Seminar meditația: Guru Yoga
དགའ་ལྡན་ལྷ་བརྒྱ་མ།
Ganden Hla Gyema
Mii de îngeri din paradisul cerului – rugăciune Lamei
Versiunea extinsă
Conform învățăturilor lui Ken Rinpoche Geshe Lobsang Tharchin,
Geshe Michael și alți profesori
traducere a conferințelor Lamei Dvora Tzvieli
Lecția 6
Cum putem acumula karma bună?
Se poate acumula karmă bună prin practicarea Guru Yoga, prin păstrarea jurămintelor, prin serviciul adus Dharmei, prin serviciul adus învățătorilor Dharma, prin a ajuta membrii sangha, prin a ne dezvolta abilitățile meditative, prin a ne dezvolta înțelepciunea, învățând, și prin a dedica toate aceste lucruri. Recomandarea este de a revizui cursul 5.
Când facem chegom, se poate imagina Lama în locul lui Je Tsongkapa?
În cazul în care persoana are un Lama, și are relații bune cu el, desigur că poate să-l vizualizeze în meditație, și mai ales pentru faptul că Lama este un obiect foarte înalt. Așa vine și Je Tsongkapa la noi.
Oare toți Buddha și toți îngerii un conducător?
Răspunsul la această întrebare este că toate aceste entități au aceeași minte, au Dharmakya, dar în diferite reprezentări și practici, ele au diverse înfățișări. Dacă ne uităm la imaginea Câmpului de binefaceri, putem vedea o figură centrală. Deci, este oare el regele tuturor Buddha? Nu. Așa ceva nu există.
Dar pentru mine, ca practicant, Lama mea este regele tuturor Buddha pentru că toți Buddha vin prin el, la mine. De aceea Lama pentru mine este această figură centrală. El este fereastra prin care mă uit la înțelepciunea, compasiunea și iubirea extraordinară a Buddha și la atotcunoașterea lui Buddha. În acest obiect de practică, putem face ierarhii. Sunt figuri mai mari și mai mici. Sunt în stânga, în dreapta, jos, sus. Toate aceste reprezentări, sunt doar obiecte pentru practica noastră, și nu pentru că unul este mai bun decât celălalt, dar și pentru faptul că avem mai multe legături karmice cu unii decât cu alții. De aceea este atât de important ca fiecare dintre noi să ajungă la iluminare, pentru că fiecare dintre noi este puternic conectat karmic cu anumite persoane, și mai puțin cu altele. De aceea, pentru ei suntem Buddha lor. Noi suntem cei pe care-i putem salva și nimeni altcineva. De aceea, datorită karmei și datorită acestui motiv, oameni diferiți și Buddha diferiți au roluri diferite în practica noastră, și nu că unul este mai important decât celălalt, sau mai deștept decât celălalt.
Ce putem face atunci când bufnim în plâns sau în râs în timpul meditației? Să ne oprim sau să continuăm, sau poate trebuie să ne mișcăm?
Toate acestea sunt obstacole în meditație, iar acestea vor continua să vină până când ne vom dezvolta concentrarea și vom învăța să ne păstrăm moralitatea. Deci, cu cât suntem mai avansați în practică, cu atât mai mult ne vom putea controla mintea și o vom putea direcționa spre locurile pe care le dorim. Îi vom putea spune: “Vino aici și nu merge acolo!” La începutul practicii ne va fi greu să o controlăm, gândurile ne vor distrage atenția de la obiectul meditației.
Recomandarea este pe cât posibil de a readuce mintea la obiectul meditației. Dezvoltarea disciplinei este o parte importantă a practicii meditative. A dezvolta controlul asupra minții este ca și dresatul câinelui. Îi spunem: “Șezi! Vino aici! Culcat! Stai!”. Mintea este adusă în mod constant înapoi. Ea fuge – o aducem înapoi. Din nou fuge – o aducem din nou înapoi, până când se va sătura să tot fugă. Aceasta este îmblânzirea minții.
Dacă emoția este uneori foarte puternică și ne stăpânește, sunt câteva lucruri pe care le putem face. În cursul 3 sunt prezentate corecții la astfel de probleme. Putem schimba subiectul meditației. În cazul în care nu cunoaștem destul de bine subiectul, sau nu suntem suficient de conectați la el, afecțiunile mentale își vor face loc și ne vor distrage atenția, de aceea uneori este bine de înlocuit subiectul meditației.
Pe da altă parte , dacă vom schimba mereu subiectul de meditație, nu vom putea să ne disciplinăm mintea. Deci recomandarea este să nu schimbăm subiectul cu ușurință, și să alegem o temă care vă captivează inima.
Corecțiile sunt în funcție de tipul stărilor mentale care apar în meditație. Dacă apare ceva care ne deprimă este o soluție, pentru o minte agitată, este altă soluție. Dacă este ceva care ne scade moralul, atunci ne imaginăm uneori ceva foarte strălucitor, ceva care strălucește foarte puternic; a ne imagina Lama învăluită de lumină, de exemplu, sau doar lumină. Un obiect luminos pe care să ne concentrăm. Dacă este invers, dacă mintea este agitată și apar sentimente de neliniște și așa mai departe, atunci alegem ceva care ne coboare starea de agitație; De exemplu, ne putem gândi la efemeritate, la faptul că nu știm când moartea va veni.
Dacă aceste lucruri nu ajută, putem face Guru Yoga. Îi putem cere ajutor Lamei în meditație. Nu este nevoie să trimitem e-mailuri, când meditația este bună, ajutorul vine. Cu cât înțelegem mai mult vacuitatea, cu atât mai mult putem să o aducem pe Lama în inima noastră, indiferent unde este el în lume.
Protecția zonei de retreat
Înainte de a începe retreat-ul trebuie făcută protecția locului, deoarece atâta timp cât mintea noastră este slabă și practica noastră este în fază incipientă, toate sentimentele dăunătoare vor veni și ne vor fura mintea. Se spune că ele ar fi un fel de demoni dăunători.
Ei nu sunt demoni negri cu coarne care apar și ne atacă din exterior. Ne atacă din interior, așa că avem nevoie de mijloace pentru a ne apăra împotriva lor. Unul din lucrurile pe care le-ați primit este “Sutra inimii”. Una dintre utilizările acestei sutre este că poate fi citită ca apărare împotriva acestor lucruri.
Când se fac retreat-uri lungi, cu siguranță cele tantrice, dar chiar și acest retreat care este foarte aproape de cel tantric, sau de zece zile, sau de două săptămâni, trebuie făcută protecția locului. Trebuie să vă apărați de forțele răului care vor veni să vă atace, pentru că de abia acum începeți să vă eliberați de sub control lor și asta nu le place, așa că mâine vom învăța puțin cum să protejăm acest loc de retreat. Vom merge afară ca să formăm fizic un cerc de apărare și de asemenea vom face o meditație în care ne creăm protecția, protecție care este Bodhichita.
Înainte de toate, se va delimita teritoriul de retreat, iar cel care face retreat-ul nu părăsește teritoriul desemnat. Sunt retreat-uri în care se rămâne în cameră, iar ferestrele sunt acoperite pentru a evita contactul vizual cu cei de afară. În retreat-uri foarte lungi, care durează peste două luni sau mai mult, uneori se iese afară, deși există și persoane care rămân izolați în cameră pe perioade lungi de timp.
Pentru început vom stabili care va fi spațiul din jurul clădirii în care se face retreat, și vom spune: “Aceasta este teritoriul și acesta este delimitarea lui! Nu ies din hotarele ei și nimeni nu va intra, cu excepția celor care le voi da permisiunea de a intra, și a celor care au grijă de mine pe perioada retreat-ului și mă ajută să păstrez linia de hotar”.
Deci, persoanele care ne îngrijesc și ne aduc mâncarea pot cu siguranță să vină și să plece. Putem să acordăm permisiunea de intrare medicului dacă este necesar. Toate acestea le facem în imaginația noastră. Nu trebuie să-i sunăm. Stabilim cine sunt cei care fac parte din retreat, iar cei care nu fac parte din el nu vor intra în spațiul delimitat al retreat-ului. Acest teritoriu pe care îl delimităm se numește în limba tibetană Tsam. Tsam – înseamnă linie sau frontieră. Mâine vom merge afară și vom demarca teritoriul retreat-ului, ca și cum am fi într-un retreat, și vom pune în anumite locuri, anumite semne de marcare retragere. Este bine să cunoașteți aceste lucruri atunci când veți intra într-un retreat.
În “roata vieții“, unul dintre cele șase tărâmuri de existență ale ființelor este cel al spiritelor flămânde. Aceste spirite se află peste tot. Nu le putem vedea, dar au un corp foarte delicat, și pot trece prin pereți. Ele pot fi oamenii care au trăit într-o anumită regiune și s-au legat strâns de ea sau care s-au atașat puternic de casele în care au trăit, iar după ce își părăsesc corpul fizic, nu își dau seama de acest fapt, rămânând în continuare agățați de casele și familiile în care au trăit. Ele încearcă să se conecteze cu familiile lor anterioare, dar fără să reușească, ceea ce este o adevărată tragedie. Există multe tipuri de spirite și ele se află pretutindeni.
În cazul în care ele trăiesc într-o anumită zonă – ca și cum ar fi zona lor, și decidem să ne așezăm și să facem retreat în ea, vom începe să producem energii foarte puternice în meditația noastră, care le vor invada tărâmul lor, fapt care le-ar putea să le deranjeze. Ele se vor simți amenințate.
Pentru ca spiritele să nu ne deranjeze, le vom dărui ofrande. Să nu râdeți și nici să le desconsiderați. Deocamdată nu le putem vedea și nu ne-am dezvoltat suficient de mult sensibilitate pentru a le simți, dar cei care sunt în retreat și meditează profund simt aceste lucruri.
Înainte de a se intra într-un retreat lung, se oferă spiritelor ofrande, ele având diferite forme tradiționale, pe care tibetanii le-au dezvoltat. Acestea se numesc Torma.
Torma este un fel de prăjitură pe care o pregătim pentru ele, înainte de a intra în retreat. Aceste torme au forme diferite în funcție de tipul de retreat care se face. Torma pe care o oferim spiritelor înainte de retreat-ul tantric este diferită de forma tormei pentru retreat-ul lui Je Tsongkapa.
Lama Dvora Hla povestește că a petrecut o zi întreagă cu Geshe Michael, pregătind tormele pentru retreat-ul pe care l-au făcut împreună. În acest retreat nu vom pregăti torme, ne vom folosi de prăjiturele, dar când va veni timpul să intrați într-un retreat tantric, vă voi învăța cum să le faceți.
Aceste torme trebuie să fie albe, și sunt pregătite din lapte, zahăr, făină albă sau pâine albă, miere și ghee. Apoi se face un aluat care i se va da o anumită formă, de obicei conuri sau piramide, după care sunt decorate în funcție de tipul de retreat-ul pe care-l facem. În final, aceste torme le vom așeza afară lângă marcaje.
De ce materiale albe? Datorită povestirii despre iluminarea lui Buddha.Povestea spune că Buddha, după ce a părăsit palatul regal în care trăia ca prinț moștenitor, a intrat în pădure și ia întâlnit pe cei cinci prieteni ai săi (care fuseseră într-o viață anterioară a lui Buddha, tigroaica și cu puii ei). Ei au practicat împreună metode ascetice, privându-se de la hrană și meditând așa cum învățăm să nu o facem. Meditația de golire a minții de gânduri, metode care erau în tradiția hindusă. Se spune că Buddha a practicat mult timp aceste metode. Se spune că ajunsese numai piele și oase. Buddha își dădu seama că toate aceste metode nu funcționează.
Povestea continuă cu scena în care Buddha stă și meditează, mort de foame fără să aibă prea multe rezultate în practica sa. La un moment dat, apare o tânără fată care îl vede pe săracul călugăr, numai piele și oase, meditând. Fetei i se făcu milă de el și îi dădu un bol de orez și lapte, albe. Buddha luă bolul cu mâncare și începu să mănânce. Încet, începu să prindă forță și înțelese că metodele ascetice nu-l pot duce la realizarea scopului suprem. Deci, în memoria acestei povestiri, tradiția este de a folosi materiale albe. În acest retreat ne vom folosi de prăjiturele mici și albe pe care le vom pune pe farfurii de plastic.
Unele torme care sunt decorate se numesc Gektor. Tor – vine de la Torma.
Gek – înseamnă forța răului, cineva care intervine, cineva care ne oprește meditația. Deci, Gektor – este torma pentru eliminarea obstacolelor.
Dacă torma Gektor – ne ajută să stopăm obstacolele, torma Chitor are ca scop de a împăca spiritele. Oferindu-le această torma, le cerem permisiunea de a ne lăsa să finalizăm retreat-ul pe care-l facem pe teritoriul lor și să nu ne deranjeze.Mâine dimineață vom aduce prăjiturelele albe, câteva bucăți de hârtie, pixuri, câteva cuie și ciocane.
Mantra – continuare
Ne întoarcem din nou să discutăm despre semnificația mantrei. În lecția 3 am spus că Mikme tseway înseamnă iubire fără obiect. Ea este rezultatul înțelegerii vacuității persoanei suferinde. Când vin să-l ajut pe cel suferind și înțeleg vacuitatea lui, înțeleg că el este proiecția mea și înțeleg că dacă îmi păzesc jurămintele, atunci el nu va trebui să mai sufere, pentru că nu-l voi mai proiecta în acest fel, aceasta înseamnă iubirea fără obiect.
Atunci când rostiți mantra, și vă gândiți la sensul ei, înțelegerea voastră poate fi o înțelegere intelectuală a vacuității – înțelegerea acestui potențial al persoanei pe care o ajut sau persoana pe care o iubesc va atinge iluminarea prin intermediul meu. Dacă practicăm, ne păzim jurămintele, dacă ne dezvoltăm abilitățile de ai învăța, îi putem ajuta să scape de suferință.
În primul rând al mantrei apare numele Chenre sik.
Chen înseamnă ochi, ochiul ființei iluminate, iar
Mik este cuvântul pentru ochiul unui om obișnuit.
Sik înseamnă privire sau a privi.
Resik ar însemna privire iubitoare.
Este privirea cuiva care este complet îndrăgostit de voi. Acesta este Chenre sik – Avalochiteshvara plin de iubire pentru toate ființele. De aceea numele său este – “ochii iubirii”.
Drime – fără pată/ imaculată.
Kempey – înțelepciune. Adică “înțelepciunea fără pată/imaculată, perfectă”. Înțelepciunea care nu vede lucrurile ca având o existență proprie de sine, înțelepciunea care înțelege natura supremă a lucrurilor și aceasta este înțelepciunea pe care o are Manjushri, deoarece a înlăturat toate obstacolele din calea cunoașterii.
În al treilea rând al mantrei apare Dupung Malu.
Pung – armată/oaste.
Du – demoni sau forțele răului/forțele mara.
Dupung – armata de demoni sau armata de mara.
Sangway înseamnă secret
Dak – conducător, Lord.
Deci “conducătorul lumii secrete” înseamnă Vajrapany.Se pare că există interpretări diferite cu privire la nume.
Gelek Rinpoche vorbește despre Vajrapani. Ken Rinpoche vorbește despre Vajradhara. Geshe Michael de asemenea se referă la această entitate ca fiind Vajradhara. Vajradhara – este figura lui Buddha atunci când transmite Tantra, deci el este conducătorul lumii secrete, pentru că Tantra înseamnă învățăturile secrete. Asta înseamnă că Je Tsongkapa are calitățile unui Lama Tantric sau a unui maestru Tantric, care prin practica tantrică înlătură toate forțele dăunătoare, ele fiind toate tipurile de obstacole pe calea spre iluminare.
Gangchen. Acest cuvânt ar trebui să fie “Gang chen“, ceea ce înseamnă un loc cu zăpadă/loc înzăpezit, sau țara zăpezii, adică Tibet. Acest cuvânt este tradus și ca Himalaya. Mâine vom începe să lucrăm cu mala când rostim mantra, deci aduceți-vă mala.Tradiția spune că atunci când rostim mantra, trebuie să o șoptim, să se audă un sunet ușor. Mantra nu se spune cu gura închisă, ci buzele trebuie mișcate ușor. Recomandarea este de a scoate sunetele în așa fel încât dacă o păsărică ar sta pe umărul nostru ar auzi mantra, dar dacă ar sta mai departe de noi nu o mai aude. Motivul pentru care rostim mantra în șoaptă, se datorează faptului că există multe creaturi în jurul nostru pe care noi nu le vedem și când aud mantra le ajută, le binecuvântează. De asemenea, este foarte important să rostim mantra foarte clar. Asta înseamnă să nu înghițim cuvintele sau să nu le amestecam, pentru că acest lucru va deveni o mare problemă mare. De ce? Pentru că, după ce v-ați obișnuit cu mantra, și deja o știți pe dinafară, mai ales după ce ați rostit-o de mii de ori, și ea începe să curgă în gură, veți avea tendința de a rosti superficial. Marii Lama spun că asta nu este bine. Trebuie să spuneți clar fiecare silabă, nici prea repede, și nici prea încet.
Când facem un retreat în care se numără mantrele, mala are rolul de a ține socoteala numărului de mantre pe care le-am făcut. Există mala cu 111 boabe sau cu 108 boabe. Când facem o mala întregă, se consideră că am rostit de 100 de ori mantra și nu de 108. De ce? Pentru că cele 8 în plus acoperă greșelile pe care le-am făcut, mantre în care nu am rostit silabele în mod corect.
Într-un astfel de retreat, trebuie numărate 100.000 de mantre, plus 10.000. Deci, 110.000. Bineînțeles că fiecare 100 este de fapt 108 sau 111, în funcție de mala pe care o avem, și asta pentru a ispăși toate greșelile de rostire sau de numărătoare.
Există tot felul de pedepse dacă nu facem numărarea corectă. Dacă, de exemplu, suntem în mijlocul malei și strănutăm, trebuie să ne mergem înapoi 5 mantre, sau am râgâit, sau ne-am pierdut concentrarea, sau am adormit. Pentru fiecare caz este o alt pedeapsă. În lecția următoare, va fi prezentată lista de pedepse.
Motivația
Când începeți meditația, cu o mantra sau fără mantra, cereți mai întâi Lamei binecuvântarea. Generați-vă motivația pură de dragul tuturor ființelor. Practica voastră este pentru binele lor absolut. Este practica cu Lama, nu-i așa? Este guru yoga, acumularea de binefaceri cu ajutorul Lamei, așa că cereți binecuvântări de la Lama. Și dacă cereți binecuvântări, binecuvântările vor veni. Ele pot veni sub formă de conștientizări sau sub forma unor anumiți oameni care apar în viața voastră și vă învață sau auziți pe Lama că spune anumite lucruri, și ele sunt exact răspunsurile de care aveați nevoie. Dacă cereți binecuvântări, ele vor veni sub diverse forme. Ele pot veni cu un sentiment fizic foarte puternic de binecuvântare. în funcție de intensitatea practicii voastre, dar dacă nu cereți, ele nu vor veni.
Mâine la ora 6:30 ne vom întâlni pentru a face juramintele Mahayanei. Acest lucru nu este obligatoriu, ci numai cine dorește.