Despre Dharmakaya

Centrul de studii budiste Dharmakaya a luat naștere mai întâi ca un grup de studiu al învățăturilor budiste în anul 2017, apoi s-a dezvoltat treptat în ce privește numărul de cursuri studiate și numărul de practici aplicate, precum și ca număr de participanți. În anul 2024, Centrul a îmbrăcat și o formă juridică, în sensul că am înființat o organizație non-profit ce poartă numele de Asociația Dharmakaya.

Activitatea organizației este posibilă numai datorită iubitei noastre învățătoare, doamna Gabriela Bălan care încă de la înființarea din 2017 și până în prezent, ne oferă constant și cu dedicare,  o ghidare în înțelegerea și practicarea învățăturilor dar și pentru numeroase proiecte, toate având ca scop sprijinirea viziunii organizației și sprijinirea tuturor membrilor comunității.

Asociația a fost înființată în scopul de a oferi tuturor celor interesați, fie membri, studenți sau simpatizanți:

  1. Studiul filozofiei și învățăturilor budiste, în principal școala Mahayana, curentul Gelugpa.
  2. Organizarea de evenimente și conferințe la care membrii asociației și oricine este interesat se întâlnesc pentru a discuta pe teme specifice acestor învățături budiste
  3. Sprijinirea membrilor asociației din fondurile acesteia, în scopul aprofundării acestor învățături.

Organizația își propune să ne învețe cum să implementăm toate aceste învățături străvechi în viața noastră de zi cu zi: în gestionarea afacerilor, viața comunitară, educație, relații, viața de familie, cu prietenii și, practic, în toate aspectele vieții.

Viziunea organizației este de a oferi oricui este interesat, cunoștințele filozofiei budiste și metodele înrădăcinate în tradiții autentice străvechi, pentru a-i ajuta să se dezvolte pe un parcurs spiritual al înțelepciunii și iubirii, să-și transforme mințile și astfel să devină o sursă de fericire pentru ei înșiși și pentru cei din jurul lor.

Credem că o schimbare semnificativă în lume începe cu o schimbare interioară, în inima și mintea individului, și ne străduim să promovăm acest tip de schimbare.

Valorile pe care se bazează organizația, în activitățile sale interne și externe, sunt următoarele:

Moralitate – comportament conștient care vizează evitarea oricărei posibile atingeri adusă celorlalți prin gândire, vorbire și acțiune.

Compasiune – un comportament conștient însoțit de acțiuni concrete care au că scop prevenirea și ușurarea durerii și suferinței.

Iubire – o stare de bunătate iubitoare și necondiționată care dorește să ofere fericirea supremă tuturor ființelor.

Tratament egal – o dorință de a ajuta toate ființele, umane și animale, să beneficieze de aceleași drepturi în mod egal, indiferent de rasă, gen, orientare sexuală, religie, naționalitate etc.

Înțelepciune și Viziune asupra Lumii – care să se bazeze pe tradiții care au rezistat testului timpului și care au fost transmise prin generații, în scris și verbal, de către profesori calificați care și-au finalizat practica spirituală la cel mai înalt grad.

Împuternicire, fericire și bucurie – o acțiune conștientă, derivată din iubire, care vizează împuternicirea noastră și a celorlalți pentru obținerea fericirii și bucuriei maxime.

Serviciul adus altora – ce provine dintr-o motivația altruistă de a ajuta pe toți ceilalți, fără discriminare între oameni.

Toleranță – față de toate practicile spirituale sau religioase, care se bazează pe valorile menționate mai sus.

Armonie, sprijin și cooperare – cu diferitele tradiții și grupuri care sunt, de asemenea, interesate în promovarea valorilor mai sus menționate.

Programele noastre, bazate pe aceste valori, sunt oferite gratuit, în limba română și sunt deschise tuturor celor interesați.

Învățăturile sunt prezentate într-un mod care este imediat relevant pentru realitatea zilnică a studenților, fiind în același timp profund ancorate în scripturile clasice budiste. Scopul acestor învățături este de a contribui la fericirea noastră și a celorlalți, printr-o experiență personală a viziunii Mahayana dharma.

Scopul lor ultim este să ne conducă spre iluminare, iar ele sunt structurate pentru a oferi o bază solidă pentru practica tantrică budistă. Această fundație este esențială pentru succesul pe această cale rapidă și magnifică către iluminare.

Este extrem de rar în această lume să întâlnești învățături autentice de dharma, care provin dintr-o tradiție pură și autentică, transmise printr-o linie spirituală de învățători foarte realizați. Suntem recunoscători pentru oportunitatea de a primi aceste învățături și pentru posibilitățile pe care ele le oferă pentru noi.

Învățăturile sunt autentice și se bazează în mare parte pe cursurile Institutului Clasicilor Asiatice (ACI), fondat de Geshe Michael Roach, precum și pe cursurile conferințele în limba ebraică susține de Lama Dvora în Israel.

Descrierea detaliată a acestei linii de maeștri prin intermediul cărora au ajuns și la noi aceste învățături o găsești AICI

Învățăturile în limba română sunt prezentate deschis și sunt disponibile pentru toți, gratuit, fără nicio obligație, pe pagina noastră AICI

Puteți vizita și pagina noastră de Facebook

Planurile noastre de viitor ca parte din scopul și viziunea Centrului Dharmakaya

1. Ca parte a activității asociației și a dorinței de a aduce publicului român aceste învățături și practici, bazate pe cunoașterea profundă și autentică maeștrilor, vrem să dezvoltăm grupuri de studiu în toată țara, unde să fie predate seminarii și ateliere bazate pe budismul tibetan.

Învățăturile din aceste grupuri vor fi oferite de colegii noștri care au participat la transmiterea cursurilor  ACI de către doamna Gabriela Bălan și vor fi oferite gratuit.

2.Înființare unui centru spiritual avansat, regional și internațional, dedicat păcii – unde studenți din regiune și din întreaga lume să studieze și să practice principiile moralității, compasiunii, generozității, înțelepciunii și știința transformării interioare.

La acest centru, vrem ca studenții să-și purifice și să-și transforme inimile și mințile pentru a genera o schimbare interioară profundă. Credința noastră fundamentală este că o astfel de schimbare îi va împuternici să devină lideri spirituali și agenți ai schimbării, capabili să transforme realitatea din jurul lor și să creeze armonie, coexistență și pace.

Printre activitățile oferite de viitorul centru spiritual se numără:

    • Programe multi-anuale de studii spirituale
    • Cursuri și ateliere de yoga și meditație
    • Cursuri și ateliere susținute de profesori locali și internaționali invitați
    • Facilități pentru retrageri de scurtă și lungă durată
    • Întâlniri și conferințe internaționale pe teme din budism
    • Ateliere, învățături și activități sociale pentru publicul român și internațional

Centrul de Studii Budiste Dharmakaya este mai mult decât un loc de învățare – este o comunitate dedicată păstrării și transmiterii înțelepciunii autentice și susținerii transformării interioare.

Învățăturile sunt disponibile gratuit, fiind susținute de donațiile generoase ale comunității și ale celor care împărtășesc aceeași viziune de a crea o lume mai armonioasă și pașnică.

Dacă simți că rezonezi cu viziunea și activitatea noastră, și vrei să ne ajuți în a implementa planurile noastre, o poți face prin donație AICI.