Lectia 3, partea A – Tong Len

Tong Len: a da şi a lua

Inspirate după învățăturile lui Geshe Michael
Traducere a conferințelor Lamei Dvora Tzvieli

 Lecţia 3, partea A

 

Aici poți descărca versiunea PDF a acestei lecții.

 

Meditaţia a da şi a lua

Aşezaţi-vă într-o poziţie cât mai comodă astfel încât să nu vă mişcaţi cât timp veţi medita.

Fiţi atenţi ca spatele să fie drept, bărbia să nu o ţineţi nici prea sus, nici prea jos.  Faţa să fie relaxată, gura închisă şi ţineţi ochii uşor închişi.

Aşezaţi-vă mâinile în poală, mâna dreaptă peste cea stângă. Limba atinge uşor cerul gurii.

Fiţi atenţi la respiraţie, fixaţi-vă pe un punct de intrare în nări şi concentraţi-vă pe intrarea şi ieşirea aerului în acest punct. Începeţi să număraţi 10 respiraţii, numărătoarea începând pe expiraţie. Dacă v-aţi încurcat luaţi-o de la capăt şi număraţi din nou.

Dacă faţa sau fruntea vă este tensionată, relaxaţi-vă.

Vom începe meditaţia cu etapele preliminarii, a căror scop este de a aduna energie pozitivă care să ne ajute în meditaţie şi de a înlătura energia negativă care ne-ar putea perturba liniştea.

Prima etapă este de a merge la refugiu.

Acest lucru îl vom face prin a ne gândi la faptul că a ne baza pe drumul spiritual şi pe cel care ne îndrumă, ne va ajuta să ne intensificăm compasiunea şi înţelepciunea din inima noastră şi la a renunţa a ne mai baza pe lucrurile materiale, lumeşti, reputaţie şi aşa mai departe care nu ne dau nici o siguranţă. Ele sunt ca stuful în bătaia vântului. Numai compasiunea şi înţelepciunea din inimă sunt cu adevărat protecţia noastră. Nu există altă protecţie.

Gândiţi-vă acum la o persoană pe care o cunoaşteţi şi despre care ştiţi că suferă şi, de asemenea, gândiţi-vă la intenţia voastră de a o ajuta. Acest lucru va intensifica energia compasiunii şi motivaţia voastră.

Invitaţi să vină în faţa voastră pe acel sfânt învăţător/învăţătoare care să vă ajute şi să vă dea puterea necesară în această practică spirituală. Începeţi cu o imagine a lui (a ei) care vă este familiară, dar încercați să-l faceţi să apară tânăr, strălucitor, perfect din toate punctele de vedere, şi exterior şi interior.

Această figură va trebui să fie cea mai minunată şi sfântă pe care v-o puteţi imagina. Imaginaţi-vă că ea pluteşte în faţa voastră, plină de lumină.

Fixaţi-vă pe trăsăturile sublime ale acestei figuri sfinte şi alegeţi una dintre ele pe care o admiraţi cel mai mult, fie că este iubirea ei necondiţionată, fie compasiunea enormă pentru toate fiinţele, fie înţelegerea profundă a realităţii, fie dorinţa ei nesfârşită de a ne ajuta să ieşim din suferinţă. Dacă aţi ales una dintre aceste calităţi, fixaţi-vă pe ea şi admiraţi-o din tot sufletul.

Această etapă o denumim prosternare mentală.

Următorul pas este să-i oferim ofrandă. Gândiţi-vă la cel mai minunat lucru din viaţa voastră, un obiect splendid şi dăruiţi-i cu mult respect, recunoştinţă, cu multă iubire şi din smerenie. Rugaţi-o mult să vină şi să vă ajute pe drumul pe care îl faceţi.

Încercaţi acum să vă amintiţi dacă aveţi ceva pe conştiinţă, adică aţi spus, făcut sau aţi găndit ceva, în ultimile 24 de ore, lucruri de care nu sunteţi mândri şi confesaţi-vă în faţa Lamei din faţa voastră. Lama înseamnă de fapt învăţător.

Eliminaţi fapta din sistemul vostru.

În continuare, gândiţi-vă la un lucru bun pe care l-aţi făcut, gândit sau spus cuiva în ultimile 24 de ore şi bucuraţi-vă pentru asta. Gândiţi-vă că tot ceea ce faceţi bun este încă o picătură adunată într-o căldare, care atunci când se va umple veţi ajunge la iluminare, veţi fi deja în paradisul lui Buddha.

Îndreptaţi-vă atenţia la învăţătorul din faţa voastră şi rugaţi-l să vă îndrume pe calea spre iluminare.

Fiţi conştienţi de faptul că învăţătura poate veni şi sub o formă neplăcută, putând să atingă locurile dureroase sau să provoace critici. Uneori, Buddha poate să vă înveţe şi în acest mod, de aceea va trebui să-i fiţi recunoscători şi să-i cereţi să vă înveţe sub orice formă.

Rugaţi-vă în inima voastră ca profesorii care vin să vă înveţe, să aibă parte de viaţă lungă. La tibetani, profesorii spirituali sunt denumiţi „prietenii cei buni”. De aceea cereţi-le “prietenilor cei buni” să continue să apară în viaţa voastră şi să curgă o ploaie de învăţături peste voi, pentru că aveţi nevoie de ele.

Întorceţi-vă gândurile spre acea persoană suferindă sau care are probleme financiare, fizice sau mentale, pe care aţi ales-o să o ajutaţi. Ea poate fi altă persoană decât cea cu care aţi lucrat ieri.

Gândiţi-vă la situaţia în care se află: în ce loc stă, cum este camera. Încercaţi să vedeţi cât mai multe detalii. Uitaţi-vă la expresia feţei lor, la mişcările corpului lor…

Şi acum, imaginaţi-vă că staţi în faţa lui, invizibili, ca un înger nevăzut.

Concentraţi-vă din nou pe dorinţa şi intenţia voastră de a-l ajuta. Pentru acest lucru vă veţi folosi de respiraţia voastră. Imaginaţi-vă că problema de care suferă este ca o materie neagră ce-i umple tot corpul, chiar şi dacă suferinţa lui este mentală.

Respiraţia voastră va lucra ca o pompă care va aspira încet-încet materia neagră din corpul lui şi pe care o va concentra în faţa pieptului lui sub forma unei mingi mici şi negre. Tot acest proces poate să dureze cam 10 respiraţii. Începeţi acum să respiraţi şi uitaţi-vă la ce se întâmplă cu el.

Uitaţi-vă cum se strânge această murdărie neagră în pieptul lui. Puteţi să adunaţi acolo orice altă problemă care-l frământă sau de care suferă, chiar şi karma care nu a dat încă roade, suferinţa potenţială. Totul se va strânge în acea minge neagră.

Continuaţi să respiraţi de încă 10 sau 15 ori, aspirând de această dată tot conţinutul acestei mingi, ca un fir fluid şi negru, prin traheea lui, apoi prin nasul lui, scoțându-l afară în dreptul pieptului lui, între el şi voi. Materia scoasă va fi ca un norişor negru ce va pluti fără să vă atingă pe nici unul dintre voi.

Concentraţi-vă acum pe centrul pieptului vostru. Aici, exact în centru, în direcţia spatelui, dar în faţa coloanei vertebrale, se află un mic compartiment iar în interior o flacără, ca flacăra lumânării. Aceasta simbolizează egoismul şi dependența de „eu” şi de „al meu”. Ea este rădăcina tuturor relelor şi a suferințelor a oricăruia dintre noi.

Gândiţi-vă cât de mult acest egoism vă mănâncă viaţa, cât timp vă fură din viaţă preocupările pentru eu-ul vostru şi pentru proprietăţile voastre.

Concentraţi-vă pe această flacără şi gândiţi-vă la semnificaţia ei. Înnoiți-vă dorinţa de a lua toată suferinţa celui care stă în faţa voastră. Intensificaţi-vă motivaţia de a-l elibera din orice formă de suferinţă: fizică, psihică, emoţională, financiară. Suferinţa determinată de relaţiile proaste cu partenerul de viaţă, sau de relaţiile în muncă, de ameninţarea stării lui de siguranţă, de boli şi aşa mai departe.

Când vă voi spune „acum”, printr-o singură respiraţie lungă veţi aspira în voi tot norişorul negru, pe care îl veţi comprima sub forma unei mingi mici care pluteşte deasupra flăcării din centrul pieptului vostru şi apoi aruncaţi dintr-o dată mingea în flacără. Urmăriţi cum totul a ars, flacăra s-a stins, rămânând puţin fum alb care şi el va dispare.

Acum!

În acest moment aţi distrus complet tot ce-l deranja pe celălalt şi în acelaşi timp şi tot ceea ce vă împiedică să progresaţi. Un sentiment plăcut vă inundă pieptul, un sentiment de uşurare. Priviţi-l acum pe cel din faţa voastră şi vedeţi cum se simte fără toate problemele care-l împovărau. Cum l-a influenţat această meditaţie? Care este expresia feţei lui? Cum este starea lui fizică?

Este povara de ani pe care o poartă pe umerii lui.

Creaţi-vă intenţia de a-i oferi toată fericirea şi de a-l umple cu tot ceea ce este mai bun: fizic, mintal, stare bună de sănătate, abundenţă, compasiune, înţelepciune, o viaţă împlinită, mulţi prieteni, tot ceea ce îşi doreşte, şi chiar mai mult decât ar fi visat. Decideţi să-i oferiţi toate acestea. Această etapă este etapa generozităţii, a dăruirii.

Umpleţi-vă inima cu tot ceea ce este mai bun, sub forma unei lumini aurii. Din centrul pieptului vostru izbucnesc nenumărate raze aurii, calde, plăcute, strălucitoare. Acestea țâșnesc cu intensitate, din abundenţă şi vă umplu corpul. Aţi devenit acum plini de lumină.

Această lumină conține toată fericirea ce există. Ea radiază cu putere prin toți porii pielii voastre şi vă învăluie. Atunci când lumina vă va umple complet, toate nevoile voastre fizice vă vor fi satisfăcute. Iar când ea vă va învălui din exterior, toate celelalte nevoi: mentale, emoţionale şi spirituale vor fi de asemenea împlinite.

Lăsaţi lumina să-l cuprindă şi pe cel din faţa voastră.

Vizualizaţi cum fiecare respiraţie a voastră trimite tot mai multă lumină spre el, iar el începe să o aspire în interiorul lui, până când acesta va fi complet umplut de lumină – şi în exterior şi în interior. Şi voi şi el sunteţi complet scufundaţi în lumină. Dăruiţi-i tot ceea ce este mai bun pe lume, tot ceea ce îşi doreşte, şi mai mult decât îşi doreşte.

Vizualizaţi-vă că nici vouă nu vă lipseşte nimic.

În finalul acestei meditaţii, ne vom îndrepta atenţia din nou spre Lama care stă în faţa noastră, acea figură sfântă pe care am invitat-o la începutul meditaţiei, care ne ajută şi ne protejează. Vizualizaţi cum Lama este plin de farmec, strălucitor, corpul lui este numai lumină. Cereţi-i să rămână cu voi şi să vă însoţească pe drumul spiritual. Vedeţi-l cum este întru totul de acord cu cererea voastră, pentru că el vă iubeşte la nesfârşit.

El începe să se ridice, plutind în aerul din faţa voastră. Încetul, cu încetul figura lui se micşorează ajungând de mărimea unui deget atunci când va ateriza pe creştetul capului vostru. Faţa lui este îndreptată în aceeaşi direcţie în care este îndreptată şi faţa voastră. Făuriţi-i în inima voastră, un tron regesc din raze de lumină şi petale de flori şi vedeţi cum el alunecă uşor în jos, asezându-se pe tron.

El stă acolo mic, strălucitor şi radiind lumină, plin de înţelepciune şi iubire.

Aceasta este natura fiinţelor iluminate: de îndată ce vă gândiţi la ele, ele sunt deja acolo.

Gândiţi-vă la ceea ce aţi făcut acum în această meditaţie. Gândul la dorinţa de a aduce binecuvântare cuiva, este atât de rar. Şi cu toate că aţi făcut acest exerciţiu numai în imaginaţia voastră şi aţi conferit doar câteva minute acestui gând – karma pe care aţi acumulat-o este uimitoare şi ieşită din comun. De aceea dorim să o pastrăm şi să o intensificăm pentru a putea parcurge calea noastră spirituală. Cum o putem spori? O vom dedica celorlalţi. Dedicaţi-i această karmă celui cu care aţi lucrat în această meditaţie.

Acum încet-încet deschideţi ochii.

 

Cu cât veţi practica mai mult, în mod constant şi zilnic, cu atât vă veţi perfecţiona. Fiecare lucru pe care-l practicăm, yoga, sportul sau a învăţa a cânta la instrumentele muzicale, cu timpul veţi ajunge la performanţe, inclusiv această meditaţie.

În această meditaţie am lucrat cu respiraţia. Unii profesori predau la început meditaţia fără să folosească această tehnică a respiraţiei, adică numai în gând şi cu mult mai târziu adaugă respiraţia. Ceea ce primiţi acum este versiunea completă a meditaţiei. Nu încercaţi să vă controlaţi respiraţia, ea trebuie să fie naturală, liniştită. Încercați numai, dacă puteţi, să vă egalaţi inspiraţia şi expiraţia, adică amândouă să aibă lungime egală.

Cum le putem măsura lungimea? Sunt practicanţi ai meditaţiei care se folosesc de bătăile inimii: ei ascultă, în timp ce meditează ritmul bătăilor, numărând câte bătăi de inimă sunt pe respiraţie. Puteţi număra: unu, doi, trei, patru pe inspiraţie. Unu, doi, trei, patru pe expiraţie. Dacă puteţi să ajungeţi la patru, cinci, este foarte bine.

 

Baza meditaţiei – afecţiunile mentale

Meditaţia se bazează pe ideea despre care am vorbit, şi anume că orice lucru din viaţa noastră este doar o proiecţie a minţii. Proiecţie ce se datorează rodirii seminţelor karmice pe care le-am plantat atunci când am gândit, spus sau vorbit.

Orice lucru, fără excepţie.

Totul este înregistrat într-un ritm de 64 semințe dintr-o singură pocnitură de degete.

Ele trec apoi în subconştient rămânând o perioadă de timp. Ele stau la rând precum avioanele la decolare pe aeroport. Când le vine momentul îşi iau zborul. Noi numim acest moment rodire karmică sau rezultat karmic. Sămânţa a încolţit, începând să dea roade. Rodul unei astfel de seminţe înseamnă că în viaţa noastră se întâmplă ceva, iar ceea ce se întâmplă va fi întotdeauna similar naturii seminţei din care a ieşit rodul.

Deoarece, odată cu înregistrarea se imprimă şi caracteristica faptei, adică intenţia cu care a fost făcută, intensitatea emoţiei care a însoţit-o. Am mers până la capăt? Fac asta permanent?

De exemplu, dacă doresc să-mi cultiv generozitatea, oare dăruiesc în mod regulat sau o dată pe an?

Bineînțeles că este bine de a da constant, donaţii mai mici sau mai mari.

Gândiţi-vă bine la ele, puneţi-vă cele mai bune intenţii în ele şi apoi dăruiţi. Este foarte important să faceţi asta pentru că la urma urmei, toată realitatea pe care o veţi întâlni este numai proiecţia voastră.

Am vorbit despre Tsur Tong, cei care percep realitatea ca venind din afara lor.

Noi toţi suntem Tsur Tong. De exemplu de multe ori spunem: mi-au dispărut cheile! Spunem asta ca şi când, ele însele, au plecat singure la plimbare.

Putem observa numai din propriul nostru limbaj concepţia noastră total greşită.

Am vorbit de asemenea despre Pak Pa sau Arya, acele fiinţe care au perceput vacuitatea în mod direct. Ceea ce ele percep în meditaţie profundă, sau putem spune, experimentează în mod direct, este exact opusul. Ele văd vacuitatea lumii lor, lume care nu are nici o existenţă proprie de sine, singura lume care există este numai cea pe care ele le proiectează.

Cel care înţelege în mod intelectual vacuitatea lucrurilor, chiar dacă nu a perceput-o în mod direct şi lucrează cu această idee, realitatea lui va începe treptat să se schimbe.

Dacă veţi folosi în mod fidel carneţelul, de şase ori pe zi, pe o perioadă de timp, mintea voastră se va schimba. Veţi începe să observaţi ceea ce vă trece prin minte, pentru că faceţi asta de şase ori pe zi. Treptat, treptat veţi începe să plantaţi alte seminţe şi veţi înceta să le mai plantaţi pe cele nedorite. Iar lumea va începe să se transforme încet, încet.

Acest proces durează şi trebuie să dăm timp lucrurilor să se schimbe. Acest remediu funcţionează 100%, dar ia timp, nu este instantaneu. Nu este ca şi când luaţi o pastilă şi vă trece migrena. De exemplu: dacă aveţi dureri, va trebui să vă îngrijiţi de altcineva care este bolnav, în mod constant şi numai atunci vor apărea schimbări în voi.

Puteţi verifica cele spuse, daca veţi începe să practicaţi. Veţi vedea cum la început lucrurile se vor schimba puţin: schimbări posibile, logice. Aţi putea spune “şi fără să ţin carneţelul lucrurile tot s-ar fi întâmplat”, noi spunem, poate să fie şi aşa, dar dovada este că ele nu s-au întâmplat înainte, ci acum.

    • dacă vom continua să practicăm cu seriozitate, vor veni schimbări mai mult decât rezonabile, deja vor fi foarte mari, iar ele vor continua pentru că nu mai există nici o oprelişte.
    • schimbările vor deveni uimitoare şi
    • vor fi atât de mari încât o să vi se pară că vor fi supranaturale. Bineînţeles că ele nu sunt supranaturale, ci sunt doar proiecţiile voastre karmice, pentru că aţi început să deţineţi deja controlul.

Aici poți descărca versiunea PDF a acestei lecții.