A trăi cu îngerul
Inspirate după învățăturile lui Geshe Michael și a Lamei Christie Mcnally
Traducere a conferințelor Lamei Dvora Tzvieli
Lecția 3,b
Corecții karmice pentru „respect”
Întrebarea este: cum să încărcăm acest card de credit al cuplului nostru spiritual și cum facem cu o terță parte?
Nu ne plângem partenerului: „Obișnuiai să mă respecți. Astăzi nu mă mai respecți”. Nu facem asta. Nu ne vom plânge și nu-i vom cere să ne respecte. Funcționează să-i pretindem respect? Asta nu funcționează.
Trebuie să producem cauzele karmice pentru a-l experimenta pe partenerul nostru că ne respectă.
Vom da trei corecții karmice.
- Respectă legea
Poate vă întrebați ce legătură are cu subiectul nostru?
Dar dacă vă gândiți puțin la asta, legile sunt date pentru a proteja cetățenii, pentru a menține ordinea în viața noastră socială. Legile sunt o expresie a dorinței societății de a păstra drepturile fiecăruia. Legile sunt o expresie a faptului că oamenii din societate decid că trebuie acordat respect celuilalt, să i se respecte drepturile celuilalt.
De exemplu, dacă legea rutieră spune că atunci când vedem indicatorul „stop” trebuie să ne oprim, și ne oprim. De ce trebuie să ne oprim când vedem indicatorul „stop”? Pentru a proteja viața, pentru a respecta viața altora sau pentru a le respecta dreptul de trecere, în măsura în care au dreptul de trecere.
Deci, dacă nu respectați legea, înseamnă că nu respectați un public întreg. Ați acumulat dintr-o dată multă karmă negativă a lipsei de respect acasă, de la partenerul vostru.
În societatea noastră nu avem această mentalitate. S-ar putea să respectăm indicatorul „stop” pentru că se dau amenzi mari sau pentru că există poliția peste tot și sunt camere peste tot, dar nu acesta este motivul pentru a-l păstra. Pentru că dacă acesta ar fi motivul de a-l respecta, atunci dacă ajungem la o intersecție la ora trei dimineața și știm că nu este nicio cameră de luat vederi acolo, nu ne vom opri. Așa-i?
Motivul de a opri la indicator nu este datorită camerelor de filmare sau a amenzilor, ci este înțelegerea că dacă nu respectăm legea care vine să protejeze publicul, ne creăm karma de a nu fi noi respectați, de a nu ne fi respectate drepturile. Mai ales acasă, mai ales de la partenerul meu, pentru că el este cel care îmi reflectă cel mai bine mintea.
Deci, dacă este adevărat că legea a fost creată pentru a ne proteja pe toți, pentru a proteja drepturile altora, pentru a-i respecta pe ceilalți pentru a nu le face rău altora, atunci chiar și la trei dimineața, voi opri la indicatorul „stop” chiar dacă nu este niciun polițist acolo, sau nicio cameră de filmat. Pentru că aceasta este legea și respectăm legea, pentru că legea vine să-i protejeze pe cei care locuiesc cu mine.
Dacă am o minte care îi respectă pe ceilalți, aceasta este mintea care se va întoarce la mine acasă ca fiind respectat/ă.
Deci, aici nu vorbim numai despre respectarea legii, ci despre gândul care însoțește actul de a ori la stop la ora trei dimineața. El este cel ce intensifică karma, pentru că karma este acumulată în principal prin gândire.
Deci, când ne oprim la stop, ne gândim: „Am oprit la stop deși este trei dimineața și nu este nimeni aici, pentru că respect ideea de lege. Pentru că drepturile altora și viețile altora trebuie respectate”. Prin gândul că respect idealul de a-i respecta pe ceilalți, îmi întăresc această karmă în mine. Și asta este ceea ce mi se va reflecta.
Și asta mai ales, când vorbim despre legile fiscale. Din punct de vedere karmic, dacă păstrăm legea impozitelor, nu numai din punct de vedere juridic, ci și moral, creează karma pentru a câștiga mai mulți bani. S-ar putea să plătim mai multe taxe, dar asta generează karma pentru a produce mai mulți bani.
Pentru că unde se duc taxele? Ele merg să servească societatea în care trăim. Mai multă educație, mai multă sănătate, mai multe drumuri. Dacă nu plătim așa cum trebuie impozitele, împiedicăm pe cei din jurul nostru să nu aibă parte de aceste lucruri, și nu singură persoană.
Dacă ne gândim la câte persoane sunt în România, peste 20 de milioane, am acumulat karma de a nu respecta 20 de milioane de oameni.
Cei care înțeleg acest lucru, mai ales oamenii de afaceri, vor depune toate eforturile pentru a plăti taxele în mod corespunzător, și să le plătească și cu bucurie. Acum sprijinim 20 de milioane de oameni din jurul nostru. Și dacă este nevoie să plătim mai mult, suntem gata să plătim mai mult, pentru că acum ne servim poporul.
Aceasta este o mentalitate cu care nu suntem obișnuiți
Această mentalitate este ciudată pentru noi. Din păcate, nu trăim într-o astfel de societate. Încercăm să ne ferim pe cât putem, să nu fim prinși. Și asta ne omoară; ne omoară finanțele, ne omoară respectul în casa noastră. Ne omoară relația.
Prin faptul că nu respectăm legile care vin să servească o societate întreagă, dăunăm întregi societăți, iar acest lucru se intensifică.
Karma se intensifică și apoi vine acasă, și vom suferi atât financiar cât și în relația noastră.
Pentru că totul, absolut totul, este guvernat de karma, iar toată această karmă stă în mintea mea și se reînnoiește din clipă în clipă, trece de la o clipă la alta și o port cu mine permanent. Așa că fiecare evaziune fiscală, fiecare semafor pe care nu l-am respectat, toate aceste lucruri vor merge cu mine tot timpul; toate aceste amprente mentale merg cu mine tot timpul și îmi creează în mod continuu realitatea.
Deci, dacă nu respectăm comunitatea în care trăim, prin faptul că nu respectăm regulile, legile pe care această comunitate le-a creat, atunci cum ne putem aștepta ca partenerul nostru să ne respecte acasă?
Noi suntem cei care nu îi permitem să facă asta. Oricât de mult ne-am ruga de el să ne respecte, el nu va putea să facă asta! Noi suntem cei care nu-i permitem.
Și invers! Dacă respectăm legile mediului în care trăim, le respectăm așa cum sunt scrise și respectăm idealul pe care ele reprezintă – acela de a proteja societatea –, atunci deodată partenerul va începe să se schimbe și să ne respecte.
Deci așa facem karma cu o terță parte și aici o facem cu toată țara.
Nu orice lege este morală
Dacă legea este imorală?
Sunt legi care nu sunt morale. Există legi care ne cer în anumite situații să ucidem. Ele nu sunt morale.
Și pe ele trebuie să le respectăm?
Ceea ce spunem este că trebuie să acționăm conform legilor karmei, iar dacă există legi imorale, atunci trebuie să facem ceva în privința asta.
Nu spunem: „Desconsider legea”. Nu! Trebuie să facem ceva care să respecte în continuare societatea în care trăiesc, trebuie să facem ceva care funcționează împotriva unei legi imorale. Poate că ar trebui să scriem ceva în ziar, sau să trimitem o scrisoare guvernului nostru, mai ales dacă este vorba despre acte de ostilitate sau acte de război, acte care dăunează vieții. Trebuie să avem curajul să ne ridicăm deschis și să ne spunem părerea.
Deci, idea nu este de a nu respecta legea. Respectăm ideea profundă a legii și ne ridicăm și facem ceva împotriva unei legi care este imorală, dar fără violență și fără mânie. Nu facem asta din aroganță sau din spirit de dreptate în inima noastră. Nu!
O facem din respect pentru societatea în care trăim, pentru a servi oamenii cu care trăim, și în acest fel respectăm în continuare spiritul legii.
Deci aceasta a fost prima corecție karmică.
- Fă-ți o listă
Să explicăm puțin la ce ne referim:
- Să presupunem că lucrați undeva. Sunt oameni acolo pe care nu prea îi apreciați; s-ar putea ca ei să nu respecte regulile voastre și s-ar putea să vi se pară că nu sunt atât de morali.
- sau acționați din lipsă de respect față de ceilalți; întârziați la întâlniri, iar acesta poate deveni un obicei care arată lipsă de respect față de grupuri de oameni.
În aceste cazuri, sfatul este să vă faceți o listă în mintea voastră cu cei pe care pe care nu îi apreciați și nu îi respectați. Ca urmare a faptului că nu-i apreciem, decidem că nu este nevoie să-i respectăm.
Ei sunt cu toții profesorii noștri
Dacă suntem pe o cale spirituală și poate facem yoga, meditație, studiu, ne cultivăm un comportament moral și o gândire sănătoasă care înțelege realitatea și așa mai departe, va veni ziua în care vom începe să vedem fiecare persoană pe care o întâlnim ca pe un profesor.
Deci, în măsura în care, încă întâlnim oameni pe care nu îi respectăm sau nu îi apreciem, acesta este indicația că mai avem încă multe de făcut pe calea noastră spirituală.
Va veni ziua în care vom vedea cum ceilalți ne arată toate aceste comportamente ale noastre: de a judeca, de a critica, de a insinua, atunci respectul față de ei va veni automat. Când vom începe să vedem oamenii ca profesorii noștri, vom începe automat să-i respectăm.
Deci, dacă ne aflăm într-o relație în care partenerul nu ne respectă, sau care ne-a respectat în trecut și astăzi nu ne mai respectă, al doilea sfat este: „Uită-te în jurul tău și vezi ce te învață oamenii!”.
Să învățăm din comportamentul lor, așa cum v-am spus despre Dalai Lama la acel spectacolul muzical. El a căscat și a spus: „Mâine trebuie să meditez”, și asta a fost cea mai importantă lecție din acea seară.
În același context, cineva l-a întrebat pe Dalai Lama cum îi învățăm pe copii noștri toate aceste lucruri frumoase?
Și el a răspuns: „Îi puteți învăța doar prin exemplul vostru personal”.
Deci, vom face acea listă cu cei care încearcă să ne învețe ceva, prin comportamentul lor, prin modul în care trăiesc. Și veți vedea că lista este foarte lungă.
Poate că nici nu am observat că ei sunt alături de noi, sunt în jurul nostru tot timpul pentru a ne învăța ceva, iar noi suntem atât de preocupați să-i judecăm, să nu-i iubim și stăm departe de ei, în loc să le auzim învățătura.
Ei sunt în permanență acolo încercând să ne transmită învățături, doar că noi nu suntem suficient de atenți la asta, pentru că ne-am fixat în criticile noastre sau în opiniile noastre.
Cu cât vom aprecia mai mult exemplul personal pe care ni-l arată oamenii prin comportamentul lor, respectul nostru va crește față de ei, și automat partenerul nostru ne va respecta din ce în ce mai mult.
Respectând lumea, în mod automat, partenerul va începe să vadă în noi profesorul lui.
Dacă vrem ca partenerul nostru să ne respecte, trebuie să începem să-i respectăm pe cei din jurul nostru, și să vedem ce ne învață.
- Deschide-te.
Al treilea sfat este să respectăm opinii și alte culturi față de care nu suntem deschiși.
Este ca și cum am călători într-o țară îndepărtată, care are obiceiuri străine, mâncăruri cu care nu suntem obișnuiți, care are alte tradiții, și învățăm să le apreciem. Să învățăm să ne punem în locul lor și să le respectăm acele obiceiuri care sunt destul de diferite de ale noastre; să călătorim într-o țară din lumea a treia, unde s-ar putea să nu fie atât de curat și mâncărurile să nu fie atât de gustoase sau sănătoase. Să mergem și să ne expunem la viața din acele locuri și să respectăm viața de acolo.
Încă sunt oameni care spun: „La noi nu se face așa ceva”. Cumva suntem mai buni decât ceilalți. Asta înseamnă că nu respectăm modul în care trăiesc alții.
Cum se reflectă asta în viața noastră? Partenerul meu nu mă respectă.
Deci, sfatul este să ne deschidem față de alte culturi, să ne expunem și la alte obiceiuri, tradiții. Să învățăm să respectăm modul în care trăiesc alții și, în acest fel, se creează respectul în casă. Să fim dispuși să fim într-un loc ciudat, iar atunci și partenerul va respecta ciudățenia noastră.
Puritatea sexuală
Voi aborda încă o problemă legată de comportamentului sexual inadecvat și a trădărilor, a înșelărilor. Oamenii întreabă foarte mult pe tema asta, pentru că mulți din societatea noastră suferă datorită nerespectării acestei reguli fundamentale.
Deci, cum arată o persoană care își menține puritatea sexuală și ce este puritatea sexuală?
- Puritatea sexuală pentru cei care sunt călugări este abstinența de la relații sexuale.
- Pentru cei care nu sunt călugări, este respectarea strictă a comportamentului sexual adecvat.
Din punct de vedere karmic, cauza de a găsi un partener bun este menținerea purității sexuale.
Și dacă suntem într-o relație de cuplu, cea mai elementară formă de menținere a purității sexuale, este să nu flirtăm cu alte persoane, să nu comită adulter.
Chiar și dacă nu avem o relație cu cineva, nu vom cocheta cu alții sau nu vom avea aventuri sentimentale cu persoane care sunt angajate deja într-o relație. Nu cauzăm probleme altor relații. Aceasta este forma de bază a menținerii purității sexuale.
Ideea aici este să respectăm cu strictețe relațiile celorlalți, iar asta se regăsește și în cele Zece Porunci – „A nu comite adulter”.
Durerea comportamentului sexual inadecvat
Trăim într-o societate care ne oferă mesaje confuze pe acest subiect. Dacă ne uităm la filmele artistice, aproape fiecare ne prezintă câte o aventură romantică. Un cuplu care fuge și trăiește fericit până la adânci bătrâneți. Asta este doar în filme. Lucrurile nu funcționează așa.
Dacă am fost complici la destrămarea unei relații de cuplu, și acum unul dintre ei este partenerul nostru, ne-am creat karma de a nu avea o relație împlinită și bună.
Așa se întoarce karma. Ne-am filmat că rănim relația cuiva, și aceasta este rețeta sigură pentru dezastru în viitor. Și oamenii vin cu asta tot timpul: „Partenerul meu îmi este infidel. Partenera mă înșală”. Și pentru toți asta este o sursă mare de durere în viață.
Ce caracterizează o persoană care respectă
cu strictețe comportamentul sexual adecvat?
Cum vom recunoaște o persoană care respectă cu strictețe această regulă? Greu de întâlnit așa ceva. Putem întreba ce s-a întâmplat în viața ei, dar cu siguranță nu ne va spune despre gândurile care i-au trecut prin cap, chiar și dacă ar vrea.
Atunci cum arată în exterior?
- Primul lucru pe care îl vedem în exterior, este că această persoană este foarte atentă la relațiile cu altcineva. Dacă aude că celălalt este căsătorit, nici nu se apropie de el, nici măcar cu gândul.
Regula aici este să nu spunem sau să facem ceva celuilalt, ceva ce nu am fi spus sau făcut dacă partenerul ei ar fi fost lângă ea.
Acesta este testul: dacă partenerul lui/al ei ar fi fost prin preajmă, am mai face asta? Aceasta este regula.
Cum arată oamenii puri? Cum se comportă? Puteți vedea acest lucru, de exemplu, dacă aveți norocul să locuiți lângă un călugăr sau călugăriță care a și-a păstrat jurămintele monastice pure timp de mulți ani. Ei își păstrează puritatea sexuală la nivel monastic.
- Oamenii care au trăit într-un mod pur, nu mai au tendința de a a-i răni pe ceilalți. Această puritate vine în urma faptului că și-au menținut puritatea sexuală. Persoanele care și-au menținut puritatea sexuală pot ajunge la sexualitate cu multă inocență și netensionați.
Și din nou, cultura noastră ne derută. Chiar și în reclame, vedem o fetiță în bikini și un băiețel care se uită la ea, iar apoi li se spune: „Nu!”. Le arătăm copiilor la vârsta de patru ani și spunem: „Interzis!”. Și cresc cu această schizofrenie și inocența lor se duce. Există multă confuzie și există multă tensiune; Asta este permis sau asta nu? E bine? E rău? Pe de o parte este puritanism și pe de altă parte se permite tot, și deci există o mare derută.
Pentru cineva care crește cu puritate sexuală, toate acestea dispar. Sexualitatea este foarte naturală, nu este încordată și are multă inocență.
- Un alt aspect care îi caracterizează pe cei care și-au menținut puritatea sexuală timp de douăzeci sau treizeci de ani, au o mare apreciere pentru frumusețe. Lucrurile li se par frumoase. Întâlnesc lucruri frumoase tot timpul. Ei pot vedea un bărbat frumos sau o femeie frumoasă, ei pot să le aprecieze frumusețea fără să fie stăpâniți de pasiune, sau de dorința de a-i cuceri și de a-i poseda.
- Acești oameni tratează sexualitatea ca pe ceva frumos. Un fel de frumusețe în lume. Un tip foarte frumos de energie în lume.
Aceasta este energia care ne permite să ajungem la iluminare, energia sexuală. Practica în cuplu, în etapele ultime este cea care duce la iluminare. Dacă ne amintim de Naropa și Niguma, după mulți ani de practică în cuplu, s-a creat între ei multă bucurie, o energie frumoasă, care răspândește lumină, și nu a existat nimic din lucrurile ieftine care sunt asociate cu sexualitatea în societatea noastră.
Energia sexuală este considerată cea mai înaltă energie cu care se lucrează pe calea spre iluminare. Cel care își păstrează puritatea sexuală, poate vorbi liber despre ea. El îi poate ajuta și pe alții să-și cultive practica cu energia sexuală. Omul poate să respecte sexualitatea altuia, să-și respecte propria sexualitate și să fie în control și să rămână pur. Este multă bucurie în el, fericire, deschidere, și multă căldură. Putem vedea asta la călugări și chiar și la cei care au trăit în puritate mulți ani. Așa apare puritatea sexuală.
*******
Dificultăți în relație
Vom aborda încă un subiect și anume dificultățile care apar într-o relație de cuplu.
Mulți oameni întâmpină dificultăți în relațiile lor, încep să le fie greu cu partenerul. Încep să aibă îndoieli, să se întrebe: „Să plec? Să nu plec? Ce să fac cu această relație?
Putem privi asta din două unghiuri.
Plecarea nu rezolvă neapărat dificultatea care apare în relația de cuplu
Un unghi este cel prezentat de Arya Nagarjuna:
Începe, durează, se sfârșește,
Existent sau inexistent,
Inferior, egal sau superior,
Toate acestea, a spus Buddha,
Există prin convenție,
Și niciodată de la sine.
Adică, tot ceea ce vedem în partenerul nostru, vine fapt de la noi. El este o proiecție a minții noastre. Deci, dacă avem dificultăți cu partenerul, relația este dificilă, nu mai putem suporta să fim în preajma lui, budismul spune că fuga de problemă nu o rezolvă, pentru că dacă vine din mintea mea, mintea mea vine cu mine oriunde aş fugi.
Nu putem scăpa de amprentele karmice din minte, indiferent unde ne ducem. Chiar dacă vom merge în altă țară, ne vom întâlni karma din nou, pentru că ea vine după noi.
Prin urmare spunem că dacă există ceva care nu ni se pare în regulă, atunci trebuie să lucrăm în interior pentru a-l schimba, trebuie să învățăm să ne schimbăm, și să nu fugim departe de probleme.
Cu toate acestea, există situații în care suntem forțați să ne părăsim relația de cuplu, sau partenerul/partenera ne părăsesc, sau suntem forțați să plecăm pentru că nu putem face față situației.
Partenerul nostru este de fapt profesorul nostru spiritual
Dacă se întâmplă acest lucru și ne despărțim de partener, cel mai important lucru este să ne păstrăm în continuare viziunea pură. Să-l vedem pe partener ca pe un învățător sfânt care a venit să ne învețe ceva.
Indiferent de ce se întâmplă, dacă voi l-ați părăsit sau partenerul va părăsit, el/ea vor rămâne în continuare parteneri pe calea voastră spre iluminare. Nu întâmplător au intrat în viața voastră și nu întâmplător au ieșit din viața voastră.
De aceea, trebuie să fiți foarte atenți de a nu vă afla niciodată în situația în care să fiți lipsiți de respect față de el/ea, chiar dacă nu mai sunteți alături de ei acum.
Este bine ca în sinea voastră să fiți recunoscători: „Îți mulțumesc că ai fost cu mine. Am învățat ce am avut nevoie să învăț și poate că a venit timpul să învăț în altă parte”, și continuați să-l respectați pe fostul partener.
Pentru că a vă angaja într-o relație spirituală de cuplu este foarte asemănătoare cu relația dintre voi și un învățător spiritual. Este similară din punct de vedere karmic. De fapt, îl primiți pe partener ca pe un profesor spiritual.
…chiar și în fiecare relație cu un profesor spiritual
vor veni momente de încercare
Deci, dacă vă încheiați relația înainte de a sosi timpul, înainte de a o utiliza la maxim, pentru că vă este greu, este ca și când ați avea un profesor și acum vă este greu cu el, și plecați. Acest lucru creează un obicei foarte prost în minte.
Se creează obiceiul de a lăsa baltă lucrurile dificile.
Dacă aveți un profesor spiritual, vor veni situații de încercare atunci când calea se adâncește, și relația se adâncește. Vor veni momente de încercare, situații de testare, iar dacă aveți acest obicei de a pleca din situații când vă este greu, veți pleca când vă va fi greu. Puteți pleca fizic sau nu, în sensul că nu-i urmați îndrumările lui și în acest fel nu-l lăsați să [vă ajute să] avansați pe cale.
Plecarea prematură creează mari obstacole pe calea spirituală
Deci, se formează obiceiul de a nu face lucrurile până la capăt, iar acest lucru creează un obstacol enorm pe calea spirituală.
Unul dintre cele mai dificile obstacole este acest obicei de a părăsi situațiile dificile și, dacă persistăm în acest obicei, rezultatul va fi că nu vom mai întâlni profesori spirituali și nu vom mai întâlni partener.
Deci este important să nu lăsăm lucrurile neterminate. Dacă există o problemă, este bine să vă uitați la cauzele karmice ale acesteia și să lucrați cu karma pentru a schimba fenomenele pe care le vedeți în viața voastră.
Primul sfat este să evitați pe cât puteți să fugiți de o situație dificilă – pentru că dacă plecați și nu ați rezolvat-o – va crea un mare obstacol pe calea spirituală.
Abandonarea partenerului este o lecție pentru noi
Pe de altă parte, s-ar putea ca partenerul nostru să ne părăsească. Poate că nu vrem asta, dar el/ea pleacă. Și dacă el este profesorul nostru pe calea spirituală, atunci rolul nostru este să-l ascultăm. Poate că asta este lecția pe care ne-o dă. Poate că el sau ea spune: „A venit vremea să mergi să studiezi în altă parte. Poate că am învățat unul de la altul ce trebuia să știm, iar acum tu ai nevoie de alți profesori”. Și pentru asta trebuie să le mulțumim.
Poate nu am avut curajul să ne ridicăm și să plecăm când venise timpul să trecem la următoarea lecție. Așa că partenerul ne învață lecția.
Deci, dacă chiar credem că partenerul este profesorul nostru, atunci ne dedicăm mesajului pe care încearcă să ni-l transmită. În loc să ne răzvrătim, să-l criticăm, să ne plângem, să ne bosumflăm, să ne întristăm, să-l jelim, vom spune: „Ah! Înțeleg! Accept mesajul”.
Este o mare artă să ne devotăm, să ne supunem pentru că trebuie să renunțăm la ego-ul nostru și la ceea ce vrem.
Unul dintre cele mai sfinte lucruri de făcut este devotamentul
Dacă ați întâlnit pe cineva care este un profesor spiritual, va trebui să renunțați la micul vostru ego și la mândria voastră și vă devotați mesajului care vine dintr-o sursă mai înaltă, dintr-un loc mai înalt, prin partenerul vostru.
Și poate că partenerul va spune: „Destul! Acum trebuie să pleci în altă parte”. Dacă acceptați mesajul, și nu vă răzvrătiți sau vă supărați, vi se vor întâmpla lucruri minunate mai târziu, pentru că ați venit dintr-un loc pur la ceea ce se întâmplă. Karma devotamentului față de un maestru spiritual este extraordinară și duce spre lucruri minunate.
Problema care apare este de fapt o oportunitate…
În ambele situații, dacă rămâneți sau vă despărțiți, puteți să vă transformați problema într-o oportunitate și astfel vă puteți crea o karmă frumoasă pentru viitor.
Sau o stricați și mai mult.
Iar întrebarea
Rămân în relație?
sau
Să mă despart?
nu mai este relevantă.
Ceea ce trebuie să facem este
- să evităm plantarea semințelor prin obiceiul de a lăsa baltă problemele înainte de a le rezolva.
- și pe de altă parte, trebuie să învățăm să fim atenți la mesajele pe care ni le transmite partenerul.
În acest fel învățăm să fim recunoscători pentru ceea ce s-a întâmplat în relație și să învățăm să ne supunem mesajului care vine în ea.
Și dacă va veni timpul să trecem la următorul profesor, vom continua să-l respectăm pe fostul profesor toată viața.
Deci, întrebarea nu este dacă rămânem sau părăsim relația, ci ce fel de karmă plantăm în această situație.
Și asta se leagă de sfatul pe care l-am dat mai înainte de a fi atenți la mesajele înalte care ni se transmit și să le primim cu smerenie. Dar pentru asta trebuie să readucem sacralitatea în relație.
…să ne vedem partenerul/partenera
ca pe un înger apărut în viața noastră
Nu contează cât de problematică este relația sau poate trebuie să plecăm, noi trebuie să ne menținem linia, să ne păstrăm viziunea pură, indiferent de ce s-ar întâmpla.
Am vorbit mai înainte despre a-l vedea pe partener ca o ființă divină, așa cum Naropa și Niguma, au văzut un Buddha unul în celălalt. Și oamenii spun: „Bine! Dar dacă nu-mi văd partenerul așa? Dacă îl văd un om obișnuit? Cum voi începe să-mi văd partenerul ca pe un înger care a venit să mă ducă în paradis?”
Și asta e o întrebare foarte bună.
Ca să pot face asta, trebuie să mă învăț să-mi mențin mintea tot timpul pe aspectul divin al vieții mele. Și putem face asta logic.
Dacă este adevărat că pot să-mi cresc nivelul de compasiune prin faptul că mă supăr mai puțin, că nu mai reproșez atâta sau că am mai puține resentimente, atunci ne putem crește nivelul și mai mult. Este logic că dacă practic și mai mult, voi progresa mai mult.
Și dacă întâlnesc oameni care au parcurs deja un drum lung și sunt impresionată de progresul lor, asta îmi dă speranța că mă pot îmbunătăți. Și dacă mă pot îmbunătăți, atunci mă pot îmbunătăți și mai mult și chiar pot ajunge la nivelul unei ființe divine. De ce nu? Asta e logic.
Și dacă există deja ființe care și-au perfecționat calitățile spirituale și cunoștințele și îi iubesc necondiționat pe toți ceilalți, inclusiv pe mine, asta înseamnă că ele sunt aici în jurul meu și au grijă de mine tot timpul.
Și dacă nu am ajuns încă la fericirea supremă, asta nu e din cauza lor. Asta este din cauza mea, pentru că nu aud mesajele. Pentru că nu aud învățătura, pentru că sunt blocat în ideile mele despre cum ar trebui să fie lucrurile și nu știu cum să mă devotez. Deci aici intră bhakti (devotamentul față de cineva sfânt)
Deci, dacă iubirea acestor ființe este atât de mare și dacă sunt atât de pure, atunci ele mă ascultă chiar acum și știu ce am nevoie acum.
Ele știu să se manifeste în diferite forme ca să mă ajute să progresez.
Și poate că au apărut deja în viața mea, dar eu nu le-am observat.
Și dacă sunt atât de preocupate să-mi aducă fericirea, atunci ele pot fi chiar la mine acasă și au grijă de mine tot timpul, numai că eu nu văd asta.
Deci, acesta este modul de a începe să ne uităm la partenerul nostru. Poate că el/ea este deja aici și ne împinge tot timpul în direcția corectă, doar că trebuie să ascultăm și să învățăm.
Deci, dacă acest lucru este adevărat, atunci, logic, cel cu care trăim, este manifestarea unei astfel de ființe divine. El nu ni se dezvăluie, are multă răbdare și ne împinge tot timpul în direcția corectă.
Karma unei astfel de percepții se intensifică…
Deci, dacă încep să mă gândesc la partener așa, va acumula karma pentru mine. Când intru în bucătărie și spun „Ah! Să fie el/ea oare Buddha care a intrat în viața mea?”, acest gând acumulează karma. Dacă ne obișnuim să facem asta, atunci de fiecare dată când o facem, acumulăm mai multă karma.
Și dacă continuăm să-l bănuim așa mult timp, „Poate că el/ea este deja Buddha care mă împinge spre iluminare?”, va veni timpul, după ce am trecut peste un anumit prag al karmei, să-l proiectăm ca atare. El nici măcar nu știe. Noi ne-am făcut treaba, schimbându-ne modul de a-l vedea.
Și apoi deodată stăm la micul dejun, iar el/ea ne spune ceva minunat pe care doar un Buddha ni l-ar putea spune și, în clipa următoare este din nou vechiul meu partener. Pe neașteptate se întâmplă ceva divin și apoi dispare într-o clipă.
Este ca și în meditație. Sunt momente în care stăm pe obiect și apoi mintea fuge de la obiect, aducem mintea din nou la obiect, și din nou ea fuge. Încetul cu încetul, umplem aceste goluri, și vom ajunge la un flux continuu de atenție.
Deci, la început putem avea astfel de revelații scurte, dar cu timpul ele se vor înmulți.
…și în cele din urmă va apărea ca un Buddha
Atunci când vedem în partener un Buddha, ne vom da seama că el a fost întotdeauna un Buddha, ca și Niguma care și-a dat seama că Naropa a fost întotdeauna Buddha pentru ea și tot ceea ce a făcut, a fost să o îndrume spre iluminare. Iar Naropa a înțeles același lucru despre ea.
Deci aceasta este povestea lor.
Dacă am acumulat multe astfel de semințe, karma se va schimba și se va manifesta prin schimbarea realității noastre, o realitate înaltă, plină de ființe divine.
Și acești îngeri nu sunt în cer. Paradisul ar putea fi chiar aici. Putem aduce paradisul pe pământ, dacă înțelegem aceste lucruri.
Dacă avem astfel de revelații fugitive, este important să ne amintim de ele. Să ne amintim că a fost o sclipire în care am văzut ceva diferit, care ar putea părea nefiresc, și poate că nu a fost ceea ce credeam. Trebuie să ne amintim de această experiență. Să permitem schimbării să aibă loc.
Este nevoie de multe binefaceri
Trebuie să facem multe binefaceri ca să facem acest lucru posibil și să continuăm să plantăm karma. Să continuăm să fim atenți la mesajele divine, să le ascultăm, pentru că ele sunt tot timpul în jurul nostru. Buddha sunt mereu în jurul nostru, încercând să ajungă la noi. Treaba noastră este să ne ascuțim auzul. Mai devreme sau mai târziu această karma se va intensifica și ceea ce a fost o sclipire de moment, se va transforma într-un șir continuu de astfel de momente.
Și asta trebuie să se întâmple, pentru că karma este certă. Rezultatul este întotdeauna similar seminței pe care am plantat-o, pentru că totul vine din mintea noastră. Arya Nagarjuna ne spune: „El niciodată nu vine de la sine”.
Așa ne creăm paradisul. Ne creăm îngerul, prin karma noastră.