Filme budiste

TUKDAM – BETWEEN WORLDS  – documentar, 2022

TUKDAM - BETWEEN WORLDS (2022) - documentar, 2022

Primul document despre o meditație tibetană care păstrează corpul nealterat timp de zile sau săptămâni după moartea tradițională

Această practică rară din tradiția budismului tibetan este cunoscută sub numele de tukdam. Ea apare atunci când un practicant avansat, adesea un lama sau călugăr cu o experiență meditativă profundă, moare din punct de vedere clinic – nu mai are semne vitale precum bătăi ale inimii sau activitate cerebrală – dar corpul său rămâne într-o stare neschimbată: nu intră în descompunere timp de mai multe zile, uneori chiar săptămâni.

Se spune că în acest timp, conștiința sa rămâne într-o stare meditativă profundă, cunoscută drept “meditația clară asupra naturii minții”, ceea ce împiedică procesul natural de degradare fizică. Deși știința modernă nu poate explica încă complet acest fenomen, cazurile documentate au atras atenția cercetătorilor care colaborează cu călugării tibetani pentru a înțelege mai bine legătura dintre minte și corp în momentul morții.

Această stare este considerată un semn al unei realizări spirituale înalte și este tratată cu cel mai profund respect de către discipolii și comunitățile lamas care păstrează corpul într-un mediu liniștit, fără a-l atinge, până când semnele de tukdam dispar și încep să apară semnele obișnuite ale morții.

Documentarul poate fi închiriat sau achiziționat de AICI

FOR THE BENEFIT OF ALL  BEINGS – documentar

FOR THE BENEFIT OF ALL  BEINGS - documentar

„Acest film este el însuși o călătorie frumoasă în compania inimii mărețe a lui Garchen Rinpoche: suferind alături de el în timpurile cumplite ale tinereții sale, luptând cu curaj împotriva invaziei chineze și a acțiunilor genocidare din Tibet, apoi fiind inspirați de marea sa practică, în special de meditația „a da și a primi” – trimițând iubire și fericire tuturor ființelor, în timp ce ia asupra sa suferințele lor.

„În cele din urmă ne bucurăm împreună cu el, pe măsură ce libertatea și învățăturile sale neobosite din baza sa din America îi permit să-și împărtășească înțelepciunea plină de iubire cu oameni din întreaga lume.

„Este o binecuvântare imensă doar să vezi existența unei astfel de ființe mărețe, iar acest film minunat ne oferă această experiență. Este ceea ce tibetanii numesc tongdrol, ceva care eliberează doar prin faptul că este văzut!” — Dr. Robert Thurman

Filmul se poate viziona pe bază de donație AICI.

WANDERING . . . BUT NOT LOST –  film documentar biografic

Maestrul de meditație tibetan-budist Mingyur Rinpoche, renumit la nivel internațional, renunță la o viață de confort pentru a trăi ca un yoghin rătăcitor, petrecând 4 ani și jumătate incognito pe străzile Indiei, Nepalului și în peșterile Himalayei. La întoarcere, împărtășește înțelepciunea dobândită despre adevărata natură a minții noastre.

În plină noapte și fără să spună nimănui despre planurile sale, iubitul Maestru de Meditație Tibetană Yongey Mingyur Rinpoche a părăsit scena internațională pentru a trăi ca un yoghin rătăcitor. O astfel de practică este aproape nemaiauzită în rândul maeștrilor de seamă din zilele noastre și este plină de greutăți. Pentru Mingyur Rinpoche, aceste provocări — cerșitul, găsirea hranei și a unui adăpost, boala și toate riscurile asociate cu rătăcirea incognito dintr-un loc în altul, având doar cele mai de bază lucruri — au reprezentat un teren fertil pentru aprofundarea înțelegerii adevăratei naturi a minții.

Se poate viziona, contra cost AICI.

YOGHINII DIN TIBET- documentar, 2002

YOGHINII DIN TIBET- documentar ,2002

Pentru prima dată, călugării tibetani retrași și discreți acceptă să discute aspecte ale filozofiei lor și să fie filmați în timp ce practică ritualurile lor străvechi.

Yoghinul tibetan: O persoană care a petrecut ani în izolare, practicând exerciții secrete fizice şi mentale de auto-transformare şi prin acestea a câștigat un control extraordinar asupra mintii şi corpului. Yoghinii pe care-i veţi vedea în acest film şi-au asumat riscuri fără precedent.

Deşi au jurat să păstreze secretul strict pentru a menține puritatea practicilor lor, au fost de acord cu aceste interviuri unice şi demonstrații rare, pentru a ajuta la păstrarea pentru posteritate a culturii lor pe cale de dispariţie. Acestor yoghini le este dedicat acest film. (Extras din documentarul Yoghinii din Tibet)

Documentarul poate fi vizionat cu subtitrare în limba română AICI.

CĂLUGĂRUL ȘI ARMA (The monk and the gun) – film, 2023

CĂLUGĂRUL ȘI ARMA (The monk and the gun) - (film, 2023)

Filmul surprinde uimirea și perturbarea din regatul Bhutan după ce acesta devine una dintre cele mai tinere democrații din lume.

Se poate viziona pe platforma MAX 

KUNDUN – film, 1997

KUNDUN - film, 1997

Kundun” este un film regizat de Martin Scorsese, lansat în 1997, care spune povestea vieții celui de-al 14-lea Dalai Lama – de la copilăria sa în Tibet, descoperirea ca reîncarnare a unui mare maestru, până la exilul forțat în urma invaziei Chinei.

Din copilărie până la maturitate, cel de-al paisprezecelea Dalai Lama al Tibetului se confruntă cu opresiunea chineză și alte dificultăți.

Filmul urmărește viața spirituală și umană a Dalai Lama: recunoașterea sa ca reîncarnare la vârsta de 2 ani; educația sa spirituală și politică în Tibet; confruntarea cu agresiunea comunistă chineză; lupta interioară între idealurile nonviolente ale budismului și realitățile dure ale ocupației; decizia dureroasă de a fugi în India în 1959, în căutarea libertății pentru poporul său.

SAMSARA – film, 2001

După trei ani, trei luni, trei saptamani si trei zile în izolare, meditând într-o transă profundă, Tashi (Shawn Ku) – un călugăr – se intoarce la templul sau. Plin de dorințele sexuale pe care nu le poate controla, se intalneste intamplator cu Pema (Christy Chung) cu care începe o poveste de dragoste pasionala.

MILAREPA  – biografic, 2006

Milarepa descrie începuturile umile ale celui care avea să devină cel mai mare sfânt al Tibetului. O poveste adevărată bazată pe tradiții vechi de secole, tânărul Milarepa este propulsat într-o lume a durerii și trădării după moartea subită a tatălui său. Sărac și fără speranță, el își propune să învețe magia neagră – și să se răzbune pe dușmanii săi – întâlnind magicieni, demoni, un învățător enigmatic și o putere mistică neașteptată. Dar în confruntarea cu consecințele furiei sale învață cel mai mult. Filmat în uimitoarea regiune Lahaul-Spiti din nordul Indiei, Milarepa oferă o paralelă provocatoare cu ciclul de violență și răzbunare care consumă lumea de astăzi.

BUDDHA: RAJAON KA RAJA – serial 2013 – 2016

O biografie a lui Siddharta Gautama, marele înțelept indian și fondatorul budismului. Serialul mitologic se bazează pe viața Lordului Buddha, care arată cum un prinț, Siddhartha a devenit un Buddha.

ȘAPTE ANI ÎN TIBET – film ,1997

“Șapte ani în Tibet” este o adaptare a romanului autobiografic aparținând lui Heinrich Harrer, vândut în peste 60 de milioane de exemplare și tradus în aproape 30 de limbi.

Brad Pitt interpretează rolul faimosului (și arogantului) alpinist austriac Heinrich Harrer care, în Austria anului 1939, este o personalitate a propagandei naziste. El își părăsește țara natală, dar și soția și copilul, pentru o expediție în Himalaya. Harrer este un spirit dornic de aventură, dornic de a încerca cele mai puternice senzații. Cucerirea muntelui Himalaya și această călătorie într-o lume exotică îl fac să uite de tot ceea ce lasă în urmă. Nu bănuiește însă că odată ajuns la capătul lumii călătoria lui abia va începe…

Harrer cade în mâinile forțelor aliate, dar împreună cu Peter Aufschnaiter reușește să scape și să ajungă în orașul sfânt Lhasa, din Tibet. Cei doi sunt singurii străini acceptați în acest spațiu sacru. Mai mult, Harrer are privilegiul să-l cunoască pe adolescentul Dalai Lama, care este pasionat de cultura occidentală. Prietenia care se leagă între ei îl face pe Harrer să trăiască o aventură spirituală mai incitantă chiar decât cucerirea Himalayei. Cei șapte ani pe care-i petrece în vecinătatea liderului tibetan, dar și revelarea profunzimilor spiritualității budiste îi vor schimbă viată pentru totdeauna. Harrer este și un martor al modului brutal în care istoria intervine asupra acestei societăți pașnice, China reprezentând o amenințare continuă asupra modului tradițional de viață al tibetanilor.

Chiar dacă împrejurările politice îl vor sili să părăsească Lhasa, Harrer nu va mai fi niciodată același: este doar un tibetan care trăiește departe de casă…

Producerea filmului a reprezentat și ea o aventură datorată locațiilor pentru filmări. Deși acestea au fost foarte variate (Canada, Marea Britanie, Austria, Argentina, Chile), dorința regizorului Jean-Jacques Annaud a fost aceea de a filma în Tibet, lucru nepermis însă de autorități. Dar Jean-Jacques Annaud a reușit să filmeze în locurile interzise, aproximativ 20 de minute din film conținând imagini reale din Tibet. Deși acest fapt nu a fost dezvăluit nici măcar la premieră, ci abia în vara anului 1999, reacția autorităților a fost foarte dură: atât regizorul, cât și Brad Pitt au primit interdicția de a intra în China.

În film o putem vedea și pe Jetsun Pema, care este în realitate sora lui Dalai Lama. Ea interpretează însă rolul mamei acestuia, în fapt rolul propriei sale mame.

MICUL BUDDHA – film, 1993

 

Regizata de Bernaldo Bertolucci, aceasta fantezie cinematografica inspirata de povestea profetului Budha ii are drept protagonisti pe Keanu Reeves si Bridget Fonda, dar si pe Chris Isaak, celebrul cantaret care-si descopera, astfel, nebanuite valente interpretative.

Isaak joaca rolul unui arhitect de succes din Seattle, Dean Conrad, care, intorcandu-se, intr-o seara de la birou, o gaseste pe sotia sa Lisa (Fonda) stand de vorba cu doi calugari budisti. Acestia sunt convinsi ca Jesse, fiul de zece ani ai celor doi americani, este reincarnarea lui Buddha, profetul despre care vorbesc sfintele carti. Sceptici la inceput, parintii lui Jesse nu dau crezare vorbelor calugarilor, dar dupa ce partenerul lui Dean se sinucide, tatal are o revelatie si-si lasa fiul sa mearga la Buthan. Acolo el urmeaza sa fie initiat pentru ca sfintii preotii sa se poata convinge daca el este intr-adevar alesul.

Jesse va primi o carte despre Buddha Siddhartha (Keanu Reeves), cel care a avut revelatia ca destinul sau este acela de a-i elibera pe toti oamenii de durere si suferinta. Spre mirarea lui Jesse si a tatalui sau, calugarii mai descopera doi copii care dau semne ca ar fi reincarnarile lui Budha.