Seminar meditația: Guru Yoga
དགའ་ལྡན་ལྷ་བརྒྱ་མ།
Ganden Hla Gyema
Mii de îngeri din paradisul cerului – rugăciune Lamei
Versiunea extinsă
Conform învățăturilor lui Ken Rinpoche Geshe Lobsang Tharchin,
Geshe Michael și alți profesori
traducere a conferințelor Lamei Dvora Tzvieli
Lecția 15
1. Întrebarea este dacă se folosește mala zilnic, când nu suntem în retreat și în meditație.
Mala se folosește într-un retreat lung pentru a număra mantrele. Deși nu este esențială folosirea ei zilnică, este totuși un obicei bun. De ce? Pentru că învățăm să facem coordonarea între mână și gură și cu timpul vom face asta automat. Acesta ar fi un motiv.
Al doilea motiv este că cu cât veți practica mai mult, cu atât vă veți purifica mai mult. Fiecare obiect pe care îl veți atinge va acumula puritate și va putea binecuvânta pe alții. Se spune despre marii Lama că pot vindeca oameni cu mala lor, datorită purității ei. Datorită faptului că au ținut atât de mult acest obiect în mâini. Deci, este bine să intrați mai adânc în practică, să vă găsiți mala care vă place, să mergeți la un Lama să o binecuvânteze, și să lucrați numai cu ea.
2. A doua întrebare este dacă se pot simți fenomene fizice și mentale pe parcursul practicii de purificare.
Răspunsul este următorul: da, în timpul meditației se pot petrece astfel de fenomene, datorită faptului că meditația lucrează cu mintea și indirect și cu corpul. După cum se știe, mintea și energiile interioare merg mână în mână, de aceea pot apărea diverse fenomene la nivel fizic. Nu trebuie să ne lăsăm emoționați de aceste lucruri, și să ne continuăm practica.
3. Cum trebuie îmbinată practica Guru Yoga în timpul practicii zilnice și cu alte teme de meditație?
Pentru cei care participă la cursurile ACI și trebuie să-și facă și temele de meditație de 15 minute, sfatul este să se facă Guru Yoga cel puțin un sfert de oră după care să se treacă la meditația din temele cursului pe care îl învață. Sau se poate face o parte din săptămână numai Guru Yoga, iar în cealaltă parte temele de meditație ale cursului respectiv. Oricum este important de făcut ambele meditații.
4. Aproape toți practicanții trec prin perioade de criză în timpul retreat-ului. Ce trebuie făcut în aceste momente dificile?
Dacă sunteți într-un retreat de o săptămâna sau chiar mai mult, aproximativ în primele două treimi din timpul de retreat, apar momente de cădere fizice sau psihice, cum ar fi pierderea energiei, puțină descurajare, pierderea motivației, oboseală, apar diverse emoții, plictiseală sau orice altceva. Mintea produce toate aceste lucruri. Interesant este faptul, că nu contează cât durează retreat-ul, în primele două treimi din timpul lui, apar aceste fenomene. Dacă este o săptămână, vor fi primele cinci zile, dacă sunt trei săptămâni, atunci vor fi primele două săptămâni, și în tot acest timp vom avea această curbă a emoțiilor.
Progresele cele mai mari care se fac într-o practică, sunt în momentele în care nu renunțăm, nu capitulăm Deci, este important să înțelegem dinamica unui retreat, și să fim noi stăpânii minții noastre și nu invers. Să ne lăsăm conduși de hotărârea noastră, și nu de capriciul minții. Un practicat aspiră, în cele din urmă să-și stăpânească mintea. Deci, dacă am hotărât că vom face un retreat de o lună, atunci așa vom face. Nu ne vom lăsa doborâți în mijloc de retreat, să fim biruiți de minte. Dacă mintea vrea să se odihnească, nu ne luptăm cu ea, îi dăm timp de odihnă, dar nu ne supunem ei. Deci, dacă într-o zi vă va fi dificil să faceți patru sesiuni de meditație, faceți trei. Nu se va întâmpla nimic. Dar nu renunțați! Nu treceți peste hotărârea voastră! Orice ați hotărât în prealabil, asta va rămâne. Nu lăsați mintea să se joace cu voi.
Ieșirea din retreat
În continuare vom vorbi despre ieșirea din retreat.
1. Așa cum am intrat treptat în retreat, așa vom ieși și din el. Datorită faptului că acest retreat a fost scurt, intrarea și ieșirea din el nu sunt atât de critice. Dar dacă ați fost o săptămână în tăcere, și pe perioada lui nu ați simțit prea multe, atunci când veți ieși în lumea exterioară, veți avea un șoc. Brusc intrați într-un alt ritm. Este un pericol să ieșiți la drum după o săptămână în care ați încetinit. Trebuie să ieșiți treptat. Tăcerea trebuie să fie ruptă treptat.
O modalitate de a face acest lucru, să zicem dacă ați fost o săptămână sau zece zile într-un retreat, cu o zi înainte de plecare, rupeți tăcerea pentru o oră și reveniți la tăcere. Intenționat vom reduce intensitatea retreat-ului pentru a nu suferi de tulburări când ieșim.
2. Începeți de a vă gândi chiar din această seară la ce veți face după ce plecați din retreat. Unde veți merge? Cu cine vă veți întâlni? Și astfel ieșiți treptat în lume. După ce ați tăcut și ați făcut meditații profunde de purificare câteva zile,, mintea voastră este cu mult mai clară decât cu cea cu care ați intrat. Poate nu observați încă acest lucru. De aceea folosiți-vă de această claritate deoarece ea trece rapid. Veți fi înghițiți de viața de zi cu zi, iar mintea se va schimba repede. De aceea, acum este timpul cel mai potrivit să vă gândiți la lucrurile pe care le veți face după ce ieșiți din retreat.
3. Faceți-vă o listă cu lucrurile pe care le-ați văzut, pe care le-ați observat sau cu deciziile la care ați ajuns. Datorită faptului că ați ieșit pentru un timp din rutina zilnică, aveți acum o altă perspectivă. Înțelepciunea s-a aprofundat și compasiunea voastră a mai crescut. Utilizați toate aceste daruri pentru a le aduce în viața de zi cu zi. Poate că ați ajuns la anumite concluzii, conștientizări, poate aveți alte perspective. “Trebuie să schimb asta sau asta în viața mea“. Se poate ca decizia pe care o luați acum, după o săptămână, o să vi se pară nebunească, pentru că nu se va potrivi cu ceea ce faceți de obicei. Decizia de acum este cea normală – cealaltă este nechibzuită. Puteți avea încredere în ea, mai mult decât în cealaltă.
Este bine să scrieți acum deciziile la care ați ajuns, pentru că mai târziu nu le veți mai da crezare. Faceți-vă un plan. De obicei, aceste decizii sunt cele bune. Deciziile pe care le luați trebuie să fie realizabile. Bineînțeles că nu veți decide să aruncați slujba și să meditați toată ziua, pentru că veți renunța repede. Deci, decideți să faceți ceva posibil, și nu imposibil.
a. Un prim tip de listă este cea cu deciziile care se referă la viața voastră, deciziile care vă vor afecta viața în general.
b. Cel de-al doilea tip de listă sunt lucruri care pot să vă sprijine dacă vă aduceți aminte de ele în fiecare zi. Poate că sunt lucruri pe care vrem să ni le reamintim sau lucruri de care avem nevoie de sprijin, cum ar fi: de a nu mai mânca zahăr sau de a dormi suficient sau lucruri care ne susțin calea spirituală.
4. Veți vedea că atunci când ieșiți din tăcerea retreat-ului, va fi obositor să vorbiți mult. Vorba multă obosește, pentru că, consumă multă prana. Acum că v-ați obișnuit să o acumulați și să o folosiți în scopuri spirituale, când veți începe brusc să vorbiți, vă veți simți extenuați de acest lucru. Deci, nu începeți să vorbiți mult când plecați de aici. Aveți grijă la cuvintele pe care le spuneți și încercați să spuneți ceva semnificativ și nu doar cuvinte goale.
5. Un alt lucru care vă va ajuta să faceți trecerea de la sacru la lumesc, este să citiți o carte care nu este Dharma, un roman sau ceva ușor, care să vă aducă la starea de spirit zilnică.
6. Este posibil să ajungeți la starea de Lung. În acest caz puteți să priviți stelele, sau consumaţi alimente grase și mai bogate în proteine. Uneori este bine să vă ungeți pieptul cu o cremă sau ulei.
7. Este posibil să fiți entuziasmați la început de listele pe care le faceți și cu deciziile pe care le luați. Acest entuziasm se estompează cu timpul. Nu trebuie să vă alarmați pentru că este ceva normal. Retreat-ul dă impuls, vă promovează spiritual. După ce vă întoarceți la rutina zilnică, veți simți că dați înapoi. Apoi, va veni un alt retreat care vă va da un nou impuls, din nou veți regresa. Este în regulă. Este un proces normal, dar în ansamblu evoluția este ascendentă.
8. Un alt lucru de luat în considerare, este să vă uitați la programul vostru zilnic, la rutina voastră și vedeți dacă vreți să schimbați ceva. Este foarte posibil ca datorită conștientizărilor interioare pe care le-ați avut în acest retreat să doriți să schimbați ordinea priorităților, echilibrul din viața voastră și pe ce să puneți mai mult accent. Deci notați-vă toate acestea atât ca program zilnic, cât și săptămânal.
Dacă vreți să meditați, faceți asta imediat după ce v-ați trezit. Cel mai bun moment de a medita este odată cu răsăritul soarelui, pentru că mintea este odihnită. Dacă sunteți liberi în timpul zilei, puteți, desigur, în timpul zilei. De obicei, este greu de meditat seara, pentru că suntem obosiți, după o zi în care ne-am umplut de impresii, de stimulii exteriori, de discuțiile purtate cu alții. Majoritatea celor care meditează, nu fac asta seara, dar pot exista și excepții.
9. O altă listă la care vă puteți gândi este cea legată de proiectele în care sunteți implicați. Acum că mintea voastră este mai clară, puteți să vă uitați la ele și să vedeți dacă doriți să le continuați sau dacă doriți să continuați în același mod sau într-un mod diferit și așa mai departe. Modul nostru normal de viață este de a lucra cincizeci de săptămâni pe an pentru a avea două săptămâni de vacanță.
Dacă sunteți serioși pe calea spirituală, trebuie să schimbați treptat, treptat acest lucru. Să vă permiteți mai mult timp pentru practica spirituală. Există numeroase căi pentru a face acest lucru, ori mai puține ore pe zi, ori mai puține zile pe săptămână, ori mai puține săptămâni pe an.
Acest lucru nu înseamnă o scădere a nivelului de trai. Asta înseamnă simplificarea vieții și este, de asemenea, o mare binecuvântare pe calea spirituală. Poate fi o schimbare de preocupări. Acest proces poate dura ani de zile, el poate fi foarte lent și este în regulă. Nu trebuie să vă alarmați și continuați să mergeți în ritmul vostru. Când veți deveni mai disponibili, atunci va veni și progresul. Trebuie să fiți perseverenți și consecvenți, pentru a obține acest spațiu de practică în viața voastră. Desigur, că dacă aveți responsabilități față de familie, trebuie să îndepliniți această responsabilitate. Deci, uitați-vă la ce vi se potrivește și faceți-o cu înțelepciune și responsabilitate. Și cu toate astea, încercați totuși să ajungeți la acest spațiu din viața voastră pentru practica spirituală.
10. O ultimă listă este cea cu lucrurile care funcționează sau nu funcționează pentru voi când sunteți în retreat. De ce aveți nevoie când intrați într-un retreat? Pentru că atunci când intrați într-un retreat lung, vă închideți și nu mai ieșiți. Dacă ați uitat ceva, uneori este prea târziu de a-l mai lua. Dacă aveți pe cineva care vă sprijină din afară, puteți să-i scrieți și să vă aducă ceea ce aveți nevoie. Cu toate că sunt atentă la ceea ce am nevoie când intru în retret, tot uit ceva. De aceea, trebuie să scrieți, de ce aveți nevoie, ce v-ar place, ce vă trebuie neapărat în retreat. Deoarece timpul petrecut într-un retreat este foarte rar și prețios, este important să vă îngrijiți cu mult timp înainte de lucrurile care vă sunt necesare pentru a practica în liniște. Bineînțeles, că pot apărea lucruri pe neașteptate, chiar dacă vă veți îngriji de tot ce trebuie din capul locului. Dar sfatul este să ne organizăm din timp.
De asemenea este important să nu vă pierdeți timpul cu lucruri nesemnificative, după care să vă treziți că viața a trecut pe lângă voi și nu ați făcut ce este important. Este adevărat că obligațiile pe care le aveți, calea și practica spirituală sunt importante, dar va trebui să lăsați și timp pentru a vă relaxa. Chiar și în mănăstiri, călugării au vacanță două sau trei săptămâni pe an când părăsesc totul, merg la filme și joacă fotbal. Deci, este important să introduceți și vacanța în programul vostru, altfel veți fi epuizați.