea minții. Deci aceasta este povestea despre acvariu. Aparent peștii par închiși în acvariu, dar prin faptul că sunt în acvariu, ei sunt liberi de atâtea alte lucruri.
Trebuie să ne amintim că luând jurămintele, cu toate că este mai greu, ele ne eliberează de atâtea lucruri care cu siguranță nu ne vor permite să trăim într-o lume mai pură.”
Revenim la jurăminte. Cel care le ia este ca și când s-ar băga în mod conștient într-un acvariu și acolo va fi ferit de afecțiunile sale mentale, va fi protejat de ceea ce îi provoacă suferință tot timpul.
El va spune: „Iau asupra mea aceste porunci și le voi păstra cu strictețe”. În acest fel își întărește factorii care îi înfrânează afecțiunile mentale și îi înfrânează simțurile năvalnice care îl târăsc în toate direcțiile și atunci își poate atinge scopul.
Dacă practicăm serios meditația și după o perioadă lungă de timp, nu am făcut niciun progres, asta înseamnă că ceva nu funcționează, iar lucrul care nu funcționează sunt afecțiunile mentale care interferează cu meditația. Atunci vom spune: „Vreau să lupt cu afecțiunile mele mentale. Cum mă voi lupta cu ele? Până acum nu am reușit.”
Cei care își iau jurămintele o fac de bună voie și din alegerea lor. Este important să nu vedem jurămintele ca pe ceva care limitează. Cei care își iau jurămintele văd în asta o mare binecuvântare. Ca un adevărat medicament.
Monahismul poate fi chiar în casă. Dalai Lama era considerat cea mai bogată persoană din Tibet. Avea un palat întreg la dispoziția lui, totul era al lui, dar când a fost întrebat: „Ce spui despre toate aceste bunuri?”. Atunci el a răspuns: „Am doar două lucruri care sunt ale mele: roba și bolul meu de călugăr. Toate celelalte sunt împrumutate. Mi-a fost încredințate. Sunt un depozit. Nu sunt ale mele”.
Așa ar trebui să ne relaționăm față de lucruri. Dacă ne dezvoltăm acest mod de relaționare, suntem în Renunțare. Deci, toate bunurile sunt un depozit. Oricum nu le putem ține. Mai devreme sau mai târziu vor trece la alți oameni. Deci, putem fi în preajma lor și în același timp să ne menținem mintea Renunțării.
O trambulină minunată pentru tantra
Să nu credeți că oamenii care se află pe calea tantrică și care că nu au luat jurăminte monastice, nu-și respectă jurămintele. Ei respectă forma lor înaltă. Și ei trebuie să aibă mintea pură.
De multe ori oamenii cred: „A! tantra. Este sex”.
Tantra nu este sex. Tantra duce Renunțarea și abstinența de la sex la cel mai înalt nivel. Este cu totul altceva.
Este minunat dacă sunt luate jurămintele monastice, și de aici să se ajungă la tantra. Tantra va funcționa mult mai bine. Nu este obligatoriu. Putem fi în Tantra fără să fim călugări. Ea poate funcționa tot atât de bine și dacă respectăm așa cum trebuie jurămintele pentru laici și jurămintele bodhisattva. Dar a fi călugăr – oferă o trambulină cu mult mai bună.
Există o strânsă legătură între energia sexuală și monahism
Am văzut că primul jurământ este legat de sex. Capacitatea de a respecta regulile monastice este legată și de energia sexuală. De exemplu – vom detalia acest lucru în scurt timp – nu se dau jurămintele de călugăr cuiva care este bisexual / hermafrodit.
Există o legătură între capacitatea de a păstra un angajament, de a respecta jurămintele și energia sexuală.
Atunci când Lama alege cui să-i confere jurămintele monastice, acesta este unul dintre lucrurile la care se va uita.
Prin urmare, este foarte important să aveți grijă de puritatea sexualității voastre. Aceasta este o energie care este foarte importantă pe calea spre iluminare, de aceea este important să nu o deteriorați în niciun fel. Nu folosiți în mod abuziv sexualitatea. De aceea, întreaga problemă a comportamentului sexual inadecvat este atât de importantă chiar și pentru laici.
Este important să vă păstrați comportamentul curat și pur. Este important să nu-l stricați, pentru că vă afectează capacitatea spirituală.
Oare sexul dăunează căii?
Marea atracție pe care o avem față de sex este de fapt o expresie a ceva cu mult mai profund și aceasta este dorința de iluminare. Dar, paradoxal, atunci când ne preocupăm de sexul obișnuit, dăunăm acestei șanse, făcând exact invers a ceea ce ne dorim să realizăm.
De fiecare dată când facem ceva pentru a obține plăcerea samsarică, se consolidează și mai mult tendința de a ne căuta plăcerea în samsara și apoi se vor întâmplă două lucruri:
a. Se consolidează această tendință și, prin urmare, ne îndepărtează de activitatea care ne va scoate din samsara, pentru că investim mai multă energie în ceea ce nu funcționează, în loc de ceea ce funcționează.
b. Nu toți cei care caută plăcerea samsarică, o și obțin. Și dacă reușesc să o obțină, atunci ce se întâmplă? Ce înseamnă că am plăcere? Înseamnă că mi-a rodit karma bună. Ce se întâmplă cu karma după ce a rodit? S-a dus. Plătesc foarte mult pentru plăcerea sexuală, în ceea ce privește spiritualitatea mea.
Prin urmare, una dintre cele mai bune căi de a intra în Tantra este după o perioadă de monahism.
Cinci grade diferite de severitate ale încălcării jurămintelor
Următorul lucru este cum sunt încălcate jurămintele?
Există cinci grade de severitate a încălcării jurămintelor. Ele sunt în ordine de la cele mai grave la cele mai puțin grave:
1. Încălcări extrem de grave.
2. Grave.
3. Încălcări.
4. Încălcări mai ușoare.
5. Încălcări minore.
Cinci grade de severitate ale încălcării jurămintelor.
1. Cea mai gravă încălcare – înfrângerea – 8 jurăminte pentru călugărițe, 4 pentru călugări.
Pampa
Pampa înseamnă înfrângere, adică am suferit o înfrângere.
Cine ne-a înfrânt? Afecțiunile mentale.
Jurămintele aici nu sunt enumerate. Jurământul de abstinență de la sex cu siguranță este printre ele. Acestea provoacă daune extrem de grave jurămintelor, uneori iremediabile.
În Vinaya, au existat multe școli de gândire. Numărul de jurăminte este variat.
Ken Rinpoche avea 253 de jurăminte. Unii cred că aceste înfrângeri provoacă pierderea jurămintelor. Alții spun că nu duc la pierderea totală a jurămintelor, ci le dăunează grav. Se spune că o persoană care suferă de o astfel de înfrângere este ca un bogătaș cu datorii mari. El este bogat pentru că are jurămintele monastice, dar este sărac pentru că are datorii mari datorită înfrângerilor grave.
2. Încălcare gravă – rest/rămășiță – 20 de jurăminte pentru călugărițe, 13 pentru călugări.
Hlak Ma
Hlak ma – rest, rămășită.
Ele sunt numite „rămășiță” pentru că, chiar dacă persoana și-a încălcat jurământul, a mai rămas ceva pe care îl poate repara, pentru a reveni pe drumul cel bun. Aici sunt 20 de jurăminte pentru femei și 13 pentru bărbați.
3. Încălcare de nivel mediu – cădere
Tung je
Acesta este nivelul mediu de severitate și l-am tradus cădere.
Tung – cădere.
Există două categorii de căderi:
3a. O cădere în care trebuie să renunți la ceva pentru a remedia, pentru a repara – 33 de jurăminte pentru femei și 30 pentru bărbați
Pang Tung
3a – acesta este un grup de jurăminte; 33 pentru femei sau 30 pentru bărbați – care au legătură cu faptul că am comis o încălcare, iar pentru a o corecta trebuie să renunțăm la ceva. De exemplu, există jurământul de a nu deține bani. Dacă s-a întâmplat ca cineva să aibă bani, atunci a încălcat acest jurământ, așa că acum există modalități de a corecta și de a ispăși. Ispășirea aici implică renunțarea completă la ceva pe o perioadă de timp.
3b. O cădere simplă în care nu trebuie să renunți la ceva ca ispășire – 180 de jurăminte pentru femei + 90 pentru bărbați.
Tungje bashik
Pentru a ispăși, nu trebuie să renunțăm la ceva. Este mai ușor să le îndreptăm, iar aici sunt 180 pentru femei și încă 90 pentru bărbați.
4. Încălcare mai ușoară – un act care necesită o mărturisire – 11 jurăminte pentru femei, 4 pentru bărbați.
În al patrulea grup sunt jurămintele care necesită o mărturisire/confesiune individuală și aceasta se numește:
Sor Shak
Acestea sunt deja mai puțin severe. De exemplu, a lua mâncare de la oameni nepotriviți. Călugării au reguli de la cine este permis de a lua mâncare și de la cine este interzis să ia mâncare. De exemplu, n-au voie să meargă la bordeluri pentru a cere de mâncare. Aici sunt 4 pentru bărbați și 11 pentru femei.
5. Încălcare foarte ușoară/minoră – o faptă rea – 112 jurăminte pentru femei și 112 pentru bărbați
A cincea grupă se numește:
Nye Je
Nye je înseamnă faptă rea. Aceasta este traducerea literală.
Și aici sunt 112 jurăminte pentru bărbați și 112 pentru femei.
Și în total, dacă le-am scris corect, vor fi la 253 pentru bărbați și încă 364 pentru femei.
Întrebare: Asta înseamnă că bărbaților le este mai ușor să ajungă la iluminare?
Răspuns: Dacă privim jurămintele ca pe niște aripi care ne permit să ne luăm zborul, atunci călugărițele au mai multe aripi. Cel care își ia jurăminte, el le vede ca pe un ajutor de a ajunge la iluminare. Are multe ajutoare pentru a-și dezvolta conștientizarea.
Ceremonia de purificare – So Jong
Următorul subiect din lecția 5 este So jong ― ceremonia confesiunii sau ceremonia de purificare a jurămintelor.
În trecut, exista obiceiul ca atunci când călugărul se surprindea că și-a încălcat jurământul, se ducea la o persoană potrivită și se confesa înaintea ei. A săvârși o infracțiune și a ascunde-o, se consideră foarte grav. Pentru că karma negativă se dublează la fiecare douăzeci și patru de ore, deci este ceva care crește foarte repede, ceva exponențial, dacă nu ne purificăm repede ne va tulbura mintea, corpul, viața noastră.
Corpul nostru este format în jurul canalelor noastre energetice.
Având un corp impur, indică faptul că gândurile noastre nu sunt pure, canalele noastre nu sunt pure și că avem energie impură.
Aceste karme pe care nu le-am purificat, lucrurile pe care le-am făcut și le-am lăsat baltă, sunt cele care ne-au creat un corp impur. Ele ne-au îndepărtat de paradis. Și de aceea, procesul de confesiune este de o importanță majoră.
Sunt călugări, mai ales cei mai în vârstă, care și-au ținut bine jurămintele multă vreme, chiar dacă nu sunt în tantra și chiar dacă nu au auzit niciodată cuvântul „tantra”, li se întâmplă lucruri tantrice chiar înainte de a fi în tantra, pentru că își purifică mintea prin Shakpa, prin confesiune. Este foarte important și foarte puternic.
Deci, în trecut, era obișnuit ca să mărturisească lucrurile pe care le-au făcut. Astăzi confesiunea a devenit oficială. Există un text scris pe care călugărul trebuie să-l învețe pe de rost, și la date fixe în funcție de lună, face So Jong împreună cu ceilalți călugări o dată la două săptămâni.
Lama Dvora Hla spunea despre Ken Rinpoche că acesta le-a permis studenților care nu erau călugări să participe la ceremonie. Cei care aveau jurămintele tantrice – puteau intra la ceremonie. So jong-ul lor includea toate jurămintele: atât bodhisattva, cât și tantrice.
Apoi călugării se apropiau de Lama unul câte unul, îngenuncheau în fața lui și se confesau.
Și cu cât mărturisim mai repede, cu atât mai bine, astfel încât sămânța rea să nu se înrădăcineze și să crească. Însuși mărturisirea începe să-o purifice.
Întrebare: Călugării au mijloacele lor de mărturisire pentru a-și purifica greșelile și karmele, dar noi că nu suntem călugări?
Răspuns: Recomandarea este de a găsi un Ne Lama, un prieten de confesiune. Sau să mergem la Lama și să ne confesăm înaintea lui, sau să ținem carnețelul și să ne confesăm în el. Important este să nu ascundem fapta, în primul rând față de noi înșine.
Lama Dvora Hla spunea:
Acesta este unul dintre motivele pentru care Ken Rinpoche, din compasiune, ne-a invitat și pe noi la ceremonii, chiar dacă, conform Vinaya, nu trebuia să facă asta.
Într-o vară, am studiat și cu Lama Zopa Rinpoche în California și, pe parcursul învățăturilor pe care le-a susținut, el a conferit jurămintele monastice la două tinere. Ele aveau un păr frumos, și a doua zi aveau capul ras. Și acest Lama, din compasiunea sa, ne-a invitat la ceremonie, care, conform Vinaya, n-ar fi trebuit să facă asta. Dar cuvântul unui Lama este deasupra oricărui lucru.
Fără vinovăție
În acest proces de jurăminte și încălcări, mintea noastră se duce repede spre sentimentele de vinovăție. Iar acest lucru n-ar trebui să se întâmple.
Scopul nu este ca noi să ne simțim vinovați pentru ceea ce am făcut. Scopul este de a folosi jurămintele pentru a nu mai acumula karma negativă și pentru a opri suferința și pentru a începe să acumulăm karma pozitivă. Nu este vorba de ego, ci de a ieși din ego.
Vina aparține a ego-ului: „Mă simt vinovat”. „Am făcut rău”. „Sunt un om rău”.
Nu! Nu asta trebuie să ne spunem, ci: „Fapta pe care am făcut-o n-a fost în regulă. Ea mă va face să sufăr!”.
Atunci când mergem la Lama, el nu ne va judeca. Este ultimul lucru pe care îl va face. El înțelege cu mult mai bine decât noi cine suntem și potențialul pe care îl avem. Lama este acolo pentru noi ca să ne putem purifica. El dorește ca noi să fim fericiți. Acesta este scopul Lamei.
Un alt accent pe intenție și motivație
Dacă cineva și-a luat jurămintele monastice sau alte jurăminte și nu le respectă cu multă atenție și bine și nu face So jong în mod corespunzător, ele se vor deteriora, deoarece sunt supuse karmei.
Practica tantrică se poate deteriora. Poate deveni monotonă, lipsită de viață. Orice practică poate ajunge așa. De aceea este important să facem asta din toată inima, cu intenție serioasă și conștientizare.
În Occident sunt mulți care cred că fac ceva budist spre deosebire de ceea ce au făcut părinții lor acasă, creștini sau evrei și așa mai departe – dar ei nu știu ce fac, nu au intenția corectă, n-au renunțare și nici strictețe. Dacă nu ne punem toată intenția, nu vom progresa.
Este foarte important să vă luați angajamentele, cel puțin cele cinci laice, pentru că ele vă vor forma.
Este posibil să intrați în tantra fără a lua aceste jurăminte. Unii Lama vă pot introduce în tantra, dar nu veți progresa, deci va fi pierdere de timp. Este foarte important, ca motivația voastră să fie Renunțarea, de a ieși din samsara. Este eliberator dacă le luați în acest fel.
Evită să-i judeci pe alții
Întrebare: Ce se întâmplă cu cei care și-au luat jurăminte și au renunțat la ele?
Răspuns: Există oameni care au fost călugări și au părăsit călugăria. Acest lucru se întâmplă foarte des în Occident.
Este important să nu-i judecăm. Pentru că, pe de o parte, este considerată karmă negativă, și pe de alta, poate că au avut un motiv mai important pentru a face acest lucru.
Poate ați auzit de maestrul Vasubandhu care a scris Abhidharma Kosha și de fratele său maestrul Asanga care ne-a adus scrierile ce i-au fost transmise direct de către însuși Maitreya. Mama lor era călugăriță. Ea a avut revelația că, dacă va renunța la robă și va naște copii, ei vor ajunge mari maeștrii spirituali. Și asta a făcut. Ea a renunțat la roba de călugăriță. Pentru că nu știm cine este cel care renunță la robă și de ce face asta, nu-l judecăm.
Dacă vedem un act de nedreptate, vom face tot posibilul să-l oprim. Dar nu-l judecăm pe cel care face, pentru că nu știm cine este, de unde vine, care sunt intențiile lui și ce îl împinge să facă asta.
Se pot lua doar o parte din jurămintele pe viață?
Întrebare: Se pot lua câteva din jurămintele pe viață, fără interzicerea alcoolului?
Răspuns: Ken Rinpoche, nu conferea jurăminte dacă cineva nu le lua pe toate cinci. Pe de altă parte, încuraja oamenii să le țină cât pot de bine, fără ca el să le fi dat.
Au existat optsprezece școli în Vinaya, și sunt opinii diferite, grupuri diferite, dar practicantul trebuie să-și urmeze Lama.
Când cineva spune: „Nu pot să renunț la asta”, asta înseamnă că nu are motivația Renunțării, și deci este prea devreme pentru a-și lua jurămintele.
Unii oameni vin la Dharma și spun: „Vreau să-mi trăiesc viața dar și să am puțină spiritualitate în viața mea, așa că în loc să mă duc să joc poker, voi veni la cursuri de Dharma”. Asta va merge, dar până la un punct.
Nu putem continua așa pentru totdeauna, pentru că vom muri. La un moment dat, va trebuie să luăm o poziție, să coborâm din copacul în care ne-am suit și să ne obligăm.
Pe scurt, Ken Rinpoche spunea: „În Vinaya scrie că jurămintele nu se vor conferi celor care nu și-au dezvoltat aversiunea față de samsara”.
Nu va fi suficient pentru o astfel de persoană să studieze doar unul sau două cursuri, ci optsprezece cursuri în care să învețe despre grozăvia samsarei, astfel încât să o integreze profund. Până când nu își va da seama că singurul lucru pe care ar trebui să-l facă în această viață este de a ieși de samsara, el va continua să se învârtă în roata suferinței nenumărați eoni.
Și adevărul este că dacă nu ne punem toată încrederea și credința în această cale, Lordul Morții ne va ajunge din urmă.
Marii Lama pe care îi întâlnim sunt ființe care au venit să ne ajute să scăpăm de suferință. Am încredere totală că tot ceea ce spun, fac și decid, este direcționat spre a-mi aduce cea mai mare binecuvântare posibilă.
Deci, Lama din marea lui compasiune, nu va da jurămintele celor care nu sunt pregătiți. El va spune: „Vrei jurămintele? Te rog, uite-te de ce le iei. Nu lăsa alcoolul și drogurile să-ți întunece mintea, pentru că așa nu vei ajunge nicăieri.”
Întrebare: Mă deranjează mult faptul că toate religiile se folosesc de frica omului pentru a aduce oamenii la ele. Mi se pare că asta este o tehnică care apare în toate religiile și eu vreau ceva care să mă facă să transcend, nu ceva care să mă înspăimânte.
Răspuns: Cu alte cuvinte spui: Hai du-mă la iluminare, dar după regulile mele”. Nu funcționează așa. Există reguli pe care nu tu le stabilești. Dacă ai fi știut calea, ai fi ajuns deja la iluminare, nu-i așa?
Când cineva înțelege cu adevărat grozăvia samsarei, când ea îi bate la ușă și realizează cât este de neputincios și are nevoie de ajutor, nu va spune: „Folosește-te de metode mai plăcute și nu de cele neplăcute”. El nu va face asta. El va îngenunchea, își va pune fruntea pe picioarele de lotus ale Lamei și va spune: „Ajută-mă. Am necazuri. Scoate-mă de aici, te rog, te rog!”