Seminar meditația: Guru Yoga
དགའ་ལྡན་ལྷ་བརྒྱ་མ།
Ganden Hla Gyema
Mii de îngeri din paradisul cerului – rugăciune Lamei
Versiunea extinsă
Conform învățăturilor lui Ken Rinpoche Geshe Lobsang Tharchin,
Geshe Michael și alți profesori
traducere a conferințelor Lamei Dvora Tzvieli
Lecția 1, b
Importanța Guru Yoga
În acest seminar vom da mai multe explicații despre practica Guru Yoga.
Explicațiile provin din trei texte:
- “Comentariul asupra Guru Yoga”, scris de către Geshe Lobsang Tharchin. Publicat în 1980. The Mahayana Sutra and Tantric Center, USA.
- A doua sursă este învățătura pe care a primit-o Lama Dvora de la Geshe Michael, într-un retreat ca acesta, dar de 10 zile.
- A treia sursă este învățătura despre Ganden Hlagyama, a lui Kyabje Nawang Gehlek Rimpoche.
Meditația: generarea motivației Bodhicitta
Închideți ochii și încercați să vă liniștiți respirația și mintea.
Încercați să vă generați sentimentul de dragoste și compasiune pentru toate făpturile, care trăiesc împreună cu noi în acest loc teribil numit “Samsara”.
Gândiți-vă în sinea voastră: ” Îmi doresc să ajung la iluminarea completă pentru toate ființele, care au fost toate mamele mele, și sunt mamele mele”.
În acest scop îmi voi deschide inima pentru a asculta această învățătură sfântă, nu doar să o aud, ci să o ascult cu multă atenție. Și prin urmare, să pot reflecta asupra a ceea ce am auzit și apoi să meditez și să practic.
În acest fel, voi căuta să aspir pentru a obține iluminarea în această viață, în cel mai scurt timp posibil. Ascultarea, învățarea, meditația și practica, le voi dedica atingerii acestui scop. Nu este vorba doar de mine, ci de toate ființele vii, cu toate sunt mamele mele”.
Vă puteți deschide ochii.
În tradiția “Lam Rim”, tradiția căii treptate spre iluminare, această motivație este cea mai pură. Dacă veniți cu această motivație, practica voastră va zbura. Acest lucru mobilizează în favoarea voastră forțe extraordinare, pentru că acum faceți asta pentru toate ființele. Această practică, spre deosebire de practica pe care o facem numai pentru noi înșine, este incomensurabilă, este imposibil de estimat. Având motivația Bodhicitta, practica va fi cea mai puternică, cea mai rapidă și cea mai eficientă.
Dacă veți preda în viitor acest material și sper că voi toți o veți preda mai târziu și altora, este important ca motivația voastră ca profesori să fie pură, pentru a vă aduce elevii în acest loc în care să poată salva toate ființele. Motivația voastră va trebui să fie complet altruistă, pentru că fără ea eficiența va scade. Abilitatea voastră de a aduce binecuvântare elevilor voștri se va diminua. De aceea, este extrem de important ca atât elevul, cât și învățătorul să practice această motivație.
În acest seminar vom studia Ganden Hla Gyema.
དགའ་ལྡན་ལྷ་བརྒྱ་མ།
Ganden Hla Gyema
Ea se mai numește și Lamey Neljor.
Ga – plăcere.
Ganden – loc în care există plăcere sau paradis. Ganden este numele tradițional budist pentru paradis. El este paradisul în care se află Maitreya, considerat ca următorul Buddha.
Și în Abhidharma Kosha, apare cuvântul Ganden, care are aceeași semnificație de loc al plăcerii, dar el încă mai face parte din Samsara. În lumea formei – lumea zeilor, există Ganden, dar aici Ganden are semnificația de paradisul iluminat.
Hla – zeu. În sanscrită, Deva.
Și acest cuvânt are mai multe semnificații. Există zei în cosmologia budistă care se află în “roata de viață”. Aceștia sunt zei care nu sunt nemuritori, și nici nu au sensul de Dumnezeu. Aici cuvântul Hla înseamnă ființă iluminată. O vom numi “înger”. Deci când ne vom referii la “Îngerii”, ne vom referii la ființe iluminate.
Gye – o sută.
Cuvântul în acest caz este folosit cu sensul de foarte mulți. ”Mulți îngeri din Ganden”.
Ma – sufix feminin. Am vorbit în trecut despre faptul că toate cărțile, scripturile, textele au sufixul feminin, deoarece înțelepciunea este feminină.
Deci, numele numele rugăciunii este ”Mii de îngeri din paradisul cerului”.
Lamey – este genitivul cuvântului Lama. Lama înseamnă în tibetană, guru sau învățător. Interpretarea literală: La – ma, este ”nimeni nu este mai înalt ca el”. În sanscrită – Guru înseamnă greu, datorită faptului că un învățător este o persoană cu greutate pe calea spirituală, și în ceea ce privește importanța rolului pe care-l joacă în practica noastră spirituală, și din punct de vedere al karmei pe care o acumulăm cu el.
Geshe Michael spunea: “Dacă vrei să devii pianist, ai nevoie de un profesor de pian. Nu poți să înveți pianul după o carte”. La fel este și Lama pe calea spirituală.
Neljor înseamnă yoga. Aici cuvântul de yoga are sensul de practică intensivă. Deci Lamey Neljor înseamnă Guru Yoga sau Practica intensivă cu Lama.
În lumina înțelegerii importanței Lamei pe cale și a importanței karmei pe care o acumulăm pe cale și a necesității acestei karme de a demola calea suferinței samsarice, avem această practică înaltă care ne ajută să acumulăm repede multe binefaceri, datorită faptului că este folosit obiectul cel mai înalt.
În această practică, Lama este reprezentat de Je Tsongkapa. Je înseamnă cineva care îndrumă, cineva care este urmat. În tradiția Gelugpa, lui Je Tsongkapa i se mai spune și Je Rinpoche, cu sensul de Prețiosul învățător care îndrumă.
Câte odată mai este denumit și Jamgon.
Jam – prima silabă a cuvântului Manjushri (în sanscrită).
În limba tibetană i se spune Jampel Yang.
Gon este prima silabă din cuvântul Gonpo, adică protectorul.
Se spune că Je Tsongkapa a fost întruchiparea lui Manjushri. El este identificat cu Manjushri.
Se spune că după ce Je Tsongkapa a ajuns la iluminare, a spus: “Rădăcina tuturor cauzelor care produc fericirea aici, este practica care se bazează pe gândirea și acțiunea asupra “prietenului cel bun” sau ”prietenului cel sfânt “- care este Lama, care vă dezvăluie calea.” În momentul în care înțelegeți acest lucru”, spune el,” trebuie să-l urmăm cu orice preț și să căutăm de ai face plăcere prin practica noastră”.
În Cântecul etapelor în practica spirituală – Lamrim Dudon, scris de către Je Tsongkapa, versul 11, scrie:
Baza a tot ce-i bun
În această viață și în cele următoare,
Este sfântul învățător spiritual,
Ce calea ți-o dezvăluie.
Încercă să te porți adecvat față de el
Prin fapte și în gând,
Și orice s-ar întâmpla în calea ta
Nici cu prețul vieții nu renunța!
Bucură-i inima și oferă-i ca ofrandă
Executarea perfectă a tuturor instrucțiunilor sale!
Eu, yoghinul, așa am practicat,
Aceasta a fost antrenamentul meu.
Tu, căutător de libertate, fă același lucru ca și mine.
El spune: “Orice realizare spirituală la care am ajuns, baza, rădăcina ei, este Lamey Neljor – Guru yoga, practica cu Lama”.
După cum știm, karma rodește foarte lent, vieți după vieți, chiar și pentru un Bodhisattva care deja practică cele șase perfecțiuni. Dacă nu vom practica o cale intensivă, ne va lua 300.000 de eoni, timp extrem de îndelungat.
Dacă compasiunea noastră este mare și ființele suferă, atunci nu ne putem permite o astfel de practică, mai ales după ce am avut karma să fim expuși unei practici mai rapide. Când practica cu Lama este făcută bine, se pot vedea rezultate în câteva luni, sau în câțiva ani, adică foarte repede în temeni karmici. Este ceea ce face posibilă finalizarea căii în această viață.
Exemple renumite de mari maeștri care au practicat cu succes Guru Yoga, sunt: Lordul Atisha și faimosul lui discipol Dromtonpa, Je Tsongkapa, Marpa, Milarepa și mulți alți.
Ceea ce doresc să mai adaug este faptul că acest studiu, fără înțelegerea vacuității, poate să sune foarte interesat sau poate descurajant. Pentru a face bine practica cu Lama, este nevoie de o bună înțelegere a vacuității. În caz contrar, Lama va avea o existență proprie de sine, noi vom avea o existență proprie de sine, și asta nu are putere. Trebuie să înțelegem că Lama este numai proiecția noastră.
În continuare vă voi povesti despre Milarepa. Milarepa a fost complet dedicat învățătorului său, Marpa. Se spune că Marpa i-a cerut lui Milarepa să construiască un turn pentru fiul său. Milarepa construi turnul, iar Marpa îi spuse: “Este strâmb, nu este bine. Acum distruge-l și fă-l din nou”. Milarepa construi turnul din nou. Și tot așa Marpa, de fiecare dată nu era mulțumit de construcție, îl mustra pe Milarepa și îi cerea să dărâme turnul și să-l reconstruiască. Se spune că de nouă ori Milarepa a dărâmat turnul și la reconstruit, și toate acestea ca pregătire pentru inițierea tantrică pe care Milarepa a cerut-o de la Marpa.
Soția lui Marpa, care era o mare yogină și Bodhisattva, îi spuse soțului ei: ”De ce-l chinuiești pe Milarepa tot timpul?” Îi era tare milă de Milarepa văzându-l cum căra pietrele de colo în colo. Milarepa primi inițierea, dar Marpa își certă soția și îi spuse: ”De ce te-ai grăbit să-l opresc? Milarepa mai avea încă un turn de construit, și și-ar fi terminat toată karma negativă și ar fi ajuns la iluminare. Acum, o să-i ia cu mult mai mult timp”.
Deci, acesta este un exemplu. Ceea ce l-a făcut pe Milarepa să reziste în fața acestor greutăți, a fost înțelegerea și asimilarea profundă a ceea ce înseamnă Guru yoga. Milarepa nu a fost cineva care s-a bucurat să fie abuzat. El a înțeles bine ceea ce face. S-a bizuit cu desăvârșire pe Lama, din înțelegerea a cine era Lama, din înțelegerea profundă a vacuității. Fără această înțelegere a vacuității, va veni momentul în care elevul se va împotrivi Lamei și nu va ajunge nicăieri.
De obicei, marile realizări spirituale se petrec în Tantra. Învățăturile sutrice sunt minunate, exacte, iluminate, dar funcționează extrem de încet. Practica sutrică funcționează lent de-a lungul veacurilor, așa că este foarte rar ca cineva care urmează calea Sutrei să ajungă la realizări. Nu se poate ajunge la iluminare fără Tantra.
Un alt exemplu, este ”Bodhisattva care plânge”
Povestea spune, că acest Bodhisattva, practicant sutric, dorea să ajungă la Lama lui, dar în acele zile era obișnuit să-i dai Lamei greutatea corpului tău în aur. De ce? Pentru că Lama dorea să verifice seriozitatea elevului. Acest Bodhisattva era extrem de serios, dar nu avea bani. Atunci a decis să-și vândă organele pe piață pentru a obține bani pentru ai plăti Lamei. Așa că se duse în piață să-și vândă marfa, dar demonii vin și îi închid gura, neputând rosti un cuvânt. Lacrimile încep să-i curgă pe obraji. O doamnă îl vede și îl ajută cu bani. Pe scurt, datorită incredibilului său devotament față de Lama, Bodhisattva ajunge la învățătorul lui. Chiar dacă el nu a practicat Tantra, povestea spune că a ajuns la Bodhisattva Bumi numărul 7, în acea viață, spre deosebire de 300.000 de eoni ce i-ar fi luat în mod normal.
O altă poveste despre Marpa și Naropa.
Învățătorul lui Marpa a fost Naropa. Există multe istorioare despre cum Marpa își caută învățătorul, pe Naropa. Marpa era de origine tibetan, iar Naropa indian.
Marpa era un om însurat, avea casă și proprietăți. Din când în când, Marpa călătorea în jungla indiană pentru a-l găsi pe Naropa, petrecea un timp cu acesta și revenea acasă.
Se spune că într-una din călătoriile sale, poposi într-o pădure și adormi. Când se trezi, îl văzu pe Naropa stând în picioare în fața lui. Naropa îi spune: “Trezește-te! Scoală-te! Soarele strălucește deja pe cer, trebuie să-ți începi practica.”
Naropa desfășură în fața lui Marpa o mandala întreagă de Buddha, după care îi spune: ”Acum va trebui să te ridici și să te prosternezi. Cui te vei prosterna? Te vei prosterna în fața tuturor Buddha sau în fața mea? ”. Marpa se gândi și îi spuse: “Această mandala apare o singură dată. Nu știu dacă mi se va mai întâmpla asta vreodată, așa că mai întâi mă voi prosterna în fața tuturor Buddha, și apoi ție.” Dar în momentul în care se prosternă în fața tuturor Budhha, mandala dispăru pe dată.
Tâlcul poveștii este următorul: Naropa îi spune lui Marpa: ”Toate acestea nu există fără Lama. Toate acestea vin numai de la Lama. Nu există nimic fără Lama. Mare greșeală ai făcut!”.
Fără Lama, nu există mandala. Nu există nici măcar numele de “Buddha”. Toți Buddha din toate colțurile universului, vin numai din Lama. Toți îngerii sunt întrupări ale Lamei, sunt apariții ale Lamei.
Toate aceste exemple, din Lam Rim vă arată cât de importantă este practica cu Lama. Ea este ca și coloana vertebrală a întregi practici.
(mandala)