Seminar meditația: Guru Yoga
དགའ་ལྡན་ལྷ་བརྒྱ་མ།
Ganden Hla Gyema
Mii de îngeri din paradisul cerului – rugăciune Lamei
Versiunea extinsă
Conform învățăturilor lui Ken Rinpoche Geshe Lobsang Tharchin,
Geshe Michael și alți profesori
traducere a conferințelor Lamei Dvora Tzvieli
Lecția 7
Vom începe să medităm, iar în această meditație ne vom folosi de mala.
Meditaţia va consta din două părți:
- În prima partea vom trece repede prin cei șapte pași.
- Iar în partea a doua vom lucra cu mantra.
- Dacă încă aveți dificultăți de a rosti mantra, utilizați acest timp pentru a vă obișnui mai mult cu ea, și încercați de o învăța pe de rost cât mai mult posibil.
- Dacă rostiți mantra cu ușurință, atunci alegeți-vă un verset și începeți să-l vizualizați.
- Vă mai puteți gândi la semnificația mantrei, la calitățile extraordinare pe care le are Je Tsongkapa.
Cum ne folosim de mala
În timp ce rostim mantra, ținem mala în mâna stângă. Nu este obligatoriu să fie în mâna stângă. O punem pe degetul inelar astfel încât degetul inelar și degetul cel mare să lucreze împreună. De fiecare dată când terminați să spuneți o mantră, cu degetul cel mare treceți la boaba următoare.
Când veți fi într-adevăr în retreat, după ce ați terminat o mala, notați într-un caiet care să fie lângă voi. Fiecare mala – o linie, și tot așa. Facem 5 mala, barăm 5 semne. Sunt mala care au counter. Pe mala sunt atârnate două seturi de câte zece boabe mici, și de fiecare dată când terminăm o mala, mutăm o boabă. Deci nu mai avem nevoie de hârtie și creion.
Dacă obosiți, este posibil să nu fie confortabil pentru toată lumea, este în regulă să puneți mala pe alt deget sau pe mâna dreaptă. Puteți să o treceți de la mână la alta, dar la început puneți-o pe degetul inelar și degetul mare cel mare a mâinii stângi.
Este important să vă obișnuiți să rostiți clar silabele încă de la început. Trebuie să se audă fiecare silabă și, la început, va merge mai încet. Cu cât veți rosti mantra mai mult, cu atât ea va curge mai ușor. Va trebui să aveți grijă ca silabele să nu se estompeze și să nu se amestece între ele.
Obiectivele acestui retreat de rostire a mantrei sunt: (1) de a ne purifica mintea, (2) de a acumula binefaceri și (3) de a ne deschide înțelepciunii. Cu toate că în acest retreat nu medităm asupra vacuității, acesta ne pregătește pentru înțelegerea mai adâncă a vacuității. Deci, putem spune că acest retreat este premergător retreat-urilor mai profunde, care vizează vacuitatea.
Și ca o astfel de practică să decurgă bine, va trebui să ne dezvoltăm o anume disciplină, să ne antrenăm mintea, să o domolim, pentru că ea va vrea să scape de sub controlul pe care i-l impunem, sentimentele se vor ridica, atenția ne va fi distrasă, și așa mai departe.
Veți începe să vă gândiți: “Ce este acasă, ce n-am terminat de făcut, ce am uitat să spun?”
Toate aceste lucruri vă vor veni în minte și vă va fi greu să readuceți mintea la practică și să vă păstrați disciplina retreat-ului.
În limba tibetană se spune: Sem Lung Jukpa chikpa. “Mintea și vânturile merg mereu împreună”. Pentru a ne păstra mintea și disciplina în retreat, vom acționa indirect, lucrând cu canalele energetice, iar Yoga și Pranayama ne ajută să facem acest lucru. Acestea acționează foarte puternic, deoarece energia care trece prin canale este direct legată de gândurile noastre.
Și datorită faptului că mintea și energiile din canale merg întotdeauna împreună, atunci când ne antrenăm mintea cu ajutorul lui Guru Yoga, spre gânduri curate, gânduri de iubire, gânduri de compasiune, gânduri de recunoștință – toate acestea trezesc în noi sentimente înălțătoare și puternice care vor ne vor deschide chakra inimii și va permite înțelepciunii să pătrundă. De aceea Guru Yoga este instrumentul cel mai puternic care permite înțelepciunii să intre. Această practică și Yoga acționează puternic asupra canalelor energetice. Și este minunat dacă se pot face amândouă. Geshe Michael spunea că munca cu mintea este de 80%. Yoga este de 20%.
Dacă practicăm în mod constant, și așa cum trebuie, el ne spune că se poate ajunge foarte, foarte departe. Ken Rinpoche spunea: “Fă-o frumos!”. Și pentru ca practica să fie făcută așa cum trebuie, s-a introdus o listă de “pedepse “, ce are de fapt rolul de a ne înfrâna mintea. Lista de mai jos este parțială.
- Dacă strănutăm, mergem înapoi 10 boabe.
- Dacă suflăm nasul 1 boabă.
- Dacă vă iese un gaz, 7 boabe.
- Dacă adormiți, 15 boabe.
- Dacă mintea a plecat razna și mormăiți mantra, 15 boabe.
Toate aceste ”pedepse” vin să ne ajute în a ne antrena mintea: “Întoarce-te aici! Întoarce-te aici! Nu va veni nimeni care să vă pedepsească. Voi sunteți cei care vă antrenați mintea.
În această lecție și în cele următoare vom adăuga la practica noastră și alte vizualizări, astfel încât veți avea un tezaur de instrumente care le puteți folosi apoi în retreat-urile pe care le veți face în viitor.
A da viață vizualizării
Este important ca vizualizarea să fie vie. Scenele pe care ni le imaginăm trebuie să fie în mișcare. Meditația pe care o facem nu este o meditație statică. Nu-i vizualizați pe Lama sau pe Je Tsongkapa, ca pe niște picturi, ci ca ființe vii, care au trupul cald și care emană miros, cu culoarea în obraji, cu privire expresivă, cu ușoare mișcări ale ochilor. O figură vie. Același lucru este valabil și în cazul în care îl vizualizați pe Maitreya, sau pe discipolii lui Je Tsongkapa.
Vom începe acum meditația. La început vom medita fără mala, după care o vom folosi. Fiecare să aibă pregătită hârtia și pixul pentru a însemna numărul de mala făcute.
Meditația celor șapte pași și rostirea mantrei (18 minute până la mantra)
Așezați-vă într-o poziție comodă. Observați dacă spatele este drept. Acest lucru este foarte important. Dacă pe parcursul meditației spatele începe să se lase în jos, îndreptați-vă ușor, delicat, fără mișcări bruște, pentru că nu doriți să provocați turbulențe energiilor voastre interioare.
Observați-vă poziția bărbiei, să nu fie nici prea ridicată, și nici prea coborâtă. Fiecare dintre noi are o anume preferință. Unii dintre noi, stau cu bărbia în sus, iar alții cu bărbia în jos, așa că trebuie să învățăm să fim atenți la ea și să o ținem în unghi drept. Umerii echilibrați. Mâinile sunt așezate în poală, cea dreaptă peste stânga. Degetele mari se ating ușor.
Fața să fie relaxată. Ochii să fie ușor închiși. Dacă aveți tendința să adormiți, țineți-i puțin întredeschiși. Limba să atingă locul dintre dinții superiori și cerul gurii.
Într-un retreat în care se spun multe mantre, de multe ori buzele devin uscate, deci este bine să aveți lângă voi o cremă de buze. Acum, concentrați-vă asupra respirației. Fiți atenți la intrarea și ieșirea aerului. Începeți să numărați zece respirații. Numărătoarea începe întotdeauna pe expirație. Dacă v-ați încurcat, luați-o de la capăt.
1. Pasul unu – vom merge la refugiu.
Ne amintim de calitățile minunate pe care le are Je Tsongkapa; iubirea sublimă, iubirea necondiționată pentru toate ființele, în timp ce înțelege vacuitatea lor și potențialul lor de a ajunge la fericirea supremă. O iubire care aspiră să aducă toate ființele la fericirea sublimă. Ne amintim de înțelepciunea lui, înțelepciunea care înțelege vacuitatea. O minte atotștiutoare. O minte eliberată de orice obstacol și de orice afecțiune mentală, nimic care să-i umbrească claritatea cunoașterii.
Ne amintim de abilitatea Lamei de a acționa și de a elimina toate forțele răului, prin înțelepciunea, iubirea și a învățăturii pe care ne-o dă. Ne refugiem în aceste calități ale Lamei, și într-o zi când ele se vor dezvolta pe deplin în noi, și noi vom deveni de asemenea obiecte de refugiu.
2 . Pasul doi, ne generăm motivația bodhicittei.
Ne generăm aspirația de a ne dezvolta în inimile noastre iubirea necondiționată, marea compasiune și marea înțelepciune care pot ajuta toate făpturile.
Este bine în acest moment să mergeți pe ceva specific. Gândiți-vă la o anumită persoană pe care o cunoașteți, și care suferă, și generați-vă intenția sau dorința de a deveni capabili să-l ajutați într-un mod ultimativ; de a-i înlătura suferința prezentă și orice altă suferință.
3 . Al treilea pas este invitarea Lamei și crearea câmpului de binefaceri.
Din această motivație, chemați-l pe Je Tsongkapa, care este întruparea Lamei voastre. După cum am, spus el este o ființă de lumină. Este unul cu Buddha, cu toți Buddha. Această minte omniscientă a lui Buddha, și Dharmakaya, poate să se înfățișeze în fața fiecărei ființe umane în forma necesară acesteia. El vine datorită imensei lui compasiuni pentru fiecare dintre noi. Acest învățător al nostru ne-a însoțit de multe veacuri, învârtindu-se tot timpul în jurul nostru, așteptând doar momentul în care să ne poată antrena. Așa că invitați-vă învățătorul. Vedeți-l cum stă în aerul din în fața voastră.
Faceți-l să arate frumos, cu calități minunate, și priviți-i ochii care se uită la voi cu multă iubire și este fericit să fie cu voi. Rugați-l să rămână aici în fața voastră, atâta timp cât aveți nevoie de el, pentru a putea acumula multe binefaceri prin el.
4. Pasul patru – prosternarea mentală
Concentrați-vă pe una dintre calitățile lui înalte și prosternați- vă în fața lui.
5. Pasul cinci – dăruirea de ofrande.
Dăruiți-i Lamei ofrande. Poate fi ceva care să-i încânte simțurile; Ar putea fi mâncare sau muzică sau parfum, flori sau obiecte frumoase sau un apus de soare frumos, și ar putea fi practica voastră. Dăruiți-i frumos ofranda, împachetați-o estetic sau puneți-o într-o cutie frumoasă și elegantă.
Priviți-l cum se umple de bucurie și încântare pentru generozitatea voastră și pentru darul vostru, mai ales dacă este practica voastră. Cu adevărat îi îndepliniți dorința.
6. Pasul șase – confesiunea.
Amintiți-vă acum dacă în ultima vreme ați avut ceva pe conștiința? Poate ați avut gânduri negative. Confesați-vă Lamei și îndepărtați-le din calea voastră.
7. Pasul șapte – bucuria pentru faptele de bunătate.
Gândiți-vă la faptele minunate pe care le-a făcut Je Tsongkapa în lume, la înțelepciunea uimitoare pe care a transmis-o și care vi se transmite printr-o linie neîntreruptă direct de la el, și care merge înapoi până la Buddha. Fiți conștienți de raritatea oportunității de a le întâlnii și bucurați-vă pentru asta. Bucurați-vă pentru faptele minunate ale Lamei.
8 . Pasul opt – a-l ruga pe Lama să ne învețe.
Îndreptați-vă spre Lama dinaintea voastră și cereți-i să vă învețe, astfel încât să puteți ajunge și voi la nivelul lui. Priviți-l cum acceptă cererea voastră, și raze de lumină izbucnesc din inima lui și vă ating inima. Vă puteți imagina, de asemenea, că în urma cererii voastre, Lama vă atinge pieptul, iar prin atingerea mâinii lui, înțelepciunea trece direct în inima voastră.
Puteți rămâne așa, în timp ce rostiți mantra, având acest sentiment că Lama este permanent lângă voi, și vă atinge.
Vom trece acum să spunem mantra în timp ce folosim mala. (18 minute până aici)
Rostirea mantrei 25 de minute
Întoarce-ți atenția spre Lama din fața voastră. Mulțumiții că va însoțit în această practică și, dacă mai aveți și altceva de mulțumit, spuneți-i acum. Vedeți-l cum se ridică în aer și aterizează lin pe creștetul capului vostru. Trupul lui este complet din lumină, și ușor. Lama se micșorează și devine mic, poate zece centimetri înălțime. Apoi se micșorează și mai mult, și aterizează cu ușurință și gingășie în inima voastră. Lama continuă să strălucească și să vă lumineze, umplându-vă cu lumina înțelepciunii și iubirii.
Această lumină țâșnește prin porii pielii voastre și se răspândește în întreaga lume, binecuvântând toate ființele. Puteți să deschideți încet ochii.