Lectia 2a – Aci 9

Cursul 9: Viața etică

Nivelul unu al disciplinei budiste (Vinaya)

Inspirate după învățăturile lui Geshe Michael
Traducere a conferințelor Lamei Dvora Tzvieli

Lecția 2 – prima parte

 

Motivația de a studia Vinaya

Singura motivație relevantă de a studia Vinaya este să ajungem la nirvana. De a ieși din starea în care ne aflam:

–   avem un corp care suferă, care se îmbolnăvește, îmbătrânește, moare – dacă ajunge la bătrânețe, dacă nu moare înainte de asta
–   avem o minte care nu este niciodată satisfăcută, care tânjește mereu după lucruri, sau are repulsie. Vrea mereu ceva. Este greu de mulțumit.
–   lucrurile pe care le avem le pierdem. Pierdem totul în această viață, pentru că totul vine din karma, iar karma – are cauzele ei și până când le vom înțelegem, ea ne va controla.

Încercăm din răsputeri să avem o viață bună. Ne ocupăm de tot felul de aspecte ale vieții noastre: de corpul nostru, de distracții, de mâncarea, de casă,  încercăm să vorbim frumos cu șeful și ne străduim pe cât putem să ne simțim bine în samsara, dar de fapt nu contează cât de mult încercăm.

 

Motivația de a studia Vinaya

Lecția numărul 2 se bazează pe comentariul Yishin Norbu.

yishin norbu

Perla împlinitoare de dorințe” scrisă de Chone Lama.

El a scris-o pentru călugării din mănăstiri. În această scriere, a luat tot ceea ce se știa despre Vinaya – și a făcut un sumar a ceea ce includ studiile Vinaya. Deci, întregul text este o listă scurtă, două sau trei pagini, care este un cuprins a ceea ce este în Vinaya, și vom trece peste asta acum.

Nu vom intra în detaliile Vinaya, ci vom vedea ce domeniu acoperă ea.

Deci, să trecem la acest cuprins pe care l-a scris.

 

Prima parte – o prezentare generală a vieții lui Buddha

Această secțiune acoperă viața lui Shakyamuni Buddha, descriind procesul prin care Buddha a devenit un Buddha, schițând etapele majore din viața sa spirituală pe o perioadă de timp de trei „eoni nesfârșiți”.

Multe dintre scrierile Vinaya se referă la viața lui Shakyamuni Buddha. El este acceptat în mod tradițional ca fiind Buddha care a adus budismul în lumea noastră așa cum o cunoaștem astăzi. S-a numit Gautama Buddha. A fost un prinț al tribului Shakya care a trăit în urmă cu aproximativ două mii cinci sute de ani în India.

El a fost fiu de rege, moștenitor la tronul regesc. Când s-a născut, l-au invitat pe astrologul curții și el a prezis că acest copil fie va fi un mare rege, fie va fi un mare om spiritual. Iar tatăl său – regele care dorea un moștenitor la tron, l-a întrebat pe ghicitorul în stele, ce să facă ca să fie un mare rege? Astrologul i-a răspuns: „Trebuie să-l izolezi. Trebuie să-l crești într-un mediu protejat și izolat ca să nu vadă bătrânețea, boala și moartea”.

Regele a reușit o perioadă să-l izoleze de lumea din afara palatului, dar la un moment dat tânărul prinț a văzut bătrânețea, boala și moartea. Buddha tulburat peste măsură se duse la tatăl său, regele, și îl întrebă: „Ce se întâmplă aici? Cum de sunt oamenii bătrâni, bolnavi și mor?”

Buddha îi spuse tatălui său că dorește să părăsească palatul pentru a merge să înțeleagă de ce se întâmplă asta. Tatăl său îl rugă mult să rămână și să devină rege.

Povestea spune că Buddha și-a iubit tatăl foarte mult și i-a spus: „Bine! Dar cu o singură condiție, dacă poți să-mi promiți că nu mă voi îmbolnăvi, că nu voi îmbătrâni și nu voi muri. Desigur că regele nu putea să-i promită acest lucru, și Buddha părăsește palatul.

 

Trei eoni nesfârșiți

Multe dintre scrierile Vinaya abordează viața lui Buddha și viețile lui anterioare. Câte au fost? Se pare că s-au calculat și a reieșit că toate aceste vieți s-au întins pe parcursul a „trei eoni nesfârșiți”.

Ce înseamnă un eon nesfârșit? Un eon are 3×1060 de ani. Este foarte mult timp. Un timp care pare infinit.

Buddha însuși ne povestește despre istoria vieții sale. Evenimente care i s-au întâmplat în diferitele sale vieți anterioare. Și foarte interesant de știut, pentru că Buddha ne spune ce aduce fericirea și ce provoacă suferința. El spune: „Așa am făcut și asta a fost rezultatul”. Din aceste povești învățăm despre ce este bine și ce este rău.

Buddha a experimentat multe pe pielea sa, perioade lungi de timp, și asta după ce devenise bodhisattva, după ce își generase deja aspirația spre iluminare. El nu se iluminase încă, dar avea aspirația spre iluminare și apoi i-au trebuit trei epoci nesfârșiți până să ajungă la iluminare.

Putem spune că această cale dată de Buddha, pe care este predată Vinaya, este perfectă, nu există nicio eroare în ea – dar este foarte, foarte lentă.

Dar cel cu motivația Mahayana, cu mare compasiune pentru toate ființele și care dorește să ajungă la iluminare pentru a-i aduce și pe toți ceilalți la iluminare – va căuta o cale cu mult mai scurtă.

Unde o va găsi?

La Buddha, la o ființă luminată. Pentru că nu există altă sursă.

Buddha a transmis tantra. El ne-a dat atât calea Hinayana, Mahayana cât și Calea Tantrică.

Deci, desigur, dacă compasiunea noastră este mare, atât pentru noi cât și pentru ceilalți, vom dori să intrăm în tantra.

Dar Tantra necesită multă pregătire, și printre altele și o bună pregătire în Vinaya. De aceea în tradiția tibetană se pune mult accent pe Vinaya. S-au scris multe comentarii despre ea și este studiată foarte serios.

Lama Dvora Hla spunea:

Ken Rinpoche a fost un maestru fără egal în Tantra și, de asemenea, a fost și cel mai mare maestru în Vinaya. El nu prea vorbea despre asta cu oameni care nu erau călugări, dar a făcut câteva excepții. De exemplu, ne-a introdus de două ori pe an în marea ceremonie de spovedanie a călugărilor, așa-numitul Sojong Chenmo. Ne-a invitat pe toți. A fost un mare privilegiu pentru că a vrut să planteze semințe în noi.”

 

Esența Vinaya

Așa cum am spus motivul pentru care poveștile lui Buddha apar în această secțiune este pentru că ele ne învață de fapt esența Vinaya: ce să facem și ce să nu facem, ce funcționează și ce nu funcționează, ce aduce karma bună și ce aduce suferință.

Chone Lama intră în detaliu în ce ani a făcut Buddha una sau alta, când a decis să părăsească palatul și să plece în pădure și așa mai departe. Nu vom intra în aceste lucruri.

În această secțiune există un citat din spusele lui Buddha: „Însăși esența învățăturii lui Buddha, este exprimată prin studiul Vinaya. Vinaya conține însăși esența învățăturii lui Buddha.”

 

Acțiunile și consecințele lor

Le`n`dre

Le    – karma sau acțiune,
Dre – rezultate, consecințe
sau fructe.

Le`n`dre înseamnă acțiunile și rezultatele/consecințele lor.

Aceasta este o parte importantă a studiului nostru, și o parte foarte importantă a etapelor comune cu a celor de scop îngust – studiul karmei și a consecințelor ei, iar acest studiu este acoperit de poveștile vieților lui Buddha.

Asta înseamnă că acțiunile noastre sunt cele care ne creează lumea. Prima frază din Abhidharma kosha spune:

Le le jikten natsok kye

Diversitatea lumilor se naște din karma

Întreaga noastră lume, interioară și exterioară, corpul, mintea, mediul, totul, am creat-o prin acțiunile noastre, în această viață și în toate viețile noastre anterioare. Totul vine din karma. Dacă există lucruri care nu ne plac, care nu sunt plăcute, dacă trăim într-o lume în care există

–   suferință,
–   războaie,
–   foamete,
–   epidemii,
–   ură,
–   disconfort,
–   bătrânețe,
–   moarte,

noi le-am creat, prin acțiunile noastre.

Cum le putem schimba?

Pot să învăț mult și apoi să le schimb? Nu este suficient.

Le poate schimba inteligența mea? Nu este suficient.

Poate voința mea să le schimbe? Nu este suficient.

Trebuie să înțeleg mai întâi subiectul karmei și a rezultatelor ei, și apoi să încep să fac ceea ce funcționează și să renunț la ceea ce nu funcționează. Și toate acestea trebuie să fie însoțite de o voință hotărâtă și de motivație pură, iar atunci lucrurile se vor schimba.

Pentru asta a venit Buddha să ne învețe.

Buddha ne-a învățat multe despre suferință, dar a mai spus că există și un sfârșit al suferinței și, de asemenea, ne-a învățat calea de a ne elimina suferința.

Vinaya ne spune că dacă reușim să ajungem la puritate morală, dacă ne purificăm viața morală, ne putem crea o lume care este pură, pentru că lumea vine din acțiunile noastre.

Suntem neputincioși în ceea ce privește prezentul, pentru că lumea din prezent este rezultatul acțiunilor noastre din trecut, copacul este deja crescut, dar avem puterea de a ne influența viitorul prin acțiunile pe care le facem acum.

Prin „fapte/acțiuni” se înțelege: a face, a vorbi și a gândi. Gândurile noastre ne creează lumea.

De nyi sempa dang de je

A doua frază după Le le jikten natsok kye, este De nyi sempa dang de je adică: „Karma este mișcarea minții și ceea ce aceasta ne determină să facem sau să spunem”.

Fiecare faptă și vorbă începe în gând.

Deci, practic, gândurile noastre creează lumea. Și unii vor spune de fapt: „Karma este fiecare mișcare a minții, fiecare gând.”

Deși antrenamentul moral vorbește despre primele șapte acțiuni ale corpului și vorbirii, motivația este foarte importantă pentru a reuși în acest antrenament.

Motivația pură este cheia succesului în acest antrenament.

 

Trei niveluri de realitate

Am mai vorbit despre trei niveluri de realitate: realitate vizibilă/evidentă, realitate ascunsă/subtilă, realitate cea mai ascunsă/extrem de subtilă.

 

Realitatea vizibilă

Ngun gyur

Realitatea vizibilă este un nivel al realității pe care îl putem percepe direct, prin simțuri: forme, culori, sunete și așa mai departe. Nu trebuie să mă gândesc prea mult ca să spun că ceva este roșu. Este o realitate directă.

 

Realitatea ascunsă/subtilă

Kok gyur

Este o realitate pe care nu o putem percepe direct prin simțurile noastre, cum ar fi vacuitatea. Vacuitatea este foarte greu de perceput în mod direct, dar putem deduce existența ei prin logică. De aceea studiem mult, pentru a ne crea o imagine mentală a ceea ce este vacuitatea, ca mai târziu acest lucru să ne ducă la experiența directă a vacuității.

Este foarte important să învățăm mult despre vacuitate înainte de a o putea percepe direct.

 

Realitate cea mai ascunsă/extrem de subtilă

Shintu kokgyur

La acest nivel de realitate nici logica nu ne mai ajută. Este nivelul la care funcționează mecanismul karmei. Nu știu exact de ce am o astfel de culoare a părului, și de ce această formă a nasului, și de ce am un astfel de corp și de ce trăiesc într-o astfel de lume, de ce exact – nu știu.

De ce am o aluniță aici și nu altundeva? Numai Buddha poate să-mi spună exact de unde a venit alunița; ce faptă am făcut acum treizeci și cinci de vieți care mi-a adus acum această aluniță. Așa mi se manifestă acum karma.

Numai Buddha poate spune exact. Eu nu cunosc cauza și nici nu o pot deduce prin logică.

Uneori, cei sunt foarte avansați pe cale, cunosc o mare parte din aceste lucruri, dar numai Buddha știe cu adevărat totul în detaliu, pentru că este omniscient.

Și din acest motiv, numai Buddha poate percepe mecanismele subtile ale regulilor disciplinei budiste; ce acțiuni duc la ce rezultate karmice. Pentru oricine, cu excepția ființelor omnisciente, aceste mecanisme ale karmei fac parte din categoria fenomenelor foarte ascunse, așa cum este exemplificat în celebra afirmație a Lordului Buddha:

jinpe longchu trim kyi de

Jinpa         – dăruire,
Longchu  – abundență,
Trim          – moralitate,
De              – fericire.

Dăruirea duce la abundență, moralitatea duce la fericire.

Deci, ca să înțelegem mecanismul subtil al karmei, detaliile mecanismului, nu ne putem baza pe simțurile noastre, nu ne putem baza pe logica noastră, ci trebuie să ne bazăm pe o ființă iluminată care cunoaște aceste lucruri.

Și acesta este un alt motiv pentru care este important să studiem poveștile despre viețile lui Buddha.

Din lectura cursului:

„Pe scurt, capacitatea de a percepe în detaliu mecanismele infailibile ale faptelor pe care le facem și ale consecințelor pe care le culegem este o calitate specifică ființelor care sunt omnisciente. Ca atare, trebuie să consultăm frecvent scripturile precum „Sutra asupra conștiinței”, „Cele o sută de fapte”, „Cele o sută de povești ale vieților trecute”, „Sutra înțeleptului și a prostului”, „Poveștile din scripturi”, și o mare varietate de alte sutre și comentarii clasice.

Procedând astfel, ne putem consolida și mai mult cunoașterea asupra legilor karmei și a consecințelor sale.

Trebuie să purificăm karma rea pe care am acumulat-o în trecut, până în punctul în care suntem siguri că a fost ștearsă. Trebuie să ne abținem de a mai colecta o nouă karmă rea până când suntem siguri că am oprit complet acest comportament.

Trebuie să luăm karma bună pe care am acumulat-o până acum și să îi multiplicăm puterea prin diferite tipuri de rugăciuni eficiente. Trebuie să ne uităm la karma bună pe care nu am reușit încă să o realizăm și să o facem să se întâmple, nu numai printr-un număr mic de activități, ci printr-o mare varietate de mijloace.”

 

Crearea unui context adecvat pentru învățătura Vinaya

În continuare vom merge în descrierea jurămintelor, sortarea jurămintelor și numărarea jurămintelor și vom intra în multe liste în scurt timp, dar înainte de asta, este important să creăm un context adecvat.

Când vorbim despre jurăminte, ni se pare că ele ne limitează, ne îngrădesc, și nu ne mai putem bucura de viață.

Dar Vinaya este o știință care vine să ne învețe cum să ne creăm viitorul în care să nu mai fie suferință și, în cele din urmă, să ne eliminăm toată suferința. Este ceea ce Buddha a venit să ne învețe.

Scopul jurămintelor nu este să ne diminueze plăcerea, ci dimpotrivă, este să ne aducă la plăcerea supremă. Acesta este scopul Vinaya.

Dacă în viața noastră apare ceva care ne supără, care nu este de dorit, acest studiu ne va ajuta să deducem de unde ar putea veni. După care putem aplica un antidot și așa începem să tratăm problema.

Deci, ne putem folosi de această învățătură într-un mod practic, cu mult înainte de a ajunge la iluminare.

 

Nu este nevoie să vă bazați pe prezicători

Sunt oameni care vă pot spune despre viețile voastre anterioare și tot felul de lucruri de genul ăsta, în schimbul unei sume de bani.

Omul trebuie să fie foarte avansat pentru a ști astfel de lucruri. O persoană care a perceput direct vacuitatea poate spune uneori astfel de lucruri.

Dar ceea ce vreau să spun este că o persoană care declară că știe astfel de lucruri și vă poate spune astfel de lucruri, asta înseamnă că se crede foarte avansat spiritual. Verificați asta.

Este cu mult mai ușor să învățați legile Vinaya și atunci veți ști: dacă faceți asta, va duce la asta, și așa vă puteți crea viața viitoare. N-aveți nevoie de cineva care să vă spună despre viața viitoare. Nu este nevoie să plătiți bani nimănui. Trebuie să vă faceți treaba, să studiați.

Deci aceasta este prima parte – o prezentare generală a vieții lui Buddha.

 

A doua parte – explicația textului rădăcină

În a doua parte, Chone Lama intră în explicațiile textului original.

Care este textul original? Dulway Do – „Sutra despre Vinaya” a lui Guna Prabha.

Textul original are trei părți.

a. Semnificația numelui titlului

 Tsen gyi dön

Tsen – nume,
Dön – semnificație, sens.

Deci, semnificația numelui titlului. O explicație a semnificației „Vinaya”.

Am spus că Vinaya înseamnă în principal „disciplină”, adică a disciplina:

    • Mintea – afecțiunile mentale, și
    • Simțurile.

 b. Explicația prosternării traducătorului.

Gyur gyi chak

Chak este prescurtarea cuvântului Chaktsel. Chaktsel înseamnă a se prosterna.

În tibetană Chaktsel înseamnă: „Dă-mi ce ții în mână”. Ca și cum discipolul ar veni la profesor, se înclină și îi spune: „Dă-mi darul Dharmei pe care îl ții în mână!”. Acesta este Chaktsel.

Gyur – a traduce.

 

– Ordinul regelui

La fiecare text care este tradus din sanscrită, traducătorul se prosternează. Acest lucru era o cerință tradițională instituită de regii tibetani timpuri care susțineau puternic traducerea Dharmei în tibetană. Fiecare traducere trebuia să înceapă cu prosternarea traducătorului.

– În fața cui se prosterna?

Traducătorul se prosternează lui Buddha sau Manjushri. Prosternarea în fața unei anume divinități indica cărei părți din literatura budistă aparține textul tradus:

–   dacă se prosterna lui Buddha, indica faptul că textul aparținea Vinayei.
–   dacă se prosterna lui Manjushri, indica faptul că textul aparținea scrierilor înțelepciunii, Abhidharma și așa mai departe.

Deci următorul lucru este prosternare traducătorului.
După cum am spus, mai întâi apare numele în sanscrită și tibetană, și apoi prosternarea traducătorului. În Vinaya ne prosternăm lui Buddha pentru că el înțelege mecanismele subtile ale karmei.

c. Cele patru puncte ale scopului

Gu sok chö shi

Chö este cuvântul tibetan pentru Dharma.
Shi           – patru,
Chö shi  – patru Dharme,
Sok          – etc.
Gu           – scop.

Deci „cele patru puncte ale scopului etc.”

În mod tradițional, la începutul fiecărei cărți de Dharma, există patru puncte care vin să ne explice de ce merită să ne investim timpul în această carte.

Pentru că viețile noastre sunt scurte și trec într-o clipă și trebuie să fim foarte atenți ce facem cu ele.

Și când spunem „carte de Dharma”, nu este ca o carte de literatură pe care o citim și o lăsăm. Cartea Dharmei este o carte care ne însoțește toată viața. Este un prieten pe viață, ca Biblia, este o Scriptură sfântă.

În mănăstiri călugării o învață pe de rost, o discută cu prietenii, fac dezbateri asupra ei, citesc comentariile pe marginea ei.

Dar nu orice carte este așa, de aceea autorul în primul rând ne explică de ce a scris cartea, iar explicația constă din patru puncte: care este motivația din spatele cărții, spre ce ne va duce, ceva de genul ăsta.

Și ce înseamnă pentru noi că ea ne apare? Dacă ea apare, înseamnă că este importantă și că nu trebuie să ne pierdem timpul cu lucruri inutile, pentru că viața se va termina într-o clipă.

De aceea vă rugăm să observați în ce vă investiți timpul. Cu ce învățături vă petreceți timpul? Ele sunt învățături care vă eliberează de suferință? Sunt învățături autentice? Aceste învățături au fost practicate de generații și au fost îndepărtate denaturările care s-au strecurat în ele?

 

A treia parte  – partea principală a cărții

După introducere, vine partea principală a cărții. Partea principală a cărții constă din următoarele puncte:

1. Primul subiect: modul de primire a jurămintelor



a. primirea jurămintelor

dompa matoppa topje kyi tap

Dompa     – jurăminte,
Matoppa – cei care nu le-au primit încă,
Topje         – cum să primesc,
Tab             – metodă,

Dompa matoppa topje kyi tap înseamnă cum primim jurămintele dacă nu le-am primit încă.

Atunci când am vorbit despre „cartea” care merită timpul nostru, este ca și cum ne-am căsători cu cineva, pentru că ne va afecta viața, ne va schimba viața. Deci, noi alegem cu cine ne căsătorim. La fel este și cu învățătura, noi alegem cartea pe care vrem să o studiem.

Asta se petrece și cu jurămintele.

Dacă vom lua un set de jurăminte, acest lucru va avea un efect profund asupra vieții noastre. Dacă acest set de jurăminte nu va avea acest efect, n-are rost să le luăm.

Jurămintele ne dau aripi pentru a zbura spre iluminare, dacă le creștem suficient de puternice.

 

Jurămintele ne ajută să ne înălțăm

Există o mare diferență între a face simplu fapte bune și între a face fapte bune pentru că avem jurăminte.

Același act pe care îl face o persoană cu sau fără jurăminte – are o putere complet diferită.

Evit să ucid, așa că văd o furnică și evit să o ucid, o ocolesc. Aceasta este o karmă bună și când ea va rodi îmi va aduce un lucru bun. Dar dacă am jurat să nu ucid, atunci jurământul este cu mine tot timpul, indiferent dacă furnica există sau nu. Puterea jurământului funcționează tot timpul. Este o stare a minții. Este impregnat în conștiința mea. Nu am nevoie ca o furnică să apară și apoi să decid să nu o ucid. Jurământul este permanent în mine.

V-am spus asta pentru a vă ilustra puterea de a face ceva sub jurământ sau de a face simplu ceva.

Deci, jurămintele sunt o modalitate care ne ajută să ne înălțăm. Există un text bine cunoscut în literatura tibetană despre Vinaya, o altă interpretare pe care nu o vom studia aici, care se numește „a te înălța spre cer”. Ne ajută să ne înălțăm în practica spirituală.

Deci, primul capitol, este despre cum se primesc jurămintele. Apoi vin detalii despre ceremonie:

    • Cum ar trebui să arate ceremonia?
    • Cine poate conferi jurămintele? (diferitele tipuri de “abați” și “maeștri”)
    • Câte persoane ar trebui să fie prezente?
    • Care ar trebui să fie abilitățile, aptitudinile lor?
    • Care sunt circumstanțele care trebuie să existe?

Toate aceste detalii – cine este calificat, când, cum – sunt esențiale, pentru că dacă am decis să facem deja pasul cel mare și să luăm jurămintele, ele trebuie să ne fie conferite într-o formă pură, astfel încât să funcționeze pentru noi.

Nu luăm jurămintele de la oricine. Nu oricine poate să confere jurămintele. Sunt persoane care pot conferi un anume tip de jurăminte, dar nu și alte tipuri de jurăminte. De exemplu: cei care nu sunt călugări nu pot să confere altuia jurămintele monastice. Și asta este bine de știut.

În vremea istoricului Buddha Shakyamuni – a existat o perioada timpurie și perioada târzie. În perioada timpurie, adică primii cinci ani când Buddha a predat, nu a existat încă Vinaya, o literatură despre disciplină. Atunci când Buddha îi spunea cuiva „Ești călugăr.”, el devenea călugăr. Și asta a fost suficient, a funcționat, și a fost pur. Ulterior acest proces a fost oficializat.

Deci, primul subiect a fost despre circumstanțe și cine este calificat.

 

b. Khenpo

Al doilea subiect este despre Khenpo.

Khenpo înseamnă stareț, dar în contextul ceremoniei de conferire a jurămintelor, persoana nu trebuie să fie stareț. El este șeful ceremoniei, el este cel care dă jurămintele.

Aici cuvântul are două sensuri:

    • Poate fi stareț.
    • Dar aici înseamnă șeful ceremoniei. El este cel care conferă jurămintele. Acesta este khenpo, și poate fi bărbat pentru bărbați și femeie pentru femei.

Există multe detalii despre calificările pe care trebuie să le aibă Khenpo. Rolul lui este foarte important în viața călugărului sau călugăriței. De exemplu, el trebuie să fie respectat pentru totdeauna, de aceea există multe explicații despre cum se creează legătura cu cel care conferă jurămintele.

 

c. Diferite tipuri de jurăminte.

Există opt tipuri diferite de jurăminte de eliberare, despre care vom vorbi mai târziu.

Jurăminte de eliberare înseamnă că ne duc spre libertate, spre nirvana.

 

d. Măsurarea timpului de luare a jurămintelor

După care sunt date detalii privind măsurarea zilelor și a lunilor, necesare pentru datarea corectă a primirii jurămintelor; împreună cu o scurtă prezentare a sărbătorilor budiste.

Există o descriere foarte detaliată a modului în care este măsurat timpul. De ce textele Vinaya trebuie să intre în detaliu despre cum este măsurat timpul? Pentru că în timp ce o persoană primește jurămintele, Khenpo calculează și determină exact data, ora și minutul când a primit jurămintele, iar aceasta este apoi folosită pentru a menține ierarhia, statut de senior.

Un călugăr junior în jurăminte – și asta nu are legătură cu vârsta persoanei, ci cu vârsta lui în jurăminte – trebuie să-i respecte întotdeauna pe cei care au luat jurămintele înaintea lui, iar dacă întâlnește un călugăr pe care nu-l cunoaște, atunci îl va întreba.

Lama Dvora Hla povestește:

Nu știam că există ierarhii și toate lucrurile de care v-am spus, și am mers într-un retreat cu un mare maestru din Sri Lanka care era călugăr și mai erau și alți călugări pe acolo. Maestrul era Khenpo al lor. Călugării erau occidentali și foarte înalți în rang. Cred că au fost trei sau patru astfel de călugări. Maestrul însuși nu era foarte înalt în grad, dar călugării americani și englezi erau cu toți foarte înalți. În acel centru de Dharma mai erau și două călugărițe, care erau mici în rang. Una din Germania și cealaltă din Sri Lanka.

Cu noi se mai aflau și alți oameni care nu erau călugări.

Ei au respectat regulile Vinaya ca în Sri Lanka: nu se mănâncă după ora 11:00 și toate celelalte reguli. Când au primit mâncarea, oamenii s-au așezat la rând. Mai întâi au primit mâncare călugării, iar apoi cei care nu sunt călugări. Cineva care nu este călugăr trebuie să acorde respect oricărui călugăr, indiferent de vechimea acelui călugăr.

Deci toți călugării stau primii și noi îi urmăm, dar printre călugări există o ierarhie pe care nu am înțeles-o. Așa că tipii ăia înalți au stat în față și călugărițele s-au așezat în capătul cozii, și eu spun: „De ce nu le dau voie mai întâi femeilor?” Mai ales că erau și mai în vârstă. Mi s-a părut că este atât de greșit și i-am adus această întrebare lui Khenpo, care era un om foarte amabil. El a zâmbit cu amabilitate și mi-a explicat de ce, dar la început m-a enervat că bătrânele au stat la urmă și tinerii au primit primii de mâncare. ”

 

2. Al doilea subiect: cum să împiedicăm deteriorarea jurămintelor, după ce le-am luat

Al doilea mare subiect este despre cum să împiedicăm deteriorarea jurămintelor după ce ni le-am luat.

Toppa Mi Nyampar

Toppa              – cel care a primit deja jurămintele,
Mi                      – cuvânt de negație,
Mi Nyampar – a nu le lăsa să se deterioreze.

Aici, se dă o descriere detaliată și foarte importantă a modului în care trebuie respectate jurămintele. Este foarte ușor să le încălcăm, și continuăm să le încălcăm. De aceea trebuie să fim atenți la asta.

Din nou, vreau să vă subliniez cât de rar este faptul că primiți această învățătură în Occident. Ea scoate la lumină lucruri despre care nici măcar nu ați știut cât de importante sunt.

 

a. Sprijin exterior – Ne lama

Mai întâi avem nevoie să ne bazăm pe un sprijin exterior, care să ne ajute să ne păstrăm jurămintele.

În tibetană, se numește:

Ne lama

Ne       – loc și, de asemenea, a sta,
Lama – profesor.

Ne lama înseamnă profesor rezident sau preceptor monastic.

Ideea este următoarea:

Khenpo, maestrul de ceremonie care conferă jurămintele, le poate conferi unui grup mare de călugări în același timp. Deci, ei devin călugări începători. Ei nu sunt încă obișnuiți cu jurămintele și se pot abate de la ele cu ușurință. Atunci fiecare călugăr junior primește un călugăr senior, un mentor. El trebuie să-și consulte mentorul, timp de zece ani. Un călugăr junior, dacă respectă cu strictețe regulile, atunci cu excepția faptului că merge la baie, timp de zece ani nu poate face nimic fără să-și consulte Ne lama, mentorul său.

Călugării trebuie să aibă Ne lama. Cei ca noi [care nu suntem călugări] nu este nevoie să avem Ne lama, dar este foarte bine să avem. De aceea vă recomand, după ce v-ați luat jurămintele, să găsiți pe cineva care are jurămintele, care vi se pare o persoană onestă, în care aveți încredere și vă puteți deschide față de acea persoană. Și dacă aveți o problemă complicată și nu știți ce să faceți, consultați-vă cu cel pe care l-ați ales ca Ne lama.

Este foarte bine să fiți Ne lama unul altuia dacă doriți. Este foarte bine dacă aveți pe cineva care să vă ajute să vă păstrați jurămintele.

 

Întrebare: Când cineva își ia un Ne lama, cum afectează asta relația cu Lama?

Răspuns: Fără îndoială că un Ne Lama trebuie respectat, pentru că vă ajută pe cale. Dar Ne Lama nu-l înlocuiește pe Lama. Ne lama servește drept ghid acolo unde nu aveți contact direct cu Lama. Dar nici nu veți alerga la Lama pentru orice problemă mică. Dacă un Lama are o mie de discipoli, el nu poate sfătui pe toată lumea, de aceea pentru asta este Ne Lama. Un Lama are un cu totul alt rol. Vom vorbi despre asta în altă parte.

Întrebare: Dacă Ne Lama moare?

Răspuns: Aceasta este o problemă dificilă pentru un călugăr junior. Deoarece călugărul junior trebuie să-l consulte pe Ne lama pentru aproape orice, iar dacă Ne Lama moare, atunci el este brusc blocat.

Ne lama nu este un prieten cu care să mergem la film sau la concert. El trebuie să fie un adept al Dharmei, și atunci poate fi uneori un înlocuitor pentru Ne Lama.

 

b. Sprijin interior

Sprijinul interior este de a ne aminti de ce ne-am luat jurămintele în primul rând.

Sprijinul interior este Renunțarea. Să ne bazăm pe propriile noastre intenții pure: să ne amintim și să ne păstrăm întotdeauna motivația inițială pentru a lua jurămintele. Să ne amintim de suferința samsarei. „ Această viață este plină de suferință, iar eu îmi iau aceste jurăminte pentru a scăpa de ea”. Acesta este un sprijin interior puternic.

În timpul ceremoniei de luare a jurămintelor, acesta apare foarte puternic. Khenpo care ne conferă jurămintele, se asigură că suntem motivați corespunzător, dar mai târziu s-ar putea să ne lăsăm duși de val și să uităm. De acea trebuie să ne reamintim mereu acest lucru, pentru că asta ne va susține în momentele de încercare. Aceste jurăminte sunt luate pe viață.

 

c. Factorii încălcării jurămintelor

Aici trebuie să studiem factorii care dăunează jurămintelor. În tibetană se numește:

Mi thun chok

Mi thun chok – factori care nu sunt în armonie cu jurămintele.
Thun                  – armonios.
Mi thun            – nearmonios.

Ce determină deteriorarea jurămintelor? Și asta este foarte important!

1. Necunoașterea jurămintelor

Primul lucru care determină deteriorarea jurămintelor este faptul că nu le cunoaștem.

Mulți iau jurămintele bodhisattva, care sunt mai înalte decât jurămintele monastice, dar nu au idee ce au luat! Dacă nu știu ce jurăminte și-au luat, atunci cum le pot ține? Sau își iau jurămintele de refugiu și nu știu la ce s-au angajat. Atunci cum le pot păstra?

Deci, este esențial să cunoaștem mai întâi jurămintele.

Recomandarea este să nu fiți de acord să luați jurăminte dacă profesorul nu vă învață mai întâi la ce vă angajați, pentru că atunci cu siguranță le veți încălca.

Lama Dvora Hla spune:

Pot să vă spun, fără exagerare, că cel puțin nouăzeci la sută dintre oamenii care își iau jurămintele bodhisattva, nu știu la ce se angajează. Marii Lama le dau așa fără explicații. Uneori oamenii nici nu știu că au primit jurăminte. Am fost la multe astfel de evenimente. În tradiția în care am crescut, noi nu facem așa. Mai întâi ne asigurăm că discipolul primește învățătura despre jurămintele înainte de a le lua.

Geshe Michael a fost printre primii din Occident care a dat învățătură despre ele.”

2. Lipsa de respect față de jurămintele luate

Al doilea lucru care deteriorează jurămintele este de a le desconsidera. Cu toate că le-am studiat și le cunoaștem, nu le respectăm, le tratăm cu dispreț.

3. Atacul unei afecțiuni mentale.

Un al treilea lucru care se poate întâmpla este că suntem dominați de o afecțiune mentală. Ne enervăm și spunem: „La naiba cu jurămintele!”. Și în acest fel v-ați încălcați jurămintele. De aceea trebuie să vă păziți mintea ca să nu fie dominată de o afecțiune mentală serioasă.

4. Neglijența în respectarea jurămintelor

Și al patrulea lucru este de a neglija jurămintele. Știm că sunt importante, dar nu ne ostenim să le dăm atenția cuvenită, trecem cu vederea, le neglijăm.

Deci, acestea sunt patru moduri principale prin care jurămintele sunt deteriorate.

 

3. Al treilea subiect: Cum restabilim jurămintele, dacă se întâmplă să fie deteriorate

În partea principală a sutrei există un al treilea subiect care tratează cum restabilim jurămintele dacă au fost încălcate.

nyam na chir chupay tap

Nyam na   – dacă au fost deteriorate,
Chir            – pentru,
Chupa        – a restabili, a repara, a restaura,
Tap             – mod, metodă,

Adică, modul în care jurămintele pot fi restabilite în caz de deteriorare sau încălcare.

După partea principală a sutrei există o altă parte, partea a patra, în care se vorbește despre cum putem obține controlul asupra jurămintelor. Și acum vom trece mai departe și vom detalia puțin subiectele incluse în el.