Lectia 4b – Aci 9

Cursul 9: Viața etică

Nivelul unu al disciplinei budiste (Vinaya)

Inspirate după învățăturile lui Geshe Michael
Traducere a conferințelor Lamei Dvora Tzvieli

Lecția 4 – a doua parte

 

Jurămintele călugărului sau călugăriței novice

Ultimul lucru despre care vom vorbi în lecția patru sunt „jurămintele călugărului novice/junior/începător”. Setul de jurăminte este același și pentru bărbați și pentru femei. Se numesc Ge tsul.

Bărbatul are sufixul Pa.

ge-tsulpa

Femeia are sufixul Ma.

ge-tsulma

 

Ge-tsul pa/ma

Aceste jurăminte sunt în număr 13. Numărul lor poate fi diferit. Ele pot ajunge și la 36 de jurăminte. Ele sunt aceleași jurăminte, dar împărțite puțin diferit. Aceste 13 se împart în trei categorii și nu vom intra în detalii.

 

1.   „Patru principale”

Tsa wa shi

Shi        – patru,
Tsawa – bază, fundamental, principal,

Deci, cele „patru principale”.

Acestea „patru principale” le-am menționat deja: sexul, furtul, uciderea, minciuna (aceleași patru ca în jurămintele de o zi), doar că, atunci când vine vorba de sex, se referă la abstinență totală.

 

 2.   Cele „Șase secundare”:

Yen lak druk

Yen Lak  – secțiune, ramură, element,
Druk        – șase.

Acestea se vor numi cele „șase secundare”.

Și cele șase secundare includ următoarele:

2.1. Preocuparea de banii – conform tradiției Vinaya călugării nu se ocupă de bani. Ei nu se ating de bani. Adică, dacă călătoriți cu un călugăr, va trebui să vă preocupați de cheltuieli, de-a face plăți. În Mahayana este puțin diferit în această problemă, și despre asta vom vorbi puțin mai târziu.

În jurămintele de o zi am avut „patru secundare” care apar și aici:

2.2. Paturi de lux.

2.3. Băuturi alcoolice, droguri.

2.4. Dans, muzică.

2.5. Mâncatul după prânz.

În jurămintele de o zi am avut „patru principale” și „patru secundare”. Cele „patru secundare” – sunt toate incluse aici, cu excepția faptului că jurământul care era legat de dans, muzica, bijuterii și cosmetice, aici el este împărțit în două; în afară de dans și muzică, avem

2.6. Flori, cochetărie.

Deci sunt șase.

 

3.   Trei transgresări

Lang De Sum

Sum         – trei,
Lang de  – transgresare, infracțiune, încălcare.

Lang de are sensul de încălcare, de a nu respecta ceva, și nu în sensul de a face păcate.

Și ce trebuie respectat aici?

3.1. Nerespectarea persoanei care ți-a dat jurămintele – ea trebuie întotdeauna tratată cu respect.

3.2. Păstrarea înfățișării laice. Adică cineva își ia jurămintele monastice și își păstrează înfățișarea de laic, adică se îmbracă normal. Este o încălcare. Odată ce omul și-a luat jurămintele de călugăr, el trebuie să poarte roba tot timpul. Înfățișarea lui trebuie să fie de călugăr și nu de om obișnuit, să se distingă de oamenii obișnuiți.

3.3. Să nu adopți înfățișarea unui călugăr (purtarea robei și părul scurt). Al treilea jurământ este opusul celui de-al doilea. Cum este înfățișat călugărul? Are capul ras și poartă robă. Tibetanii au adesea puțin păr, dar foarte scurt.

 

Excepțiile referitoare la jurămintele călugărilor incepători/junior

Vinaya este plină de excepții,

  • Excepția în ceea ce privește înfățișarea – este atunci când Lama îți spune altfel – adică Lama îți dă permisiunea sau uneori instrucțiunea să nu te razi în cap. Un bun exemplu este Geshe Michael.

Lama lui i-a spus să păstreze în secret faptul că este călugăr atunci când s-a dus să muncească la New York. Geshe Michael a lucrat ani de zile într-un birou cu șefi israelieni și nimeni nu a știut că el este călugăr budist. El nu s-a ras în cap iar roba o purta seara, când venea să predea cursuri, dar nu la muncă.

De ce se rade capul? Există călugări care își lasă părul să crească. La fel ca hipioții sau yoghinii, ca și cum budiștii veneau să se distingă puțin de ceilalți, dar nu acesta este motivul principal.

Motivul principal este [faptul că]: părul este un obiect de atașament foarte puternic. Suntem foarte atașați de păr. Poate că în cultura noastră bărbații sunt mai puțini atașați decât femeile, dar în cultura indiană, bărbații își făceau coafuri splendide, părul era împletit în coc. Putem vedea în tankha, cum părul este împletit și răsucit în creștetul capului, și cu cât cocul este mai înalt, cu atât este mai măreț și mai frumos. Astăzi bărbații poate sunt mai puțini atașați de păr, dar femeile sunt cu siguranță atașate. Deoarece motivația luării jurămintelor monastice este Renunțarea, este detașarea de bunurile fizice și îndreptarea spre spiritualitate, părul este unul dintre obiecte. Deci acesta este motivul principal.

  • A nu ne preocupa de bani

Conform Vinaya, călugărul nu are voie să se atingă de bani. Un călugăr care este din Mahayana, care practică calea Bodhisattva și vrea să ajute oamenii, dacă cineva îi oferă o sumă de bani, iar el o poate folosi în beneficiul altora, este obligat s-o ia. El trebuie să ia banii. Dacă cineva îi oferă o grămadă mare de bani, el îi va lua pe toți, și îi va folosi în beneficiul altora.

Putem vedea cum ideea de compasiune schimbă aceste reguli. Întotdeauna motivul care se ascunde în spate este compasiunea. Există multe permisiuni care spun: „în astfel de caz, dacă va ajuta pe cutare sau cutare, atunci îți este permis pentru moment să renunți la acest jurământ pentru a-l ajuta pe cineva.

Excepția de la toate aceste permisiuni este primul jurământ de abstinență de la sex.

 

Situații care ridică întrebări

Întotdeauna există cineva care încearcă să facă lucrurile dificile:

  • „Și dacă o femeie vine la călugăr și îi spune: „Dacă nu faci sex cu mine, mă voi omorî”, atunci ce va face el?

Să spunem că se întâmplă acest lucru, atunci se spune: „Nici atunci nu trebuie să încalce jurământul, dar dacă are multă compasiune pentru ea, ar trebui să alerge la Lama lui, să facă rapid o ceremonie pentru a înapoia roba, pentru a preveni sinuciderea și apoi a să revină la robă, dar nu atâta timp cât este călugăr” .

  • Sau „Dacă înoți în râu și femeia cade peste tine?” Tot felul de situații absurde.

Deci acestea sunt jurămintele unui călugăr începător/novice. Ele nu sunt foarte diferite de jurămintele de o zi, cu excepția abstinenței complete de la sex.

 

Ce înseamnă asta pentru viața noastră

1. Este foarte important să luăm jurămintele atunci când simțim că suntem pregătiți, pentru că dacă le luăm și nu le respectăm – asta nu este bine.

Pe de altă parte – binecuvântarea lor începe din momentul în care le-am luat.

2. Dacă ne-am luat jurăminte, trebuie să le păstrăm personal. Nu cerem altcuiva să facă asta pentru noi. Nu există neevreu de Shabbat ( adică neevreu care efectuează în Shabbat sarcini interzise evreilor).

 

Karma agresiunii

Adică, dacă vreau să scap de un inamic, dar nu vreau ca eu să-l împușc, ci plătesc unui asasin, acumulez aceeași karmă.

Un alt exemplu, dacă din impozitele noastre finanțăm o activitate care ucide alți oameni – și nu contează naționalitatea lor, dacă banii noștri finanțează uciderea altcuiva, acumulăm exact aceeași karmă.

Așa scrie în „Abhidharma Kosha”. Deci ce facem?

Din punct de vedere karmic, motivul pentru care violența și agresivitatea apar în viața noastră este pentru că nu am eliminat aceste semințe.

Dacă nu facem în mod drastic un act care să declare ferm nesprijinirea acestei activități, atunci vom acumula această karmă

Asta înseamnă să nu ne mai plătim impozite? Nu! Pentru că asta va încălca jurământul de a nu fura. Vom vorbi despre el în scurt timp. Asta include, de exemplu, a nu înșela la plata impozitelor, plata taxelor. Deci, nu putem să nu plătim taxele, dar trebuie să ne declarăm intenția. Să scriem o scrisoare autorităților prin care cerem ca banii noștri să nu se ducă în aceste scopuri. Fiecare trebuie să facă asta el însuși din punct de vedere karmic, altfel vor exista probleme de securitate care vă vor împiedica pe calea spirituală. Vor fi obstacole de acest fel.

Avem nevoie să acumulăm puritate pentru a reuși să realizăm obiectivele unei căi spirituale,

Chiar și a trăi într-o zonă periculoasă, prin definiție, este un obstacol. Modalitatea de purificare este de a proteja viața, printre altele declarându-ne dezacordul cu privire la vătămarea vieții.

Lama Dvora Hla povestește:

În avion a stat lângă mine un locotenent colonel în rezervă și am început să discutăm. Acesta era om foarte drăguț și foarte interesat. Era deja bunic. Și conversația s-a desfășurat foarte frumos, până când și-a dat seama că concluzia a ceea ce spuneam a fost că nu poți merge să-i omori pe alții. S-a închis în el. Pur și simplu a tăcut. Apoi mi-a spus: „Stai așa! Adică să nu facem nimic? Ei vin și ne atacă, și noi…?”

Facem asta de mulți ani, nu-i așa? Ei continuă să vină. Se reproduc. Asta nu funcționează.

Iar răspunsul care apare întotdeauna în scripturi este: „Dacă mama ta ar fi venit să te atace, sau copilul tău care a înnebunit ar veni să te atace, l-ai împușca?” Nu! Ai căuta modalități de a-l înfrâna fără să-l ucizi, nu-i așa?

Care este diferența? Cu toții au fost mamele noastre în viețile anterioare. Dacă am trăit o infinitate de vieți, atunci în fiecare viață a existat o mamă a noastră.

Trebuie să evităm agresiunea, dar nu prin agresiune. Agresiunea garantează mai multă agresiune.

Nu putem crește un măr dintr-o sămânță de păr. Nu ne putem aștepta la pace dacă atacăm. Nu există așa ceva!

Mi si pa adică nu se poate așa ceva.

Vor fi perioade în care karmele vechi se vor manifesta înainte ca cele noi să se manifeste, deoarece karmei îi ia timp ca să se manifeste.

Acum am încetat să mai mint, de exemplu, dar până acum nu am fost atât de atent la micile minciuni. Oamenii pot să mă mai înșele pentru o vreme. Câteva luni, poate un an. Dacă stau, și nu mă mai mișc de la linia pe care mi-am trasat-o: „Nu mai mint!”, ei vor dispărea treptat din viața mea. Treptat vor dispărea din viața mea pentru că nu mai există karma care să îi mai aducă, pentru că totul vine din karma.

Diversitatea lumilor vine din karma.

Dacă vine cineva care mă rănește sau mă înșală sau abuzează de mine sau mă insultă – eu am creat toate acestea.

3.   Modul de a folosi aceste înțelegeri nu este: „Vai de mine! Asta este permis sau interzis? ”

Modul de a ne folosi de această înțelegere este să privim la ce ne apare în viața noastră. Ce fel de necaz apare? Și din înțelegerea karmei și a vacuității, vom descifra ce karma am plantat care ne-a adus acest necaz în viață, indiferent dacă ne mai amintim sau nu fapta.

Dacă hoții mi-au furat din casă, asta înseamnă că eu am luat bunurile altora în trecut, indiferent dacă îmi amintesc sau nu. Fie în această viață, fie în cea anterioară. Cum pot împiedica hoții să vină la mine? Trebuie să încep să păzesc  bunurile altora.

Trebuie să ne uităm la lucrul care ne deranjează cel mai mult; poate este o problemă de sănătate, sau un șef care țipă. Indiferent de ce este trebuie să ne uităm de unde ar putea veni? Acum trebuie să ne păzim cu strictețe mintea cu ajutorul carnețelului. Trebuie să ne verificăm mintea. De șase ori pe zi ținem carnețelul și, treptat, vom elimina dușmanul sau hoțul sau agresorul sau pe cel care abuzează de noi. Și în acest fel nu mai creăm noi cauze care să-i aducă la noi.

 

Dacă evităm să mai ucidem, acest lucru ne va garanta siguranța?

Întrebare: Cineva îndreaptă tunul spre mine și trage, ce ar trebui să fac?

Motivația luptătorului, a soldatului – este de a ucide, adică, dacă le iei motivația, atunci nu se va numi ucidere, dar va fi și în siguranță.

Răspuns: Nu avem nicio dovadă că uciderea ne aduce securitate.

Însuși faptul că te găsești într-o astfel de situație este manifestarea unei karme teribile din trecut. Acum, vreau să curăț această karmă din viața mea. Și aici vine testul credinței.

–   Dacă este adevărat că mintea mea nu încetează când corpul încetează să mai funcționeze;
–   Și dacă este adevărat că suferința care a venit peste mine, se datorează semințelor pe care le-am plantat;
–   Dacă acest lucru este adevărat și îl înțeleg – atunci trebuie să-mi lărgesc perspectiva.

Acest trup va muri oricum! Dă-i timp – dacă nu va muri de la armă, va muri de la o boală.

 

Securitatea va veni doar dacă eliminăm agresivitatea dintre noi

Oamenii l-au întrebat pe Dalai Lama: „Dacă ai sta lângă președintele Satelor Unite, la Casa Albă, iar președintele primește mesaj că a avut loc un atac atomic, iar el este pe cale să apese butonul roșu și să distrugă jumătate din lume, atunci ce vei face?”

Dala Lama a răspuns:„ Îți voi spune când se va întâmpla

Dacă ne-am creat karma de a nu ucide, nu ne vom afla într-un loc amenințat de rachete de război.

Toți cei care trăiesc într-o țară care se află tot timpul pe picior de război, au karma grea a omorului, au semințele puternice ale uciderii, indiferent dacă își amintesc sau nu, altfel nu s-ar fi găsit într-o zonă în care tot timpul le este amenințată securitatea.

De aceea ei ar trebui să-și direcționeze mintea spre cum să creeze pacea, nu cum să justifice războiul, pentru că nu există nicio justificare pentru război!

Trebuie să dedicăm fiecare clipă, din puținele pe care le mai avem, păcii; cum îmi întăresc pacea în mine? Cum păzesc viața tuturor, indiferent de naționalitate? Să nu ne folosim de aceste clipe prețioase de a justifica lucruri groaznice. Asta nu funcționează și nu va funcționa vreodată.

Atâta timp cât există semințe de agresivitate în inima mea, va exista agresivitate în mediul meu. Nu am scăpare. Singura modalitate de a o opri este fortificarea păcii.

Orice agresor este mama voastră. Oricine care deține o rachetă de război este mama voastră. Acum ce veți face?

Ideea este de a nu da frâu liber impulsurilor sau condiționărilor obișnuite ale minții noastre, ci sa aplicăm în mod conștient antidotul – cel care va aduce pacea.