Cum funcționează karma – ACI 5 – Curs Dharma

Scopul învățăturilor și a practicii budiste este de a deveni fericiți și de a elimina orice suferință. Conform budismului, legile karmice guvernează orice eveniment din viața noastră, de aceea este important să înțelegem foarte bine cum funcționează karma pentru a reuși pe orice cale budistă.

Dacă dorim să ieșim din suferință va trebui să ne cunoaștem gândurile, să le oprim pe cele care ne provoacă suferință și să începem să cultivăm gânduri de compasiune, de iubire și de într-ajutorare.

Se spune că ne aflăm într-o permanentă stare de ignoranță și că dorim să ajungem la înțelepciune. Mintea noastră nu poate să fie în același timp și ignorantă și înțeleaptă. Cu cât se va intensifica înțelegerea înțelepciunii – ignoranța va dispare.

Ajuta oare sa avem o minte nefericită sau care critică, judecă mereu? Nu. O astfel de minte provine din gânduri impure, de intensitate mică, precum o radiație. Chiar dacă nu sunt neapărat dăunătoare sau negative, ele se acumulează. De aceea se pune accent pe eliminarea acestor gânduri.

Pentru a începe să pășim pe drumul iluminării va trebui să învățăm cum putem acumula karma pozitivă, curată. Și ne referim la comportamentul nostru, la modul de a vorbi, la a respecta perceptele morale. Tot ceea ce experimentăm, diversitatea lumilor pe care pășim, realitatea noastră este rezultatul karmei noastre.

Va trebui să facem fapte bune. Fapta bună este aceea care ne aduce pe termen scurt un rezultat plăcut, un rezultat karmic dorit și pe termen lung ne protejează de suferință, aducându-ne astfel la Nirvana.

Dobândirea acestei cunoașteri din curs ne va permite să ne controlam mai bine acțiunile noastre, reducând afecțiunile noastre mentale (invidia, supărarea, gelozia, etc.) astfel încât să putem preveni suferința și să deschidem calea spre fericirea supremă a noastră și a celorlalți.

Acest curs se bazează pe cartea Tezaur al cunoștințelor înalte (Abhidharma Kosha) scris de către maestrul Vasubandhu (350 AD) și pe comentariul scris de primul Dalai Lama

Ce vom învăța:

 • o prezentare a Abhidharmei;
 • definirea și natura karmei; karma bună, rea și neutră; karma corpului, a vorbirii și a minți;
 • definiția virtuții și a non-virtutii; fapte albe și negre;
 • modul de proiectare și de finalizare a karmei;
 • consecințe karmice;
 • modul de funcționare al karmei;
 • karma și vacuitatea; căile karmice;
 • cele cinci fapte greșite;
 • cum să faci un rezultat karmic puternic;
 • și purificarea karmei.

Calendarul cursului ACI 5 – online prin zoom – puteti consulta aici calendarul nostru pe tot anul 2021, pentru a vedea planificarea tuturor cursurilor: https://dharmakaya.ro/calendar-evenimente.

 1. ACI5, lecția 1 – Marți, 06 aprilie, ora 19.00
 2. ACI5, lecția 2 – Marți, 13 aprilie, ora 19.00
 3. ACI5, lecția 3 – Marți, 20 aprilie, ora 19.00
 4. ACI,5 lecția 4 – Marți, 27 aprilie, ora 19.00
 5. ACI5, lecția 5 – Marți, 05 mai, ora 19.00
 6. ACI5, recapitulare 1 – Marți, 11 mai, ora 19.00
 7. ACI5, lecția 6 – Marți, 18 mai, ora 19.00
 8. ACI5, lecția 7 – Marți, 25 mai, ora 19.00
 9. ACI5, lecția 8 – Marți, 01 mai, ora 19.00
 10. ACI5, lecția 9 – Marți, 08 mai, ora 19.00
 11. ACI5, lecția 10 – Marți, 15 mai, ora 19.00
 12. ACI5, recapitulare 2 – Marți, 22 mai, ora 19.00

ÎNSCRIERE:

► Toate evenimentele grupului, precum acesta, sunt susținute prin donații. Nu avem o recomandare anume, poate să fie suma de 240 lei, poate fi mai mult (ne-ați ajuta pe noi dar și pe voi – ceea ce dai, primești) sau chiar mai puțin (oferim și burse de studiu – vezi mai jos). Aceasta donație acoperă costul infrastructurii web, al spațiului unde ne intâlnim iar restul banilor vor sprijini alte proiecte legate de Dharma naționale sau internaționale.

► Donațiile vor fi făcute în contul Revolut Dharmakaya Romania , vă rugăm să adăugați nr de telefon 0756 433 608 (numărul Liviei Soare – @livia23j4 ) în contul Revolut. Toate tranzacțiile vor fi transparente și vor vizibile de către fiecare dintre voi. Cine nu dispune de Revolut donațiile se pot face în sala de curs sau prin alte metode (IBAN).

► Persoanele care momentan nu dispun de fonduri necesare contribuției de participare (studenți, persoane fără un loc de muncă, șamd.) dar își doresc să participe, sunt încurajați să contacteze organizatorii.

► Locația seminarului – online prin zoom

► În general oferim înregistrările video ale lecțiilor precum, materialele scrise, prezentările. Și acest seminar va fi publicat după prelucrare pe site la capitolul corespunzător.

Îndrumătorul seminarului

Cursurile vor fi predate de Liviu Taloi, care studiază cursurile ACI din 2017 cu Gabriela Bălan.  Cursurile ACI au fost predate de Geshe Michael Roach, care a contribuit la traducerea a peste 30.000 de cărți străvechi, ce conțin învățătura din cadrul studiului pentru gradul de Geshe în tradiția budistă. Cursurile ACI au ajuns in România prin intermediul Gabrielei Bălan, eleva Lamei Dvora Tzvieli.

Formular înscriere curs

Va rugam sa bifati daca sunteti de acord sa comunicam prin email si daca Dharmakaya Romania are permisiunea dumneavoastra sa va trimita emailuri.

Te poti dezabona oricand. Poti citi pe site politica de confidentialitate si termenii acestuia.

Pentru alte informații:
Cristiana Oprea, 0727 410 737,
Liviu Taloi, 0745 289 583,