Cursul 9: Viața etică
Nivelul unu al disciplinei budiste (Vinaya)
Inspirate după învățăturile lui Geshe Michael
Traducere a conferințelor Lamei Dvora Tzvieli
Lecția 1 – a treia parte
Motivația de a studia Vinaya
Singura motivație relevantă de a studia Vinaya este să ajungem la nirvana. De a ieși din starea în care ne aflam:
– avem un corp care suferă, care se îmbolnăvește, îmbătrânește, moare – dacă ajunge la bătrânețe, dacă nu moare înainte de asta
– avem o minte care nu este niciodată satisfăcută, care tânjește mereu după lucruri, sau are repulsie. Vrea mereu ceva. Este greu de mulțumit.
– lucrurile pe care le avem le pierdem. Pierdem totul în această viață, pentru că totul vine din karma, iar karma – are cauzele ei și până când le vom înțelegem, ea ne va controla.
Încercăm din răsputeri să avem o viață bună. Ne ocupăm de tot felul de aspecte ale vieții noastre: de corpul nostru, de distracții, de mâncarea, de casă, încercăm să vorbim frumos cu șeful și ne străduim pe cât putem să ne simțim bine în samsara, dar de fapt nu contează cât de mult încercăm.
Luăm vitamine, mergem la săli de sport, dar indiferent cât de mult am face și cât de corect am face, samsara este tot samsara.
Viața în samsara este sub controlul forțelor karmice, este sub controlul semințelor karmice care stau în curentul nostru de conștiință.
Dacă acum suntem relativ bine, înseamnă că există un calm relativ, dar mai devreme sau mai târziu se va întâmpla ceva care va perturba acest status quo.
Ideea este că samsara este imposibil de reparat. Este o muncă de Sisif care nu va reuși niciodată, pentru că samsara este guvernată de karma. Samsara nu poate fi reparată. Trebuie să ieșim din Samsara.
Oamenii veneau cu tot felul de probleme la Ken Rinpoche și cereau sfaturi despre ce să facă, iar el spunea: „Nu-ți place? Atunci ieși din ea!”. Și acesta este motivul pentru care studiem acest curs.
Învățătura Vinaya este foarte rară
După cum am spus, Vinaya este un ocean. Jumătate din ceea ce a predat Buddha a fost Vinaya. Acesta este singurul curs din cele optsprezece cursuri, care atinge acest subiect. Deci, considerați-l ca o oportunitate prețioasă și foarte rară.
De asemenea, este foarte rar ca Vinaya să fie predată oamenilor care nu sunt călugări. Este foarte rar în lume. Pe de altă parte, oamenii care nu sunt călugări nu trebuie să fie învățați despre jurămintele monastice. Dar în Vinaya există părți care pot fi transmise celor care nu sunt călugări. Și pe acestea le vom învăța. Dar și ele sunt, de asemenea, rar de primit.
Respectarea moralității este baza întregii căi spirituale
Până acum am vorbit despre faptul că:
-
- Sunt aici pentru că vreau să ajung la Nirvana.
- Pentru a ajunge la Nirvana trebuie să percep mai întâi direct Vacuitatea.
- Pentru a percepe direct Vacuitatea trebuie să-mi dezvolt abilitatea perfectă de a
- Pentru a reuși asta, trebuie să respect Moralitatea.
Trebuie să am conștiința curată, imaculată. Dacă există ceva care ne stă pe suflet, mai devreme sau mai târziu va apărea în meditație. Oricine a stat vreodată într-un retreat mai lung știe că toate aceste lucruri vor apărea și va trebui să avem grijă de toate și să le curățăm. Deci, în primul rând trebuie să nu ne mai poluăm mintea. Aceste este scopul studiului Vinaya.
Canonul Tibetan
Canonul tibetan, după cum am spus cuprinde trei grupe de scripturi:
1. Kangyur – cuvintele lui Buddha.
2. Tengyur – scrierile comentatorilor indieni din primul mileniu.
Aceste două colecții au fost scrise inițial în sanscrită și traduse cu mult efort de tibetani în tibetană.
3. Sungbum – scrierile comentatorilor tibetani.
Scripturile Vinaya
Am spus că există două sutre principale în care Buddha a vorbit despre Vinaya.
1. Prima sutra în tibetană:
Gelongpay Sotar Gyi Do
Gelongpa – călugăr deplin,
Pay – sufix pentru masculin,
Sotar – este cuvântul pentru Pratimoksha în tibetană – jurămintele de eliberare personală despre care vorbim în Vinaya,
Sosor – individual, personal. Prati în sanscrită.
Deci, So este prima silabă din Sosor.
Tar – este prima silabă din cuvântul Tarpa.
Tarpa înseamnă libertate în tibetană, Moksha – în sanscrită.
Pratimoksha, în tibetană este Sosor tarpa și l-au scurtat în Sotar.
Lama Dvora Hla spune că atunci când traduce patru rânduri în tibetană, îi ies opt rânduri, pentru că nu poate să dea la o parte din cuvinte. Dar tibetanii fac asta tot timpul. Toate jurămintele Vinaya se ocupă de realizarea libertății personale, realizarea eliberării de samsara, atingerea Nirvanei.
Do – sutra.
Deci, Gelongpay Sotar Gyi Do înseamnă sutra privind jurămintelor personale de eliberare pentru călugării deplini.
2. A doua sutra în tibetană pe care a spus-o Buddha, este similară cu prima, numai că în loc de Pay scrie May.
Gelongmay Sotar Gyi Do
Adică, sutra privind jurămintelor personale de eliberare pentru călugărițele depline.
Acestea sunt cele două sutre principale pe tema Vinaya, dar nu sunt singurele.
3. Mai există și așa-numitele Cele Patru Sutre Explicative.
Aceste sutre sunt spuse tot de Buddha, le explică pe primele două.
Există foarte multe sutra, pentru că Buddha a predat Vinaya jumătate din viața sa. Noi nu vom învăța aceste sutre ale lui Buddha, vom studia scrierile comentatorilor care se bazează pe sutrele lui Buddha.
4. Vom da numele celei mai importante cărți din Tengyur, care vorbește despre Vinaya.
Ea fost scrisă de un înțelept budist care s-a bazat pe Buddha. Numele cărții este:
Dulway Do
Dulwa – disciplină, Vinaya,
Do – sutra.
Deci Dulway Do înseamnă „Sutra despre disciplină” sau „Sutra despre Vinaya”.
Diferite interpretări ale cuvântului sutra
De ce se numește „Sutra despre Vinaya” dacă nu este ceva ce a spus Buddha?
Acest lucru se datorează faptului că cuvântul „sutra” are mai multe interpretări.
-
- Una dintre ele – sutra înseamnă cuvintele lui Buddha.
- Când vorbim despre Tantra, de exemplu, și spunem „Sutra și Tantra”, asta înseamnă: Sutra sunt învățăturile deschise ale lui Buddha și Tantra sunt învățăturile secrete ale lui Buddha. Deci aceasta este o altă interpretare a cuvântului Sutra.
- Cuvântul „sutra”, care în tibetană este Do, înseamnă și – scurt, ceva scurt.
Deci, Do înseamnă „carte scurtă” și nu „cuvintele lui Buddha”. Dulway Do înseamnă „cartea scurtă despre disciplină”.
Sutra despre disciplină (Vinaya Sutra) a fost scrisă în sanscrită de maestrul indian Guna Prabha în jurul anului 500 e.n. De fapt, numele lui este Acharya Guna Prabha.
Guna – în tibetană Yunten înseamnă virtuți spirituale. Avea înalte calități spirituale. Era un mare înțelept.
Prabha – are sensul de lumină.
Guna Prabha – cel ce luminează cu virtuți.
Acharya înseamnă în sanscrită maestru sau mare înțelept.
Atunci când ne referim la înțelepți de această amploare, li se dau întotdeauna un titlu onorific. În scripturi se spune Lordul Buddha sau Je Tsongkhapa sau Acharya Guna Prabha.
Numele Acharya Guna Prabha se spune în tibetană:
Loppun yunten ö
ö – înseamnă lumină,
Loppun – maestru sau Acharya,
Yunten – calități înalte.
Deci, Loppun Yunten înseamnă maestrul Guna Prabha în tibetană.
După cum am spus, el a scris „Scurta carte despre Vinaya”. Datorită geniului său, el a reușit să facă un rezumat al tuturor acestor sutre ale lui Buddha (miile de pagini Vinaya din sutrele lui Buddha), în această carte scurtă numită Dulway dö.
Tradiția tibetană se bazează foarte mult pe această carte ca o sursă de încredere. Nu ne vom folosi de acest text rădăcină, ci de comentariile asupra acestui text.
Metoda foilor de ceapă
În cursurile anterioare am vorbit despre foile de ceapă.
1. Prima foaie interioară este Buddha.
2. Apoi, foaia de deasupra reprezintă primii înțelepți indieni care nu sunt tocmai comentatori, de la începutul primului mileniu. Ei au organizat cuvintele lui Buddha în diferite forme; uneori după subiecte uneori, alteori după diferite idei principale.
De multe ori aceste scrieri sunt foarte concise, pentru că au fost scrise pentru oameni aproape iluminați. De multe ori scrie: „Cele trei duc la patru”, așa că trebuie să înțelegem ce înseamnă „trei” și ce este „patru”. Este imposibil de înțeles fără interpretare. Aici se găsesc, de exemplu, Maestrul Diganaga care a trăit în jurul anului 440 e.n., Maestrul Asanga și Maestrul Vasubhandu, din secolul al IV-lea e.n.
3. A treia foaie a acestei cepe, sunt comentatorii indieni târzii de la sfârșitul primului mileniu, 700 – 800. Aici , se pot găsi, de exemplu, Maeștrii Chandrakirti, Dharmakirti, Maestrul Shantideva – spre sfârșitul primului mileniu e.n.
După care budismul ajunge în Tibet, și apar comentatorii tibetani.
4. Deci a patra foaie este reprezentată de comentatorii antici tibetani antici, din prima jumătate a celui de al doilea mileniu. Aici se găsesc Lordul Atisha și Maeștri Kadampa – aproximativ 1.000 e.n. După ei au fost înțelepții care sunt reprezentați de Je Tsongkapa și fiii săi în jurul secolului al XV-lea.
5. Iar apoi vin comentatorii tibetani târzii, din a doua jumătate a celui de al doilea mileniu. Aici se pot găsi, de exemplu, Ngulchu Dharmabhadra și discipolii săi și mulți alții.
Deja când ajungem la ultimii comentatori, lucrurile încep să devină mai clare. Deja au trecut mulți ani în care tradiția s-a rafinat, s-a șlefuit, a fost curățată de distorsiuni, și care se bazează pe multe dezbateri care au clarificat tot felul de subiecte delicate. Textele scrise deveniseră foarte precise și citibile.
Cele trei comentarii folosite în acest curs
În continuare vom vorbi despre trei comentarii principale.
Ceea ce este minunat în budismul tibetan, este că acești mari maeștrii au crescut în mănăstiri care erau adevărate universități mari și care s-au dezvoltat în această tradiție scolastică. Toți acești mari maeștrii, Je Tsongkapa și cei care au fost înaintea lui și după el, au explicat textele într-un mod în care să le înțelegem și să le asimilăm.
Acum vom vorbi despre comentatorii lui Guna Prabha – pentru că cartea lui este foarte scurtă și avem nevoie de comentarii asupra ei.
1. Esența Oceanului Vinaya
Acest comentariu este foarte cunoscut și foarte scurt. El se numește:
Dulwa Gyatso Nyingpo
Dulwa – disciplină, Vinaya,
Gyatso – ocean, dalai.
Probabil că ați auzit că numele sfinției sale Dalai Lama este Tenzin Gyatso.
Ce înseamnă Dalai? Se pare că Dala este un cuvânt mongol care înseamnă ocean. Un ocean de virtuți sau calități înalte. Deci numele lui Dalai Lama înseamnă „cel care este un ocean de calități înalte”.
Nyingpo înseamnă inimă sau esență.
Deci, Dulwa Gyatso Nyingpo înseamnă „esența / inima oceanului Vinaya”.
Acesta este numele cărții lui Je Tsongkapa.
je tsongkapa
El a trăit între anii 1357-1419. Deci acesta este primul text care rezumă toate sutrele lui Buddha, toate Sutrele explicative pe care însuși Buddha le-a interpretat, principalele sutre Vinaya, în trei pagini.
Numai Je Tsongkapa știe să facă asta. El a făcut asta cu fiecare domeniu al budismului. Mai întâi a scris un comentariu de zece mii de pagini sau o mie de pagini, iar apoi pentru cei ca noi face un rezumat de trei pagini, pentru că este un bodhisattva.
2. Făcătorul zilei (lumina soarelui)
Nyin Je
Nyin – zi,
Je – a face.
Deci, Nyin je înseamnă „Făcătorul zilei”.
Ce înseamnă „făcătorul zilei”? Este soarele. Este numele literar pentru soare.
De ce se numește „soare?” Pentru că luminează textele laconice din Vinaya pe care încă nu le-am înțeles.
Făcătorul zilei (lumina soarelui) a fost scrisă de către Ngulchu Dharma Bhadra (1772-1851).
Făcătorul zilei aruncă lumină asupra textului lui Je Tsongkapa (de mai sus). Comentariul lui Dharma Bhadra a stat la baza comentariului lui Pabongka Rinpoche, care este o lucrare importantă despre Vajrayogini.
3. Perla împlinitoare de dorințe
Yishin Norbu
Norbu – perlă sau bijuterie, în sensul de piatră prețioasă,
Yishin este un anumit tip de piatră prețioasă.
Se spune în mitologia budistă că ar exista niște pietre prețioase speciale care dacă sunt introduse în niște soluții, ele vor îndeplini orice dorință. De acea Norbu yishin o voi traduce: „perla ce împlinește orice dorință”.
Autorul a ales să-și numească cartea cu acest nume pentru că dacă Vinaya este învățată și respectată în mod corespunzător, vom obține tot ceea ce ne dorim, adică Nirvana, în acest caz.
Autorul comentariului este Chone Drakpa Shedrup
Chone Drakpa Shedrup
Numele său complet este Chone Lama Drakpa Shedrup.
Drakpa – renumit, faimos, celebru, vestit,
Shedrup – cel ce a dobândit înțelepciunea,
Ce înseamnă cuvântul Lama în tibetană? Cuvântul Lama este format din două silabe: La și Ma.
Ma – este cuvânt de negație, adică nu este,
La – mare.
Adică, cel mai înalt sau nu există nimeni mai înalt ca el.
Chone Lama Derkapa Shedrup a fost un mare înțelept și un autor bine-cunoscut în literatura tibetană.
Ceea ce este foarte interesant că toți acești mari maeștri, Je Tsongkapa, Ngulcho Dharmabhadra și Chone Lama Drakpa Shdrup, au ales să-și dedice o mare parte a timpului lor disciplinei Vinaya. Pentru că este important.
Chone Lama a scris o mare parte a manualelor din mănăstiri, care sunt folosite și astăzi. Atunci când chinezii au invadat Tibetul și au bombardat mănăstirile, toate scrierile lui care existau în Tibet au fost arse.
Toate erau centralizate în trei mănăstiri și toate au fost bombardate, a fost un mare dezastru.
După multă muncă, a fost găsit un exemplar la Sankt Petersburg. Geshe Michael a studiat limba rusă pentru asta și s-a dus la Sankt Petersburg și cu mari eforturi a reușit să salveze acest exemplar.
Când a predat prima dată acest curs la New York, în 1996, cei care s-au aflat la curs au fost primii din Occident care au primit acest studiu al lui Chone Lama Drakpa Shdrup.
Este un mare privilegiu că primiți acest curs.
După acest curs nu vom deveni experți în Vinaya. Nici eu nu sunt expertă în Vinaya. Ideea este de a transmite sensul Vinaya, de care are nevoie un practicant serios pentru a reuși pe calea lui.
Je Tsongkapa spunea în epistola destinată lui Ngwang Drakpa: „Să bem împreună din cupa nemuririi”.
Asta pentru inspirația noastră.