Linia de Maeștri

Toate învățăturile sunt inspirate după învățăturile lui Geshe Michael, traducere a conferințelor Lamei Dvora Tzvieli, traduse și transmise în limba română de către Gabriela Bălan.

Buddha Shakyamuni – aprox. 500 î.e.n

Când spunem Buddha, nu ne referim la Buddha Shakyamuni, cel istoric care a trăit în India acum două mii cinci sute de ani, ci ne referim la o persoană iluminată. În sanscrită, Buddha este o ființă iluminată, care s-a trezit și este capabilă să ajute ființele.

Multe dintre scrierile Vinaya se referă la viața lui Shakyamuni Buddha. El este acceptat în mod tradițional ca fiind Buddha care a adus budismul în lumea noastră așa cum o cunoaștem astăzi. S-a numit Gautama Buddha și a fost un prinț al tribului Shakya.

El a fost fiu de rege, moștenitor la tronul regesc. Când s-a născut, părinții l-au invitat pe astrologul curții și el a prezis că acest copil fie va fi un mare rege, fie va fi un mare om spiritual. Iar tatăl său – regele care dorea un moștenitor la tron, l-a întrebat pe ghicitorul în stele, ce să facă ca să fie un mare rege? Astrologul i-a răspuns: „Trebuie să-l izolezi. Trebuie să-l crești într-un mediu protejat și izolat ca să nu vadă bătrânețea, boala și moartea”.

Regele a reușit o perioadă să-l izoleze de lumea din afara palatului, dar la un moment dat tânărul prinț a văzut bătrânețea, boala și moartea. Buddha tulburat peste măsură se duse la tatăl său, regeleîl între și întrebă: „Ce se întâmplă aici? Cum de sunt oamenii bătrâni, bolnavi și mor?”

Buddha îi spuse tatălui său că dorește să părăsească palatul pentru a merge să înțeleagă de ce se întâmplă asta. Tatăl său îl rugă mult să rămână și să devină rege.

Povestea spune că Buddha și-a iubit tatăl foarte mult și i-a spus: „Bine! Dar cu o singură condiție, dacă poți să-mi promiți că nu mă voi îmbolnăvi, că nu voi îmbătrâni și nu voi muri. Desigur că regele nu putea să-i promită acest lucru și Buddha părăsește palatul.

După o perioadă de ascetism de 6 ani, Gautama a descoperit cele 4 adevăruri (nașterea, bătrânețea, boala și moartea) pentru eliberarea de suferință și calea spre Nirvana (eternitatea). Acest lucru s-a petrecut după o noapte întreagă de meditație la umbra unui smochin din Bodh Gaya, timp în care a făcut față încercărilor la care l-a supus demonul Mara. După aflarea celor 4 adevăruri atinge Nirvana sau Bodhi (iluminarea) și devine cunoscut sub numele de Buddha, care în limba sanscrită înseamnă cel luminat.

Buddha a predicat timp de 40 de ani, prima dată la Sarnath, iar ultima dată la Kushinagar unde intrat în Parinirvana (s-a stins).

Buddha a transmis calea Hinayana, Mahayana cât și calea tantrică.pă

Arya Nagarjuna – 150-250 e.n.

A trăit în secolul al II-lea e.n, în India. El este uneori numit „al doilea Buddha” datorită înțelepciunii sale extreme. El este cel care ne-a adus scrierile despre vacuitate.

Arya este numele dat celui care a perceput direct vacuitatea. El le-a experimentat direct în meditație directă subiectele despre care se vorbește în cursurile noastre și ne-a dăruit învățătura despre vacuitate.

Arya Nagarjuna a scris  multe texte despre vacuitate. De unde știm că este Arya Nagarjuna? Deasupra capului lui apar șerpi.

Naga – acesta este numele unui șarpe legendar. Aceștia sunt șerpii care au păzit scrierile „Prajna Paramita” – ale sutrelor despre înțelepciune, iar Nagarjuna a venit și le-a răscumpărat.

Arya Nagarjuna ne-a adus scrierile Prajna Parmita de la naga. El a predat vacuitatea și a scris foarte multe texte. Unul dintre textele sale importante se numește Mula Prajna – „Rădăcina înțelepciunii”.

Maestrul Shantideva – 685 – 763 e.n

Maestrul Shantideva s-a născut la vest de Bodhgaya, Scaunul Diamantului, într-un loc numit Yulkor Mosang. Tatăl său a fost rege pe nume Armura Virtuții, iar despre mama lui s-a spus că ar fi fost o emanație a lui Vajra Yogini, Îngerul de Diamant. A fost înzestrat cu capacitatea de a alege detaliile nașterii sale, iar când s-a născut i s-a dat numele de „Armura Păcii”. În copilărie a avut toate condițiile propice, și de mic copil s-a dovedit a fi un maestru al științelor filozofice tradiționale și al altor științe.

La vârsta de șase ani, a întâlnit un mare practicant al învățăturilor secrete și a primit inițierea și practica de a ajunge la ființa iluminată numită Manjushri sau Vocea Blândă. De mic copil, a investit mult efort în această practică, făcând meditații și memorând cuvintele ei secrete, și în scurt timp a putut să-l  întâlnească pe „Vocea blândă”. După ce a întâlnit această ființă sfântă, Maestrul Shantideva a continuat să primească multe învățături direct de la el.

Când tatăl său, regele, a murit, toți oamenii regatului i-au cerut prințului Shantideva să fie rege. Datorită faptului că a practicat calea bodhisattva în multe vieți anterioare, nu a avut nicio dorință să trăiască viața regală, dar pentru a nu supăra oamenii, a fost de acord. Cu o noapte înainte de ceremonia de încoronare,  a avut un vis. În vis, l-a văzut pe „Vocea blândă” stând pe tronul Regelui și care i-a spus: „Fiul meu, acesta este tronul meu și eu sunt Învățătorul tău. Ar fi nepotrivit să stăm pe același tron”. Trezindu-se din somn, și-a dat seama că ar fi fost greșit să se bucure de plăcerile de a deține o împărăție, și a fugit, devenind călugăr

El a compus apoi lucrările intitulate Compendiul de practică, Compendiul Sutrelor, Ghidul de viață al unui Bodhisattva și alte cărți care descriu modul uimitor de puternic și eficient al vieții unui bodhisattva. Maestrul Shantideva și-a perfecționat cele trei calități care le are un mare maestru budist – predarea, dezbaterea și scrisul – și a continuat să se ridice la toate nivelurile și căile spirituale. El și-a dobândit capacitatea de a-și aminti tot ce a fost învățat vreodată, abilitatea de a face miracole cu ușurință și o clarviziune incredibilă; și astfel a devenit un zeu printre bodhisattva.

Totodată, Maestru Shantideva și-a dezvoltat cele șase perfecțiuni și le-a dus la nivelurile cele mai înalte.

Când cineva ajunge la un nivel foarte înalt de meditație, i se dezvoltă puteri paranormale; Poate vedea la mari distanțe, poate citi mintea celorlalți și  capacitatea de a-i ajuta pe ceilalți este cu mult mai mare, pentru că el știe bine de ce au ei nevoie. După ce a părăsit mănăstirea, și-a dedicat viața ajutorării a zeci de mii de oameni, datorită abilităților pe care le-a dezvoltat.

Maestrul Kamalashila – 740-795 e.n.

Maestrul Kamalashila, a fost un mare înțelept indian și un mare maestru în arta meditatiei, care a trăit în secolul al optulea, e.n.

El a fost invitat în Tibet de către rege, pentru a participa la faimoasa dezbatere ținută în Samye, în jurul anului 792 e.n. contra maestrului chinez Hashang, sau Hva-shang Mahayana.

Sursele tibetane susțin că dezbaterea a fost decisă în favoarea lui Kamalashila, dezbatere  în urma căreia au fost adoptate tehnicile de meditație ale lui Kamalashila. Și de atunci oamenii meditează conform învățăturilor sale, ajungând la iluminare. Meditația tibetană se bazează practic pe tehnicile lui Kamalashila.

Pe lângă alte lucrări, el a scris mult despre meditație, fiind considerat o autoritate în ceea ce privește meditația corectă pentru a obține iluminarea.

Totodată,  este cel de-al doilea maestru indian care a scris un comentariu asupra sutrei „Tăietorul de diamant” (Diamond Cutter Sutra).

Manjushri

Manjushri, îngerul înțelepciunii. Manjushri este considerat întruchiparea înțelepciunii în budism.

Povestea spune că Shantideva a avut multe viziuni ale lui Manjushri. Și cu adevărat Manjushri a fost învățătorul său, care i-a transmis multe învățături.

Manjushri în reprezentările budiste apare portocaliu, ținând o floare de lotus într-o mână pe care este așezată o carte. Cartea simbolizează înțelepciunea. În cealaltă mână, el ține o sabie în flăcări, cu care taie ignoranța noastră, aducându-ne înțelepciune.

În limba tibetană i se spune Jampel Yang. Se spune că Je Tsongkapa a fost întruchiparea lui Manjushri. El este identificat cu Manjushri.

Manjushri – poartă multe bijuterii, simbol al realizărilor înalte spirituale. La el apar spontan bijuteriile – așa realizări înalte are.

Manjushri mai este cunoscut sub numele de „voce blândă” – și este întruchiparea înțelepciunii tuturor ființelor iluminate combinate sub forma unui singur înger.

Je Tsongkapa a fost un mare om spiritual și a trăit intre anii 1357-1419  în Tibet.

Datorită izolării Tibetului, puțini au auzit de numele lui, dar în ultimii ani numărul de oameni care s-au familiarizat cu învățăturile acestui geniu spiritual a crescut tot mai mult. Învățăturile lui erau explicite, ducând la unificarea și clarificarea diverselor părți ale învățăturii lui Buddha, care păreau să se contrazică între ele. El a înlăturat denaturările ce s-au strecurat în învățăturile lui Buddha, timp de sute de ani și a înființat o generație minunată de continuatori ai drumului lui.

El a fost fondatorul liniei Gelukpa în budismul Tibetan.

Fiecare detaliu al vieții lui Je Tsongkapa este demn de a fi imitat. A ajuns la iluminare. Viața lui este un exemplu viu despre cum se ajunge la iluminare. A învăța despre viața lui înseamnă a învăța ceea ce trebuie să fac eu ca să ajung la scopul final.

A fost un mare învățat și a fost unul dintre cei mai mari scriitori ai Tibetului, pentru că a scris 10,000 de pagini. În acele vremuri, învățăturile erau scrijelite pe lemn și apoi se copiau. Într-o mânăstire, cu greu reușesc să scrie 100 de pagini, după mulți ani. Este aproape imposibil să stăpânești ceea ce a scris.

El a scris sutre și tantre la toate nivelurile și pentru începători și pentru cei medii și pentru cei avansați. Fiecare cuvânt a lui valorează aur.

El comunica cu Manjushri. Avea legătură directă cu Manjushri.Îl vedea.

El a fost învățătorul primului Dalai Lama.

El a fost grădinar. El a fost întruchiparea îngerilor care apar în tradiția budistă tibetană.

A fost o persoană ieșită din comun. A fost un elev extraordinar. Sunt multe povești despre viața lui de călugăr și de elev.

A fost un practicant excepțional de tantra. Există câteva biografii ale lui în care se prezintă practica lui tantrică. Nu toate descriu această practică, pentru că practica tantrică este secretă.

A fost un om care a renunțat la tot în favoarea spiritualității, transpunând-o în viața lui.

A fost un mare yogin, multe din pozițiile lui în yoga tibetană vin de la el. Acest tip de yoga se numește ”Yoga inimii tibetane”. Prima serie de exerciții vine de la el. Sunt asane speciale de deschidere a inimii.

A fost doctor. A învățat medicina. A fost un strălucitor polemist. A excelat în devotamentul și serviciul adus Lamei lui.  A fost un maestru în arta meditației.

A fost un mare organizator. A organizat printre altele Festivalul Munlam, festival ce sărbătorește Dharma. Se spune că acesta a fost unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-a făcut, pentru că în acest fel Dharma a ajuns la publicul larg, pentru că până atunci Dharma se ținea în secret. Numai călugării se ocupau de asta.

A construit multe mânăstiri în Tibet. Nu el le-a construit pe toate cu propriile lui mâini ci și-a trimis elevii să construiască.

El a fost cel care a pus bazele tradiției budiste în Tibet. El a fost un vizionar. A fost dansator.

A învățat să cânte, cântece precum incantații, rugăciuni cântate. Aceste cântece au rolul de a deschide canalele energetice. Aceasta este o practică foarte avansată, adică să asculți sunete și să aduci prana în canalele energetice.

A fost un mare lingvist și în tibetană și în sanscrită. A fost mistic.

O mare parte din viață a trăit-o în retreat-uri (retragere). A acționat pentru a păstra Dharma – ca să fie păstrate scrierile, să nu se piardă.

A avut o înțelegere profundă a naturii goale a lucrurilor (a vacuității) – a avut experiența directă a vacuității.

A creat o linie [de descendenţă]. S-a îngrijit ca lucrurile să continue și după dispariția lui.

A creat linia sutrelor și a tantrelor. Și-a antrenat elevii cu multă atenție, datorită înțelegerii importanței continuității tradiției.

Şi-a păstrat legămintele (jurămintele) în mod extraordinar.

Acesta a fost un mare om spiritual care ne-a demonstrat de ce anume este necesar în viață pentru a ajunge la iluminare. Nu este un lucru simplu, pentru că dacă ar fi fost așa, am fi fost deja iluminați. Pentru a ajunge la iluminare va trebui să facem multe acte de caritate, să acumulăm karma, pe baza înțelegerii vacuității și a karmei.

De AICI poți cumpăra biografia sa intitulată ”Regele Dharmei, viața ilustrată a lui Je Tsongkapa” scrisă de Geshe Michael Roach.

Choney Lama – 1675 – 1748

Choney Lama s-a născut în provincia Amdo din nord-estul Tibetului, în a 8-a zi a primei luni a anului 1675; aceasta este considerată o zi de bun augur a lunii, deoarece luna este puțin peste jumătatea fazei de creștere. Numele mamei lui era Kelsang Men, iar a tatălui său Sungkyab Bum.

Scrierile lui Choney Lama acoperă întreaga tematică a budismului; a avut curajul și energia de a explora în profunzime toate subiectele sale principale, fiecare fiind aproape ca un limbaj separat în sine. La marele Colegiu Mey din Mănăstirea Sera, lucrările sale sunt considerate o întreagă serie complementară la manualele standard ale colegiului, scrise de Eminentul Kedrup Tenpa Dargye (1493-1568).

Primul lucru de menționat despre scrierile lui Choney Lama este că oferă o bază filozofică foarte solidă și detaliată pentru oricine caută să înțeleagă această rafinată tradiţie a înțelepciunii. În ordinea marilor lucrări ale cursului de Geshe, el a compus mai întâi o analiză imensă, în 800 de pagini, asupra Ornamentului realizărilor, care este expunerea clasică a conceptelor din ramura Independentă a Școlii Căii de Mijloc. Dacă adăugăm prezentările sale de ansamblu la aceeași lucrare, precum și comentariul său la patru dintre subiectele suplimentare tradiționale, Choney Lama are scrise peste o mie de pagini pe acest subiect.

Cât despre jumătatea superioară a acestei școli – numită Școala „Consecințelor” – el a compus, în șase comentarii și tratate analitice, încă aproape 800 de alte pagini. Manualul său despre  Tezaurul Înalte Cunoașteri (Abhidharma) are peste 400 de pagini; și explicațiile sale despre moralitatea jurământelor (Vinaya) mai mult de 200.

Ultimul subiect pentru geshe—Logica și Teoria Percepției (Pramana)—Choney Lama l-a acoperit în propria sa versiune a Colectiei de subiecte, în 320 de pagini. A realizat, de asemenea, lucrări semnificative despre  Școala Numai Minte și „Pașii pe Cale” (lam-rim în tibetană) – care pot fi considerate două subiecte suplimentare ale studiilor geshe. Și aici putem include și lucrarea sa despre siddhanta, sau studiul comparativ al sistemelor religioase.

Biograful său menționează că Choney Lama a studiat atât sanscrita antică, cât și mongola; iar el însuși recomandă explorări frecvente și profunde ale învățăturilor originale ale lui Buddha; ale maeștrilor indieni timpurii; și la „Tatăl și fiii săi” – referindu-se la cele peste 25.000 de pagini de comentarii geniale scrise de Je Tsongkapa și cei doi discipoli principali ai săi, Gyaltsab Je Darma Rinchen (1364-1432) și Kedrup Je Gelek Pel Sangpo (1385-1438).

Pabongka Rinpoche – 1878 – 1941

Cuvântul Rinpoche înseamnă prețios, este un fel de titlu ce i se acordă acelui lama senior sau unui stareț sau celor ce au fost încarnările unor lama în vieți anterioare. Ei de la bun început sunt Rinpoche, din momentul în care sunt identificați că ar fi reîncarnarea unui lama.

Pabongka Rinpoche a fost reîncarnarea lui Changkya Rinpoche, tutorele împăratului Chinei cu două sute de ani înainte. Datorită ostilităților dintre Tibet și China, nu l-au denumit Changkya Rinpoche ci Pabongka Rinpoche. El a trăit în secolul XX. A decedat în 1941. Pabongka Rinpoche a avut un nume special: Dechen Nying Po.

Numele său monahal este Jampa Tenzin Trinley Gyatso. S-a născut într-o familie influentă din provincia Tseng din centrul-nord-ul Tibetului. A intrat de copil în Casa Gyalrong din Mănăstirea Sera Mey, una dintre colegiile celei mai mari Universități Monahale din Sera, și a obținut titlul de Geshe – maestru în filosofia budistă. Lecțiile intense pe care le-a oferit publicului larg l-au făcut să devină o figură spirituală principală a vremurilor sale, iar eseurile și cărțile sale – aproximativ 15 de volume – tratează toate aspectele gândirii și practicii budiste.

Una dintre cărțile sale se numește „Eliberarea în palma mâinii tale” – urmează în linii generale învățătura din ”Lam Rim Chen Mo” a lui Je Tsongkapa, scrisă acum 600 de ani. Am spus că Je Tsongkapa a scris cartea din conștientizările sale profunde, și a inclus toate curentele budiste, toate aspectele diferite pe care le-a transmis Buddha.

Je Tsongkapa le-a sintetizat în minunatul său Lam Rim, „Lam Rim Chen Mo ”, introducând și multe citate din spusele marilor înțelepți. Când oamenii au văzut ce perlă prețioasă le-a căzut în mâini, au început să practice. Acesta este curentul Gelugpa.

Ca rezultat al practicii, s-a creat apoi multă experiență. Și această experiență de 500-600 de ani, Pabongka Rinpoche ne-a transmis-o în cartea sa. Deci, cartea lui, practic, are același conținut ca și în „Lam Rim Chen Mo”, dar prezentarea exprimă experiența generațiilor de practicanți care au practicat acest material, de aceea cartea are o valoare uriașă pentru noi.

Trijang Rinpoche – 1900 – 1981

Trijang Rinpoche, a fost elevul lui Pabongka Rinpoche. El a fost tutorele și unul dintre profesorii actualului Dalai Lama, un om extraordinar și un iluminat.

Trijang Rinpoche a fost prezent la această învățătură a lui Pabongka Rinpoche și a luat notițe, iar după notițele lui, a învățat Khen Rinpoche.

Khen Rinpoche – 1921 – 2004

Khen Rinpoche Geshe Lobsang Tharchin a fost elevul lui Trijang Rinpoche. S-a născut în anul 1921 și a decedat pe 1 decembrie 2004. A intrat în meditație până pe data de 6 decembrie. Pe parcursul a cinci zile a stat în meditație, până când mintea lui a părăsit aceasta lume. Dar data de 1 decembrie rămâne cea oficială.

Khen – este prescurtarea de la khanfu – stareț. Rinpoche înseamnă cel prețios.

Deci Khen Rinpoche înseamnă stareț. Nu a fost tot timpul stareț pentru ca a părăsit mânăstirea ca să locuiască în New Jersey. Cine era stareț se numea Khensur Rinpoche.

Geshe – este un titlu , care vine de la prescurtarea Gewey Shenyen

Gewey Shenyen – înseamnă cel mai bun prieten. În tradiția yoghină se spune Kalyanamitra – porecla dată învățătorului.

În mânăstirile tibetane acest nume a devenit un titlu pentru cei care terminau toate studiile din programele impuse de ele și care reușeau să treacă cu succes toate dezbaterile publice. Examenul final este unul dintre cele mai grele examene, asemănător cu a susține o teză de doctorat. Întrebările care se pun sunt foarte grele, iar cel examinat trebuie să răspundă corect la ele. Pot fi în ele o singură virgulă, care trebuie descoperită iar în timpul dezbaterii trebuie arătată contradicția din întrebarea pusă, pentru că ei, profesorii, intenționat introduc discordanța.

Printre gradele de Geshe, există ceea ce se cheamă “terminat cu distincție” sau “excelență”. În fiecare promoție sunt doi care terminau cu brio studiile, primind numele de Hlarampa Geshe, cea mai înaltă distincție. După studii, ei sunt trimiși la palatul Potala unde vor avea contact direct cu Dalai Lama. Khen Rinpoche fusese Hlarampa Geshe.

Khen Rinpoche după ce a terminat Hlarampa Geshe, a trecut la Gyu Mey Tantric College, în care a devenit vice președintele colegiului, adică fusese candidat să fie director. De asemenea, fusese candidat să fie conducătorul curentului Gelukpa, dar cu invazia chinezilor, cariera se întrerupse. Venind în occident, nu a mai încercat să-și reînnoiască candidatura. Era foarte modest și a înțeles că misiunea lui este să predea Dharma în vest.

În 1971 a ajuns în New Jersey. A plecat la Washington să învețe puțină engleză la universitate. Mai târziu s-a reîntors la Sera May pentru a fi stareț la rugămintea lui Dalai Lama, unde a rămas un an, dar datorită rugăminții elevilor lui, a revenit din nou în New Jersey.

Vom trece la numele lui de călugăr.

Lobsang – vine pe linia lui Je Tsongkapa ce fusese Lobsang Drakpa, adică conștiință nobila.

Tharchin –este numele pe care l-a primit de la profesorul lui, Trijang Rinpoche

Thar – înseamnă puțin sau sfârșit, la capăt

Chin – să mergi

Adică cine a ajuns la capăt. Cel care a parcurs drumul complet (cel care a desăvârșit calea complet).

Geshe Michael Roach

Michael Roach este un călugăr budist care a obținut gradul de geshe (maestru budist) la mănăstirea tibetană Sera Mey după 22 de ani de studiu. Profesor de budism din 1981, este totodată specialist în limbile sanscrită, tibetană și rusă și traducător a numeroase lucrări.

Geshe Michael e licențiat al Universității Princeton și a lucrat mulți ani ca director în cadrul unei mari firme de diamante din New York. A înființat Institutul de Studii Asiatice (ACI) și Proiectul de Digitizare a Clasicilor Asiatici (ALL, fost ACIP) și s-a implicat activ în restaurarea mănăstirii Sera Mey.

A fost elevul lui Ken Rinpoche și a redactat cartea care cuprinde învățăturile primite de la Ken Rinpoche, după însemnările lui Trijang Rinpoche, după conferințele lui Pabonka Rinpoche care sunt de fapt comentarii asupra învățăturii lui Je Tsongkapa.

Geshe Michael a continuat să adauge notițe și comentarii, deoarece Pabonka a vorbit unui public care era la un anumit nivel de cunoaștere, pe când publicul din vest nu este deloc deprins cu astfel de cunoștințe.

Ca urmare a completării studiilor alături de Khen Rinpoche în cadrul Mănăstirii Sera din India, Geshe Michael Roach a dezvoltat și predat un Program Formal de Studiu, pe parcursul a șapte ani în New York. Acest program cuprinde esența celor Șase Mari Cărți ale Învățăturilor într-o serie de 15 Cursuri de Studiu Formal, pentru educarea următoarei generații de învățători vestici ai înțelepciunii tibetane. Aceste cursuri pornesc de la aceleași informații de bază pe care un Geshe le studiază în cadrul unei Mănăstiri Tibetane. Geshe Michael Roach a predat aceste cursuri, concomitent cu orele de studiu a limbii tibetane, și cursuri de meditație, înainte de a intra în retreatul de 3 ani.

Toate învățăturile studiate și practicate în Centrul Dharmakaya și care sunt și pe site-ul nostru la secțiunea ”cursuri, seminarii, conferințe” sunt inspirate după învățăturile lui Geshe Michael

Geshe Micheal Roach a scris numeroase cărți care au fost traduse în mai multe limbi. Pe cele în limba engleză le puteți vizualiza și achiziționa de AICI.

Șase dintre cărțile sale au fost traduse și în limba română. O parte le puteți vedea și achiziționa de AICI și de AICI.

Lama Christie

Lama Dvora a învățat cu Ken Rinpoche, Geshe Michael și Lama Christie McNally. Geshe Michael și Lama Christie McNally au fost la rândul lor elevii lui Ken Rinpoche.

Christie McNally este profesor de religie și filosofie. Fiind una dintre primele femei din Occident care au obținut gradul de lama, e cunoscută pentru prelegerile pe teme de spiritualitate și organizare a afacerilor pe care le ține în lumea întreagă. Lama Christie-Hla a parcurs și retreat-ul cel mare timp de trei ani, trei luni și trei zile.

A absolvit Universitatea din New York și a studiat în mai multe mănăstiri tibetane; a tradus multe texte străvechi și a scris o serie de cărți publicate de Doubleday și de alte edituri. Printre aceste lucrări se numără continuarea „Șlefuitorului de diamante”, intitulată „Karmic Management: What Goes Around Comes Around in Your Business and Your Life” („Gestionarea karmei: ce dăruiești se întoarce la tine, în afacerea și în viața ta”).

În această carte, Christie McNally povestește cum s-a slujit de principiile expuse în ”Șlefuitorul de Diamante” pentru a înființa Universitatea Diamond Mountain, una dintre cele mai moderne și mai prospere instituții educaționale din America.

Lama Dvora Tzivieli

Lama Dvora este directorul spiritual al Centrului Metodă și Înțelepciune, o organizație non-profit ce are ca scop promovarea păcii în inimile oamenilor, a comunităților și a națiunilor prin intermediul înțelepciunii și metodelor ce au dăinuit de-a lungul timpului.

Dânsa are pregătire în studii superioare și doctorat în domeniul Matematicii și al Informaticii. A lucrat în domeniul academic și ca cercetător în domeniul instituțiilor financiare.

Lama Dvora și-a întâlnit Lama tibetan de bază, Sermey Khensur Rinpoche Geshe Lobsang Tarchin, în 1998, în Howell, New Jersey, unde a studiat și a practicat sub îndrumarea acestuia. De asemenea, a studiat cu cei doi discipoli principali ai acestuia, Geshe Michael Roach și Art Engle, iar recent cu fostul abate al Colegiului Tantric Gyumed, Khensur Rinpoche Lobsang Jampa, și cu Lama Drimed Norbu, în tradiția Dzogchen. Alți profesori ai săi includ Sfinția Sa Dalai Lama, Lama Zopa Rinpoche și alții.

Lama Dvora și-a dedicat mai mult de 30 de ani din viața ei pentru studiul și practica înțelepciunii Budiste și a altor tradiții asiatice. A tradus multe scripturi în limba ebraică. În ultimii 20 de ani ea a dat mai departe studenților ei din Israel aceste nestemate împreună cu aplicațiile lor în viața de zi cu zi.

Gabriela Bălan

Gabriela Bălan este o învățătoare devotată și plină de compasiune, care a adus lumina înțelepciunii tibetane în inimile românilor. Născută în România, doamna Gabriela a emigrat în Israel în anul 1992, urmându-și parcursul profesional și spiritual cu pasiune și dedicare.

Cu o pregătire academică solidă, dânsa a obținut un master în matematică în 1982 și a lucrat ca profesor de matematică timp de 30 de ani, dintre care 10 ani în România și 20 de ani în Israel. Această experiență i-a format o bază puternică în gândirea logică și structura riguroasă, pe care le-a îmbinat armonios cu profunzimea învățăturilor spirituale.

În septembrie 2010, dânsa a descoperit calea spirituală prin cursul Tong Len, care i-a deschis inima către practica compasiunii și transformării interioare. Această întâlnire a marcat începutul unei călătorii spirituale intense, caracterizată de numeroase retreat-uri, inclusiv retreat-uri mai mici de o lună și un retreat extins de un an în 2021.

Prin binecuvântarea Lamei Dvora, doamna Gabriela a revenit în România în aprilie 2017, aducându-ne cursurile Institutului pentru Studiul Clasicilor Asiatici (ACI), pe care le-a început cu ACI 1, predând în limba română. Datorită implicării sale, aceste învățături au devenit accesibile unei noi generații de studenți români, formând astfel și o comunitate de studiu și practică în jurul acestor învățături.

Formarea sa spirituală este profundă și autentică, primind învățături direct de la Lama Dvora, Alan Wallace și Khensur Rinpoche.

În prezent, dânsa se pregătește pentru următorul mare pas pe calea sa – un retreat de 3 ani și 3 luni, un angajament suprem care reflectă devoțiunea sa față de practică și dorința de a aprofunda înțelepciunea.

Gabriela Bălan este mai mult decât o învățătoare; ea este un ghid spiritual și o sursă de inspirație pentru toți cei care au privilegiul de a învăța de la ea. Cu răbdare, claritate și compasiune, continuă să sprijine comunitatea românească pe drumul lor spre transformare interioară și pace profundă.