Seminar meditația: Guru Yoga
དགའ་ལྡན་ལྷ་བརྒྱ་མ།
Ganden Hla Gyema
Mii de îngeri din paradisul cerului – rugăciune Lamei
Versiunea extinsă
Conform învățăturilor lui Ken Rinpoche Geshe Lobsang Tharchin,
Geshe Michael și alți profesori
traducere a conferințelor Lamei Dvora Tzvieli
Lecția 3b
Je Tsongkapa
Există tradiții în care nu Je Tsongkapa este figura centrală, ci Padmasambhava, călugăr budist indian, care a adus budismul în Tibet, prin secolul al VIII-lea. Numele lui înseamnă Cel născut din lotus, deoarece se credea că s-a născut în mod miraculos dintr-o floare de lotus. În Tibet, Padmasambhava este considerat a fi un lama (guru), dar și un mare sfânt, fiind cunoscut și sub numele de Al doilea Buddha. Fiecare tradiție are figura lui centrală. Dar așa cum am văzut, toate aceste entități care apar în fața diferitelor persoane datorită karmei pe care o au, sunt manifestările aceleiași minți, mintea lui Buddha. Dacă aveți o altă figură celestă care este în inima voastră, este perfect.
În scripturi, scrie că însuși Buddha a prezis venirea lui Je Tsongkapa. Buddha spunea în Tantra lui Manjushri: ”După moartea mea, când budismul aproape va dispărea de pe fața pământului, tu Manjushri vei apărea ca băiat, și vei aduce din nou la înflorirea dharmei, la forma ei completă și pură. Mănăstirea ta se va numi Ga, care va fi în Țara zăpezilor”. “Țara zăpezii” înseamnă Tibet, iar mânăstirea Ga se referă la mănăstirea Ganden. Într-adevăr, Je Tsongkapa s-a născut în regiunea Amdo, în estul Tibetului.
În multe scrieri este prezisă venirea lui Je Tsongkapa, cum ar fi:
– Mahayana sutra alamkara, (Podoaba sutrelor Mahayana), lucrare majoră a filozofiei budiste atribuită lui Maitreya așa cum a fost dictată maestrului Asanga în secolul al patrulea. Je Tsongkapa apare sub numele de Lobsang Drakpa.
– Uma chi dun, faimosul text al căii de mijloc, scris de maestrul Chandrakirti.
– de asemenea prezicerea venirii lui Je Tsongkapa, apare și în textul lui Nagarjuna, Mula Madhyamaka Karika.
Je Tsongkapa s-a născut într-o familie simplă. La vârsta de cincisprezece ani, părăsește casa părintească și pleacă pe jos spre vestul Tibetului în căutarea învățătorilor. Este ca și cum ar fi călătorit pe jos, de la coasta de est spre coasta de vest a Americii pentru a-și căuta Lama. A învățat foarte mult din tradiția Sakia, Kagyu, studiind cu peste cincizeci de profesori proeminenți.
El a parcurs calea ca și noi, a învățat, a reflectat și a meditat. Între anii 1374 si 1376 sa concentrat pe Sutrele Perfecțiunii Înțelepciunii și pe cele cinci tratate ale lui Maitreya împreună cu multe comentarii dedicate lui. Printr-o instruire intelectuală riguroasă a ajuns să aibă o vastă cunoaștere a sutrei și a tantrei în această perioadă. Tsongkapa era deja determinat să combine învățătura cu practica sutrei și a tantrei și a continuat să primească împuterniciri tantrice de la un număr de maeștri importanți care aparțineau diferitelor tradiții.
În Templul din New Jersey au existat o serie de cincisprezece tankha, scoase din Tibet de către Dalai Lama, datorită invaziei chinezilor în Tibet, după care i le-a înmânat lui Ken Rinpoche să fie aduse în Statele Unite. Acestea au fost înrămate și atârnate în templu. Datorită faptului că erau expuse luminii soarelui, ele au fost date jos. Geshe Michael a primit permisiunea conducerii templului de a le fotografia și de a le pune în rame de calitate pentru a fi bine protejate, după care au fost atârnate din nou în templu.
Biografia lui Je Tsongkapa, împreună cu imaginile acestor tankha, a fost publicată în cartea ”Regele Dharmei: Viața ilustrată a lui Je Tsongkhapa, învățătorul primului Dalai Lama” scrisă de Geshe Michael.
Picturile ilustrează diferitele ipostaze ale lui Je Tsongkapa: călugăr, filozof, scriitor, maestru al meditației, dansator, practician yoga, poet, partener spiritual și diplomat.
O parte din biografia lui Je Tsongkapa este secretă, ea este prezentată numai în Tantra. Și dacă dorim și ne străduim să atingem iluminarea, atunci avem aici o personalitate desăvârșită, pe urmele căruia putem merge. El ne poate inspira după modul în care și-a trăit viața, pe ce anume a pus accent, pe ordinea prioritară în viața lui.
În Tibet, Je Tsongkapa este cunoscut ca inițiatorul festivalului dharma – Festivalul Moonlam, folosit în scopul de a aduce dharma publicului larg.
Primul festival Moonlam a fost ținut în anul 1409. Se spune că Je Tsongkapa a folosit toți banii donați pentru a face o coroană din pietre prețioase pentru statuia principalului Buddha din templul Jokhang.
De atunci, în fiecare an, el este sărbătorit timp de șapte zile în templul Jokhang din Lhasa. Scopul principal al acestui mare festival este de a se ruga pentru Pacea Lumii, pentru o viață lungă a tuturor sfinților guru din orice tradiție și pentru supraviețuirea și răspândirea învățăturilor lui Buddha.
Je Tsongkapa a început să scrie la vârsta de 30 de ani. După biografia care există astăzi, el a trăit până la 62 de ani, timp în care a scris o mie de pagini gravate pe lemn. De exemplu, dacă doriți să aprofundați Lam Rim Chenmo, veți avea nevoie de ani și ani. Nimeni nu poate să parcurgă tot ceea ce Je Tsongkapa a scris, chiar și citind. Deci, dacă vă întrebați cum de este posibil acest lucru, veți fi nevoiți să acceptați faptul că Je Tsongkapa a fost însuși Manjushri sau Buddha, pentru că un om obișnuit nu ar fi putut face toate acestea.
În plus față de cantitatea și calitatea învățăturilor sale, ele au și o structură unitară ieșită din comun. Așa cum am văzut în profețiile pe care le-am citat, până să apară Je Tsongkapa, dharma era pe cale de dispariție, iar oamenii nu înțelegeau vacuitatea. Acesta a fost și motivul pentru care Je Tsongkapa a plecat spre vest în scopul de a căuta învățători care să-l învețe vacuitatea. La începutul căii sale spirituale, până să ajungă să aibă viziuni cu Manjushri, și să primească învățături de la acesta, el nu a primit învățăturile în mod direct. La vârsta de treizeci și trei ani sa întâlnit cu remarcabilul Lama Umapa care a venit la Tsang cu intenția de a studia cu Tsongkhapa. Umapa a avut o viziune despre Manjushri, întruchiparea înțelepciunii iluminate, fapt care i-a schimbat viața de la aceea de simplu păstor. Ca urmare a acestei viziuni, a preluat practici legate de Manjushri și, în cele din urmă, a experimentat prezența constantă a lui Manjushri.
Lama Umapa a devenit linia directă de comunicare a lui Tsongkhapa cu Manjushri. Ei au petrecut împreună perioade de retragere, în timpul cărora Umapa îi transmitea lui Tsongkhapa sfaturile și răspunsurile pe care i le dădea Manjushri la întrebările lui Tsongkhapa referitoare la înțelegerea corectă a realității. În cele din urmă, Tsongkhapa însuși a trăit viziuni asupra lui Manjushri, care la inițiat și ia dat învățături. Lama Umpa devine Lama lui Je Tsongkapa.
Trebuie înțeles că învățăturile lui Je Tsongkapa, cum ar fi despre karmă și vacuitate, sunt greu de înțeles. Până și astăzi, în ciuda faptului că toate acestea sunt scrise, este rar ca cineva să le înțeleagă cum trebuie și să știe cum să le folosească corect.
Gelek Rinpoche povestește că primul Panchen Lama preda în Lhasa. La una din învățăturile lui, veni un om bogat din Mongolia, despre care se spunea că dăduse multe daruri, bani și aur. Acesta îl rugă pe Panchen Lama să-l protejeze să să-l ajute ca să nu se nască în viața viitoare în tărâmurile inferioare, cum ar fi lumea animalelor, a spiritelor sau în infern.
Panchen Lama îi răspunse: ”Nu-ți fă griji, este în ordine”. Cel bogat continuă: ”Te rog în continuare să mă protejezi și să mă binecuvântezi ca în nașterile mele viitoare să întâlnesc învățăturile lui Buddha”. Panchen Lama îi răspunse: ”Nu ai de ce să-ți faci griji, totul este în ordine”. Cel bogat spune: ”Mai am o singură rugăminte, binecuvântează-mă ca în nașterile viitoare să întâlnesc învățăturile lui Je Tsongkapa”. Panchen lama îi răspunde: Acest lucru nu este posibil, nu ai karma pentru asta”. Mongolul cu regret în suflet spuse: ” Spune-mi te rog ce pot să fac?” Panchen Lama îi spune: ”Cea ce trebuie să faci este să renunți la afacerile tale, să renunți la bunurile tale și să stai în retreat timp de 12 ani. În acest fel poate vei putea acumula suficiente binefaceri pentru al întâlni pe Je Tsongkapa în viața viitoare”.
Această istorioară ne ilustrează cât de rară este această învățătură. Karma de a întâlni aceste învățături este extrem de rară.
Deci, dacă avem această karmă extraordinară va trebui să începem chiar de acum să învățăm și să o practicăm. Gelek Rinpoche spunea: ”Pentru că nu știți când veți muri, este greșit să spuneți: ce atâta grabă, avem timp, încet, încet! A spune aceste lucruri este o mare greșeală. Morții nu-i pasă de vârsta sau de sănătatea noastră, ea vine când vrea ea, și nici măcar nu avem vreo garanție că în viața următoare vom mai întâlni din aceste învățături”.
Binecuvântarea pe care ne-o oferă acest studiu
Dacă vă uitați în jurul vostru, există multe căi spirituale frumoase. Fiecare dintre ele concentrându-se pe diferite aspecte ale căii. Chiar și în cadrul budismului, o cale ca a lui Je Tsongkapa care să cuprindă totul într-o formă desăvârșită, ordonată, completă și care să conducă la iluminarea totală – nu există. Toți marii maeștri au subliniat acest lucru: Pabongka Rinpoche, Trijang Rinpoche, Dalai Lama, Ken Rinpoche și Geshe Michael. Toate învățăturile pe care ni le transmite Geshe Michael despre relațiile de cuplu, conversații despre afaceri și altele, sunt învățăturile lui Je Tsonkgapa.
Există căi care pun accent pe munca cu corpul fizic, cum sunt diferitele tradiții yoga, sau care se bazează pe binefaceri, și multe altele. Toate sunt frumoase și importante, dar atât de perfectă ca a lui Je Tsongkapa nu mai există. De fapt, există treizeci și șapte de practici pe calea spre iluminare, și să nu mai vorbim despre partea tantrică despre care nu am spus nici un cuvânt. Când veți ajunge acolo, veți vedea cât de uimitoare este calea.
Din tot ceea ce am spus până acum, coloana vertebrală a tuturor căilor este Guru Yoga. Cine este obiectul nostru în Guru Yoga? În acest studiu, el este Je Tsongkapa. El reprezintă toți învățătorii spirituali. Cu toți vin sub înfățișarea lui Tsongkapa, și chiar dacă nu-i puteți denumi, ei sunt aceeași minte, o minte iluminată. Deci, atunci când îl chemați pe Je Tsongkapa să vină, concomitent vă chemați și toți învățătorii spirituali. Așa că nu trebuie să vă faceți griji dacă ați uitat pe cineva.
Lama cu care practicați, Je Tsongkapa sau învățătorul pe care îl aveți, reprezintă toate calitățile care apar în mantra, ale lui Manjushri, Avalochiteshvara, Vajrapani, cu alte cuvinte compasiunea, înțelepciunea și forța tuturor Buddha. Deci, acestea sunt semințele pe care le plantați în mintea voastră când practicați mantra lui Tsongkpa.
Și aici avem un citat din scripturi care spune: “Rădăcina evoluției spirituale, rădăcina tuturor puterilor pe care le putem realiza este Guru Yoga”.
În continuare vom da lista beneficiilor practicării textului Ganden Hla Gyema, însoțită de rostirea mantrei.
- Dacă meditați asupra lui Je Tsongkapa, ca parte inseparabilă a învățătorului inimii voastre, și veți face cele șapte etape, se va crea baza pentru dezvoltarea voastră spirituală, iar meditațiile și studiile voastre vor fi extrem de eficiente.
- Cei care practică, adesea se confruntă cu obstacolele ce le apar pe cale. când vor să mediteze, ori le este greu să se așeze, ori încep meditația și mintea lor o ia razna, ori când reușesc deja să mediteze, ei nu pot ajunge la conștientizări profunde.
Practica Guru Yoga este una dintre cele mai bune modalități de a depăși aceste obstacole. Uneori oamenii meditează luni de zile asupra vacuității și nu se întâmplă nimic. Mintea nu poate fi forțată să perceapă ceva, ce nu a fost pregătită mai întâi să perceapă. Calea cea mai bună de a face față acestei situații este de a reveni asupra practicii Guru Yoga, pentru că ea acumulează multe binefaceri, multă karma bună, iar când ea va da roade, pe neașteptate vă vor apărea în minte conștientizări profunde.
- Depășirea diferitelor probleme care pot apărea în practica noastră, inclusiv problemele de sănătate, sau problemele care afectează abilitățile noastre mentale.
Toate aceste lucruri vor fi depășite dacă se v-a practica zilnic.
În fiecare zi, se va rosti mantra Miktsema cel puțin de 21 de ori. Practica constantă, zilnică a textului Ganden Hla Gyema și a mantrei Miktsema, vor înlătura obstacolele la care ne-am referit mai sus.
- Se spune că: “Dacă practicantul va rosti mantra de o sută de mii de ori, și asta într-un retreat de două luni, va fi protejat de toate obstacolele”.
- De asemenea, ne dezvoltă foarte mult compasiunea, iubirea și înțelepciunea minții. Mai mult de atât, dacă nu vom reuși să ajungem în această viață în paradisul Tushita, loc în care am avea toate condițiile necesare pentru a finaliza calea, atunci vom fi protejați de mari învățători pe tot parcursul practicii noastre, până când vom ajunge la iluminare.
- Ne ajută să obținem înțelepciunea, deoarece Je Tsongkapa este întruchiparea lui Manjushri. Deci, practicând mantra în mod constant, înțelepciunea noastră va crește de la lună la lună, de la an la an, facultățile noastre intelectuale vor crește, IQ –ul va crește.
- Se spune că această practică ne ajută să înlăturăm bolile.
- Și să realizăm abundența.
- Un alt beneficiu al acestei practici este de remediu pentru cei care încep să aibă dificultăți de memorie.
Este important să persistăm de a face mantra măcar 5 minute pe zi, 21 de miktsema. Este bine să avem o mala cu 21 de boabe, pe care o putem purta ca brățară, astfel încât lumea să nu bage de seamă. Desigur, în măsura în care putem și vizualiza, amprentele lăsate în mintea noastră vor fi cu mult mai puternice.
Ameliorările vor apare treptat în viața noastră. Dar, ceea ce este cel mai important este să nu întrerupeți practica nici măcar o zi, iar dacă veți persevera, veți întâlni învățătura lui Je Tsongkapa din ce în ce mai mult, până când veți ajunge la iluminare.