Seminar meditația: Guru Yoga
དགའ་ལྡན་ལྷ་བརྒྱ་མ།
Ganden Hla Gyema
Mii de îngeri din paradisul cerului – rugăciune Lamei
Versiunea extinsă
Conform învățăturilor lui Ken Rinpoche Geshe Lobsang Tharchin,
Geshe Michael și alți profesori
traducere a conferințelor Lamei Dvora Tzvieli
Lecția 4
Vom trece la al doilea verset.
Scumpa mea Lama , cu zâmbet de iubire
Șezi în fața mea, pe tronul de lei purtat
Pe perne de lotus, și lumina Lunii,
Continuă să mă înveți mereu mii de ani de acum înainte.
Nobilă sursă de binecuvântări.
Nimic nu este mai presus de tine
Cu care binefaceri să acumulez.
După cum am văzut, în primul verset l-am invitat pe Je Tsongkapa, împreună cu fii săi să vină la noi. Ei ies din inima lui Maitreya și vin spre noi călărind pe un nor. Deoarece am invitat oaspeți de seamă, le vom pregăti tronuri regești.
Conform tradiției, ei stau pe tronul leilor, adică un tron susținut de opt lei mari și albi. Fiecare reprezintă calități speciale a celor opt Bodhisattava:
– Manjushri întruchipează înțelepciunea;
– Avalokiteshvara întruchipează compasiunea;
– Vajrapani reprezintă puterea;
– Kshitigarbha sporește bogăția și fertilitatea pământului;
– Sarvanivaranavishkambhin purifică greșelile și obstrucțiile;
– Maitreya întruchipează iubirea;
– Samantabhadra cunoscut pentru dăruirea de ofrande din abundență și pentru rugăciunile de aspirație;
– și Akashagarbha are capacitatea perfectă de a purifica încălcările morale.
Pe spatele leilor se află un disc imens încrustat cu pietre prețioase.
De ce intrăm în atâtea amănunte? Pentru că este important să ne imaginăm lucruri frumoase, și după cum știm toate aceste vizualizări plantează semințe în conștiința noastră. În verset scrie:
Nimic nu este mai presus de tine
Cu care binefaceri să acumulez.
Lama reprezintă toți Buddha, iar el este atât de sublim, încât tot ceea ce facem față de el, acumulează extrem de multe binefaceri.
Cu cât intenția noastră de a vizualiza toate aceste lucruri cât mai frumos, cu atât mai mult karma pe care o vom acumula va fi mai puternică. Imaginați-vă cum ornați tronul și îl încrustați cu pietre prețioase. Conform tradiției, pe el se află o pernă din floare de lotus, iar pe ea stă așezată o altă pernă albă și strălucitoare din razele lunii. Uneori se vizualizează și o pernă a soarelui, dar în acest text apare doar perna Lunii.
Continuă să mă înveți mereu mii de ani de acum înainte.
Nobilă sursă de binecuvântări.
Nimic nu este mai presus de tine
Cu care binefaceri să acumulez.
Întrebarea este de ce îi chemăm să stea în fața noastră? Pentru că dorim să acumulăm multe binefaceri.
Putem vedea în imaginea de mai jos pe Je Tsongkapa cum stă așezat pe un disc alb, iar dedesubtul lui perna de lotus. Felul în care își ține mâinile, simbolizează transmisia învățăturii. În acest verset, îl rugăm pe Je Tsongkapa să rămână cu noi milioane de ani. Cu toate că el poate rămâne cu noi, noi nu putem rămâne atâta timp. Ken Rinpoche spunea: ”Faptul că îi cerem lui Je Tsongkapa să rămână cu noi, creează karma, să vină ziua în care nu vom mai fi legați de un trup samsaric și să putem rămâne cu adevărat în paradis. Între timp, cerința noastră ne intensifică încrederea, care ne împinge să practicăm.”
Je Tsongkapa este fericit să vină la noi. El este întotdeauna extrem de bucuros când este chemat. Toți Buddha doresc enorm să ne învețe pentru a ajunge la iluminare. Dar pentru asta avem nevoie să strângem cât mai multe fapte bune, și atâta timp cât nu percepem vacuitatea, ne va fi dificil să facem aceste lucruri. De aceea avem nevoie de un obiect puternic, avem nevoie de Guru față de care să acumulăm binefaceri. Sensul cuvântului guru este ”greu”. Cu alte cuvinte, binefacerile făcute față de acest obiect înalt au multă greutate.
Una este să ajutăm un animal, și alta este să servim un Lama. Asta nu înseamnă că animalul este mai puțin important, dar binefacerea acumulată față de Lama este imensă, deoarece el este cel care ne aduce înțelepciunea și ne ajută să progresăm pe calea noastră spirituală. Lama nu este în mod absolut mai important decât un animal, pentru că amândoi sunt goi de orice natură. Iar dacă animalul are nevoie de îngrijirea noastră, este de datoria noastră să-i acordăm toate îngrijirile necesare, dar cel care ne aduce înțelepciunea supremă, este pentru noi cel mai înalt obiect.
Aproape fără excepție, fiecare persoană pe care o întâlniți, care reușește în practica lui, are în spatele lui ani și ani de Guru Yoga, serviciu adus Lamei. Karma acumulată are multă “greutate”.
Versetul trei:
Marea ta înțelepciune cuprinde
Tot ceea ce este de știut.
Perlele învățăturii tale sunt nestemate
La urechile celor binecuvântați;
Faima corpului tău
În lumina aurei ce te înconjoară, strălucește.
Numai văzându-te,
Numai auzindu-te,
Numai amintindu-mi de strălucirea chipului tău,
Mă face să mă aplec și binecuvântările tale să le primesc.
În acest verset ne prosternăm mental în fața Lamei, ne amintim de calitățile lui înalte. În continuare, ne vom referi mai întâi la corpul Lamei, apoi la vorba și la mintea lui. Corpul, vorba și mintea Lamei, se mai numesc și cele “trei diamante”, iar uneori “cele trei secrete”. Acestea sunt puțin diferite de cele trei diamante la care ne refugiem. Vom începe mai întâi să vorbim despre mintea lui Buddha, care se înfățișează în fața noastră sub forma lui Je Tsongkapa.
Un prim aspect este atotcunoașterea:
Marea ta înțelepciune cuprinde
Tot ceea ce este de știut.
În acest verset, în limba tibetană apare cuvântul drakpay ceea ce însemnă faimos. În textul tibetan, sunt încorporate silabele numelui lui Je Tsongkapa, lucru adesea folosit în rugăciunile pentru o viață lungă a Lamei. El apare în fața noastră strălucitor, înconjurat de aură creată din înțelepciunea și iubirea lui.
El spune Lamei lui:
Numai văzându-te,
Numai auzindu-te,
Numai amintindu-mi de strălucirea chipului tău,
Mă face să mă aplec și binecuvântările tale să le primesc.
A gândi, a auzi și a-l vedea pe Lama în acest fel, acumulăm multă karma puternică. Toate aceste aspecte la care ne gândim, ale trupului, a vorbirii, a inimii lui lasă amprente puternice și, în cele din urmă, vom ajunge să fim ca el. Vom deveni ceea ce ne imaginăm. Nu putem să devenim un Buddha fără a trece mai întâi prin practica vizualizării. Atunci când semințele plantate în urma acestor vizualizări vor rodi, vom deveni acel lucru pe care ni l-am imaginat.
Ken Rinpoche spunea că acest verset reprezintă prosternarea mentală pe care o facem, și dacă putem, ar fi bine să o facem și fizic. Dacă suntem acasă când practicăm, putem să învățăm versetul pe dinafară și atunci când îl spunem să ne prosternăm. El leagă acest lucru la bolurile cu apă pe care le servim ca ofrandă. De ce punem apă? Pentru că este ieftină. Noi nu știm încă să dăruim cu adevărat. Generozitatea noastră nu este perfectă. Chiar și aceia dintre noi care sunt generoși, până nu vor percepe vacuitatea, dăruirea lor nu este completă. Ea va fi perfectă doar atunci când este însoțită de perfecțiunea înțelepciunii.
Deci, este important să nu stricăm acțiunea de a dărui, de aceea vom oferi ceva care nu ne costă. Dăruindu-i lui Buddha sau reprezentării lui Buddha, nu avem acel sentiment ”de a-l păstra pentru mine” care însoțește acțiunea de a dărui, pentru că nu este ceva scump. Ken Rinpoche spunea: “Același lucru este și în ceea ce privește prosternarea. Ce vă costă să vă prosternați? Nu vă costă nimic, și dacă vă prosternați în timp ce vă gândiți la calitățile și atributele înalte ale obiectului, veți acumula o mulțime de binefaceri”. Je Tsongkapa apare ca Lama, dar esența lui întruchipează compasiunea, înțelepciunea și abilitățile tuturor Buddha, așa cum este scris în mantra. El își ține mâinile în dreptul inimii în mudra învățătorului.
Atunci când ne uităm la această figură din fața noastră, ea ne este exterioară nouă, ce fel de adevăr reprezintă, absolut sau relativ? . Adevărul absolut este vacuitatea pe care nu o vedem. Ceea ce percepem este doar adevărul convențional, relativ.
O persoană care este Arya poate vedea adevărul relativ, și când meditează poate percepe vacuitatea, dar nu le percepe și simultan. Pe măsură ce progresează pe nivelele de bodhisattva, el poate trece repede de la o realitate la alta, dar încă le va vedea alternativ. Buddha, pe de altă parte, poate vedea cele două adevăruri simultan. Numai o entitate care este complet iluminată le poate vedea simultan, iar această poziție simbolizează această calitate a Lamei. Atunci când îl vedem pe Je Tsongkhapa sau pe Lama în această postură, mintea noastră își amintește de simbolismul acesteia, fapt care plantează în conștiința noastră semințele pentru a deveni la fel ca el.
În verset scrie: Marea ta înțelepciune cuprinde tot ceea ce este de știut. Asta înseamnă că Je Tsongkapa este omniscient și percepe vacuitatea simultan. Vorbele lui sunt nestemate la urechile celor binecuvântați, iar faima îl însoțește permanent.
Ken Rinpoche spune: ”Datorită faptului că Je Tsongkapa este un personaj atât de înalt și extraordinar, atunci când îl vizualizăm sau îi ascultăm cuvintele, plantează în mintea noastră semințe foarte bune, și într-o bună zi ele vor da roade”.
Versetul 4:
În inima mea, un ocean imens de ofrande îți ofer ție
Precum norul ce acoperă tot cerul;
Tămâie dulce mirositoare,
Diverse flori, parfumuri și lămpi de lumină,
Și orice lucru ce simțurile ți le îmbie.
Pe toate ți le ofer ție, sursă a binefacerilor mele,
Ca dar pentru a-ți face plăcere.
După ce l-am invitat pe Lama, i-am aranjat și decorat locul în care să stea, el vine la noi și ne prosternăm în fața lui. Toate acestea, după cum am spus, acumulează multe binefaceri. Vom trece acum la următorul nivel de acumulare a binefacerilor, acela de a dărui ofrande. Există nivelul fizic de a dărui ofrande, simbolizat prin bolurile cu apă de pe altar. Voi explica repede ce simbolizează fiecare bol, și voi începe de la dreapta spre stânga:
– primul bol din dreapta – este apa de băut,
– alături, apa de spălat picioarele. În India antică, oaspetele care venea i se spălau picioarele prăfuite.
– al treilea bol – simbolizează florile. Oaspetele era întâmpinat cu ghirlande de flori. Acest bol se poate umple cu orez și deasupra se pune o floare.
– în al patrulea se pune un bețișor parfumat.
– al cincilea bol simbolizează lumina.
– al șaselea bol simbolizează uleiul parfumat.
– al șaptelea bol simbolizează mâncarea.
– iar ultimul bol, al optulea simbolizează muzica.
Toate aceste ofrande au rolul de a încânta simțurile. Ele sunt denumite “ofrande exterioare”. Este important ca atunci când puneți apă în boluri sau obiectele despre care am vorbit mai înainte, să vă gândiți că ceea ce oferiți nu sunt lucruri obișnuite.
Amintiți-vă cum funcționează karma – tot ceea ce facem lasă amprente în conștiința noastră. Cu cât ele vor fi mai puternice cu atât mai repede vor da rezultate. Iar dacă vrem să ajungem la iluminare în această viață, va trebui să învățăm cum să o facem asta. Nu vom dărui ofrande într-un mod obișnuit, samsaric. Nu oferim apă, ci nectarul zeilor. Ne vom gândi că tot ceea ce oferim, este divin și încântă simțurile ființelor iluminate.
Este adevărat că ne referim în termeni ai simțurilor, deoarece este singurul mod în care știm să facem plăcere simțurilor. În schimb, tot ceea ce dăruim unei ființe iluminate, îi va produce fiori de plăcere. Atunci când îl privim pe divinul Buddha care vine la noi din paradisul Tushita, așezat pe nor, ne vom gândi că tot ceea ce îi oferim îi va face o imensă plăcere, plăcerea paradisiacă. Atunci când punem ofrande pe altar, este bine să le sfințim. După ce am turnat apa în bol, vom spune de trei ori Om Ah Hung, Om Ah Hung, Om Ah Hung, , iar acest lucru simbolizează trupul, vorba și spiritul sau mintea lui Buddha. Mantra “Om Ah Hung”, este ceea ce le sfințește, le face nepământești, ceva divin. Dăruim ofrande cerești.
Atunci când medităm și ajungem la acest verset, oferim ofrande similare, dar în mod nelimitat. Mintea noastră nu este limitată. Putem dăruim din abundență, cât ne permite imaginația și de asemenea cât ne permite generozitatea noastră. Și, cu toate că nu ne costă nimic, constatăm cât suntem de zgârciți. De aceea este bine să ne neutralizăm zgârcenia în meditație. Vom dărui cât mai mult, vom umple cerul de daruri minunate.
Seara bolurile se golesc de apă, în ordinea inversă de cum le-am umplut, se șterg fiecare cu o cârpă curată, le purificăm cu bețișorul parfumat, după care le așezăm cu gura în jos. Datorită faptului că apa de pe altar a fost sfințită, ea nu se va arunca în chiuvetă ci se va pune la flori.
Atunci când ne aflăm în retreat, avem suficient timp de a dărui mental din abundență. Acest lucru plantează semințe minunate:
- pentru abundența din această viață.
- acest lucru este un antidot la sărăcie .
- Și mai mult de atât, plantăm semințele care ne vor proiecta paradisul, în locul realității obișnuite.
Tradiția de a dărui ofrande din abundență aparține lui Samanthabhara, un mare bodhisattva. El a fost unul dintre discipolii apropiați a lui Buddha. Samanthabhara a fost cel care a introdus în vizualizări, oferirea de ofrande Lamei din belșug, de a umple tot cerul de la un capăt la altul cu ofrande.
Următorul verset:
Din adâncul inimii mele, regret profund,
Și în fața ta mă confesez
Despre orice rău, până și pe cel mai mic
Ce cu gândul, vorba și fapta l-am înfăptuit,
Orice păcat pe care-l port cu mine din vremurile de demult,
Și în special cele trei tipuri de jurăminte
Pe care le-am încălcat.
În acest verset activăm antidotul la această vastă acumulare de karma pe care o purtăm cu noi dintotdeauna. Karma care vine din suferință ne provoacă suferință. Nu înțelegem realitatea, nu înțelegem ce se întâmplă, și reacționăm din această neînțelegere.
Realitatea vine datorită semințelor defectuoase pe care le avem. Reacționând fără înțelegere, plantăm din nou semințe defectuoase. Ne învârtim într-un cerc vicios, din care este aproape imposibil de ieșit, pentru că suntem mereu în ignoranță. Și chiar dacă facem ceva bun, nu putem face acest lucru corect, pentru că nu înțelegem cu adevărat ce facem, cine suntem și față de cine facem fapta.
Acesta este versetul care ne permite să ne purificăm karma, și veți vedea cum vom face asta cu ajutorul vizualizărilor. În această etapă ne vom purifica faptele pe care le-am acumulat, karmele pe care le-am acumulat, și mai ales pe cele care încă nu au rodit. Purtăm cu noi nenumărate karme care s-au acumulat și se acumulează în continu, 65 într-o pocnitură de degete. Acestea merg în subconștient înmagazinând energie.
În roata vieții, este desenat un inel concentric format din 12 secțiuni. În a doua secțiune este desenat un olar care face oale de pământ, reprezentând noua karmă pe care noi o acumulăm permanent prin acțiunile noastre. Acestea fiind reacțiile noastre la ceea ce se întâmplă în viața. Acestea sunt karmele brute, este materia primă care merge în subconștient.
În secțiunile 8 și 9 , care înseamnă pofta și lăcomia/atașamentul. Aceste forțe care vin din ignoranță, sunt cele care încarcă karma. În secțiunea 10 – karma este deja matură și este pe cale să rodească, iar în cea de a-11, este reprezentată o femeie care naște, adică karma dă rod/se manifestă/ apare un rezultat.
Datorită faptului că Arya Bodhisattva înțelege vacuitatea, datorită faptului că linia dintre el și ceilalți începe să se estompeze, începe să se șteargă, atunci când apare ceva minunat în viața sa, sau când apare ceva dezgustător, el nu mai reacționează ca o persoană care nu înțelege aceste lucruri, iar în acest fel încetează să mai încarce karma deja existentă. El încă mai are întregul cumul de semințe pe care le-a adunat în viețile anterioare, pe care nu-l poate șterge, dar nu mai adaugă altele noi. Secretul este de a învăța de a dezactiva karma. Acesta este secretul lui Arya.
Între timp, până vom ajunge la nivelul unui Arya, ce vom face cu toată karma? O purificăm cu ajutorul confesiunii care apare în acest verset. În măsura în care este posibil, când ajungem la acest verset, vom trebui să mărturisim faptele pe care ni le amintim. Cu toate că știm că purtăm cu toții o uriașă acumulare de karma negativă, purificarea este mai puternică dacă mărturisim o faptă specifică.
Atunci când ne destăinuim, începem să destrămăm forța karmei, deoarece forța ei se datorează și a faptului că ținem în noi și nu mărturisim. Deci, ceea ce ne purifică karma, este confesiunea, regretul sincer care vine din înțelegere, din înțelepciune și care ne determină să ne oprim comportamentul inadecvat.
Sentimentul de regret este contrar vinovăției. Vina ne paralizează, nu ne ajută. Regretul sincer ne întărește. Regretul adevărat vine din înțelepciune. Vina este o emoție amară, care arde și care nu servește nimănui.
Următorul verset spune:
În aceste vremuri degenerate, mari eforturi ai făcut
Și știință multă ai acumulat.
Cele opt gânduri lumești, pe toate le-ai eliminat
Și te-ai folosit bine de toate ocaziile vieții ce s-au ivit.
Salvatoarea noastră-
Inimile noastre sunt pline de bucurie
Și îți mulțumim pentru imensa muncă ce ai înfăptuit.
În acest verset este slăvită munca lui Je Tsongkapa. Ce înseamnă “În aceste vremuri degenerate”? Acest lucru înseamnă că pe vremea lui Je Tsongkapa, înțelegerea spirituală a oamenilor se degenerase, dharma era în decădere. Ce a făcut Je Tsongkapa? El a mers dinspre est spre vest pentru a dobândi înțelepciunea și, în cele din urmă, a făcut ca Dharma să înflorească, să o aducă la forma ei pură și incredibilă.
În continuare: ” Cele opt gânduri lumești, pe toate le-ai eliminat”. Care sunt cele opt gânduri lumești?
- Suntem bucuroși când am obținut ceea ce ne-am dorit.
- Suntem triști când nu obținem ceea ce vrem, sau atunci când ni s-a luat ceva.
- Suntem bucuroși când ne simțim bine.
- Suntem triști când ne simțim prost.
- Suntem bucuroși când avem reputație.
- Suntem triști când nu o avem.
- Suntem bucuroși când suntem lăudați.
- Suntem triști când nu.
Suntem bucuroși când ni se întâmplă ceva bun, și triști când ni se întâmplă ceva rău. Cel care înțelege karma și vacuitatea, se bucură mai mult decât noi când i se întâmplă ceva bun. El știe de unde provin lucrurile bune, știe cum să le creeze și nu le atribuie nici o existență de sine. El realizează că totul vine din karma acumulată, și lucrul bun și cel rău. 100% din ceea ce ni se întâmplă este determinat de karmă.
Și dacă ni se întâmplă ceva ce nu ne place, deja nu mai avem ce face. Karma a dat rod. Este copacul cel mare care a ieșit deja din sămânță. Nu avem de ce să fim triști. Karma funcționează. Ceea ce ne rămâne de făcut este de a ne purifica karma. Nu sunteți mulțumit de ce vi se întâmplă? Schimbați-vă karma. Karma ne dă exact 100% ceea ce am semănat, așa că atunci când înțelegem bine karma, nu avem de ce să sărim de bucurie la ceva bun și nici să ne plângem de ceva rău. Trebuie să începem să semănăm semințele potrivite. Intensitatea emoției atunci când reacționăm la ceea ce ni se întâmplă, indică cât de mult înțelegem vacuitatea și karma.
Poate că această descriere lasă impresia că bódhisattva nu este nici bucuros și nici trist, ci pasiv tot timpul. Acest lucru nu este de loc adevărat, ci dimpotrivă! Cu cât înțelege mai mult karma , cu atât mai puțin își dorește lucruri, deoarece știe că ele nu vin din afara lui, și în acest fel se poate bucura de ele fără să vrea mai mult. De aceea plăcerea lui este mult mai completă. El se bucură de ceea karma i-a creat.
Dacă ne uităm la Geshe Michael, la Dalai Lama, tot timpul ei râd. Există imagini în care îi vedem cât se bucură de ceea ce mănâncă. Bucuria lor este cu mult mai mare decât a noastră, deoarece și-au eliminat dorința și aversiunea care își are originea în ignoranță. Deci nu este adevărat că un Bodhisattva este o persoană pasivă. Dimpotrivă! Plăcerea lui este în continuă creștere.
În verset scrie:
“Inimile noastre sunt pline de bucurie
Și îți mulțumim pentru imensa muncă ce ai înfăptuit”.
“Munca imensă ” – în limba tibetană se spune Lab Chen. Lab chen – este o expresie foarte frumoasă în tibetană, ceea ce înseamnă val, un val mare, un val imens. Deci el spune: ” te-ai folosit bine de toate ocaziile vieții ce s-au ivit și ai făcut un val imens de fapte bune”.
Putem face lucruri bune la nivele diferite. Dacă sunteți un student Dharma și începeți să mergeți pe cale, atunci întrebarea începe treptat să se schimbe. Adică, dacă la început se pune întrebarea: “Să fac Dharma acum sau să fac lucruri samsarice?” ea treptat devine: “Ce Dharma să fac?” Totul este Dharma: “Ce este mai urgent? Ce este mai important? Ce va acumula mai multe binefaceri? Alegerile vor deveni tot mai dificile. Și în Dharma există niveluri diferite, de aceea trebuie să învățăm să acumulăm binefaceri cât mai repede posibil, pentru că nu avem timp și trebuie să ajungem la iluminare în această viață.
Deci ce acțiuni acumulează binefaceri cel mai mult? Predarea dharmei acumulează cele mai multe binefaceri, deoarece le permiteți multor oameni să dobândească înțelepciune și apoi să o transmită mai departe. Vreau să vă încurajez să învățați dharma bine și să deveniți viitorii profesori. De asemenea, a ajuta pe alții să predea dharma, a pune lecțiile dharma pe internet ca ea să devină accesibilă multora, acumulează multe binefaceri.
Este o muncă grea de a sta și de a edita aceste fișiere, dar ea este o mare binecuvântare. Vor fi oamenii care vor spune: “Am ascultat lecțiile dharma pe internet, iar viața mea sa schimbat de pe urma lor”.
A deschide centre de predare a dharmei, este un lucru minunat, a ajuta pe cei care predau dharma este un lucru minunat, deoarece acumulează imense binefaceri. Karma acumulată în urma activităților dharmice este diferită de cea de a hrăni pe cineva, cu toate că ea este bună, ea este foarte slabă. Dacă am dat de mâncare cuiva, după trei ore, îi va fi foame din nou, așa că am ajutat o persoană pentru o oră sau două sau trei. Aici răspândiți înțelepciunea. Oamenii vă aud și, după un timp, după ce au învățat vor începe ei înșiși să predea dharma altora. Putem numi “Multi-Level Marketing”. Geshe Michael, spunea: “Profitul investiției voastre va fi de un miliard de procente.”
Ce a făcut Je Tsongkapa? A stat și a scris. 10.000 de care au fost gravate în lemn. Geshe Michael spune că dintre toate învățăturile budiste, cea a lui Je Tongkapa este cea mai potrivită pentru occidentali, datorită formei logice în care a fost construită, chiar științifică. Învățătura lui Je Tsongkapa se potrivește minții omului modern. Geshe Michael spune că aceasta este profeția lui, că învățătura lui va deveni cel mai potrivită și bine venită în Occident. Dați-i puțin timp.
În continuare vom face meditație în care vom rosti mantra. Dacă nu o știți încă pe dinafară, puteți să vă uitați pe foaie. Vom începe să-l vizualizăm pe Maitreya stând în paradis. Din inima lui iese un nor, pe care stă Je Tsongkapa și cei doi fii ai săi. Faceți-le un tron superb, decorat cu pietre prețioase, cu lotus și lumina lunii. Ei stau pe acest tron și sunt plini de iubire. Lama, care de-a lungul veacurilor vă urmărește și așteptă să-l chemați, apare în acest fel. El este extrem de bucuros de invitația voastră și fericit să vă slujească. După cum spune versetul, acum acumulați binefaceri cu el.
Vă prosternați mental în fața lui, în fața calităților sublime ale minții, vorbirii și trupului lui și îi admirați înfățișarea divină. Apoi îi oferiți Lamei din abundență ofrande. Umpleți cerul de ofrande.
Următorul verset a fost cel în care ne exprimăm regretul pentru toată karma negativă care ne face încă să suferim și care va continua să ne provoace suferință dacă nu o purificăm.
Din adâncul inimii mele, regret profund,
Și în fața ta mă confesez
Despre orice rău, până și pe cel mai mic
Ce cu gândul, vorba și fapta l-am înfăptuit,
Orice păcat pe care-l port cu mine din vremurile de demult,
Și în special cele trei tipuri de jurăminte
Pe care le-am încălcat.
Iar în ultimul verset despre care ne-am referit, ne exprimăm bucuria pentru multele fapte bune pe care le-au făcut Je Tsongkapa și fii săi, toți Lama și toți Buddha. Marii Lama ne spun că de fiecare dată când suntem bucuroși de faptele bune ale altora primim a zecea parte din recolta de karmă bună. După cum vedeți toate aceste lucruri sunt construite ingenios pentru a ne conduce la iluminare cât mai repede posibil. De asemenea, ar fi minunat dacă v-ați putea gândi la semnificația mantrei în timp ce o spuneți.
Înainte de a începe meditația, încercați să vă generați o motivație pură; motivul pentru care faceți această practică, efortul de a învăța această mantra ciudată și toate aceste vizualizări, este de dragul tuturor ființelor.
Meditația: rostirea mantrei și etapele finale
Începem să rostim mantra în timp ce facem vizualizările despre care am vorbit.
(20 de minute de meditație)
Îndreptați-vă spre Lama dinaintea voastră, și mulțumiți-i că vă însoțește în meditație și vă permiteți să acumulați binefaceri.
Invitați-l să vină la voi.
Vedeți-l cum răspunde cu multă bucurie chemării voastre. Lama se așază în inima voastră, radiind de lumină și de o mare frumusețe.
El vă umple inima cu strălucirea lui, cu lumina, cu înțelepciunea și cu iubirea lui.
Lăsați lumina să se răspândească și să atingă toate ființele lumii.
Începeți cu cei care sunt în această cameră și continuați să trimiteți lumină.
Puteți să deschideți încet ochii.
Deoarece avem multă materie de parcurs, voi continua să vorbesc, dar timpul de meditație se va mări.
După cum puteți vedea, această practică este plină de vizualizări. Pe parcursul lecțiilor, voi adăuga și alte vizualizări, astfel încât veți putea face o lună de retreat dacă veți dori. Dacă vă aflați în retreat, va trebui să vă îngrijiți de altarul din cameră, să aveți toate obiectele de altar. Seara se varsă apa din boluri. Nu turnați apa în chiuvetă, ci afară, la plante. Bolurile se șterg de apă și se pun cu gura în jos. Dimineața se umplu din nou. Îngrijirea altarului în retreat este deosebit de importantă, deoarece prin această acțiune a corpului, acumulăm binefaceri.
A văzut cineva ființe iluminate care au venit și au băut apa din boluri? N-am văzut pe nimeni să vină și să bea din apă, dar ele iau esența, și aici este un test al credinței noastre. Dacă există ființe iluminate, dacă există ceva, cum ar fi iluminarea, dacă se poate parcurge calea spre iluminare, atunci au existat oameni care au făcut asta înaintea mea. Au existat Buddha care au ajuns la iluminare, care au ajuns la atotcunoaștere, au compasiune infinită și abilități de a veni la noi când îi chemăm.
Generozitatea noastră și intenția noastră creează ființelor iluminate o mare plăcere, așa că în mod sigur ele primesc esența ofrandei noastre. Binecuvântarea fără nici o îndoială, se va întoarce la voi și, probabil, unii dintre voi poate au și experimentat-o deja. Puteți avea, cu adevărat experiență fizică a binecuvântării care vine la voi.
Încă un lucru. Mâine dimineață, oricine dorește, va putea lua jurămintele Mahayanei pentru o zi. Așa că vom fi aici la 6:30. Acest lucru nu este obligatoriu. Numai cei care vor.
Asta înseamnă, printre altele, să nu mâncați cina, dar puteți bea supă, puteți bea ceai, suc sau cafea dacă vreți, deci numai fluide. Nimic solid. Vom vorbi mâine dimineață despre jurăminte. Acesta este un alt mod de a acumula binefaceri. Facem asta pentru întreaga creație. Este un antidot la dorințele și poftele noastre, la otrăvurile care ne conduc în mod normal și este o modalitate minunată de a acumula binefaceri datorită intenției noastre.