Lectia 7b – Aci 9

Cursul 9: Viața etică

Nivelul unu al disciplinei budiste (Vinaya)

Inspirate după învățăturile lui Geshe Michael
Traducere a conferințelor Lamei Dvora Tzvieli

Lecția 7 – a doua parte

 

Cele zece precepte de eliberare și rezultatele lor karmice

Vom trece acum la preceptele legate de vorbire.

 

4. A minți

dzunma

Ce înseamnă a minți? Înseamnă să lași în mod conștient altuia o impresie greșită despre ceea ce ai văzut, crezi sau știi; cu excepția cazului în care ar salva viața cuiva sau ar preveni o suferință reală. A minți poate fi prin vorbă, sau prin limbajul corpului.

De exemplu, am spus cuiva ceva, el repetă lucrurile pe care le-a auzit deformat și noi n-am reacționat. I-am lăsat o impresie greșită și nu am făcut nimic în privința asta. De multe ori spunem ceva și ceilalți ne-au înțeles greșit, iar asta se întâmplă de nenumărate ori.

Cineva poate să spună: „Cât de mult pot explica? Te saturi să-i tot explici și celălalt să nu înțeleagă”

Da, pot fi situații de acest gen, dar noi vom face tot posibilul ca impresia oamenilor după ce s-au despărțit de noi să fie exact așa cum ai vrut.

Nu vom reuși asta întotdeauna, este după cum avem karma, dar facem tot ce putem.

Je Tsongkapa spune că există situații în care o minciună poate salva o viață sau poate preveni o mare suferință și atunci este în regulă. Salvarea vieții justifică uneori minciuna.

Cineva disperat vine și bate cu putere în ușă și spune: „Ascunde-mă în dulap”. Noi îl băgăm în dulap și după cinci minute vine tâlharul sau cineva care vrea
să-l ucidă și spune: „L-ai văzut pe Ion?”, iar noi spunem: „Nu”, și asta e în regulă. I-am salvat viața și e în regulă. Asta a spus Je Tsongkapa.

Dacă mințim și obținem ceva, beneficiul provine din faptele bune din trecut, nu din minciună. Dacă am mințit acum, vom fi înșelați în viitor.

Plăcerea nu poate veni dintr-un act negativ. Ele sunt apropiate una de alta, dar nu există nicio legătură cauzală între ele.

Tragedia noastră este că nu înțelegem cauzalitatea și, prin urmare, înșelăm. Altfel nu am înșela niciodată.

 

Rezultatul personal

    • Nimeni nu crede ceea ce spunem, chiar și atunci când spunem adevărul.
    • Ceilalți ne înșală mereu.

Rezultatul proiector

    • Suntem proiectați într-un loc în care există multă frică, și se poate întâmpla să fie lumea animalelor.

Rezultatul de mediu

    • Cooperarea cu alte persoane nu are succes. Acolo unde este nevoie de cooperare, nu funcționează.
    • Oamenii de la locul tău de muncă nu se înțeleg între ei. Ei nu reușesc să lucreze bine împreună. Aceasta este o karma mai slabă.
    • Lucrăm într-un loc unde oamenii se înșală unii pe alții, sau
    • Trăim într-o țară în care există multă înșelăciune, sau
    • Trăim cu frică. Asta vine din faptul că am lăsat în mod conștient o impresie falsă.
    • Trăim într-un mediu înfricoșător, sau într-un mediu în care există multe lucruri de care să ne temem.

5. Vorba care dezbină

trama

Vorba care dezbină înseamnă a despărți oamenii prin vorbele noastre; a spune lucruri care să înstrăineze sau să despartă două persoane diferite (indiferent dacă vorbele noastre sunt adevărate sau nu).

    • a calomnia.
    • a defăima, a vorbi de rău pe cineva.

Acestea sunt formele grosiere. Dar sunt situații când facem asta subtil, ca tonul vocii noastre sau prin expresia feței.

Vine persoana A și îmi spune lucruri minunate despre B și eu spun: „Hm, nu știu”. Deja i-am separat. Avem o minte răutăcioasă. Dacă, ca urmare acestui fapt, oamenii se îndepărtează unul de celălalt, vom suferi.

 

Rezultatul personal

    • Rămânem singuri. Ne pierdem prietenii cu ușurință.
    • Oamenii din jurul nostru se ceartă mereu între ei. În jurul nostru sunt tot timpul dispute. Toți oamenii pe care îi cunoaștem și care se ceartă, noi i-am creat.
    • Oamenii din jurul nostru au un caracter nedorit, un caracter agresiv.

 

Rezultatul de mediu

Rezultatul vorbei care dezbină asupra mediului

    • Pământul pe care trăim este crăpat, neuniform, acoperit cu stânci și râpe, prăpăstii cu înălțimi și coborâșuri, astfel încât călătoriile sunt dificile.
    • Frică. Ne este mereu frică și există multe lucruri de care ne este frică.

Lama Dvora Hla povestește:

„Am vizitat centrul budist „Vajrapani” în California, unde Lama Zopa mergea uneori să predea. Acest loc se află într-o pădure de sequoia. O pădure foarte frumoasă, copaci foarte înalți, și un drum care duce spre centru, un drum abrupt. Când plouă serios, acest drum se strică atât de rău, încât nu se mai poate trece. Pentru a-l repara era nevoie de o sumă foarte mare de bani. Este un centru budist – cine are mii de dolari pentru a repara drumul? Și oamenii s-au dus la Geshe Michael și i-au cerut sfaturi despre ce să facă? El le-a spus: „Încetați disputele în Sangha. Certurile din Sangha. Întruniți-vă și faceți pace în Sangha”. După două luni, municipalitatea a pus 40.000 de dolari în loc de indemnizație și le-a reparat drumul. Funcționează într-un mod neașteptat.”

 

Rezultatul proiecțor

Rezultatul proiector al vorbei care dezbină – depinde de nivelul acesteia.

    • Poate fi renașterea întru-unul dintre infernuri unde făpturile sunt bătute cu bâtele, sau
    • Renașterea ca ființă umană, dar într-un mediu în care există multe dispute și lupte, sau războaie, sau
    • Renașterea într-o existență care este foarte singuratică și poate fi în oricare dintre aceste locuri. Fără prieteni, pentru că am alungat, am respins, am îndepărtat mereu oamenii de noi.

Dacă cunoașteți astfel de oameni, puteți vedea aceste lucruri în acțiune și îi puteți ajuta. Cu cât îi veți înțelege mai mult, cu atât îi veți putea ajuta mai mult, fie că este vorba de sfaturi în direcția corectă sau prin comportamentul nostru. Noi îi creăm.

 

6. Vorba dură, cu intenție și efect negativ

tsik tsub

Ne referim aici la înjurături, sarcasm, țipete sau reproșuri. Vorba cu rea intenție și cu efect negativ. Ceva care doare.

 

Rezultatul personal

    • Auzim o mulțime de lucruri neplăcute: injurii, insulte, blesteme.
    • Auzim sunete enervante, aspre, care ne zgârie pe urechi.
      Toate acestea pot fi spuse și pe pozitiv. Dacă vorbim plăcut, blând, amabil, politicos, atunci sunetele din jurul nostru vor fi ciripit de păsări sau o muzică plăcută sau vecinilor noștri le va plăcea exact muzica care ne place și nouă și așa mai departe.
    • În plus, când alții vă vorbesc, vi se va pare că vin să se lupte cu voi. Oamenii vin spre voi și aveți impresia că sunt puși pe ceartă, puși pe bătaie.

 

Rezultatul de mediu

    • Pământul pe care locuim este acoperit cu obstacole precum trunchiuri de copaci căzute, spini, pietre, sticlă spartă ascuțită.
    • Pământul este aspru și greu de trecut.
    • Totul este mohorât, nu există pâraie sau izvoare de apă; pământul este uscat și otrăvit, fierbinte și amenințător; există multe lucruri de care ne temem.

 

7. Vorba goală, fără sens sau fără rost

 Ngakkyel

Ce înseamnă ngakkyel?

    • glume inutile,
    • pălăvrăgeală,
    • critică,
    • văicăreli, a se plânge,
    • a vorbi din motive de atașament sau poftă,
    • bârfe despre politică, sport, actori, actrițe,
    • a defăima oamenii,
    • a bârfi practica altora; „Practica lui nu este atât de bună”. A judeca practica altora.
    • și cel mai rău, este să spunem rugăciunile fără a ne gândi la semnificația lor. Gura merge, dar mintea este în altă parte.

 

Pentru a discuta despre Dharma este nevoie de o atitudine de respect

Atunci când vorbim despre Dharma este foarte important cum vorbim despre ea, cu cine și când, pentru că Dharma este un subiect sfânt. Ce face Dharma să fie sfântă? Nu pentru că a rostit-o Buddha, ci pentru că ea duce la iluminare și înlătură suferința.

Dharma este sfântă pentru că ea poate scoate oamenii din suferință. De aceea, când vorbim despre Dharma, trebuie să fie într-un cadru adecvat în care atmosfera să fie plină de respect.

Nu trebuie să vorbim despre Dharma celor care nu o respectă sau care nu ne respectă pe noi.

De fapt, există reguli ca profesorii să nu-i învețe pe cei care sunt lipsiți de respect. În Tantra, nici măcar nu li se permite asta. Sunt oameni care n-ar trebui învățați. Cu toate că există jurământul (A nu dărui Dharma, din dorința de posesivitate) care spune că Dharma trebuie dată celor care sunt interesați de ea, dar în cazul în care ei nu o respectă, atunci nu-i vom învăța. Acest lucru poate provoca dispariția Dharmei din lume.

Dacă suntem bodhisattva și vrem să ne antrenăm pentru a aduce altora binecuvântare, trebuie să ne creăm legături cu ei. De aceea este bine ca uneori să conversăm ușor pentru a ne crea aceste relații, după care să-i putem ajuta cu Dharma. Uneori poate fi necesar să discutăm despre subiecte banale cu alții în beneficiul lor, dar să ne păstrăm motivația și nu ne lăsăm atrași în conversații lumești.

    • Atunci când ne referim la vorba inutilă/fără rost, ne referim și la comportamentul inutil/fără rost, adică a sta ore în șir în fața televizorului sau a citi ziarul mult timp și pe toate părțile. Trece o oră, întreb: „Ce ai citit în ziar?” „Nu-mi amintesc”, dar am petrecut o oră citind.

 

Rezultatul personal

    • Primul rezultat este că nimeni nu vă ascultă; nimeni nu respectă ceea ce spuneți – nimeni nu crede că ceea ce spuneți are o valoare deosebită.
      Sunteți la serviciu, și mergeți la ședința de lucru cu o propunere extraordinară. Șeful nu vă ascultă pe voi ci pe altul care vorbește prostii. Acesta este un rezultat al vorbelor goale, fără sens și al preocupărilor inutile din trecut.
    • Un alt rezultat personal – este lipsa de încredere și stimă de sine.

Dacă ne angajăm în prea multe activități inutile, ne pierdem încrederea în noi. Stima de sine scade. Acest rezultat apare și datorită promisiunilor pe care ni le-am luat și nu le-am ținut. Nu vorbim serios sau vorbim ca să ne aflăm în treabă.

 

Rezultatul de mediu

Iată ce ne spune Je Tsongkapa pe baza sutrelor:

    • Fructele nu cresc sau se coc în afara sezonului lor.
    • Rădăcinile plantelor sunt fragile.
    • Fără parcuri, fără locuri de odihnă. Găsirea unui loc de odihnă este strâns legată de cât de mult sens dăm vieții noastre. Unul dintre rezultatele de mediu este lipsa bazinelor cu apă rece.
    • Există multe lucruri de care ne temem.

 

Din lectura cursului:

„Pentru că ai vorbit fără rost, fructele nu cresc în copaci, sau încep să crească în afara sezonului lor, și par coapte când încă nu sunt coapte, sau rădăcinile lor sunt fragile, sau copacii nu trăiesc mult; nu există locuri unde să te odihnești, nici parcuri, nici poieni, nici bazine cu apă rece, multe lucruri din jur te fac să te temi.”

 

Preceptele legate de gând

Aceste preceptele sunt toate în gândurile noastre.

 

8. Lăcomia

nabsem

Lăcomia/pofta este similară cu pofta din cele zece porunci.

A zecea poruncă din biblie este:

Să nu poftești casa aproapelui tău; să nu poftești nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru, care este al aproapelui tău.”

    • A dori bunurile altora, sau
    • A dori calitățile personale ale altora, cum ar fi inteligența, sănătatea, faima, tinerețea, realizările spirituale. Dacă devenim geloși pe realizările altora spirituale, acumulăm această karmă.

Lăcomia se manifestă în cinci etape:

Prima etapă: tendința de atașament.
În primul rând, suntem atașați de ceea ce avem, de propriile bunuri, posesiuni

A doua etapă: vrei mai mult.
În al doilea rând, dorim să acumulăm mai mult decât avem. Vrem mai mult.

A treia etapă: descoperim bunurile altora.
Constatăm că altcineva are ceva ce ne dorim.

A patra etapă: a dori ceea ce au alții.
Ceea ce are el, le vreau și eu.

A cincea etapă: dorința devine de nestăpânit.
Cu cât râvnim mai mult, cu atât dorința devine de nestăpânit. Ne domină. Devenim copleșiți de această dorință, fără nicio rușine sau capacitate de a o opri.

Deci, în primă fază am tendința de a fi posesiv, apoi vreau mai mult și apoi văd că altcineva are ce îmi doresc eu, după care vreau să-l obțin. Ceea ce este acolo, îl vreau aici la mine. Nu vreau ceva ca ăla, ci exact ca ăla.

 

Rezultatul personal

    • Personalitatea ta este dominată de dorință și nu ești niciodată mulțumit cu ceea ce ai.
    • Tot ceea ce reușești să obții, se va diminua sau se va sparge.

Dacă vedem oameni cărora li se strică mereu lucrurile înseamnă că au această karma. Și invers – sunt oameni care, orice lucru le dăm le repară.

 

Rezultatul proiecțor

Lăcomia ne proiectează în lumea spiritelor, o lume a nemulțumirii. Cu cât încercăm să ne satisfacem mai mult dorința de bunuri și lucruri, cu atât vom suferi mai mult în viitor de lipsuri.

 

Din lectura cursului:

 

Rezultatul de mediu

    • Lucrurile se diminuează,
    • Lucrurile sunt mai puțin bune, produsele de astăzi sunt mai puțin fiabile, se strică ușor. Oricine trăiește în această lume – vine din lăcomie.
    • Fructele sunt mai puțin gustoase. „Căpșunile nu mai au același gust ca atunci când eram mic”.

 

Din lectura cursului:

„Pentru că ai râvnit de bunurile altora, fiecare lucru bun pe care îl găsești începe să se strice și pe măsură ce timpul trece se împuținează, nu crește niciodată, fără excepție, odată cu trecerea fiecăruia dintre cele patru anotimpuri, și în fiecare lună, și chiar zi de zi.”

 

9. Rea voința

nusem

Rea voința înseamnă:

    • A dori lucruri rele celorlalți sau a le dori răul altora.
    • A fi mulțumit atunci când alții eșuează sau au ghinion. Mă bucur de răul/necazul altuia,
    • Sunt foarte competitiv. Este, de asemenea, o formă de rea voință.
    • Ascult cu nerăbdare când cineva îmi spune de necazurile altora. Sau ceva de genul: „Oh, cum au dat-o în bară? Spune-mi mai multe…”.

Ne place să auzim când cineva dă greș. Toate știrile sunt despre cei care nu au reușit, au înșelat, au intrat în probleme. Asta caută jurnaliștii – știri șocante, dezvăluiri, scandaluri. De ce? Pentru că asta vrem să auzim.

 

Întrebare: Dacă ascultăm știrile, atunci ne intensificăm rea voința?

Răspuns: Ce câștigăm din asta? Ne petrecem timpul fără rost și ne intensificăm și această tendință pe care o avem cu toții. Ea este în topul celor zece. Toți o avem, de aceea suntem încă în samsara.

Dacă vedem pe cineva atașat de știri sau îi place să bârfească, îi putem explica cu blândețe aceste lucruri. Dar dacă îi plac astfel de lucruri, este puțin probabil să fie dornic să audă explicații. Așa că îl invităm la o plimbare și îi distragem atenția.

 

Rezultatul personal

    • Personalitatea ta este dominată de furie.
    • Te găsești mereu fără ajutor sau nu găsești niciodată ajutorul de care ai nevoie. Aceasta este rea voința atunci când te bucuri de răul altuia, când ai nevoie de ajutor, nu există nimeni care să te ajute.
    • Îi rănești mereu pe alții, chiar și atunci când nu vrei. Intenționezi bine și iese rău, sau
    • Ești mereu rănit de alții.

 

Rezultatul de mediu

    • Trăiești într-o lume a haosului,
    • Într-o lume de epidemii și boli.
    • Răul este pretutindeni. Sunt din ce în ce mai multe vești proaste. Ziarul este plin de vești proaste.
    • Există multe conflicte.
    • Te temi de operațiunile militare ale altor națiuni.
    • Există animale de pradă periculoase. Ești înconjurat de spirite dăunătoare, hoți sau tâlhari și altele asemenea.

Acesta este rezultatul rea voinței.

Din lectura cursului:

„Pentru că ai dorit răul altora, trăiești într-o lume a haosului, într-o lume în care sunt boli contagioase, răul este peste tot, există ciumă, conflicte și teama de armatele altor națiuni; există multe animale periculoase precum tigrii și lei; peste tot există șerpi și scorpioni veninoși sau viermi otrăvitori care mușcă; ești  înconjurat de spirite dăunătoare, hoți sau tâlhari și altele asemenea.”

 

10. Concepția greșită

Lokta

Lokta înseamnă a nu considera karma ca fiind cauza directă a fiecărei microsecunde de experiență pe care o avem. Acest lucru duce la săvârșirea faptelor rele 1-9.ș

    • În principal înseamnă a nu crede în legea karmei.
      A nu crede că există vreo legătură între ceea ce facem și realitatea noastră. Nu credem în cauzalitate într-un mod corect.
    • A nu crede în reîncarnare. Dacă spunem „Celui drept îi merge rău și celui rău îi merge bine” este semn că nu trebuie să fii bun. Dacă cineva este drept, își creează un viitor bun. Dacă este rău pentru el acum, înseamnă că i-a rodit karma din trecut. Există întotdeauna un decalaj de timp între cauză și efect. Totul urmează legea karmei, și uneori cauza poate fi într-o viață anterioară.

 

Rezultatul personal

    • Rezultatul personal este prostia. Personalitatea ta este dominată de prostie. Dacă cineva se naște retardat de exemplu, este rezultatul concepției greșite, sau devii din ce în ce mai prost.
    • Senilitatea
    • Ai opinii care îi rănesc pe alții. „Să-i omorâm pe toți” sau „Să-i aruncăm pe toți în mare”.
    • Tinzi să fi necinstit, sau
    • Să nu-ți găsești dreptatea. Te duci la proces și chiar dacă ai dreptate, judecătorul se pronunță împotriva ta. Acesta este rezultatul concepției greșite.

 

De ce este acesta rezultatul concepției greșite? Pentru că nu înțelegem bine cauzalitatea și atunci lumea se comportă ilogic.

 

Rezultatul de mediu

    • Trăiești într-o lume în care cea mai importanta sursa de fericire se deteriorează, dispare de pe pământ. Ca și cunoașterea lui Buddha. Sursa fericirii, care este Dharma, dispare din lume. Trăim într-o lume în care Dharma începe să dispară, deși în momentul de față pare să fie în creștere, dar este ceva temporar și local.
    • Trăiești într-o lume în care oamenii cred că lucrurile impure sau cele care provoacă suferință sunt de fapt frumoase și ne duc fericirea. Oamenii cred că filmele violente sunt un lucru plăcut. Pornografia este un lucru plăcut. Trăiești într-o lume în care oamenii cred că lucrurile care rănesc și sunt impure sunt bune.
    • Totul este împotriva ordinii mondiale. Trăiești într-o lume în care aranjamentele sunt inversate pentru că concepția ta este greșită.
    • Trăiești într-o lume în care nu există nimeni care să te protejeze. Trăiești într-o lume în care te simți fără apărare, nimeni care să te ajute. Și ce te poate proteja? Doar înțelepciunea din inima ta.

Din lectura cursului:

„Pentru că ai avut opinii greșite, vei trăi într-o lume în care singura și cea mai mare sursă de fericire (dharma) dispare de pe fața pământului; o lume în care oamenii cred că lucrurile care sunt impure sau lucrurile care suferă sunt de fapt frumoase și aduc fericire, o lume în care nu există un loc unde să mergeți, nimeni care să vă ajute, nimic care să vă protejeze.”

 

Și în încheiere

– Karma de a ne angaja să eliminăm aceste fapte rele este practica de dezvoltare a Renunțării. Renunțăm la lucrurile care își au sursa în concepțiile samsarice, în neînțelegere.
– Fără să ne ținem jurămintele, va fi imposibil să ajungem la o concentrare fantastică în meditație și la toate rezultatele care decurg din ea.

Concluzia a toate aceste lucruri este să începem să ne ținem jurămintele.

Nu putem schimba lumea din jurul nostru așa cum este ea acum, pentru că a apărut deja. Ea este rodirea vechilor karme. Trebuie să lucrăm la nivelul semințelor karmice și acesta este scopul jurămintelor.

Scopul jurămintelor este să ne ajute să plantăm semințe bune și să nu le mai plantăm pe cele negative.

– În plus trebuie să învățăm să purificăm karmele negative, și
– Să vă țineți carnețelul.

Dar pentru asta trebuie să fiți răbdători. Există o perioadă de tranziție în care deja începeți să vă schimbați, dar vechile karme vor continua să se manifeste, deoarece karmei îi ia timp. Veți trece prin perioada în care „Celui drept îi merge rău”, n-aveți scăpare și nu vă așteptați la satisfacții instantanee. Viața voastră se va schimba. Peste un an, doi, nu vă veți mai recunoaște viața.

Dar trebuie să vă țineți jurămintele, pentru că numai voi sunteți proprietarii karmei voastre.