Conferința despre Cuplul Spiritual

Cuplul spiritual – extras din înțelepciunea străveche

Cu toții dorim în adâncul inimilor noastre să fim aproape de ceilalți – să iubim și să fim iubiți.
Oare poate fi transformată o relație într-o practică spirituală care să ne aducă pe noi înșine și lumea noastră la perfecțiune?

Este posibil ca ajutându-ne de această relație să învățăm să-i servim pe ceilalți perfect și să experimentăm totul ca fiind pur?

Studiul cuplului spiritual ne învață cum să ne întâlnim soțul sau soția perfectă, cum să îl păstrăm alături de noi și cum să ajungem împreună la fericirea sublimă.

În această prelegere ne vom baza pe tradiția Lo Jong, care s-a dezvoltat în Tibet în urmă cu aproximativ 1.000 de ani, care a fost și perioada de început ale budismului în Tibet.

Tibetanii din acea vreme erau analfabeți, și în majoritate erau păstori de iaci. Marii Lama au transmis înțelepciunea unui public analfabet de păstori.

Mult mai târziu, câteva secole după aceea, s-a dezvoltat o magnifică tradiție monastică. Au fost ridicate mănăstiri și universități monastice și au apărut scrieri filozofice foarte profunde.

Așadar, pentru tibetani, înțelepciunea a fost transmisă oral de la învățător la elev sau la grupuri de elevi. Mult timp această învățătura nu a fost scrisă, datorită faptului că tibetanii nu știau să scrie și să citească. În acele vremuri nu exista niciun alfabet.

De aceea, învățătura a fost transmisă sub formă de propoziții scurte, pe care tibetanii le învățau pe de rost, și pe care le foloseau în practica lor în timpul zilei.

În această prelegere am discutat despre unele din versetele textului Lo Jong ”Cele șapte principii pentru dezvoltarea unei inimi bune” și am vazut cum aplicăm această învățătură în relațiile noastre pentru a le aduce la perfecțiune

Lectiile in format HTML:

Lectiile video:

Gabriela Bălan
Conferințele au fost susținute de eleva Lamei Dvora Tzvieli , Balan Gabriela care studiază cursurile ACI din 2010.

Cursurile ACI au fost predate de Geshe Michael Roach, care a contribuit la traducerea a peste 30.000 de cărți străvechi, ce conțin învățătura din cadrul studiului pentru gradul de Geshe în tradiția budistă.Mai multe detalii despre sistem și evenimentele organizate în România găsiți pe site: https://dharmakaya.ro/

Materiale: Text + prezentările ppt